Майчинството счетоводно-77

• 58 020
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,със следното питане съм :задължително ли е ползването по закон на 45 дневния болничен преди термин,както и  на този,който се издава от педиатъра ,след изтичане на този от болницата.Работя в моя фирма и ми се налага  да работя до последно  и после много бързо да прекратя болничните.

# 436
Здравейте,
Забременях малко преди изтичането на втората година майчинство с първото ми дете.
В момента съм в болничен от този месец и ще се съберат още 4 преди 45дневния(т.е. общо почти 5), преди това 1 месец неплатен отпуск за гледане на дете, преди това майчинство.
Кои 24 месеца се взимат за изчисляване на майчинството в този случай? Преди 45дневния болничен или преди този болничен сега, който ще се слее с 45дневния?
Ако се взимат 24 месеца преди 45дневния болничен, за неплатената отпуска и втората година  майчинство е  МРЗ за съответните месеци, нали? А какво пиша в онлайн калкулаторите за времето на този болничен в момента? Знам единственото осигурителния доход, който се води в момента, гледам си го в сайта на НОИ, а на брутно и нетно възнаграждение какво попълвам?

# 437
  • София-Младост
Вззимат се 24 месеце непрекъснати, от месеца предхождащ, издаване на 45 дневния.
за времето на неплатен и майчинство се взима МРЗ.
45 дневния винаги е първичен и се изчислява нова база.
Ако болничен за временна неработоспособност е продължение на друг такъв не се преизчислява.

# 438
Здравейте,със следното питане съм :задължително ли е ползването по закон на 45 дневния болничен преди термин,както и  на този,който се издава от педиатъра ,след изтичане на този от болницата.Работя в моя фирма и ми се налага  да работя до последно  и после много бързо да прекратя болничните.
Не е задължително ползването на 45 дневния болничен. Може да се работи до раждането. Този от педиатъра мисля, че е задължителен.

# 439
Здравейте,
Имам следния въпрос: Родих на 17.08. и от болницата ми издадоха болничен до 27.09. Дотук добре, обаче ЛЛ преди да замине в отпуск ми каза да не предавам този болничен на работодателя, а да го запазя, защото на нея щял да ѝ трябва за издаването на следващия болничен. Честно казано, тогава не обърнах внимание, но сега като се замислих това ми се струва глупаво - защо да не си предам болничния? Иначе кога ще си получа обезщетението...Да не би да е имала предвид по-скоро да запазя копие? За жалост не мога да говоря с нея в момента, защото е извън страната и телефонът ѝ е изключен, но може ли някой да ме посъветва какво да правя? Тя ще се върне чак на 05.09.
Благодаря!

# 440
Здравейте,
Имам следния въпрос: Родих на 17.08. и от болницата ми издадоха болничен до 27.09. Дотук добре, обаче ЛЛ преди да замине в отпуск ми каза да не предавам този болничен на работодателя, а да го запазя, защото на нея щял да ѝ трябва за издаването на следващия болничен. Честно казано, тогава не обърнах внимание, но сега като се замислих това ми се струва глупаво - защо да не си предам болничния? Иначе кога ще си получа обезщетението...Да не би да е имала предвид по-скоро да запазя копие? За жалост не мога да говоря с нея в момента, защото е извън страната и телефонът ѝ е изключен, но може ли някой да ме посъветва какво да правя? Тя ще се върне чак на 05.09.
Благодаря!
Направи му копие и си предай болничния Simple Smile на мен като ми даваха болничния от болницата ми казаха да си го снимам. Малко се зачудих защо, но както ти казваш, явно е нужен на педиатъра след това.

# 441
  • София-Младост
Отиди при работодателя и вземи едно копие.
Не виждам защо и е на ЛЛ този болничен, датата на термина и трябва и датите от въпросния БЛ. А и все си мисля, че тя може в системата да види издадените БЛ на твое име. 

# 442
Здравейте, имам може би тъп въпрос, но изобщо не съм на ясно с тези неща. Днес от приятели чух, че ако си ползваш болничните по бременност преди 45 дневния. Всеки следващ месец взимаш по-малко пари. Например при примерна  брутна заплата 1000 лева първият месец взимаш около 800 (80%), вторият 600 от 800, и така всеки месец все по малко. ( докато си в болнички) Което за мен е абсурдно. В момента съм в 4-ти месец и мисля след 2 месеца, ако не ми се наложи по-рано да почна с болничните и просто искам да съм наясно, какво трябва да очаквам. Simple Smile

# 443
Здравейте,
Благодаря!
Направи му копие и си предай болничния Simple Smile на мен като ми даваха болничния от болницата ми казаха да си го снимам. Малко се зачудих защо, но както ти казваш, явно е нужен на педиатъра след това.
На мен от болницата ми дадоха два екземпляра. 
На първия болничен от гинеколожката, направих копие по съвет на жените от регистрация на клиниката.
После с копието и с втория екземпляр, лл на детето ми издаде третия болничен.
Трябват им, за да изчислят дните, но не трябва да е в оригинал.

# 444
Здравейте, имам може би тъп въпрос, но изобщо не съм на ясно с тези неща. Днес от приятели чух, че ако си ползваш болничните по бременност преди 45 дневния. Всеки следващ месец взимаш по-малко пари. Например при примерна  брутна заплата 1000 лева първият месец взимаш около 800 (80%), вторият 600 от 800, и така всеки месец все по малко. ( докато си в болнички) Което за мен е абсурдно. В момента съм в 4-ти месец и мисля след 2 месеца, ако не ми се наложи по-рано да почна с болничните и просто искам да съм наясно, какво трябва да очаквам. Simple Smile
Няма такова нещо, всеки месец се изчислява по един и същи начин. При първия болничен първите 3 дни ги плаща работодателят, а после всичко е от НОИ, ако са ти без прекъсване.

# 445
Няма такова нещо, всеки месец се изчислява по един и същи начин. При първия болничен първите 3 дни ги плаща работодателят, а после всичко е от НОИ, ако са ти без прекъсване.

Благодаря много Simple Smile и аз така знам че е, но вчера направо ме шашнаха, защо при нея се е получило така незнам Simple Smile

# 446
  • Бургас
Защото има прекъсване и преизчисляване най-вероятно

# 447
Да, но имай предвид, че ако 18 месеца назад не ти е еднаква заплатата, на която те осигуряват, със сигурност ще ти паднат парите, мисля че това са имали предвид. Защото не се гледа само брутното за последния месец, както ти си го написала, а средното 18 месеца назад

# 448
Да ясно, благодаря ви много за отговорите Simple Smile при мен е еднаква повече от две години такаче предполагам че няма да имам проблеми Simple Smile

# 449
Така е, не би следвало да се променя.

И аз пак с питане - мога ли да работя на граждански договор по време на майчинство? Имам спомен, че някъде съм чела, че може, но не знам до каква степен ми е актуална информацията. Заплащането ще бъде по-ниско от МРЗ. Трябва ли да правя аз нещо, да подавам някакви документи и прочее?

Общи условия

Активация на акаунт