Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 88 182
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
Да попитам - след като от летището Айндховен трябва да се хване автобус до гарата, защо на разписанието на Reisplanner това е предвидено за влака от 19:39, но не и за останалите? За тях е дадено ходене пеша за 10 минути. Но не е даден и автобус, както на влака от 19:39.

# 391
  • Варна
Здравейте, колко горе долу излиза таксито от летището в Айндховен до центъра на града? Мислим сина ми да вземе такси като пристигне, защото е с багажа и трябва да си вземе ключа за квартирата от агенцията.

Понеже и аз се двоумях как да стигна от летището до центъра, изчислявах с онлайн калкулаторите на различните таксиметрови фирми и излизаше към 40 евро. Накрая си взех автобус, даже два ползвах, докато стигна до квартирата, а и бях с голям куфар. Според мен не си заслужава да се дават пари за такси.

Judy за стигане от летището до гарата вариантите са два - 400 или 401. Единият е директен, а другият спира на много спирки. През 12 минути са. Пробвайте да зададете маршрут от гарата до града, а не от летището.
Скрит текст:

# 392
Здравейте.
Влизам с питане - има ли смисъл да се наема кола от летището в Айндховен за ползване за 4 дена в Бреда.
Дъщеря ми е приета в NHTV Breda специалност Мanagement of International Tourism.
Пътуваме тримата (тя, мъжът ми и моя милист) на 22 авг. за Айндховен с Раян.
Платили сме допълнително за тримата 20 кг. чекиран багаж, за да пренесем каквото можем.
На 23 авг. ще си получи ключа от стаята в общежитието и трябва да пренесем багажа от хотела до там.

Та идеята е вместо да плащаме билети за транспорт от Айндховен до Бреда и на следващият ден за пренасяне на 3 малки и 3 по-големи куфара да наемем кола (възможно най-икономичния вариант разбира се).
Струва ли си?

Благодаря за насоките и мненията.
И разбира се безоблачен старт на децата в Холандия и успех.

Преди година искахме да наемем кола от летището в Айндховен, дори бях резервирала от България, но на място се оказа, че искат кредитна карта с лимит 3000 евро. Нямахме такава, можеше и с 2000 евро, но цената се увеличаваше значително. Тогава решихме с влакове да обикаляме...

# 393
Ясмина, 400 ли е директния автобус? Гарата ли е последната спирка на 400 и на 401?

# 394
  • Варна
Ясмина, 400 ли е директния автобус? Гарата ли е последната спирка на 400 и на 401?
Гарата е последната спирка и на двата автобуса. По спомени 400 беше директния автобус, но май нямаше голяма разлика във времето, за което пристигат, така че който дойде по-напред взимайте.
Аз лично се чекирах с карта, но видях хора, които си купуваха билети от шофьора.

# 395
Много ти благодаря. Ще го информирам в пълнота и ще сравним информациите си. Ако има някаква разлика с това, което на него ще му пишат - ще споделя тук да питам, в случай, че остане нещо неясно.
Успех на всички за сега от нас! Дано се приземят и стартират учебната година успешно всички наши  студенти.

# 396
  • София
Здравейте.
Влизам с питане - има ли смисъл да се наема кола от летището в Айндховен за ползване за 4 дена в Бреда.
Дъщеря ми е приета в NHTV Breda специалност Мanagement of International Tourism.
Пътуваме тримата (тя, мъжът ми и моя милист) на 22 авг. за Айндховен с Раян.
Платили сме допълнително за тримата 20 кг. чекиран багаж, за да пренесем каквото можем.
На 23 авг. ще си получи ключа от стаята в общежитието и трябва да пренесем багажа от хотела до там.

Та идеята е вместо да плащаме билети за транспорт от Айндховен до Бреда и на следващият ден за пренасяне на 3 малки и 3 по-големи куфара да наемем кола (възможно най-икономичния вариант разбира се).
Струва ли си?
Значи, да се включа и аз понеже сме ползвали рентакар. Миналата година, през пролетта ходихме при сина. Той е в Грьонинген, което е на другия край на Холандия, почти на 300 км от Айндховен. Билетът на автобуса от аерогарата до жп-гарата беше 3,50 на човек (сега е вече 4 евро). А влака от Айнховен до Грьонинген (който е само с прекачване) - 25,30 на човек. От жп-гарата в Грьонинген до хотела абтобуса пак е 3,50 (за таксиметрови услуги не съм и мислела). Значи ни се връзваше отиване и връщане на двамата почти 130 евро. И това без да броим обикалянето вече на място... Ами да ви кажа, за 95 евро за 4 дни си наехме автомобил. Колата беше малка и някаква свръх икономична, долели сме бензин за около 40-50 евро. И сме си ходили къде ли не, без да се оливаме естествено. Никога не сме плащали паркинг, винаги се намираха улички с безплатно паркиране. А да, депозита вярно, беше 1500 евро.... Това не е малко, но по принцип знам, че могат да се ползват повече от една кредитни карти...
Сега, вярно че Бреда не е Грьонинген. Дотам ще е доста по-евтин транспорта. Плюс, че и колата я наех 3-4 месеца предварително, а не в последния момент.  Но няма такова удобство като да си имаш 24ч на разположение свой автомобил.... Още повече с такъв багаж....
Вече вие си преценявате плюсовете и минусите Simple Smile

