Американски колеж - дванадесета тема

• 62 766
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
Аз какво пиша, вие какво четете! Аз написах, че дали в ЕГ или в АК, езика се научава! Много по-различно от просто езиков курс! И защитавам тази теза в последните незнамколко си страници!

А аз пък ти обяснявам, че знанието на езика, независимо къде е добито, се удостоверява с обективни, независими изпити, които са достатъчен измерител за нивото (което и Русалкак написа) и аз лично познавам няколко деца,  учили в немско езиково училище, които имат сертификат за английски С1 или С2 (CAE или CPE) само с езикови школи извън училище. И които свободно си ползват английски, за да си представят резултатите от работата, когато е необходимо, без да са учили в АЕГ, нито в АК. Това е напълно постижимо за едно амбициозно и ученолюбиво дете в ДГ, извън АК. Пка повтарям, два големи езика на ниво поне С1 са необходимост вече (необходимо, без да е достатъчно условие), а отгоре на това идват персоналните качества (вече изброени - широка култура, мироглед, адаптивност, умение за работа в екип и още много други), както и получаването на знания и умениия в някоя професионална област, с която да се реализират на пазара на труда.  

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 12:08 от Анонимен

# 91
  • софия
Аз какво пиша, вие какво четете! Аз написах, че дали в ЕГ или в АК, езика се научава! Много по-различно от просто езиков курс! И защитавам тази теза в последните незнамколко си страници!

А аз пък ти обяснявам, че знанието на езика, независимо къде е добито, се удостоверява с обективни, независими изпити, които са достатчен измерител за нивото  и аз лично познавам няколко деца,  учили в немско езиково училище, които имат сертификат за английски С1 или С2 (CAE или CPE) само с езикови школи извън училище. И които свободно си ползват английски, за да си представят резултатите от работата, когато е необходимо, без да са учили а АЕГ. Това е напълно постижимо за едно амбициозно и ученолюбиво дете в ДГ, извън АК.
Аз пък ти казвам, че голямата ми дъщеря е C1 и далеч зад малката 8 клас по наглийски!

# 92
Ameli,
Евангелието от Матея 7:6
😂

# 93
  • София
 Амели, не трябва да се обобщава... Зависи не само от сертификата от курс, а и какво е правено с този език...  Едно е само да си учиш за формат, друго е да гледаш филми, да четеш книги, да  пишеш дори такива..Позволявам си за съвсем кратко, без знанието на написалите го две бг девойчета, за които английският е бил втори език, учен на курс, да споделя част от  нахвърлена чернова (нямам достъп до детайлната разработка после) на  бизнес план на английски в  университет, в който се преподава на друг език иначе. Тоест дори не е гонена целта да е супер-друпер английският, понеже предварително сее  знаела дестинацията за следване.. Коментарът от американски преподавател след устната презентация  на двете девойки е  бил "immaculate English".. Едната пише и художествена литература, а не е била в Колежа, даже и вЕГ с английски не е била, но е изпреварвала деца и  от Колежа на състезания по creative writing, при това не организрани от МОН...
Скрит текст:
Изтрих Simple Smile Мисълта ми беше, че зад  С1 и С1 могат да стоят две деца с огромна разлика в боравенето с езика. Понеже едно е да си ходил само на курса, подготвящ за сертификатния изпит, съвсем друго е парлелно с това да си го развивал  езика и в други направления, пък било и извън Колежа.

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 12:30 от пенсионирана русалка

# 94
...А аз пък ти обяснявам, че знанието на езика, независимо къде е добито, се удостоверява с обективни, независими изпити, които са достатчен измерител за нивото  и аз лично познавам няколко деца,  учили в немско езиково училище, които имат сертификат за английски С1 или С2 (CAE или CPE) само с езикови школи извън училище. И които свободно си ползват английски, за да си представят резултатите от работата, когато е необходимо, без да са учили а АЕГ. Това е напълно постижимо за едно амбициозно и ученолюбиво дете в ДГ, извън АК.
До толкова, че да изучават на английски квантова и ядрена физика... или микробиология и генетика... или ... има ползване и ползване. "Свободно ползва език" изключително разтегливо понятие!
НО - темата е за АК, изтъкнах предимствата на учене в него - според мен! А ти пак  - обратно към езика, та езика и езика... и то на курс! ОК, който е преценил, че един езиков курс ще му свърши същата работа - добре!

# 95
Скрит текст:

А аз пък ти обяснявам, че знанието на езика, независимо къде е добито, се удостоверява с обективни, независими изпити, които са достатчен измерител за нивото  и аз лично познавам няколко деца,  учили в немско езиково училище, които имат сертификат за английски С1 или С2 (CAE или CPE) само с езикови школи извън училище. И които свободно си ползват английски, за да си представят резултатите от работата, когато е необходимо, без да са учили а АЕГ. Това е напълно постижимо за едно амбициозно и ученолюбиво дете в ДГ, извън АК.
Аз пък ти казвам, че голямата ми дъщеря е C1 и далеч зад малката 8 клас по наглийски!

И какво от това? За мен е напълно достатъчно, ако голямата ти дъщеря с това ниво на език си завърши образованието на английски, усвои си професионални умения и е способна да ги представи така, че да бъдат оценени и заплатени. Ако пък се случи да започне работа в англоезична среда,  много бързо ще развие английския си до по-високо ниво, дори без да го иска. Важното е да има качества и професионални умения, които да й осигурят такава работа (или подобна). Само като пример, познавам един куп Ай-Ти-шници с МГ, на които английският е на ниво Б1-Б2 някъде (без да са ходили на сертификатен изпит, не им е трябвал никога, само като ги слушам как говорят и гледам как пишат), които са software developers и шефове на екипи, с по 20 години опит в международни компании и с много привлекателно заплащане за стандарта в Западния свят. Това е само пример, познавам и съвсем млад машинен инженер с английски и немски на горе-долу това ниво, който в момента работи за Ауди с много приятна заплата.

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 12:22 от Анонимен

# 96
Скрит текст:

И какво от това? За мен е напълно достатъчно, ако ...
Добре, за теб е достатъчно (обясни го многократно!). Изредихме се няколко човека да кажем, че за нас не е! И затова сме избрали АК или АЕГ за децата си, според качествата им, желанията им... индивидуалността им!
В отговор на едно питане за АК ти държиш да си последна инстанция, че за английски език един курс стига! Така да е! Но това с какво помага EI_A да си изясни + и - за ученето, съответно плащането в АК?

# 97
Скрит текст:

И какво от това? За мен е напълно достатъчно, ако ...
Добре, за теб е достатъчно (обясни го многократно!). Изредихме се няколко човека да кажем, че за нас не е! И затова сме избрали АК или АЕГ за децата си, според качествата им, желанията им... индивидуалността им!
В отговор на едно питане за АК ти държиш да си последна инстанция, че за английски език един курс стига! Така да е! Но това с какво помага EI_A да си изясни + и - за ученето, съответно плащането в АК?  

Помага, защото дава опит и информация, че е възможно да учи на английски (или на немски) в чужбина и без АК, само с езикова или математическа държавна гимназия (единият език в училище, другият - навън, и накрая и по двата ниво поне С1 е напълно достижимо, разбира се, с труд и дисциплина, но с разходи в пъти по-малки от таксата за АК), а парите, спестени от АК, да ги даде за издръжката в чужбина, която е значителна и която не е никак сигурно, че ще може да бъде покрита от стипендия или пък от заем.  Нали това беше поантата на въпроса, поне аз така я разбрах и затова коментирам. А детето й явно е умно и амбициозно, така че това е напълно възможно. Но разбира се, ако иска да си причини мизерия, за да е в АК, това си е нейно право. Всеки прави избор и си носи последиците от него.

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 12:47 от Анонимен

# 98
Както Попея илюстрира, често изборът е между материална и духовна мизерия 😂

# 99
  • София
Изключително грозно изказване, срещу което, както винаги, никой в тази тема няма да възроптае.... Само защото е написано от човек с дете в Колежа, гарван гарвану око не вади... Тъжно е това, че голям човек вижда нещата така елементарно, свежда избора само до "или,или" и  определя като духовно мизерни хора, които по една или друга причина не могат да отделят пари за Колежа, защото наистина биха мизерствали в истинския смисъл на думата, дори и при огромна отстъпка,  а в същото време са не по-малко заинтересовани от образованието на децата си, в резултат на което са решили в годините да опитат да заделят сума, далеч по-скромна даже от сборната за 5 години в Колежа,  за висше образование, по-скоро за старта му, докато детето се адаптира  в съответната страна и поеме и обучението, и издръжката си в свои ръце.. Някои родители, без да са духовни мизерни,  и това не успяват, значи и по-ниско от духовната мизерия са слезли по Ежковата логика, ако разбира се, има по-ниско стъпало и от духовната мизерия..

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 14:46 от пенсионирана русалка

# 100
И двете изказвания за мизерстването и за "спестените" пари са гадни!
Ежко, не ти прави чест!
Не говорим за деца изцяло отделили се от учебния процес и тънещи в интелектуална мизерия, а за избор къде да се вложи органичен финансов ресурс. Аз се справих някак.  
Но има и ситуации в които човек избира 3/4 от потенциалния учебен резултат и 100% оцеляване или 100% (потенциален! не всеки извлича това!) и сигурни сериозни финансови проблеми!

... Тъжно е това, че голям човек вижда нещата така елементарно, свежда избора само до "или,или" и  определя като духовно мизерни хора, които по една или друга причина не могат да отделят пари за Колежа, защото наистина биха мизерствали в истинския смисъл на думата, дори и при огромна отстъпа ...
Hands Plus1

# 101
Ежко се олива от време на време. Не знае кога да спре.

# 102
Ежко се олива от време на време. Не знае кога да спре.
Категорично!
Младежката арогантност на завършилите Колежа, както и всяка "елитна" гимназия, че те са "най-най" я приемам спокойно!
Но родителската арогантност, че той (родителя) е направил най-най за детето си и никой друг родител, направил друг избор е по-ниско, не мога да приема! Това, че нещо е добро според мен като родител за точно това мое дете, не значи че е добре за другото, а още по-малко значи че е най-доброто за чуждо дете! И още по-арогантно е да се подиграва с някой, който истински не може да си го позволи, но е осигурил други подобаващи възможности за детето си!

ПП: Стефан липсва в темата. Винаги дава един балансиран и разумен обоснован тон.

# 103
  • софия
Както Попея илюстрира, често изборът е между материална и духовна мизерия 😂
Ох, бе Ежко! Стига!

# 104
  • София

ПП: Стефан липсва в темата. Винаги дава един балансиран и разумен обоснован тон.
  С това човек не може да не се съгласи. И не става дума  дори само за темата за АК, в която съумява по много мирен начин да се обоснове за направата на конкретен избор, а и за други... Я в холандската тема ще помогне със съвети  на майките с опита си на родител на дете, завършило там, я в немската ще даде съвет на база професионалния си опит за оптималния откъм такси превод по немски сметки, я другаде. Но то си е до човек.

Общи условия

Активация на акаунт