Парите в семейството

• 30 851
  • 577
  •   1
Отговори
# 420
Егоист съм и така възпитавам и децата си.
Точно ти, която си така отдадена на децата си, не си егоист. Най-нормалното нещо е да се стремиш нещата да се случват с по-малко зор.

# 421

Никога, ама никога не бих оставила гладно бебето си в очакване на кърмата. Никога, не бих оставила детето си гладно, само и само да прояде броколи с елда и сьомга.

Е кой прокламира подобни дивотии?

# 422
а през уикенда правя каквото искат децата, само и само да са доволни. Не съм по жертвите аз. Егоист съм и така възпитавам и децата си.

Точно това показва, че НЕ си егоист. Съобразяваш се с техните нужди и желания, както правят голяма част от работещите майки през уикендите. Хубавото е, че не го приемаш за жертва от твоя страна.

# 423
Опа, май е минала метлата.

Вярвам, че щом сме довели деца на тоя свят, сме длъжни да им дадем това, от което имат нужда. В първите си месеци и години имат нужда преди всичко от нашата любов и присъствие. После нуждите се променят. Има време да бъдем себе си, да обръщаме внимание на личния си живот и професиите си, защото по-големите деца нямат нужда от вечно втренчени в тях родители, а по-скоро от включвания в точното време и по точния начин. И също така имат нужда от пари, които все някой трябва да изкарва. Докато отлетят и се окаже, че нашата нужда от тях надвишава многократно тяхната от нас. Нямаме право да ги спираме да имат свой живот, обаче съм сигурна, че като дойде моментът, ще си мечтая за годините, в които сме били залепени 24/7. Никога не съм приемала грижите за децата си като някаква жертва. Не че са ми били винаги приятни или не ми е било нервно, досадно и т. н., но съм считала това като част от сделката при доста добра норма на печалба.

# 424

Никога, ама никога не бих оставила гладно бебето си в очакване на кърмата. Никога, не бих оставила детето си гладно, само и само да прояде броколи с елда и сьомга.

Е кой прокламира подобни дивотии?

В кърмаческите групи и теми често съветите са, ако не суче или кърмата е намаляла, да бъде оставено гладно, но да не му се дава АМ.

# 425
В темата се говори за майчинство; не ми говори глупости.

Според мен ще се види колко си успяла след 15-20 години.  Stop Засега по-тихо.
Тц, в темата се говори за пари.
За майчинството заприказваха от нищото и реално последните страници са само спам, нямащ нищо общо с темата.
Точно, темата е за пари/финанси и разпределяне на доходи в семейството. Затова казах, че съм успяла, защото успехът има различни аспекти и в никакъв случай не включва единствено и само имането на деца. За мен успех е, когато се чувстваш удовлетворен и ценен в сферата, в която се развиваш. За някои успех е първо място в дадена спортна дисциплина, за други разработване на ново приложение, за трети успешно завършен проект, спасяване на човешки живот и т.н.

# 426
  • София

В кърмаческите групи и теми често съветите са, ако не суче или кърмата е намаляла, да бъде оставено гладно, но да не му се дава АМ.

О, те там съветвали и да бориш коликите със сешоар, от което ми настръхна косъма.......

# 427
Това е тъпо. Прави се друго. Като няма в момента кърма, майката трябва да пие повече течности, да се храни добре и да опитва по-често - примерно на половин час. Не да мъчи детето с железен режим и гладно. В повечето случаи кърмата тръгва добре до няколко дни, стига да се упорства.

# 428
  • София
Леле, колко се е изместила темата през уикенда - от къде тръгнахме, до къде стигнахме. Сега пък се сравняваме коя е най-добрата майка. Вижте, кърменето си е кърмене, обаче коя майка се справя най-добре почва да се вижда едва в пубертета, според мен.

# 429
Проблемът с реализирането в каквато и да е сфера: 99% от хората са заменяеми и след седмица няма да липсваш на никого, даже може да се окаже, че си освободила място друг да се реализира. Докато с децата имаш по-трайно влияние и никой не може да те изрита ей така.

Та така за реализирането, това са мисли на млади хора, без перспектива и без дългосрочно разбиране. Ясно е, днес си на гребена на вълната, само това виждаш и това ти е важно. Само че това е много временен и крехък успех.

# 430
  • София
Значи аз, честно, не мисля, че непременно кариерата и децата са в колизия. Някак елементарно, черно-бяло ми се вижда да се противопоставят напълно.
Иначе съм съгласна - успехът е променливо понятие и понякога тежко се пада от високо. Което не означава, че човек не трябва да се стреми към кариера, постижения, професионална реализация. Иначе дай предварително да свием знамената и да живуркаме, че да не ни е уроки!

# 431
Кариерата и децата - не точно, особено ако и в двете области боравим с разтегливи понятия и "кариера" значи "някаква там работа", а гледането на децата не се прави с много вглеждане.

В 21 век да се стремиш към "кариера" в някаква компания вече не е релевантно. Човек трябва да се стреми към изкарване на пари за доволен начин на живот. Понякога е с кариера, но има и други начини.

А иначе усилена, задълбочена работа означава, че няма да имаш време за гледане на деца както си трябва - също толкова задълбочено.

Иначе наскоро имаше статия по въпроса: има три модела за женски живот. Високи постижения без деца, или деца с отказ от всякаква кариера и работа навън. Третата опция е гъвкавост - например стартов период от няколко години на педал с високи постижения, след това само деца, след това половин работен ден или по-лека работа, докато децата поотраснат, а после пак може да се мине на високи постижения.

Не става въпрос да свиеш знамената, но и да не си въобразиш, че си хванала Господ за шлифера. Кариера значи мин. 10 часов работен ден, няма да може да излизаш в 5 вечерта да взимаш децата и да ги разхождаш.

# 432
  • София
Кариерата и децата - не точно, особено ако и в двете области боравим с разтегливи понятия и "кариера" значи "някаква там работа", а гледането на децата не се прави с много вглеждане.

В 21 век да се стремиш към "кариера" в някаква компания вече не е релевантно. Човек трябва да се стреми към изкарване на пари за доволен начин на живот. Понякога е с кариера, но има и други начини.

А иначе усилена, задълбочена работа означава, че няма да имаш време за гледане на деца както си трябва - също толкова задълбочено.

Иначе наскоро имаше статия по въпроса: има три модела за женски живот. Високи постижения без деца, или деца с отказ от всякаква кариера и работа навън. Третата опция е гъвкавост - например стартов период от няколко години на педал с високи постижения, след това само деца, след това половин работен ден или по-лека работа, докато децата поотраснат, а после пак може да се мине на високи постижения.

Не става въпрос да свиеш знамената, но и да не си въобразиш, че си хванала Господ за шлифера. Кариера значи мин. 10 часов работен ден, няма да може да излизаш в 5 вечерта да взимаш децата и да ги разхождаш.

Мисля, че преувеличаваш. Познавам хора с добра кариера и добри доходи, които не работят по 10 часа. Наистина познавам такива и то не един и два.

Що се отнася до децата - винаги са мой приоритет, винаги. Което не означава, че изживявам живота си единствено и само чрез тях. Имам си мои, лични кътчета в съзнанието, лични, не свързани с тях мечти, лични близки и далечни планове, лични нужди. Не казвам, че не бих ги жертвала за тях, но не е задължително това да се наложи, нито пък е задължително предварително да програмирам живота си така, все едно тази жертва е абсолютно необходима и неизбежна... А и не искам един ден техният живот да свърши с появата на първото им дете.

# 433
А и не искам един ден техният живот да свърши с появата на първото им дете.
Или да започне - въпрос на гледна точка. Иначе и аз мисля като теб.

# 434
Добри доходи не значат кариера. И аз съм имала периоди с добри доходи, които не са точно кариера. С малко опит човек прави разликата. Кариерата изисква не просто да буташ някаква работа успешно, а да гориш, да ти е интересно, да си в крак с новостите. 10 часа се работи по желание, дори 12 часа, защото е интересно - не за да свързваш двата края.

Обаче - дефинирай добри доходи. Щото може да ни се разминават представите.

Всеки си има лични кътчета, въпросът е дали децата ще ти позволят да стигнеш до личните кътчета или поне за няколко години няма да имаш нито време, нито спокойствие и мерак за тия лични кътчета.

Общи условия

Активация на акаунт