А да, забравих. Има и автобуси на Flixbus, които са доста по-евтини (пак зависи кога се купуват), но там има ограничения в багажа. И понеже фирмата е немска, разписанието им е малко идиотско. Но не съм гледала за Бреда, до там може и да са по-начесто, а пък може и изобщо да няма. Знам, че има автобуси и от София до/от Айндховен и Амстердам, но не съм търсила подробно... Ето сайта:  
https://global.flixbus.com/
Може да се избира и езика и валутата. Има дори меню на български.

Да попитам - след като от летището Айндховен трябва да се хване автобус до гарата, защо на разписанието на Reisplanner това е предвидено за влака от 19:39, но не и за останалите? За тях е дадено ходене пеша за 10 минути. Но не е даден и автобус, както на влака от 19:39.

Ползвайте този сайт, много е удобен, може да се зададе от врата до врата...
https://9292.nl/en

Последна редакция: пн, 13 авг 2018, 18:54 от kaly69

# 397
  • Варна
Два пъти сме наемали кола. Първият път от Europcar -депозит 300eur, вторият път от Budget - не помня точно, но или нямаше депозит или е бил символичен. И за двата пишеше, че се иска кредитна карта на името на шофьора с лимит до 1500 eur, а не че ще се блокират толкова. Първият път даже чукнахме колата и пак не сме плащали допълнително, върнаха ни депозита. За да сте спокойни може и застраховка да направите.

# 398
Все още има време да изпратите децата да си извадят  ISIC карта ( ако вече не са го направили).  С нея ползват отстъпки при пътуване. Flixbus  също дават отстъпка с такава карта.

# 399
  • София
Не съм наясно много, но ми казаха, че българската ISIC ползва отстъпка за БДЖ, но не и за холандските влакове, а холандската Била15Е и важала за техни вериги и влакове. Някой с опит?

# 400
За Холандия няма опит все още, но в Германия моите деца успешно ползваха картата.  Тя е със статут на международен документ, не би трябвало да има проблем да се ползва извън страната. 

# 401
Голяма одисея със Спиди. Размерът също е от значение, както и теглото. Дължината плюс удвоения сбор на ширината и височината не трябва да надвишава 300см. Пратката трябва да е в кашон, който те отварят на място за проверка на съдържанието. Цялото ми опаковане, стречиране и тисковане отиде на вятъра. Куфар с багаж не приемат. Куфарът също трябва да е в кашон, но толкова големи кашони нямат в Спиди. Освен това ако искаш застраховка на багажа /компютри, монитори, техника/, трябва да представиш платежния документ и стоката да е в гаранция, иначе не става. Изобщо... ударихме на камък малко с багажа, тъй като реших да пътуваме само с ръчни. В крайна сметка се свързах с буса, който беше препоръчан по-горе във форума и се разбрахме срещу 40 евро на пакет да ги достави. Надявам се, че няма да има проблем. Утре на обед летим. Успех на всички деца и спокойствие на родителите Wink

# 402
Аз в кашона ще пращам само дрехи и обувки.
Успех и от мен още веднъж!

# 403
  • София-България, Израел - където си поискам
Голяма одисея със Спиди. Размерът също е от значение, както и теглото. Дължината плюс удвоения сбор на ширината и височината не трябва да надвишава 300см. Пратката трябва да е в кашон, който те отварят на място за проверка на съдържанието. Цялото ми опаковане, стречиране и тисковане отиде на вятъра. Куфар с багаж не приемат. Куфарът също трябва да е в кашон, но толкова големи кашони нямат в Спиди. Освен това ако искаш застраховка на багажа /компютри, монитори, техника/, трябва да представиш платежния документ и стоката да е в гаранция, иначе не става. Изобщо... ударихме на камък малко с багажа, тъй като реших да пътуваме само с ръчни. В крайна сметка се свързах с буса, който беше препоръчан по-горе във форума и се разбрахме срещу 40 евро на пакет да ги достави. Надявам се, че няма да има проблем. Утре на обед летим. Успех на всички деца и спокойствие на родителите Wink
Благодаря за информацията за Спиди. Аз мисля обувки и ботуши да изпращам. Другата седмица ще видим какво ще побере в багажа си.
Успех и на вас! Всичко ще е о.к Simple Smile

# 404
  • ВАРНА
Ние пратихме дрехи и обувки по Спиди и днес си ги получихме в Ротердам. Точно на петия ден. За условията им бяхме предупредени още от оператора който прие заявката. Успех на всички. На място нещата се подреждат.

Общи условия

Активация на акаунт