Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юни 2018, 22:31 ч.

Американски колеж - дванадесета тема

 • 52 536
 • 752
 •   1
Отговори

Анкета

 Разчитахте ли на допълнителна подготовка за приемния изпит за АК?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

# 30
 • Мнения: 6 395
Poppea,

Наистина излишна полемика. Ако някой иска да научи как е в немската, ще влезе в темата за немската или темата за университетите в Германия. Не мисля, че хората са балъци и не се информират за всичките добри опции, които съществуват пред седмокласниците.
Скрит текст:
Не е математика, за да може да се сложи на везни къде какво ще получиш. Щеше да е супер лесно, ако можеше да се премери
Въобще няма да правя съпоставки, само съм казала какво е дал АК на детето ми и явно ще трябва да добавя, че му е дал възможността годишната му заплата да надхвърля дохода на майка му за целия й трудов стаж до нейното гимназиално дипломиране. Така че не виждам какво съм можела да спестя или с какво по-ниското й владеене на испански й е навредило например.
Всеки си има приоритети. Информира се и си прави изводите. Съпоставките са излишни. Има някъде и такива теми, ако ви е до диспута.

Пенева,
В Холандия няма академични стипендии! Таксата е достъпна. От тази година за първата година е 1020 евро. За следвашите е почти двойно. Издръжката е съпоставима с тази в Германия

Съгласна и съжалявам, че декларирах, че няма да вляза, а го направих. Ел_а пита в тема, където е предварително ясно какви отговори ще получи  Wink Аз съм до тук.

# 31
 • Мнения: 4 074
Тя пита тук за да види мнения на родителите, които категорично са пристрастни, заради това, че имат дете учещо в АК или завършило АК. За питания за плюсове на другите (все пак имат интерес към конкретни други училища, а не общо) ще си пита в тема за конкретно друго училище и ще си сложи нещата на личния кантар. Ние не можем да го направим Hands V

ПП: Само нещо за втория език на ниво В2-С1 (който той е покрил), ако трябваше да плащам на външна школа, освен за спорт, мюзикъл и т.н. със сигурност щях да "отгърмя" 50% такса годишно Hands V
А владеенето на английски не му е на ниво С1-С2, а е native speeker.

# 32
 • София
 • Мнения: 10 751


Издръжката е съпоставима с тази в Германия


Скрит текст:
По нищо друго не смятам да коментирам, но това ми стана интересно, знам, че имаш много ясна представа за Холандия, но за Германия май е косвена. При мен е обратното и все пак при всичките ми познати деца издръжката в Холандия с доста надвишава средната в Германия. Въобще не визирам таксата за следване, която липсва в Германия, имам предвид след нея - общежития, квартири, прехрана, здравни осигуровки, възможности за спорт и забавления, транспорт (извън колелото), учебници и помагала.. Отделно в Холандия повечето деца учат на английски, а за работа често май  си изисква знаенето на холандски. В Германия този проблем го няма. И затова ще помоля да споделиш (вероятно на лични е по-добре предвид, че не това е тамата) впечатления за някаква средна стойност на месечна издръжка на студент в Холандия. Разбира се, че ми е  ясно, че не е все едно дали става дума за Амстердам или за Енсхеде примерно, както и че между дете и дете може да има съществена разлика в разходите, но все пак.. Благодаря предварително Simple Smile
Пенева, С2 е като native speaker. Казвам като, понеже в сертификатите винаги има малко или много субективност, но те са измерителят, уви.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 13:16 от пенсионирана русалка

# 33
 • София
 • Мнения: 3 315
Умишлено избягвам да влизам в подобни полемики, защото наистина "Хората минали от там ме разбират, но обяснението към външни хора е толкова трудно. Може би само StefanB е успявал в постовете си да внесе повече разяснение."
Няма какво повече да се каже по темата. Всеки разсъждава от собствения си опит и желанията на децата си.
Майка съм на деца, завършили НЕГ и АК.

# 34
 • Мнения: 2 407
Да се пробвам да обясня образно:
Според МОН, Попея и тем подобните привърженици на обективните количествени сравнения по ключови показатели, следните два обекта са равноценни, като първия е за предпочитане, защото е по-евтин Grinning

# 35
 • София
 • Мнения: 10 420
По-евтино се отоплява. Извинете. не успях да се въздържа.

# 36
 • Мнения: 1 833
Русалке,

Скрит текст:
Вярно е, че за Германия знам задочно. Дори не съм влизала в темата, но пък имам близки с деца там (доста големи). Извода ми е базиран на погледа върху стандарта на двете държави и това което съм чувала като наеми за апартаменти в някой градове. Знам, че в Германия самото висше образование е безплатно, но и холандците лекичко тръгват натам
за Холандия:
Наемите са относителни - според град, размер на стая. Например в Лайден (малкият Амстердам) има квартира и за 270 евро, но стаята е малка. (има прозорец- уточнявам). Предполагам, че в малките градчета, ако се съгласиш на по-малка стая също ще си намериш квартири под 300 евро. За Гронинген и Арнем съм почти сигурна. В големите градове такъв наем би бил изключение , дори описания от мен в Лайден, но пък е факт.
 Без Амстердам в другите градове би трябвало да можеш да си намериш квартира за по 350 евро и едва ли в Мюнхен е доста по-евтино например.
Частните луксозни общежития, както и това в Хага и към единия университет в Утрехт са скъпи, но не ходи в тях, ако гониш цена.
Няма нищо лошо в придвижването с колело. Самата аз, въпреки че в България и хляб си купувам с кола, в Холандия пътувам с колело. На близко мое дете, съучнички в гимназията идваха от други населени места и минаваха по 9-10 км в едната пососка всеки ден. Дъщеря ми, когато беше на стаж в Англия, си намери квартира на 45 мин с колело в едната посока и ги пътуваше всеки ден. Съпругът ми има колеги, които минават по 40км в посока, но с легналите колела. Със скутери пък за по-мързеливите също не е проблем. Инфраструктурата го позволява.
На холандските студенти 20-25 евро за пазар на седмица дори с бира вътре им стига .( Мисля, че ще шокирам някой, ако напиша по-ниска сума, но и тя е възможна). Често пътувам и до Германия, едн идея са по-ниски цените в супермаркетите в Германия, но пък е по-евтино от България. Всички си носят обяд и той винаги е сандвич. Холандия няма проблем с наднормено тегло.
Не знам как са цените за спорт за студенти. Но дори за възрастен не е скъпо да спортуваш. Треньорите в повечето случаи са доброволци и това са дейности дотирани от общините.

В по-големите фирми работния  език е английски език. От раз се сещам се за 2-3 фирми, чийто обороти като сбор със сигурност надхвърлят БВП на България , съответно те са с офисис по цял свят и е логично раб език да е английски. Или пък са англо-холандски. Ще ти прозвучи странно например, че booking е холандска фирма. В технологичните фирми също.

Здравните застраховки се възстановяват от държавата за холандски студенти или отговарящите на условия за отседналост, което не важи за повечето българи. Това е вярно. Но доколкото чета в темата за холанските студенти, българчетата избягват да си правят здравна застраховка.

Казах, че издръжката е сравнима, не еднаква

Не е за тази тема дискусията

И да допълня нещо: В Амстердам дори в магазини или обекти, работещи с клиенти,често има служители, които не знаят холандски.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 14:01 от rosss

# 37
 • София
 • Мнения: 10 751
Благодаря много за детайланата информация, аз се извиних, че не е за тук питането ми все пак, даже и помолих да е на лични отговорът, ако е удобно. Иначе ми е пределно ясно, че еднаква и сравнима не е едно и също, но впечатленията ми (нямам претенцията да са общовалидни и обективни) са за по-значителна разлика, при която не влизат съвсем нещата  в графата сравними, затова попитах.

# 38
 • Мнения: 1 833
Русалке, Flowers HibiscusFlowers Hibiscus

Прецених, че инфо за държава , предлагаща обучение на английски може да е полезна за списващите тук и затова не е на ЛС.

И Германия, и Холандия са силно социални държави, близки като стандарт ( данъците в Германия са по-ниски Simple Smile ) , образованието им е близко структурирано, затова и няма как да има драстично разминаване. Холандците са измислили правила за отседналост, които поставят бариера пред българите към голяма част от студентските облекчения. В Холандия студент ми зададе въпрос " А ти защо мислиш, че аз бързам да завърша. Да не ми е зле, че съм студент?" Наистина останах без отговор, защото те наистина нямат причина да бързат да завършват.

# 39
 • Мнения: 1 102
Здравейте, на фона на  дискусията в темата в момента, въпросите ми са много прозаични, но бих искала да попитам:

1. Какви са възможносите за спорт в университета и всеки ли може да се запише?
2. В колко часа започват училище, защото не живеем близо до АК. Чух, че започват по-късно, но колко по-късно?
3. Има ли клубове по интереси, в които детето може да участва?
4. До колко часа са на училище принципно?
5. Ще има ли "свободното време" да посещава курс по чужд език, който не се учи в колежа или ще е напълно ангажиран? Честно казано малко се стряскам с това "там много се учи".

Благодаря

# 40
 • Мнения: 6 395
Тя пита тук за да види мнения на родителите, които категорично са пристрастни, заради това, че имат дете учещо в АК или завършило АК. За питания за плюсове на другите (все пак имат интерес към конкретни други училища, а не общо) ще си пита в тема за конкретно друго училище и ще си сложи нещата на личния кантар. Ние не можем да го направим Hands V

ПП: Само нещо за втория език на ниво В2-С1 (който той е покрил), ако трябваше да плащам на външна школа, освен за спорт, мюзикъл и т.н. със сигурност щях да "отгърмя" 50% такса годишно Hands V
А владеенето на английски не му е на ниво С1-С2, а е native speeker.

пенева, аз точно това казвам - не знам дали питащата си дава сметка за това, затова и се включих. А тя ще си реши. Всъщност, ако на детето й това му е мечтата, това с много силен аргумент за АК, всичко друго е по-маловажно.

За втория език - моят има немски ниво C2 само от гимназията и английски CPЕ (което пак е С2) от занимания навън, при далеч по-малки разходи от 3000 е/година. За нивата вече сме го обсъждали, по-високо ниво от C2 няма, пък сега може децата от АК да го владеят на ниво Филип Рот, браво на тях, ако е така. За мен C2 като за втори език е напълно достатъчно.

...
Пенева, С2 е като native speaker. Казвам като, понеже в сертификатите винаги има малко или много субективност, но те са измерителят, уви.

Имаше голям спор някъде (вече съм забравила в коя тема) по този въпрос. Майки от АК твърдяха, че С2 било просто най-високото възможно ниво, ама децата от АК го знаели много повече, толкова повече, че скалата не ги хваща. Счупили езикометъра, демек Simple Smile Аз съм го кръстила "ниво Филип Рот", мисля, че неговият английски е добър измерител. Сега, дали е така, не знам, но според мен С2 е напълно достатъчно ниво за чужд език за българче.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 15:29 от Poppea

# 41
 • Мнения: 4 074
Да, по скалите е C2, но тъй като всички предмети е изучавал на английски владее терминологията по всички изучавани предмети, все едно е минал целия си гимназиален курс в англоговоряща държава. Не усещате ли разликата на общо езиков курс и на изучавани - физика (електромагнетизъм, ядрена или астрофизика...), химия, биология, изкуства, музика, история и философия (всичките му там "когнитивни" терминологии... гледах като теле в учебника му!) и т.н. на езика. (И аз имам ниво В2 от езиков курс, но съм мнооого далече назад от децата след 8ми клас в АК). На кой точно езиков курс се стига до ниво да се разкаже (писмено) история от друга епоха (произведение от 19 век да се пресъздаде аналогична в друга държава по същото време в град Х), използвайки стилистиката и езиковите средства на  автор ХХ и последваща задача - аналогична история, но 2 века по-късно използвайки  езиковите средства на автор АВС... и последна по темата "Творческо писане" по историята...
Не ми казвайте, че е все тая дете дали е учило немски в DAF паралелки и на езиков курс!?!
Здравейте, на фона на  дискусията в темата в момента, въпросите ми са много прозаични, но бих искала да попитам:
Погледни в края (средата и началото) на предишната тема, коментирахме ги по точки точно тези въпроси.
Даже накрая точно май в този ред имаше зададени същите!

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 16:02 от peneva_a

# 42
 • София
 • Мнения: 4 887
Здравейте, на фона на  дискусията в темата в момента, въпросите ми са много прозаични, но бих искала да попитам:

1. Какви са възможносите за спорт в университета и всеки ли може да се запише?
2. В колко часа започват училище, защото не живеем близо до АК. Чух, че започват по-късно, но колко по-късно?
3. Има ли клубове по интереси, в които детето може да участва?
4. До колко часа са на училище принципно?
5. Ще има ли "свободното време" да посещава курс по чужд език, който не се учи в колежа или ще е напълно ангажиран? Честно казано малко се стряскам с това "там много се учи".

Благодаря

1. Има повечето популярни спортове като опция в АК, без плуване. Може да се запише всеки, който го направи в точно определеното за целта време.
2. Около 8 почват училище.
3. Имат много интересни клубове, а и има постоянна опция за нови - ако се съберат желаещи се прави.
4. До 3 и половина следобед.
5. Повече свободно време за подобен курс детето би имало, ако учи в държавна гимназия. За мен същественото не е колко, а какво се учи в АК. Във всяко училище може да се учи много. Но в АК ги учат на много ценни неща.

