Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 299
  • 845
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Ами не е вярно, има глоба за недеклариран имот в чужбина. Трябва просто да се декларира придобиването му, няма данъци върху него. Иначе всеки ще си крие парите в имоти в чужбина, без да го питат данъчните откъде са му дошли средствата за закупуването. Гърците подават данни на нашите за имотите, притежавани от българи и като дойде време за проверка, става страшно.
Имотът, придобит миналата година, трябва да се декларира в тазгодишната данъчна декларация до края на април.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 11:10 от yovanka

# 751
  • софия
Този въпрос беше обсъждан.
Това е от групата във ФБ отпреди повече от година - https://www.facebook.com/groups/330265484589461/permalink/1153102045639130

Всеки сам си преценЯ как ще постъпи, но индивидуална професионална (не)компетентност на отделен служител на НАП "казал-рекъл" няма да бъде приета като аргумент при проверка от страна на НАП. Хубаво е да имате официално писмено указание как не сте длъжни да декларирате имота.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 13:03 от zvаnchе

# 752
  • София
Yovanka обясни кога и как се декларира, не е нужно да ходите на място в НАП, попълвате в годишната данъчна декларация.

# 753
  • София
Мисля че и преди съм писала но пак да повторя: Съгласно чл. 50, ал. 1 т. 4 от ЗДДФЛ всяка година сте длъжни да декларирате притежаваните недвижими имоти в чужбина, както и акции и дялови участия. Срок 30 април:

Задължение за подаване на годишна данъчна декларация

Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:

4. притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

# 754
Темата ми попадна случайно и зачетох последните страници. А преди години четох, когато Рокстар я пусна и помня, че и май взеха някаква къща. На нас също ни е мечта къщенце в Гърция Heart Eyes

Но искам да питам, всички ли с имот в Гърция си го ползвате само вие или давате под наем, когато не сте там? Както казах, на над също ни се иска, но и ние като една съфорумка назад - или ни е скъпо, или ни е мизерно. Правили сме сметка, ако се пуска под наем, ако къщата е по-голяма, но не знам дали човек може да си намери читави хора да се занимават с посрещане, изпращане, чистене. Иначе не държим да е на първа линия. Гледахме даже едно селце, което на 10-15 минути с кола от плажа. Забравих как се казваше, но беше следващия по-голям плаж след първия най-близък плаж до Маказа Smile

# 755
  • София
Аз познавам читави, от Ксанти, но с тях се запознахме след като си купихме къщата.

Нашата къща беше 30-годишна, изремонтирахме си я, с местни майстори (по-евтини са от софийските и по-качествени от повечето български).

Не я отдаваме под наем. Понеже работим дистанционно, прекарваме поне 50% от времето си лятото там, зимата ходим на всеки 2-3 седмици (с 7-10 градуса по-топло от София е, бяхме там за Коледа и коледният ни обяд беше на верандата по тениски). А сега, когато няма хора там, е супер спокойно и изключително приятно.

# 756
Миродато се казваше селцето, сега се сетих.

Преди две години си взехме доста изгодно малка къщичка с двор съвсем близо до София и това малко ни отдалечи от гръцки имот, но и никога не сме събирали достатъчно кураж. Сега като зачетох последните страници, се развълнувах много и се размечтах отново, та ще следя темата Smile

# 757
  • София
Ние сме в региона, само че на плажа.

# 758
  • София
И ние сме в този район, на плажа Simple Smile
Не отдаваме под наем, миналото лято бяхме там почти 2 месеца. Тази може би ще сме по-малко, но пак не планираме да отдаваме.
Отделно имаме още да дооправяме.

# 759
Ние и дъщеря ни имаме гръцко гражданство,но живеем във Франция .Решихме да купим апартамент в Гърция на името на дъщеря ни,но ние да живеем в него до смъртта си. Имам два въпроса .Може ли в нотариалният акт да се впише още при покупката право на ползване от родителите на собственика до смъртта на втория родител ?И втори въпрос-  съвсем скоро тя ще сключи брак във Франция с предбрачен договор с цялостно разделяне на имуществото и длъжна ли е в момента на покупката на имота да обяви пред нотариуса ,че е омъжена или да представи превод на предбрачния договор,където да е видно,че всички имоти придобити преди и по време на брака са и си остават единствено нейна собственост.

# 760
  • Атина
Ние и дъщеря ни имаме гръцко гражданство,но живеем във Франция .Решихме да купим апартамент в Гърция на името на дъщеря ни,но ние да живеем в него до смъртта си. Имам два въпроса .Може ли в нотариалният акт да се впише още при покупката право на ползване от родителите на собственика до смъртта на втория родител ?И втори въпрос-  съвсем скоро тя ще сключи брак във Франция с предбрачен договор с цялостно разделяне на имуществото и длъжна ли е в момента на покупката на имота да обяви пред нотариуса ,че е омъжена или да представи превод на предбрачния договор,където да е видно,че всички имоти придобити преди и по време на брака са и си остават единствено нейна собственост.
В Гърция е общоприета практика да се вписва доживотно право на ползване от родителите, нарича се "επικαρπία" (епикарпИя). По втория въпрос е по-добре да се говори с нотариус.
Ако не успявате покупката да стане преди брака, може да обмислите вариант да е само на ваше име и да й дойде после като наследство - за сега данъка на получаване на наследство от родители е минимален.
При всички случаи й желая щастлив брак и никога да не се стигне до делене на имущества.

# 761
  • София
Законите в Гърция са закони в Гърция. Съответно, ако имотът е на нейно име в Гърция, той е само неин.
Консултирайте се с гръцки адвокат!

# 762
Здравейте, от доста време търсихме имот, повечето, които гледахме бяха или много скъпи или големи коптори. Но това се оказа не толкова голям проблем, а фактът, че трудно се намира читав имот откъм документи. Аз не мога да разбера как ще си собственик на имот, но няма да имаш нот. акт за него? Повечето ти казват, ами на предварителен договор, или част от документите не са изрядни, или пък имотът е в голям парцел, с много наследници и ставаш собственик на идеални части от земеделска земя, но нямаш документ за собственост на къщата. В същото време си плащаш данъци, ток, вода. Странно ми е това и бих искала тези от вас, които имат опит и знаят, да споделят мнение. Просто ми е интересно.

# 763
  • София
Това все едно аз съм го писала Innocent
За мен също ще е интересна дискусия по темата. И ние гледахме, гледахме коптори на космически цени, и за момента спрахме с огледите. То просто е безумие някакво. И не гледам само Северна Гърция.

# 764
Факт е написаното по-горе. В последните години високото търсене на имоти, особено в Северна Гърция, но не само, изкара на пазара страшно много коптори, включително редица незаконни постройки - просто продавачите разчитат, че при това високо търсене, могат да се оттърват от нещо, което би им носило главоболия в бъдеще или пък има висок разход за узаконяване. Това се наблюдава основно при къщите - там много внимателно (препоръчително е с помощта на адвокат) трябва да се изследва освен собствеността на земята и законосъобразността на всички постройки в имота- мисля, че имаще 5 нива на незаконните постройки ( мисля е коментирано по-назад в темата). В интерес на истината, по-бюджетните предложения за къщи, почти винаги излизат с проблем с документите - поне това показа моят опит,когато активно си търсехме имот. Ходихме на оглед на 3 къщи на Халкидики, които при проверката от адвокат се оказаха с разнородни проблеми.  При апартаментите, доста по-рядко може да се случи казус с документите и законосъобразността на постройката - там основни проблеми са евентуални наследници на имота. Така, че при всички случай, използвайте препоръчани брокери и адвокати на които може да се доверите.

Общи условия

Активация на акаунт