Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 488
  • 845
  •   1
Отговори
# 585
  • София
На мен са ми казвали че данъците вървят с водата. Честно казано, нашите брокери все още се грижат за нас и плащат сметките. Вчера им пратих пари.

# 586
  • София
Там се говори за някакъв 30-цифрен код, който се виждал на хартиеното известие за данъка, което аз нямам, и пощенска кутия нямаме на оградата, та не знам как точно ще го получа.
Който е декларирал имота (брокера?) е получил този код и трябва да ви го даде.

# 587
  • Атина
Извинете, ако вече е постван линк по-напред (успях да изчета само 5-6 страници от темата): В Гърция има ли онлайн достъп до данък сгради (или аналог на нашите местни данъци и такси), през който мога да си плащам годишния данък за имота? Купихме къща с двор миналата година лятото, а не ми се занимава с брокера да се прави плащането през неговия счетоводител.
Да, има. Както каза yovanka влизате в gsis.gr (преди се казваше taxisnet) с кодовете, които ви е дал счетоводителя и там ще видите когато ви излезе данъка каква е сумата, на колко вноски се плаща и какъв е кода за плащане по банков път. Но е само на гръцки, не знам да има и на английски.

# 588
  • София
Благодаря, успях да се логна, засега ми показва нулеви задължения.

# 589
Здравейте,

Искам да купя апартамент в Гърция, но собствениците искат процент от сумата в брой. Наистина ли това е обичайно за покупко продажбите там и моля някой да ми пише на лично какъв процент е "нормално" да бъде кеш?

# 590
  • София
Аналогично на България е - сделките се изповядват при нотариуса по данъчна оценка.

# 591
  • София
Здравейте,

Искам да купя апартамент в Гърция, но собствениците искат процент от сумата в брой. Наистина ли това е обичайно за покупко продажбите там и моля някой да ми пише на лично какъв процент е "нормално" да бъде кеш?
Здравей. Хич не е нормално да се дава предварително кеш, дори буди съмнение у мен. Аз лично и капарото и при сключване на сделката всички преводи ги правих чрез онлайн банкиране. Хем е бързо, хем не пренасям кеш през граница и е супер удобно. Освен ако познавате лично продавача и му вярвате - за мен има нещо подозрително. Но това е само лично мнение. Успех.

# 592
Аналогично на България е - сделките се изповядват при нотариуса по данъчна оценка.
Имам няколко сключени сделки в България без нито един лев кеш. Само да уточня, че не са ново строителство, защото впечатлението ми е, че именно инвеститорите изискват кешови плащания.

И понеже виждам, че има объркване - не съм казала предварително плащане, а апартаментът да се изповяда на по-ниска от пазарната цена.

# 593
  • София
Да си го кажем - сумата кеш не се декларира.

# 594
  • София
А при мен обратно - всичко от строител ми е било само по банков път.

Иначе за големите суми кеш в Гърция - чудя се как после ги внасят в сметките си. В България пишеш в банката едни фермани с обяснения за произход…

# 595
Едва ли искащите кеш, после го прибират в банка.

# 596
  • Атина
Здравейте,

Да, това е обичайно, но повече при сделка с инвеститори. Точно както и в България има хора, които искат една част в брой и има хора, коите не приемат в брой и си искат цялата сума по банков път, за да си оправдаят доходите. При частниците повече купувачите настояват да не е чрез банка, а не собствениците. Или пък брокерите, за да може да мине тяхното заплащане без документ. Но варианти има маного, можете да попитате каква е причината.

Сумата в брой не се изчислява в процент, а обикновено е сумата над данъчната оценка или някаква част от нея. 

Имам няколко сключени сделки в България без нито един лев кеш. Само да уточня, че не са ново строителство, защото впечатлението ми е, че именно инвеститорите изискват кешови плащания.
Продавали сме апартаменти в България и брокера настояваше, че трябвало да приемем част от сумата в кеш, че иначе нямало да си намерим купувач. Наистина беше по-трудно, но се намериха купувачи за цялата сума в кеш. Така че, точно както и в Гърция - има и от двата вида сделки.

# 597
  • София
Искам да попитам няколко неща.
До колкото разбрах, ако човек има земеделска земя, която е 4000 квадратни метра, или повече, може получи разрешително за строеж на къща(до 200 м2 за 4 декара)  с мазе и 2 етажа, като мазето може да е до 2 метра високо?
Искам да попитам, с каква височина може да сградата? Кота било, или нещо друго се следва и колко метра е?

И терасите не са включени в квадратурата, нали?

Също така, ако парцелът е на асфалтов път и на 70 метра от него има къщи, а пред него стълбове с електричество, вероятно няма да има проблем с партидите за ток и вода, след съответното заплащане към ΔΕΗ и т.н.?

И последен въпрос. Някой може ли да ме ориентира много грубо в цената на груб строеж на Халкидики? Някаква ориентировъчна цена на м2, за да мога да получа представа. Зная, че вероятно ще се окаже в плюс, но ако някой скоро е строил и прецени, че може да сподели колко струва грубия строеж, ще е супер.

Мерси много

# 598
Здравейте, някой купувал ли е имот в Атина?

Всеки ден гледам че имат по няколко директни полета от и до САЩ, тези до София са в пъти по-малко и не всеки ден, а моята работа и бъдещи бизнес начинания пряко зависят от американците.

Как мислите, дали скоро там ще може да се намери нещо на не лоша цена като се имат предвид постоянно нарастващите цени в София? И дали и там имотите и комплексите ги държат мутри както при нас на морето?

Как са нещата с нашествениците араби, албанци и чернокожи. Гледам, че някои квартали са пълни с чернокожи сякаш си в САЩ. Опасно ли е като в Западна Европа заради тях? Самите местни се оплакват, че Турция им пускала нарочно нелегални мигранти. Благодаря предварително!

# 599
  • София
Искам да попитам няколко неща.
До колкото разбрах, ако човек има земеделска земя, която е 4000 квадратни метра, или повече, може получи разрешително за строеж на къща(до 200 м2 за 4 декара)  с мазе и 2 етажа, като мазето може да е до 2 метра високо?
Искам да попитам, с каква височина може да сградата? Кота било, или нещо друго се следва и колко метра е?

И терасите не са включени в квадратурата, нали?

Също така, ако парцелът е на асфалтов път и на 70 метра от него има къщи, а пред него стълбове с електричество, вероятно няма да има проблем с партидите за ток и вода, след съответното заплащане към ΔΕΗ и т.н.?

И последен въпрос. Някой може ли да ме ориентира много грубо в цената на груб строеж на Халкидики? Някаква ориентировъчна цена на м2, за да мога да получа представа. Зная, че вероятно ще се окаже в плюс, но ако някой скоро е строил и прецени, че може да сподели колко струва грубия строеж, ще е супер.

Мерси много
Казаха ни, че от 01.01.2023 изискването е станало 8 дка, така че си проверете първо.

Задължително на сайта на Натура 2000 вижте на картата теренът да не попада под Натура.

Общи условия

Активация на акаунт