Венеция /Тема 6/

• 70 877
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
Да, и това лято беше платен входът за базиликата.

# 571
Малка част от първите ми впечатления и малко красиви снимки.

Много, много ми хареса на мен! Венеция е магия!

ММ не е очарован.
Каза, че ако някой го пита ще каже, че във Венеция НЕ е хубаво.! Нищо особено не било, било прехвалено.
Това малко ми разваляше настроението на моменти, щото час по час повтаряше, че"не е нищо особено",  "умиращ град", "ако не са тусристите загива", "призрачно било вечер, тъжно било".
И такива.
Сега, аз знам, че всеки си има негови си възприятия, мнение и правото да си го изкаже.
И може би донякъде той си е прав.
Аз отидох с романтичната представа в главата си. И тя се припокри.
Ни най-малко не се разочаровах.
Знам и, че много хора са били разочаровани много.
Не можах да му обясня на този човек, че аз отивам именно заради предишното велечие на Венеция, заради историята й и това, което е била😊
Да, тъжно е, че вече не е. Но така върви ходът на историята.
Нали затова отиваме. Да видим.
Както и да е.
Понеже всички наши познати се бяха изказали изключително неласкаво, били много, много разочаровани, аз отидох без очаквания, доколкото изобщо това е възможно😊
Обаче съм очарована и запленена.

[/img]

Всичко ми хареса.
Гондолите, фенерите с розово стъкло особено много, прекрасната гледка от Кулата по залез, тълпите, ателиетата за маски и костюми, кафето Флориан, гледката от Риалто към Гранд Канал.
Площадът Сан Марко е доста по- мъничък, от това, което си представях.
Дворецът на Дожите също ме очарова. Но тук признавам очаквах да ни покажат поне малко от личните покои, стаи или нещо подобно.
Но после прочетох, че там почти е нямало  мебели, защото длъжността на дожа нали не е наследствена и всеки си е идвал с покъщнината.
Но са запазени камините(нещо, което ММ хареса, от тях беше супер впечатлен!).
Една картина ме разрева почти. Толкова красива беше.
Изобщо някак имаше моменти, в които ми се ревеше, така докато си вървях по Сан Марко, гледах водата и величествените сгради на около и гондолите, незнайно защо очите ми се пълнеха.
Дали защото от години мечтаех да я видя, дали заради вековната й история и защото си представях как е било някога, какво се е случвало, как Венеция е била толкова могъща по моретата, как се въртяла цялата търговия там, а Дворецът на Дожите е "бил центърът на света" (нали така казват).
Не знам защо, но ми се ревеше.
Много магично беше всичко.

Изживях прекрасни емоции.
Нямаше големи тълпи, не беше ужасна жега, изобщо не миришеше на тиня и канал.
Или дори да е имало някаква миризма, тя беше много незначителна и ненатрапчива.

Това, което най-много ни впечатли и мен и ММ беше уникалното устройство на града, каналите, как са построени сградите, как водата се плиска около тях, все едно живееш в морето, малките тесни улички, как се управляват гондолите.

Тук бяхме единодушни, че това е, за което си заслужава да отидеш във Венеция и е хубаво да се види.

На ММ най-много му хареса качването на камбанарията и гледката оттам. На мен също.
 Там се видя, че Венеция всъщност не е никак малка, даже напротив.
Хареса му много и возенето на гондола и плаването до островчетата.
И изобщо той обича камбанариите(аз също).
За катедралата Сан Марко каза, че е мрачно вътре😂при, което се втрещих, все едно не сме обиколили сума ти католически катедрали и храмове в Рим и не знаем, че са мрачни и тъмни по принцип.
Аз му казах, че това не му е "Сикстинската капела" и приключохне спора до там.
Обожавам църкви и католочиски катедрали и мога да си стоя там с часове.
Та, ей такива тъпизми дето ги ръсеше отвреме-навреме мн ме дразнеха на моменти.
 Хубаво било да го усетиш и да го видиш каза.
Но било прехвалено.
Той рядко харесва нещо много като ходим някъде.
Качихме се и на Кулата и на Сан Марко на терасата.
 И там беше много хубаво.
Минахме по килиите на затворниците, оттам видяхме и моста на въздишките.
Изключително добре се оправихме с всичко.
 Всичко е супер организирано, удобно направено лесно за тусристите.
Видяхме всичко, което искахме.
 Никъде не чакахме.
 Нямаше толкова народ, абе беше прекрасно.
Сто пъти се возихме на вапоретото.
Гондолиера ме помоли да не го снимам, не искал, писнало му цял ден бил изморен и затова не бил по-хубав от гледката и сградите пред мен😂
Всички гондолиери си помагат, тия гондоли не знам как се управляват.
Това много ни впечатли(вече го казах).
Навсякъде всички са изключително отзивчиви, обясняват, любезни са.
Ходихме и до Бурано.
Да, красиви са къщите. Но там не се впечатлих особено. Смръдливо беше много.
Един човек се разсърди, че сядам на пейката пред къщата му да се снимам и си я прибра ядосан, а на мен ми стана много неудобно 😂сигурно им е писнало на хората от туристите
Хареса ми" Музеят на дантелата" много и Църквата Санта Барбара.
Хапнахме много вкусни морски неща там.
За яденето - на мен всичко ми хареса, на мм почти нищо.😂 Само маргарита ядеше.
Гадни били спагетите. Не били вкусни.
Въобще страшна претенция си имам!
Мурано пропуснахме. Но ходихме до Лидо. Като курортно морско градче е, топнах си краката в морето.
 Ядох много вкусен сладолед там.
През цялото време нацелвахме много добри места за хранене и всичко ни вървеше по план.
Ходелът беше супер чист, приличен, близо до острова. Потока там на рецепция не спираше.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 13:53 от Caroline_Bingley

# 572
  • София
Четейки Caroline_Bingley се долавям как понякога завиждам на хората, които за пръв път виждат някоя от топ-дестинациите по света.
Някак първото усещане е винаги много силно и никога не се повтаря, дори и да отидеш сто пъти на същото място.

Връщам се назад в годините и се питам а аз така ли я видях Венеция?! Smiley

# 573
На мен пък много повече ми харесва, когато отида за втори път някъде. Първия път правя натоварена програма как да видим повече неща за малко време, в мозъка ми звъни една камбанка за това, които сме пропуснали. Връщаме се пълни с впечатления и уморени.
Втория път нещата са различни - гледаш града с блеснали очи, не искаш да виждаш всичко, а само това, което те е впечатлило първия път, независимо какво пише в туристическите справочници, имаш повече време просто да се смесиш с местните и да опиташ нещата, които те ядат или пият, да поседнеш на някое нетуристическо място и да позяпаш как върви животът около теб.

# 574
Сан Марко ми е любимата катедрала, а съм видяла доста. Не е типичната готическа катедрала, във византийски стил е.

# 575
И аз така - като за първи път - програма макс. Сега при второто ми ходене във Венеция си позволих да се мотая, хем бях с приятелка, която е за първи път. На Бурано и Мурано откарахме от 11 до 18.30. Мотаене и Апероли. И до Джудека ходихме. И пак искам, даже още утре.

# 576
Четейки Caroline_Bingley се долавям как понякога завиждам на хората, които за пръв път виждат някоя от топ-дестинациите по света.
Някак първото усещане е винаги много силно и никога не се повтаря, дори и да отидеш сто пъти на същото място.

Връщам се назад в годините и се питам а аз така ли я видях Венеция?! Smiley

Винаги е така.
Предполагам обаче, че и във последващите посещения си има чар.
Най-малкото не бързаш да видиш всичко, наслаждаваш се, търсиш нещо друго, нещо ново, което не си видял първият път.
Опознаваш мястото по различен начин.
Не бързаш, шляеш се, обръщаш внимание на местните, на други неща, на самия ритъм на града.
Поне така предполагам.
Аз дестинация не съм повтаряла,не защото не искам, а защото има още много какво да видя, не мога да обикалям, колкото ми се иска и честно казано ми стигат 3-5 дни да видя един град и после ми омръзва.
Във Венеция и в Истанбул бих се върнала отново. В Рим също, живот и здраве.
Досега обаче не ми се е случвало да пожелая да ида пак някъде, за втори път толкова силно, колкото искам в Истанбул.

Винаги програмата е била на макс, чак последните ходения и не се усетихме, че няма смисъл и ще го караме по кротко, пък ще оставим за друг път, ако е живот и здраве.

Тоя Аперол само аз ли не го харесвам?

# 577
  • Русе
Здравейте,
Планирам посещението ни във Венеция септември и разбираемо , многото информация ме обърка.
Един ден ще посетим Верона .Търся да купя отсега билетите за да няма изненади.
Използвали ли сте този сайт  https://www.thetrainline.com/ .Дали е надежден?  С влак ли се пътува най-удобно до Верона?
Благодаря!

# 578
Сайтът е надежден. Аз също ще ходя във Венеция през месец септември и ползвах приложението trenit, за да видя разписанието и цените на влаковете. После от сайта на влака си купувам билетите. Взех Местре - Верона за 5,90 бърз влак на Итало.

# 579
Здравейте,
Планирам посещението ни във Венеция септември и разбираемо , многото информация ме обърка.
Използвали ли сте този сайт  https://www.thetrainline.com/ .Дали е надежден?  С влак ли се пътува най-удобно до Верона?
Благодаря!
Влаковете са много приятни и уредени. Гарата е на много лесно място и навсякъде има гишиета и автомати, от които на място можеш да си купиш билет.
Много е лесно и удобно.

# 580
  • Русе
Благодаря ви за помощта.
Билети за забележителности предварително онлайн от кой сайт ви е най- изгодно?

# 581
Благодаря ви за помощта.
Билети за забележителности предварително онлайн от кой сайт ви е най- изгодно?

Оттук са билетите
https://www.tiqets.com/en/venice-attractions-c71510/the-venice-p … mp;partner=awinnl

# 582
  • In transit
Здравейте,
Благодаря!
Това е официалният сайт за влаковете: https://www.trenitalia.com/и на Итало: https://www.italotreno.it/en
Незнам защо трябва да ползвате посредници за влаковете. На място може да си вземете директно билети, освен ако няма да ползвате фречите. Има бърз регионален(RV) на всеки час и не е нужно предварително закупуване на билетите. Ценате е 9.70 евро на посока.

# 583
  • Русе
Здравейте, благодаря ви за помоща!
Още въпроси: дали ще са достатъчни 5ч във Верона като ще се концентрираме на къщата на Жулиена, Арената, Дуомото ?

# 584
  • In transit
Би трябвало да ви стигнат. От гарата до Арената е близко разстоянието. Мисля, че и повече от центъра ще може да разгледате.

Общи условия

Активация на акаунт