Пубертетът при момчетата - Тема 2

• 66 431
  • 779
  •   1
Отговори
# 420
Моят ще стане на 12 след 2 месеца. Към 147-8см е, около 43кг. Има и други деца в класа и сред приятелите му, които са високи колкото него. Други пък стърчат над педя. Специално моите, и двамата, растат много равномерно. От около две годишна възраст са като по часовник, по 6-7см на година, никакви резки скокове. 
Нищо не му става от миналата година и ще се ходи на пазар. Купуването на дрехи обаче е проблемно. Много са му широки бедрата, а в същото време талията му е тънка, не е много висок и избирането на удобни панталони е мъка. При блузите е малко по-лесно. И там обаче си трябва мерене, защото има много широки рамене, гръб, гърди, остатък от годините, когато се занимаваше сериозно с гимнастика.

# 421
Моят син е почти на 12 (през ноември ще ги навърши). Около 140 см е, около 35 кг. Нисък е, знам, но аз съм много дребна също, около 156 см, както и роднините ми от двете страни. Надявам се тепърва да израсте. Баща му е по-висок, но не твърде - около 180 см.
Моят  имаше проблем с крака и преди две години се наложи операция в чужбина, тогава му правиха всякакви изследвания. Никой не ми е споменал за проблем с хормоните и  по отношение на ръста...

# 422
  • София
Благодаря за подкрепата. Точно силен растеж има в момента. Това лето дръпна поне 6-8 см. Стана 1,62-1,65-ужасно е несърсзмерен. Все едно някой го е теглил с пружина. Ръцете и краката му изглеждат чужди, ужасно дъъъъълги, а телцето и главата малки. Мисля че и това каране на колело в горещини от по 34-35 градуса и горещ вятър може да за създали проблема. Той и у дома кара колело но не в такива  условия. Ще направим изследвания за да сме сигурни че сме изключили проблемите. Обаче аз съм притеснена. Следя го под лупа. Абе все има за какво да мислиш...

това го пише в много статии за пубертета - че растат неравномерно и затова често са несъразмерни в тоя период.

# 423
  • София
Въпросът ми е- как мислите, дали ръст 150 при момче на 12 навършени е аномалия?Иначе е добре развит, хармонично.Като малък беше с поднормено тегло, сега напълня и го ограничавам, но е в норма, не е с повече кг. Не расте много, само краката му бързо растат. Сега е 38 номер

ама каква аномалия, абсолютно в златната среда е.

# 424
  • 1st floor
Моят вчера лекарката го е премерила 173 без обувки и 51кг с дрехи! Обувки носи 43 номер. Като пропорции съразмерен си е, но е изключително слаб, особено крайниците. На 14 години е. Надявам се да не спира да расте и да стигне до към 185-190см. Grinning Иначе и двамата с баща му сме ниски. Mr. Green

# 425
  • В полите на Пирин планина
Големият ми син е на 14. В петък ги мериха и теглиха във футболния клуб - 176 см. е висок и 63 кг., но е само мускули, заради тренировките. Като гледам и той клони към 43 номер обувки. И аз се надявам да расте още - вече е по-висок от мъжа ми, пък аз съм 160 см. Simple Smile

# 426
Не се радвайте на високия ръст - 170-180 е добре за мъж. Един физиотерапевт ми го обясни така - прешлените на гръбнака са еднакъв брой и за ръст 150 и за 210 см, само че при високия натоварването и износването е по-голямо и дисковите хернии са по-често срещани

# 427
Тия дни четох това https://www.obekti.bg/chovek/kolko-visoko-shche-porasne-vasheto- … te-s-tazi-formula Simple Smile
Не помня колко е бил на две години, но пробвах другата формула. Ще видим. На обувки и моят е 42 номер, но още е само 160 см. Но пък е едва на 12 и половина години

# 428
  • Пловдив
Малееей!Кви са тия размери обувки  Whistling  Grinning Моят е на 12 и 2мес. и е почти 38-ми.

Аз да питам...кво се прави при липса и желание да спортува...Вече нямам идея кво и как да предложа Crossing Arms До юни ходеше на тенис на маса.Мин.година на волейбол...сега предлагам пак тениса и не спря да мрънка и т`ва е.Не ще и не ще!

# 429
Няма смисъл от предлагане на думи. Трябва да се пробва активно. Тук не е проблем да се направи 1 до 3 пробни часа в каквато и да е извънкласна активност. Детето просто трябва да намери неговият спорт, за да ходи с кеф и без кандърми. Индивидуален или групов, с нахъсан или лежерен треньор, с малка или голяма група, в зала или на открито... всичко има значение . Пробване му е майката.

Писала съм вече сто пъти, 14-годишният ни е с 44,5 номер обувки. Добре е, че дръпна на височина, щото до скоро беше като Малкия Мук. 12-годишният вече е с 41 номер. И там драма беше, малки му били краката.

# 430
Ние на тяхната възраст, колко сме спортували? Лично аз сменях дисциплините доста. Бях балерина, мечта на всяко момиче и ред други от сорта. Омръзна ми всичко бързо, после тенис на корт. Там се задържах доста. Може би, около 2-3г. профисионално. И до там, а след 14г не бутнах спорт. Сега бутам, ама не съм аз темата в случая. Та и нашите деца са същите. Не е ли профисионален спортист, няма нужда да очакваме чудеса и мераци да спортува. Така мисля аз. Просто трябва да създаваме в тях някаква култура на хранене и отношение към любителски спорт в бъдеще.

# 431
  • Пловдив
Малееей!Кви са тия размери обувки  Whistling  Grinning Моят е на 12 и 2мес. и е почти 38-ми.

Аз да питам...кво се прави при липса и желание да спортува...Вече нямам идея кво и как да предложа Crossing Arms До юни ходеше на тенис на маса.Мин.година на волейбол...сега предлагам пак тениса и не спря да мрънка и т`ва е.Не ще и не ще!

Пробвай гребане. Виждам, че си от Пловдив - на Гребната клубове колкото искаш. Академично гребане, кану, каяк... Ако обича водата, може и да му хареса. На моя това най му допадна. Освен това не е в определени часове, ами в общи линии когато имаш време. Е, предполагам, че сигурно всеки клуб си има своите изисквания. Мога да кажа подробности за този, дето синът ми ходи. Simple Smile

# 432
Навици за спорт и спортен дух се възпитават и изграждат от много ранна възраст докато имат много по-голямо желание да опитват различни неща и да се отдават изцяло на това с което се занимават. После когато са и хормонално обременени посоката на интересите им става различна и ако няма изграден вече навик за спорт, да са открили това което наистина им харесва, да са създали там приятелства и да имат постижения с които да се гордеят няма как да очакваме нещо значимо в тази посока. Съвсем не говоря за професионални занимания, но когато правиш нещо с огромно желание и се отдаваш изцяло резултатите също са значителни. А пък без спорт в достатъчни количества всичко може да излезе извън контрол с изобилието на енергия и свободно време насочени в случайни посоки на тази възраст.

# 433
Точно да напиша и аз, че моите две деца от рано, рано ги замъкнах по спортове.
Сега в тази малко трудно вече. А не им ли е интересно фитнес-залата. Аз много не одобрявам,но все пак си е движение. Модерно напоследък. Не пречи да опитате.

# 434
  • Пловдив
И моят уж от рано...още в градината ходеше на плуване,после карате.Мина на волей,последно тенис на маса.Дразни ме липсата на желание,но ще опитам...няма да се отказвам. Peace

Общи условия

Активация на акаунт