По стъпките на св. Николай - Калиакра

 • 5 075
 • 24
 •   1
Отговори
 • Dope Reach
 • Мнения: 4 049
Днес се включвам с още един пътепис, отново представящ мое любимо място!

Всъщност... Причината да съм ходила до Калиакра сякаш хиляди пъти (и да продължавам да ходя), е фактът, че все още не мога да видя делфини! Една редица хора, с които съм разговаряла за това магическо място, ми споделят, че са виждали делфини неведнъж. Е, поредна година, поредно посещение... И нищо. Но продължавам да опитвам! (Вече започвам да си мисля, че ме занасят и няма никакви делфини там! Кажете ми, ако е така, да ме избавите от мъката ми! Simple Smile)

Преди да стигнем до носът, има едно друго място, което ми е много любимо - мидената плантация "Дълбока"! Ако ходите там, е хубаво да си намерите място за паркиране възможно най-близо до брега, защото изкачването на стръмен баир, с много манджа в корема, не си е работа! Ето и гледка към плантацията в морето:Ако ще ходите, най-хубаво е на залез. Вълшебно!След мидената ферма, продължаваме към с.Българево, което е последното населено място преди носа. То също е прекрасно, къщите са поддържани, украсени с всякакви дворни цветя, по пътя се продават пресни плодове и зеленчуци.

Та, стигаме до Калиакра. Винаги има такса през лятото, която според мен не е малко, но който така и така е стигнал дотам, си плаща и продължава. И дано открието място за паркиране на малкото, скромно паркингче. Иначе се връщате и... където. Когато влезете, има няколко неща, които можете да видите. И сега ще опиша всичко, което си заслужава и ми харесва.

Ето това е моето любимо място - гледка към Камен бряг. Още в началото, свива се вляво. Там даже има място, където можете да си сложите два стола, а защо не и масичка и да стоите с часове. Е, ако няма много хора, все пак и те ще искат да минат оттам. Simple SmileСлед това има редица археологически разкопки, които показват интересни раннохристиянски некрополи. Малко по-нататък е портата на крепостната стена:Ето тази врата, има още една малко по-надолу, винаги ми е била интересна. Не посмях да погледна, но предполагам, че помещението вътре служи за склад. Принципно са заключени с катинар.Следва музеят, в който можете да намерите много интересни находки от миналото, както и макети. Непосредствено преди него има и ресторант, който обаче никога не сме посещавали, вероятно от страх да не ни одерат кожите. GrinningПродължението на пътя към носа ми е много китно и уютно:И стигаме до крайната цел! Това е параклисът на св. Николай. Вероятно всички сте наясно с легендата за 40-те девойки, но по-рядко хората са запознати с легендата за св. Николай. Според нея светецът бягал от турците, та Бог удължавал земята пред него, за да може да избяга. В крайна сметка е бил хванат, като на това място е изграден параклисът - миниатюрен, колко за един човек.А в самия край - ето това:На последната снимка виждате скала, на която хората хвърлят монети, вероятно в търсене на лесен късмет. Simple Smile

Надявам се снимките ви допадат и биха ви провокирали да посетите това място, ако все още не сте!

Ще се радвам да споделите и вашите мисли и преживявания! Simple Smile

#ПътувайИСподеляй

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:34 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 15 356
На Калиакра мъжа ми ми предложи брак по много мил и романтичен начин!Точно в ляво от параклиса на зида,който гледа към морето.
Любимо място ни е и ходим често,основно извън сезона,тогава е най-празно и спокойно.

# 2
 • Мнения: 9 152
Rochellka, невероятен пътепис! Благодаря много! Снимките са вдъхновяващи, красиви!
Била съм на Калиакра преди много много години, имам скъп спомен, дълбоко съкровен.
Далеч съм от това свято място, изградило част от ценностите в мен, но ще се опитам непременно да заведа семейството си на Калиакра.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 036
И аз много се впечатлих от разказа и снимките ти, благодаря много, Rochellka! Била съм на нос Калиакра с родителите си преди много години, видяхме делфини отгоре. Ще се опитам да убедя мъжа ми да отидем и до там това лято.

# 4
 • Dope Reach
 • Мнения: 4 049
Ето, че явно не ме баламосват! Ами, ще продължавам да ходя, дай Боже да видя и аз скоро!

# 5
 • Мнения: 346
Точно преди 2 дни бяхме на нос Калиакра и си изкарахме страхотно! Беше тихо,спокойно, имаше малко хора. Страхотен пътепис,а снимките са със страхотно качество!

# 6
 • Мнения: 15 013
Още едно любимо място. Аз делфини съм виждала един от първите пъти като ходихме там, но това не ми пречи да ходя отново и отново. Магично е това място за мен. Много обичаме и Болата. Ходим обикновено в началото на сезона, когато е чисто,  след това казват, че не е особено приятно. След Калиакра може да се посети и Яйлата, има хубав изглед и от Калиакра към резервата.

# 7
 • София
 • Мнения: 695
Приказно!!!
Моя роден край!!!
Делфини има много, може би най - много по родното Черноморие. От 2018г. насам, след контрол върху рибарските мрежи и т.н. дори мисля, че има доста повече. От Балчик , през Топола, Калиакра, Болата, мидената ферма, Камен бряг, Тюленово, Шабла, платото, Езерец, Крапец, Дуранкулак , всичко обожавам!!!

Късче от рая за мен!

# 8
 • Dope Reach
 • Мнения: 4 049
Благодаря за включванията!
Районът нагоре и на мен ми е любим - Болата е магическо място, но лятото не знам как е, може да е пренаселено. Камен бряг, скалите на Тюленово... Ето още малко снимки от Камен бряг:# 9
 • Мнения: 15 013
От Балчик до Дуранкулак си е един малък рай на земята.

# 10
 • Мнения: 2 717
Е тази година се надявам да отида

# 11
 • под тепетата
 • Мнения: 9 251
Преди 5 години , благодарение на вас ,пролетта постих тези места. Цъфтяха божурите, миришеше на билки, на спокойствие. Почувствах се като у дома си. Сега не пропускам и всяко свободно време съм там.

# 12
 • Мнения: 947
Обожавам Калиакра Heart там е моето място за презареждане!
Днес си спретнахме малка обиколка - Яйлата, Камен бряг, Тюленово, Болата и Калиакра. Не успях да снимам всичко, но с подивяло 3г People Boy толкова! Трябваше да го опазя от желанието му да скочи в морето Grin
Скрит текст:

# 13
 • София
 • Мнения: 695
Малко кадри и от мен:


# 14
 • Мнения: 2 717
Ray of light, плажчето от първата снимка кое е? Има ли свободен достъп до него или е към един хотел и се води частен. Идеята ми е да посетим нос Калиакра и след това на най-близкият плаж. Иначе ако няма плаж децата няма да искат да пътуваме до там

Общи условия

Активация на акаунт