Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 643
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Да споделя какво знам за  ISIC картата. Моят син звъня в един от офисите им и са му казали, че за Холандия е по–добре да си използва тамошната студентска карта, която ще му дадат, отколкото да си вади  ISIC карта от България.

# 406
Да споделя какво знам за  ISIC картата. Моят син звъня в един от офисите им и са му казали, че за Холандия е по–добре да си използва тамошната студентска карта, която ще му дадат, отколкото да си вади  ISIC карта от България.

Моят син точно това ще направи - ще си вземе тяхна карта. Така ни и препоръчаха негови познати, както и от Интеграл. Като отиде на място.

# 407
Момичета, относно здравните осигуровки на децата - документът  който унито издава , синът ми получи по мейл след като им писа. Преведохме го и днес съпругът ми го отнесе в НАП.  От там са му пожелали успешна година, и другата есен - пак.

# 408
  • София
Привет,
От вчера синът ми вече е във Венло. Кацна в Айндховен, от автомат на спирката пред летището си е взел билет за автобус 400 с карта /мастеркард/ до гарата. На гарата пак с картата си взел и билет за влак Intercity до Венло.
На гарата във Венло пък го чакаше "бъди", за да му даде ключа от квартирата, тъй като беше след работно време...
Днес отиде да подписва договора за наем и да си вземе карта за холандски телефон, после и за холандска сметка. Вече има и насрочена среща в общината - организирана от унито. Засега съм супер доволна от организацията на Фонтис.

# 409
Браво, Гери - тези деца май ще се окажат по-оправни отколкото ние смятаме.
 Аз чакам Спиди да ми вземе колета. Пуснах им мейл сутринта, но все още нямам обратна връзка с номер на заявка.  Някакви идеи как да процедирам?

# 410
  • София
G.D., според мен направо им звънни на Спиди за проверка, не ги чакай...

# 411
За документа за здравно осигуряване от НАП в нашия град са казали на сина ми, че трябва да занесе документа когато се дипломира и с него ще му платят здравните осигуровки със задна дата.
Сега да си направи застраховка, която да покрива здравни рискове и да не разчита на лечение от държавата.

# 412

Звъннах...
Искат холандски телефонен номер ...
Кка процедирате в такъв случай?

# 413
  • София

Звъннах...
Искат холандски телефонен номер ...
Кка процедирате в такъв случай?

На нас задължително ни трябва холандски телефонен номер, защото той е 1 от условията за откриване на банкова сметка. Днес от агенцията за квартири му дадоха безплатна сим карта Lebara и тази вечер ще си я активира за 10-15 евро на месец.
Така, че няма как да минем без холандски номер...

# 414
Съгласна съм, че едно от първите неща при пристигането му ще бъде да се сдобие с холандски тел. номер, но при условие, че още не е там, а аз изпращам багаж, който трябва да е при него успоредно с пристигането му, се получава един затворен омагьосан кръг. Както и да е, приеха пратката от Спиди. Сега остава да си я получи благополучно, и следващия път ще се замисля да пращам ли колет.

# 415
Здравейте момичета ,
Дъщеря ми заминава след няколко дни за Грьонинген.Споделете моля къде правите застраховките.В Холандия или тук?

# 416
  • София, Младост 2
Аз нещо се притесних сега с тия плащания на обучението... през studielink попълнихме там всичко, което искат, айбан и прочее на сметките и т.н. Ще платим цялата сума наведнъж, няма да е на месечни сметки и си има възможност да попълниш сметка, която не е холандска. Обаче пише, че ще изтеглят парите на 25.09 - а в указанията пише, че трябва да е платено до 31.08. Надявам се да са имали предвид, че до 31.08 трябва да им се дадат данните и т.н. - доколкото разбирам, в другите университети е по-различно, предвид че превеждате пари по сметки? (Синът ми е в Саксион и ще се радвам някой, който е минал по този път, да каже как е било при тях).

# 417
Аз нещо се притесних сега с тия плащания на обучението... през studielink попълнихме там всичко, което искат, айбан и прочее на сметките и т.н. Ще платим цялата сума наведнъж, няма да е на месечни сметки и си има възможност да попълниш сметка, която не е холандска. Обаче пише, че ще изтеглят парите на 25.09 - а в указанията пише, че трябва да е платено до 31.08. Надявам се да са имали предвид, че до 31.08 трябва да им се дадат данните и т.н. - доколкото разбирам, в другите университети е по-различно, предвид че превеждате пари по сметки? (Синът ми е в Саксион и ще се радвам някой, който е минал по този път, да каже как е било при тях).
При нас беше същото положение с регистрацията и банковия акаунт в Studielink и ми обясниха, че няма как да т изтеглят парите от университета, тъй като не сме в SEPA- всъщност уж сме там като страна в ЕС, но нямаме активни много операции . Затова внесохме парите по банков път на сметката на университета и им изпратихме копие от платежното.

# 418
  • София
Hedra , синът ми също е в Саксион и преведохме таксата по сметка . Ако искаш пиши на лични за подробности . И да се запознаем , а и децата Simple Smile

# 419
В Стъдилинк е регистрацията само. Тъй като за нашата т. нар. държава СЕПА не сработва, ми препоръчаха сумата да преведем директно по сметка на университета. Синът я пусна от неговата си сметка.
В Стъдилинк има само регистрация. На място си носете оригинала на платежния документ. В него при основание за плащане - такса уч. година, се вписват три имена на студента, студентски номер и дата на раждане на студента, за да си стиковат нещата в университета. Студ. номер е в писмото за приема, отдясно на името.

Последна редакция: пт, 17 авг 2018, 11:16 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт