Магията на изтока - тема 54

• 43 399
  • 732
  •   1
Отговори
# 345
В почивка съм от корейското до 10 септември и старта на 100 Days My Prince.
Сериалът е изцяло заснет, както направиха и със Scarlet Heart Ryeo.
Знам каква ще е историята, чета и всичко ново, което ЕХO-L-агентките откриват и споделят, така че чакам само 10 септември.
Изгледала съм общо три корейски исторически сериала, в цялата ми история на гледане на азиатско, този ще е 4-тият и то само заради главният актьор, иначе не бих го и погледнала.

От SM Ent. пуснаха тийзъри на видеостени по време на концертите на групата наскоро в Сеул, но и от tvN съвсем скоро ще пуснат официалните в канала им в YouTube.
Принцът на всички принцове за мен. Толкова го обичам и ми е свиден, че вече нямам търпение и съм готова да издържа целият чосонски-ужас.

Шо, познаваш го. Остана сега да включиш откъде и как е името му.

Последна редакция: пн, 30 юли 2018, 15:23 от rossonera

# 346
Шош,неговото розовичко сако беше в същия нюанс като нейното коланче.Идилия.Heart

Гост,както и да го погледна.В Азия,но в грешната част на Азия.
В Last Cinderella щяха да водят Тя в Ню Йорк,а мен къде ме заведоха,а? В Найпидо.Пфу,тежка е моята съдба,тежка.

# 347
Tuon, лято в Бг тази година няма, поне до момента. Всеки ден вали и температурите почти не прехвърлят 30 градуса. Не е студено, но пък е нехарактерно влажно за това време на годината.

Клечо и И Джунг Шин от CNBlue влизат в казармата утре. Йонги е там, остана само Синята китара, ама сигурно и той скоро ще се присъедини към групата.

Чудесните Ча Те Хюн и Пе Ду На ще си партнират на малкия екран в The Best Divorce. Уж трябва да е комедия, но то при корейците това е относително понятие Mr. Green.

И Катеричката ще ни зарадва с присъствието си, макар и чак в началото на следващата година в The Chronicles of Aseudal. Така като чета резюмето, ми навява мисли за нещо приказно от рода на Четирите бога.

Жена му ще я видим по-рано в компанията на доброто приятелче на съпруга й  newsm47 в Boyfriend.

Това всичкото обаче ще е през есента и зимата. Сега на ред са Джи Сонг и Хан Джи Мин във Familiar Wife, а след тях Гуки ще се опита да замести Кимутаку в корейската версия на Hundred Million Stars From the Sky. Признавам си, че не съм гледала японския оригинал колкото и да харесвам Кимура. Коментарите в Спирита са до някъде причината да го прескачам от години. Просто не ми се натоварва точно с такъв сюжет.

# 348
Реших да гледам паралелно Кралица за седем дни и Луната,която обгръща слънцето.Сюжетът и в двете е сходен и без това,не вярвам много да се оплета.След като тях ги мина,почвам Falling in love with Soon Jung и God`s gift.Набелязах си и още една дузина корейски филми.
А някой може ли да ми каже,сюжетите на Ирис и Атина богинята на войната сходни ли са?

# 349
И Ирис, и Атина са шпионски екшъни. Атина даже първоначално се водеше продължение на Ирис, но всъщност са си два отделни сериала с различни герои и различен актьорски състав.

В момента гледам Джанг Гъм по Канал 1.

# 350
  • MJF
Genkai Danchi 6 и 7 изгледани.
Скрит текст:
До 6 бе добре но нещо изпуснаха парата след края на 5. Само полицията едва ли не не знае за Тераучи. Някак си не са ми убедителни доводите с които държи мълчанието на една камара народ вече. Нещо не съм възхитена накъде зави заглавието. Остана да видя финала.

# 351
Една разходка с TVXQ преди сън.

# 352
Някой,който е по-наясно с корейския,може ли да ми каже значението на следните думи(ще ги напиша,както ми се чуват):
Йонгам
Теегам
Курокуна
Шипшио
Също така,Пее-а е древното обръщение към краля,а Чоона е по-съвременното,вече в Чосон,нали така?

# 353
  • BG
Реших вчера вечерта да си потърся нещо за гледане и пробвах с един еп. на японския Are You Ready?, който беше пълен с толкова крещящи девойки, че дори и двайсете минути ми дойдоха в повече. После започнах китайския Suddenly Seventeen, чиито сюжет съм гледала два пъти, но ми хареса, даже минах три еп. , кратки серии, готини актьори, става.  Този ще гледам.

# 354
  • MJF
some_one_zero, привет.  Blush забравих поздрава за новоразсписали се.
Някой друг ще подскаже. Аз съм без урок по корейски и като кафеман си карам на едно "копи" да не би да остана там без кафе.  Wink Mr. Green
Значи така нощен гост, софийски забележителности посещавате. Tuon, не бях забелязала розовото съвпадение у двамата. Значи е имало такава цветова препратка, добре са се сетили.
Мне , на корейския фронт съм загубила тренинга и въобще не "включвам" гледайки клипа, кой е на него .  Thinking

# 355
"Шипшио" е отиди,върви или някой синоним.
Гледах Тhe Fortress и доста често я използваха.
Типичен военен филм.По-скоро представя обсада,но това се очаква като се има предвид заглавието на филма.
Показва безмислието на войната и грешките,които могат да се направят при преговорите и решенията,които се взимат след тях. Показва гледните точки и на двете страни,на висшестоящите и на войници.
Красиво е направен.Снегът със своята красота и чистота е в контрас с ужаса на войната.Дори ми стана студено. Бррр
Щях да пропусна - хареса ми символика накрая. След войната,животът на обикновенните хора продължава както преди,но е пролет и идва ново начало.

Тази сутрин ми се слушаше ОСТ-то на Goblin

Шош, на първата среща пред училището и двамата бяха нагласени в бяло и розово.И си ходиха един на друг. Джи за ужас беше и с бяла раничка (вероятно,за да си прибере скъпата химикалка Joy).Хубаво ги обличаха,но си е тъжен филм.

# 356
Днес И Джонг Хьон (любимата ми синя китара) обяви, че ще влезе в казарма през месец август, но не сподели нито дата, нито място. Иска да се запази в тайна и да не се вдига шум. Не иска и никакво изпращане.
Скромен, както винаги.

Това, което аз знам, въпреки че корейския не е силният ми азиатски език...

Не е курокуна, а е гъ-ро-ку-на (geu-reo-ku-na), което се превежда като "О, ясно!", в смисъл, че е разбрал и пр. И е неформална форма, само към приятел или някой по-млад от теб. Дори и аз го използвам много често, както и "Arasseo/ Арасо/ Разбрах, ясно". Навик ми е от толкова години гледане на корейско.
Шипшио (shipshio) се използва към уважителни форми, когато извършиш някакво действие. Казва се в смисъл, когато трябва да направиш нещо, но сама по себе си думата не се използва. Винаги е добавена към друга. Например "Jushimha shipshio!" е "Погледни!", "Внимавай!".
"Dowaju shipshio!" пък е друг начин да кажеш "Помощ!", освен обичайното и уважително "Dowa juseyo!/ Помогнете ми, моля!", чете се като "Ту уа чусейо." .
Йонгам, знам, че е град и провинция в Южна Чола. Долу, където е Мокпо. За дума - не знам и не се сещам.
Другата дума "теегам" не ми говори абсолютно нищо. Не мога да се сетя. Грешно чуване/ изписване, може би.

Добре са излъскали Инсонг и Роун. Гримирани, боядисани, изобщо тунинговани от глава до пети. Това продават.
Парчето - нищо особено. Жалко.

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 12:18 от rossonera

# 357
Рос е обяснила повечето думи.

гъ-ро-ку-на (geu-reo-ku-na), ако е зададено като въпрос може да означава и "Така ли?". Различната интонация може да даде различно значение.

Йонгам и теегам се ползват като обръщение към по-висшестоящ. Нещо като Господарю.
Корейците имат неизброимо количество думи за обръщение към някой. Дори в семейството обръщенията към един и същ човек са различни в зависимост от коя страна си (на съпруг, на съпруга, на брат, на сестра, на сватове и т.н.). Ето една таблица от която се добива елементарна представа.

Пе-а и Чо-на са титли на владетеля. Нашите ги наричаме царе, на запад са крале, някъде са ханове, императори. В Императрица Ки например, Пе-а наричаха императора на Юан, а Чо-на краля на Корьо.

От Джанг Гъм дават по два епизода на вечер. Дублажът малко дразни, но в случая е по-добрият вариант. Иначе хептен няма да има зрители. Ще го гледам след като ми го поднасят на готово. В противен случай едва ли ще се навия да го свалям.
Има информация, че освен него Канал 1 ще излъчат още Потомците на слънцето и Романтичният доктор. Ако наистина е така, се сдобиха с редовен зрител в мое лице newsm47 .

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 13:29 от 2в1

# 358
Ето една таблица от която се добива елементарна представа.
Аз се обърках. Blush
Знам обаче,че ако видя Джи трябва да му се нахвърля с думата "оппа". Innocent

Идвах с едно сладко японченце - Chanco
После прочетох,че косичката му не е естествено такава,а се фризира всяка седмица.

# 359
"Пе-а" наричаха и бащата на И Джун Ки в Scarlet Heart Ryeo, който е първият владетел на Корьо - Крал Теджо (918-943). А каква съдба, актьорът Чо Мин Ки, който изпълни ролята на крал Теджо, се самоуби преди няколко месеца, заради скандала и обвиненията за сексуални посегателства. Тъжно, но онзи ден си припомнях епизоди от сериала, който обожавам, защото беше една страхотна приказка с един вълшебен И Джун Ки, в главната роля.
Когато гледах сериала, бях изчела каква ли не информация за този владетел и неговите синове, реални личности, само дето корейците, разбира се, заради самият сюжет на сериала - бяха променили. Художествена измислица с действителни исторически личности. Това го разбирам и одобрявам (то няма как и да е иначе). Гледат ми се такива сериали, защото научавам много за корейската история, но когато се започне с глупостите... Губят ме за историческите корейски сериали.
Миналата година, когато гледах и The King In Love, също четох/научих доста за героя на Шиуан.
За героят на Кьонг Су в предстоящия 100 Days My Prince не съм търсила кой знае колко, но доколкото проверих - не открих такава историческа корейска личност. Явно ще е измислен герой. Когато стартира на 10 септември, ще науча повече.

Хубаво би било и в България да се направи сериал за някой от средновековните ни владетели. Ако не друго то поне това имаме - славна средновековна история. Не филм, а сериал. Това би било хубаво, а не да правят сапунки тип "Отчаян живот", в които само като видиш актьорите и посредствената им игра - ти идва сам да си прережеш вените.

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 19:35 от rossonera

Общи условия

Активация на акаунт