Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 640
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
За документа за здравно осигуряване от НАП в нашия град са казали на сина ми, че трябва да занесе документа когато се дипломира и с него ще му платят здравните осигуровки със задна дата.
Сега да си направи застраховка, която да покрива здравни рискове и да не разчита на лечение от държавата.
В никакъв случай не разчитайте на това. Всяка година от уни-то издават документа само за 1 учебна година. В крайна сметка всичко се случва - студента може да се откаже, може да се премести - в друг град, в друга държава, да се върне в България... В тези случаи доста разправии ще ви трябват за да се издаде това удостоверение със задна дата, ако изобщо го направят... В идеалният вариант да, може и да се дипломира на едно единствено място и дипломата върши също работа за опростяване на здравните осигуровки със задна дата. Но по-добре си подавайте годишно, защото в НАП признават само документ, в който е посочен периода на обучение, т.е. дипломата ще важи само при въпросния идеален вариант ..
Ето и линка, в който всичко около здравното осигуряване на студентите е обяснено много подробно:  http://www.nap.bg/page?id=396

# 421
За документа за здравно осигуряване от НАП в нашия град са казали на сина ми, че трябва да занесе документа когато се дипломира и с него ще му платят здравните осигуровки със задна дата.
Сега да си направи застраховка, която да покрива здравни рискове и да не разчита на лечение от държавата.
В никакъв случай не разчитайте на това. Всяка година от уни-то издават документа само за 1 учебна година. В крайна сметка всичко се случва - студента може да се откаже, може да се премести - в друг град, в друга държава, да се върне в България... В тези случаи доста разправии ще ви трябват за да се издаде това удостоверение със задна дата, ако изобщо го направят... В идеалният вариант да, може и да се дипломира на едно единствено място и дипломата върши също работа за опростяване на здравните осигуровки със задна дата. Но по-добре си подавайте годишно, защото в НАП признават само документ, в който е посочен периода на обучение, т.е. дипломата ще важи само при въпросния идеален вариант ..
Ето и линка, в който всичко около здравното осигуряване на студентите е обяснено много подробно:  http://www.nap.bg/page?id=396

Благодаpя, за полезната информация!

# 422
  • София
Присъединявам се към съвета на kaly69 относно здравното осигуряване на студентите. Важно е в уверението, което те получават от университета да бъде вписан периода на обучение, т.е. от септември до септември (за една учебна година), а също и формата на обучение - за НАП е важно да бъде спомената редовната форма, т.е. full time, защото при задочно или дистанционно те не са длъжни да осигуряват студента.

morskibriz, ако умниците от НАП във вашия град не желаят да приемат документа и ако все пак ви карат да плащате застраховка (което не сте длъжни да правите) и ако ви уверяват, че след 4 - 5 години ще ви платят осигуровките със задна дата (с една дума ще "гоните Михаля"), то тогава вие сте в правото си да се оплаквате в по-горна инстанция или защита на потребителите, или не знам още къде... може би в най-висшата инстанция "Господари на ефира", знам ли...

# 423
Точно това, вчеpа, коментирахме със сина ми. Как да му дадат тази глупуст в писмен вид, за да може да докаже, че са я избълвали и да си търси правата на друго място.

# 424
Привет на всички!
Утре на обяд летим със
сина ми за Айндховен.
Ако има други с полета
от Варна може да се
видим!
Успех на всички български
студенти в Холандия!

# 425
Привет на всички!
Утре на обяд летим със
сина ми за Айндховен.
Ако има други с полета
от Варна може да се
видим!
Успех на всички български
студенти в Холандия!

Здравей, magi1611!
Вие бяхте от Бургас нали? Моя син замина сам на 16 и вече е там. Взел е такси до агенцията за ключа и се е настанил нормално. Ходил е до университета, пообиколил и разучил квартала, сега търси колело. Всичко за сега е ОК. Запознал се е и с други българчета. Всяка специалност била в различна сграда на Фонтис, той е  в Software engineering.
Успех и на Вас!

# 426
Здравейте и от мен. В Айндховен сме вече. Леко ударихме на камък с регистрацията в общината. Бях запазила час още от България, но се оказа, че съм объркала /сайтът е на холандски, английската версия не е пълна и точна/ и съм направила заявка за краткосрочна регистрация и трябваше нов час да се запише, който е чак за 6ти септември. Съответно в Рабобанк казаха, че не могат да открият сметка без БСН номер. В ING могат, записахме час за там за 30ти чак. Изобщо без предварителна уговорка, колкото и да се усмихваш Wink, не става. Любезни са, но си има ред. Забрахме се да платим наема за септември в брой поради тази причина. Иначе общежитието за Фонтис на Geldropseweg 124 е много прилично. Има доста деца от България, така че ще си помагат в нужда. Има магазин Action, от който накупихме разни необходими нещица и ИКЕА, на около 8км, но с автобус също става. След малко заминавам за Бреда да настаня и щерката. Там са по-организирани нещата /и със съдействието на университета/ - има банкова сметка, велосипед, час за регистрация.. ще видим. Ако някой има нужда от съдействие в Айндховен или Бреда, съм на линия до 30ти август, пишете. Успех на всички!

# 427
Violea,  би ли пуснала линк към секцията с вярна регидтрация 

# 428
Здравейте!
Искам да помоля (разбира се, ако имате желание) да споделите горе-долу каква сума смятате, че е оптимална за издръжката на студентите, изключвам разходите за квартира? Просто искам да "сверя часовника" какъв бюджет е нормален за едно момче, за да не се ограничава, но и да не прекалява? Simple Smile 650 евро как Ви се струват?

# 429
  • София, Младост 2
Повече от 300 евро на месец нашият младеж няма да получава - поне това са ни плановете за момента, а и финансово би било непосилно да е другояче. В разните източници пише, че цялата месечна издръжка (квартира с режийни, храна, забавления и т.н.) е между 850 и 1000 евро на месец. Квартирата на сина ми е 360 евро, така че още 300 отгоре, с готовност да му пратим още някакви пари в случай на нужда, смятам да му се получи. Сега като отида, ще видя какви са цените в супермаркетите и ще мога да преценя по-точно (той ще си готви), но предполагам, че за храна и някакви дребни излизания това ще е достатъчно. В по-старите теми пишеше, че деца се оправят някъде с 250-300 на месец, а и племенницата ми, която е в Англия, се оправя с 300 паунда на месец, ако това въобще може да служи за сравнение. Иначе съм сигурна, че младежите и девойките могат да наместят каквато и сума да им се прати Simple Smile Моята философия е - ако му трябват повече, да си търси работа и като си намери, да кандидатства за месечната субсидия. От нас ще е толкова.

Ние събираме багаж и ми е много смотано... хем ще ходя с него, т.е. не тръгва сам и няма още да се разделяме, обаче...

# 430

Не съм сигурна и се боя да не те объркам. Служителка в общината в Айндховен на място направи новата заявка за час и не видях коя от 20те опции на холандски кликна. Ако детето е вече там, най-добре да прескочи и да пита на информация - във фоайето има компютри и ще му помогнат.

# 431
Здравейте!
Искам да помоля (разбира се, ако имате желание) да споделите горе-долу каква сума смятате, че е оптимална за издръжката на студентите, изключвам разходите за квартира? Просто искам да "сверя часовника" какъв бюджет е нормален за едно момче, за да не се ограничава, но и да не прекалява? Simple Smile 650 евро как Ви се струват?

При нас квартирата е 410 евро, ние също сме преценили 300 евро месечно. На място вече 4-5 дни поразгледах доста магазини и смятам, че с 10 евро на ден спокойно може да се оправят /като имаш предвид, че синът ни е голяма ламя Simple Smile/. Цените са като в Бг, че и надолу на някои продукти.

# 432
По-рано в темата се обсъждаше въпросът с мобилен оператор, ровя досега, но нещо не намирам. Бихте ли подсетили кой оператор се препоръчваше и с каква тарифа. Децата остават с бг номера, но все за нещо ще се наложи холандски /най-малкото за Спиди, щом имат такова изискване/. Благодаря.

# 433
  • София-България, Израел - където си поискам
300- 350 за ежедневни разходи. Имам приятелка , която от години живее в Холандия, в Ротердам каза , че е напълно достатъчно  , но това при условие, че си приготвя нещо в общежитието, а не се храни само навън. За други разходи ще има винаги в сметката си някаква сума.
Дъщеря ми си е записала час в общината на 29.08.
Малко по- малко започваме да стигаме багажа.

# 434

Всъщност мога да накарам сина ми утре следобед да пита в общината точно какво трябва да се избере от сайта и ще пиша вечерта, ако не ти е късно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт