Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 533
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • La casa de Mickey Mouse
С българската здравна карта може да отидете в спешното, при спешен случай. Има места на които си плащат и после си търсиш парите в България, има случай не плащаш и болницата си се оправя с ЗБГ. Друг е въпроса кой какво разбира под спешен случай. Тук температура до 38 градуса не се смята за температура. Ако нямаш температура 3дни над 38 градуса не те приемат на преглед. Никой не пуска секрети (гърло нос) ей така заради хрема или каквото и да било. Антибиотик се изписва ако са изчерпани всички други възможности.
Нямате право на личен лекар без холандска застраховка. Направление няма как да получите. Ако случая е спешен се отива в спешен център където имат всички специалисти.
Не мога да си обясня как така детето ще си самоназначи антибиотик. На какво основание?
За последните 20г съм пила 1 антибиотик заради операция. Синовете ми (на 3 и 10) по два пъти, предписани от лекар.
Доведената ми дъщеря е студентка при нас в Холандия. Зимата настина и настана драма как няма да пие антибиотик?! Ами не е нужен.
Вие си знаете, но тези аптечки с които ги презапасяване и тровите са супер излишни. Те не отиват в третия свят, все пак. В Бяла държава са

# 91
Благодаря, така някак си представях, че трябва да са нещата с лечението и аз.
Исках точно личен опит някой да сподели. По-скорошен.

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 18:45 от Judy

# 92
  • София
Гери,

Венло е на немската граница. В момента цените на билетите не са от най- изгодните,  така че може да погледнете и кои немски летища ви устройват

Гледахме и Дюселдорф, и Дортмунд, но в крайна сметка решихме, че Айндховен е най-удобно/близко... А иначе за цените на билетите - вярно, не са изгодни...

# 93
  • София, Младост 2
Цените на билетите обикновено са най-изгодни около 6 седмици преди датата за пътуване - аз затова изчаквам още. Вече са започнали чувствително да намаляват цените за началото на август - надявам се до 2, макс 3 седмици намалението да стигне датите, които ми трябват Simple Smile Аз лично дебна Дортмунд и Амстердам, но за Амстердам нямам особени надежди.

# 94
И аз изчаквам. Още не сме решили окончателно дали ще сме с колата или той ще си лети и на вясна ще полдва услугата по посрещане, която от Ингеграл казаха, че има.

# 95
Здравейте, искам да попитам пак малко за помощ. Става въпрос за банковите карти които са издадени от България в нашият университет казват че : Моля, имайте предвид, че Vestide не приема пари, а Visa electron и Visa Debito не се приемат в Холандия• Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително. Именно с такива карти не успях да платя резервацията за общежитието.

# 96
Здравейте, искам да попитам пак малко за помощ. Става въпрос за банковите карти които са издадени от България в нашият университет казват че : Моля, имайте предвид, че Vestide не приема пари, а Visa electron и Visa Debito не се приемат в Холандия• Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително. Именно с такива карти не успях да платя резервацията за общежитието.
И ние чрез Vestide наехме квартира (платихме чрез пейпал) и получихме същия мейл, мисля да извадя на сина ми Mastercard. Дано да може да плати депозита с нея.

# 97
Дано се включи някой, който е по-запознат!!!!

Ето как моята дъщеря се справи с това:
влизате на този линк http://www.ikzoekeenhuisarts.nl/?utm_campaign=www.ikzoekeenhuisa … tm_medium=default
По пощенския код намирате най-близките лекари. Пишете им по имейл дали мога да ви включат като пациент. Тя успя на третия път, първите два лекаря отказаха.
Трябва да има европейска здравна карта. Много лекари са си патили с невърнати средства от нашата каса и отказват да приемат български пациенти, незвисимо, че са с карта. Ако приемат - слагат условие да си платиш всичко и после да го търсиш от касата.
Аз й направих застраховка от https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/ . За 250 евро някъде има здравна застраховка, застраховка пътуване, отговорност към трети лица (т.е. ако заради нея стане злополука примерно или пък причини повреда на оборудване в общежитието), правна помощ, загуба на багаж, повреда на електроника докато пътува... С това бях спокойна цяла година.
Е, тя се оправи с лекаря, изкара една гнойна ангина, но трябваше да си запише час за преглед, не става да отидеш ей така.

За лекарствата: прави сте, там има по-евтини лекарства. Но пък температурата, болките в ушите и пр. инциденти стават обикновено вечер и магазините са затворени. Аз реших да не рискувам и я подготвих. От всички само бочкото, витамините и лопедиума май са използвани.

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 21:20 от Silent Smile

# 98
Здравейте,
Радвам се и ви благодаря , че сте направили тази хубава тема, пълна с всякаква полезна информация!!
Нашият студент е приет във Фонтис-Венло и днес/утре трябва да му купим билет на Wizz за Айндховен. В последния момент се чудим с колко голям куфар да пътува - 20кг или 30кг ? От една страна искам да събере повече багаж, но пък не съм сигурна, че би могъл да си дърпа големия куфар ? Ще пътува сам...
Вие какво мислите ?

Вземете най-голямата тарифа WIZZ plus. Освен най-големия багаж, може да вземе и 10кг багаж в кабината, има безплатна презаверка на полета за друга дата, изборът на място е безплатен и се качва с приоритет. Тази тарифа излиза най-изгодна на килограм багаж. Момчетата пътуват с по-малко багаж по принцип, ама все пак не се отива за една седмица и багажа е повече.
Трудно им е с големите куфари, но щом моята дъщеря дето е 45 килограма ( с куфара заедно Grinning ) успя да се справи - и той ще се справи. А и няма да е сам най-вероятно, поне още няколко студента ще има и си помагат.

# 99
Проверих междувременно и билетите за коледната ваканция - още по-скъпи са и от августовските, така че ще го мислим по-нататък. Успех на всички!

За Коледната ваканция обикновено само в едната посока е скъп, в другата е доста евтин. Направете регистрация в сайта и следете по имейл кога ще пуснат 20% намаление на всички билети. Тогава е моментът за пазаруване Laughing

# 100
И ние чрез Vestide наехме квартира (платихме чрез пейпал) и получихме същия мейл, мисля да извадя на сина ми Mastercard. Дано да може да плати депозита с нея.
И аз бях прочела някъде в предишните теми за Mastercard мисля ,че с тях става навсякъде.

# 101
Maestro е по- добре за Холандия!

# 102
  • София
Здравейте,
Радвам се и ви благодаря , че сте направили тази хубава тема, пълна с всякаква полезна информация!!
Нашият студент е приет във Фонтис-Венло и днес/утре трябва да му купим билет на Wizz за Айндховен. В последния момент се чудим с колко голям куфар да пътува - 20кг или 30кг ? От една страна искам да събере повече багаж, но пък не съм сигурна, че би могъл да си дърпа големия куфар ? Ще пътува сам...
Вие какво мислите ?

Вземете най-голямата тарифа WIZZ plus. Освен най-големия багаж, може да вземе и 10кг багаж в кабината, има безплатна презаверка на полета за друга дата, изборът на място е безплатен и се качва с приоритет. Тази тарифа излиза най-изгодна на килограм багаж. Момчетата пътуват с по-малко багаж по принцип, ама все пак не се отива за една седмица и багажа е повече.
Трудно им е с големите куфари, но щом моята дъщеря дето е 45 килограма ( с куфара заедно Grinning ) успя да се справи - и той ще се справи. А и няма да е сам най-вероятно, поне още няколко студента ще има и си помагат.
В събота видяхме, че WIZZ са намалили цените и букнахме такъв билет. Не мисля, че ще имаме търпение да чакаме последните седмици 😀.
А като стигнем до багажа, ще видим как ще го съберем. Студентът все още не се е замислил какво да взима....

# 103
  • София
Wizzair имат нови условия за багаж. Доста са неизгодни, ето линк към сайта им, където можете да прочетете:
Променени условия на Wizz air за ръчен багаж
в отметката Позволен багаж има разяснения за новите условия

Последна редакция: пн, 02 юли 2018, 13:04 от Sash

# 104
Синът ми ще пътува с 50 кг. разрешен багаж, отделно стандартна раница Cabin max и чанта с компютър. Мисля при опаковането да подреждам успоредно в куфара, и в колет с разрешен товар 31 кг. Така ще мога да сложа нещата от първа необходимост в куфара, а зимните дрехи и пр. в колета. Него ще пусна седмица преди да отпътува, за да е  при него ден-два след като пристигне. Най-важно ми е като влезе в стаята си, да има в куфара всичко необходимо за битови нужди. Стаята му е напълно оборудвана, той носи лични вещи -  за спане и кухненска посуда.

Общи условия

Активация на акаунт