Отидете на отворени врати в Колежа, за да придобиете впечатления.

# 43
 • Мнения: 1 833

Имаше голям спор някъде (вече съм забравила в коя тема) по този въпрос. Майки от АК твърдяха, че С2 било просто най-високото възможно ниво, ама децата от АК го знаели много повече, толкова повече, че скалата не ги хваща. Счупили езикометъра, демек Simple Smile Аз съм го кръстила "ниво Филип Рот", мисля, че неговият английски е добър измерител. Сега, дали е така, не знам, но според мен С2 е напълно достатъчно ниво за чужд език за българче.

Дете от АК работи в британска фирма и нейтив шефката му се консултира с него за някой писма и документи.

Да ме прощава майката, на която е детето! Не се стърпях и го написах. Майката пише в темата и отново я моля да ме извини.

И за пореден път: не става въпрос за езиковото ниво; не става въпрос за университетските учебници, по които учат; не става въпрос, че в АК никога, ама никога няма случай на "Разкажи урока или 5-та точка , или подобни". Всичко и винаги се свежда до правилен анализ, сдобиване с нужната информация и построяване на опорни точки. По -нестандартно мислене, да представиш нещата по-интересно, по по-разаличен и неочакван начин. Нищо не се учи, за да се разказва, а се разсъждава над него. Така да излагаш мнението си, че другите да искат да те ползват за етално (нима нейтив спикър не може да си напише едно писмо. Разбира се, че може. Но за всичко има начини и начини)

# 44
 • София
 • Мнения: 10 751
Пенева, извини ме за откровеността, но ще карам направо..
Скрит текст:
Надявам се просто на Попея, с която имаше диалог,  да говориш на Вие, иначе нямам обяснение за използваното от теб множествено число. Аз написах "като" нейтив, което не означава нейтив, уточних и субективността на сертификатите като единствен измерител, за жалост. Така че не намирам за редно да ми казваш какво усещам или не като разлика..
ДАФ паралелки няма, има такъв сертификатен изпит и за него подготовката е изцяло извън училище, така че не може въобще да бъде тема за дискусия. Има обаче лайстунг паралелки, които учат по немска система, с немски учебници, с немски учители,  с немско оценяване, с немски матури и сие... И ако си мислиш, че всички са на 7 с немския,понеже и всички понятия знаят,  лъжеш се. Даже в тази връзка си спомням изказване на майка в темата назад, че чуждите преподаватели на детето й са 3-ма или четирима. Във въпросния лайстунг за същия випуск са повече ... В Дойче Шуле на посолството  - още повече. И?  Има и супер добри и не чак толкова добри  с езика, вероятно в АК по този показател нещата са аналогични. Понеже свободното говорене е едно, писменият е друго, грамотността на езика трето, словесният багаж и начинът на изразяване -  четвърто, силно индивидуално и по-малко подаващо се на изуачване.. Това, че синът ти е супер, не значи, че всички до един са непременно  досущ като него. Просто няма ка кв което и да е училище всички да са на едно супер  ниво, няма и измерител, който да го докаже...
Винаги съм си мислела, че последният довод за избор на АК (или примерно лайстунг) е езикът, та толкова да се изтъква по един или друг повод... Предимствата  на по-нетрадицоннните форми (АК, лайстунг, Дойче Шуле, Френски лицей, ААУ, Руски лицей и т.н) спрямо нашето обучение е в системите, подхода, начина на обучение и  оценяване, изискванията, придобиването на навици за учене, позволяващи по-бърза адаптация в съответната страна и на други умения... Езикът след 12 клас си остава едно средство и дали ще става дума за твоя  син-еквивалент на нейтив спийкър или за дете със С2 от курс, разликата по отношение на езика като нещо отделно няма да е водеща за никого в унито, акцентът ще пада единствено върху моженето и знанията  по съответната дисциплина. И ако трябва нещо да се изтъква за Колежа, вярвам, че това е предоставяното  по този показател, а не по езика...   Понеже понятията и сие на място и този с С2 скоротечно ще ги ошлайфа... В тази връзка, Попея, нито едно училище в България с немски не предоставя сертификат на ниво С2, дори и да е взет с  4х24 тчоки  ДСД. Завършилите Дойче Шуле вероятно се самоопределят като нейтив, но едва ли говориш за него, понеже то като цена се доближава до АК.  Така че взелите С2 може и да са учили немски в училище само, ама за С2 са ходили все пак на курсове
..
Россс, отдавна и в "скапаните" държавни гимназии няма такова нещо като "Разкажи точка 5-та"..

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 16:46 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт