Парите в семейството

• 30 843
  • 577
  •   1
Отговори
# 435
  • София
А и не искам един ден техният живот да свърши с появата на първото им дете.
Или да започне - въпрос на гледна точка. Иначе и аз мисля като теб.

Ами и аз по много въпроси мисля като теб. Особено по въпроси, които се засягат в една друга тема, където си много активна.Simple Smile

# 436
  • София
Добри доходи не значат кариера. И аз съм имала периоди с добри доходи, които не са точно кариера. С малко опит човек прави разликата. Кариерата изисква не просто да буташ някаква работа успешно, а да гориш, да ти е интересно, да си в крак с новостите. 10 часа се работи по желание, дори 12 часа, защото е интересно - не за да свързваш двата края.

Обаче - дефинирай добри доходи. Щото може да ни се разминават представите.

Всеки си има лични кътчета, въпросът е дали децата ще ти позволят да стигнеш до личните кътчета или поне за няколко години няма да имаш нито време, нито спокойствие и мерак за тия лични кътчета.

Да, бе, да гориш - това е прекалено. Кариера за мен означава, че постигаш определени стъпки в професионалното си развитие, които водят до добри доходи и до личното ти удовлетворение. Това с горенето, не е за мен. Аз не съм работохолик. Но обичам да имам хубава работа, където да съм оценена, и съответно - добра заплата.

Аз съм скромен човек, за мен добри доходи означават доходи, които позволяват да си купувам всичко, което ми харесва за ядене и пиене, да не пестя, за да си купувам неща които ми харесват (не непременно от магазини, в които струват колкото една минимална заплата), да мога да отида на почивка, където да не се налага да си готвя, да мога да пътувам в чужбина, без напременно да е в най-луксозните хотели и да си позволявам там да се храня в заведения, а не с консерви, да имам достатъчно пари за образованието на децата си, така както аз го разбирам, да имам собствен дом и да нямам кредити...ей такива обикновени, човешки неща.

И явно съм късметлийка, защото децата никога не са пречели да си имам мои лични кътчета, без да съм ги лишавала нито от присъствието си, нито от вниманието си...Благодаря на Бога!

# 437
A, за такъв "успех" ли говорим...ми да, за такъв може и с деца. Та просто критериите са ти нисички. Това си е просто стандартна работа.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 11:20 от The Siren of Titan

# 438
  • София
A, за такъв "успех" ли говорим...ми да, за такъв може и с деца. Та просто критериите са ти нисички. Това си е просто стандартна работа.

Така е, аз съм скромен обикновен човек, както подчертах. Не обичам да робувам на нищо. Пари и кариера ми трябват колкото да съм свободна и щастлива като птичка Божия.Laughing

# 439
  • София

Този презрително сложен от теб успех в кавички, си е всъщност много, ама много добра житейска позиция.

# 440
Ми тогава не го наричай съчетаване на деца с кариера.

В моя случай, "работа" може да значи да изкарвам достатъчно пари с писане. Има начини, изкарват се. Съчетава се и с деца, позволява гъвкаво време и парт тайм. Но не е кариера, въпреки парите.

Кариера обаче значи: повече пътувания, повече забиване в четене и писане, време за контакти, промяна на цялостния ми живот и личност, ако щеш - и на гардероб и визия, изобщо толкова неща, колкото не могат да се съчетаят с гледане на малки, а и на по-големи деца.

В тоя смисъл ми е лесно да имам работа, но не мога да имам кариера на този етап. И не мога да се боря за много високи постижения, или някаква публична слава или подобни неща. Просто и децата, и тоя начин на живот, са прекалено изискващи.

Та така, за n-ти път в тоя форум ми дават пример как някои съчетават "кариера с деца", а реалността е: бутат някаква работа, докато децата са на градина. И в повечето случаи дори не са деца, а е 1 дете.

Бърди, ми по тоя критерий аз съм имала мега-успехи:) хайде не ме разсмивай.

# 441
  • Най-красивата страна
Човек като чете темата остава с впечатление ,че е едва ли не срамно една  жена да стои вкъщи 3 години и да си гледа децата и домакинството.
А е нормално жената да издържа семейството ,а мъжа да седи вкъщи и да гледа деца.

Явно кадърните мъже са рядкост вече....

# 442
Докато безработни обясняват, какво е "кариера", много писачи ще си вярват, че пишат.

# 443
Ти не беше ли адвокат? Би трябвало да познаваш нюансите на езика. Аз не ходя на работа. Това е различно от безработна и без доходи. Не са синоними. Мисля, че се изразявам ясно.

И да, не броя, че имам кариера. Имах години, в които развитието ми беше тип кариера - с пътуванията, обученията, оставането до късно, търсене на възможности, извънредна работа, за да "пробиеш" на друго ниво, не просто да си буташ текущите задачи.

Имала съм и просто работа, без гореописаното.

Та така, имам и деца, знам как се отразяват, така че говоря съвсем информирано. Който иска, ще разбере, който не - ще се заяжда, както винаги. Не ми пречи.

# 444
  • София
Както се пее в една песен: ".....герой зад клавиатура, а всъщност карикатура е моят живот...".

Satisfied

# 445
Както се пее в една песен: ".....герой зад клавиатура, а всъщност карикатура е моят живот...".

Satisfied

Абсолютно свободна си да мислиш и така.

# 446
  • София

Satisfied

Абсолютно свободна си да мислиш и така.

Не съм уточнявала за кого се отнася...Laughing

# 447
Сирен, аз, за разлика от теб, не твърдя, че разбирам, каква е работата на космонавтите, само защото съм видяла (на видео или на кино), как излита ракета в космоса.

# 448
Къде говоря за космонавти? Дадох конкретен пример за копирайтъри/писане за пари срещу кариерно писане и журналистика, ама истинска.

Едното е възможно, макар и не тривиално, дори с деца. Второто активно се "бие" с имането на деца.

Имам си добра представа, защото съм пробвала лично и двата варианта. След децата - нямаше ги тия години с наистина "не се спирам".

Та така, говоря си само за личния опит. Никакви космонавти. Както винаги, всичко е проверено и давам примери. Който иска - ще разбере, който има хоби да се заяжда - ще го прави всякак.

# 449
  • София
Кариера обаче значи: повече пътувания, повече забиване в четене и писане, време за контакти, промяна на цялостния ми живот и личност, ако щеш - и на гардероб и визия, изобщо толкова неща, колкото не могат да се съчетаят с гледане на малки, а и на по-големи деца.

Извинявай, ама това е смешно. Нямам нищо против това да е твоето разбиране за кариера, но това не го прави общоприето.
Кариера, съвсем буквлно, означава да се развиваш в това, което работиш - като длъжности, нива, заплащане, отговорности. Един студент, започнал като мияч на чинии в ресторант, след това минал през севитьор, бар, каса и не знам какво още може да има - и стигнал по ръководител на ресторанта, има кариера.
За журналисти и копирайтъри няма какво да кажа, там всичко е кал и блато. Но пък разбрах откъде идва разбирането ти за кариера като лъскави костюмчета и командировки JoyJoy

Общи условия

Активация на акаунт