НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 122

• 68 300
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • на изток от рая
Да, отначало тръгнах от Атанас Узунов.

... но едно е ти да дремеш в офиса ...

Ох, не могааа.  Joy
Знам, че е казано с добри намерения, но ме разсмя.

# 541
  • В полите на Пирин планина
Аз закусвам предимно варени яйца, с добавка от бекон, кашкавал / извара, друго сирене /, маслини...
Също си правя кокосова палачинка / две яйца, малко прясно мляко и кокосови стърготини се пекат с малко масло на тиган /, която гарнирам с месо и кашкавал или мажа с малко заквасена сметана / извара.

Готвенето е лесно. Печеш пържола - свинска вратна, гърди / флейки / бекон, плешка или ребра. Може пилешка от бутче с кожата. Съдържат естествена мазнина и не е нужно да се добавя. Може омлети всякакви. Кюфтета, но е добре от мляно месо, а не готова кайма, защото в нея не е ясно какво има; руло "Стефани"; свинско / пилешко със зеле, мусака с тиквички, миш-маш, всякакви дробчета, риба. Гарнитура - салата: домати, краставици, зелена салата, през зимата - туршия, правена по метода на дивата ферментация. Може доматен сос / лютеница, без добавена захар.
Млечни, ядки, черен шоколад, плодове - ограничено и не като основна храна, а добавка.

При дете, може и по-либерално: понякога ориз, картофи.

# 542
Не е дебел, но е едър и има натрупвания в областта на талията. Срамува се от тялото си, самочувствието му никакво го няма.
Според това, което съм прочела, са позволени 2 хранения на ден - обяд и вечеря. Сега разбирам, че може и да се закусва. Прочетох и за бронираното кафе, щом трябва, ще се пие. Трябва да науча основното - "това може, онова не" и бързи за приготвяне ястия, които не включват разни екзотични за наше село съставки.
Уф, толкова много неща не знам, че даже и какво да питам не знам. Ще чета и каквото не ми е ясно, ще питам.
Благодаря много, Samt!  Hug

Точно натрупванията в областта на талията са твърде притеснителни. Говорят за натрупването на т.нар. висцерална мазнина, която не е подкожна мазнина, а обвиваща вътрешните органи и произвеждаща едни хормони... такива, които никак не са ни нужни, а са особено вредни. Добрата новина е, че особено при мъжете, тези мазнини се топят по-бързо и по-лесно. Хубаво е, че детето е ентусиазирано да се отърве от тях. Хубаво е, че и в точния момент е видял мъж, който му е дал пример и стимул.

Аз съм едва от март на този начин на хранене. Тук има хора с 3-5г. стаж и много по-големи и задълбочени знания от мен. Нека те да кажат повече. От моя опит: закусвам си стабилно, едно и също почти, но ми върви отлично с кафето сутрин (Бонбони Рафаело от сметана, кокосови стърготини, счукани бадеми/орехи). Не понасям "бронирано" кафе и не си го причинявам. Но има хора, на които им харесва. За обяда и вечерята вече са ти дали идеи. Оказва се, че откак съм на този режим, се храня много по-разнообразно.

# 543
Здравейте.Да се представя и тук.
На 40 години 91кг. с хипофункция на щитовидната и хашимото.Като се имат предвид заболяванията ми и това, че имам няколко диабетици в рода си ендото ми пусна кръвна захар и инсулин на гладно.Кръвната захар е 4,7 а инсулина 6,39. Резултатите са добри, но съм потенциално предразположена към ИР и диабет.И ето, че настана време да се вземат радикални мерки и то не само заради килограмите, но и заради здравето.Няма да ми бъде лесно, защото съм тестоман и сладкоман (няма нищо ново под слънцето Grinning  ), но трябва да успея.Направих си профил във фитнес пала, защото искам да следя нещата поне в началото, за да мога да се ориентирам.Целта ми е да държа въглехидратите между 50-70 гр, заради хашимотото.Но имам един въпрос към тези, които ползват проложението.Има няколко графи с макросите, но има въглехидрати и захари.За да си следя въглехидратите събирам стойностите на двете графи или захарите са част от въглехидратите? Чувствам се много тъпо и глупаво, но не ми е ясно Sad  Тия дни много чета и е пълна каша в главата ми, защото се оказва, че общоприетите норми за хранене далеч не са здравословни.Убежденията ми буквално се обърнаха на 180 градуса.

# 544
  • на изток от рая
Златни сте, златни! Благодаря ви много. Ако някой сподели още рецепти, простички и бързи за приготвяне, ще е супер.

Чувствам се много тъпо и глупаво, но не ми е ясно Sad  Тия дни много чета и е пълна каша в главата ми, защото се оказва, че общоприетите норми за хранене далеч не са здравословни.Убежденията ми буквално се обърнаха на 180 градуса.

И аз така.  Thinking

# 545
Нищо сложно няма. Ядат се:месо-всякакво, под всякаква форма-печено, варено, задушени, пържено, риби всякакви, яйца-варени, на очи, печени, бъркане, на гратени със зеленчуци. Любимата закуска на моя син в периода 9-12 клас беше пържен бекон/филе, 1яйце на око, домат,сирене/кашкавал,с 1филийка хляб.

# 546
Къде е сложното, аз да те питам
Вариш 15 яйца, слагаш в хладилника, сутрин още като спиш, белиш 2 и ядеш
Вечер меткаш пържолите във фурната, докато се къпеш и моткаш, те се готови и пак сядаш и ядеш
Сега, лятото, дълъг ден, партита и барбекюта с гости и приятели чак може да организираш, само един мъж ти трябва да обръща пържолите, те може и да не готвят, но лесно се връзват на скарата
Ти само започни, тук всичко става лесно и бързо, една риба се пече по 7 мин на страна, айде се пробвай да сготвиш манджа за това време Simple Smile
Тренинг и въображение, ще се смаеш колко не трябва да го мислиш, само да свикнеш Hug

# 547
  • на изток от рая
Любимата закуска на моя син в периода 9-12 клас беше пържен бекон/филе, 1яйце на око, домат,сирене/кашкавал,с 1филийка хляб.

Хлябът не спадаше ли към забранените храни? Какъв хляб даваше на сина си, Амур? Аз купувам Бонус, колежката му вика "сталинградски" хляб.  Laughing

# 548
Това с храненето не е сложно.Трудната част идва от това, че с години са ти набивани едни неща за правилно хранене и един вид си става борба с предразсъдъците ти.Вчера например като пазарувах по дефолт се насочих към сухите пържоли, защото така съм свикнала и след това се насочих към гърдите с кост GrinningНавици изграждани с години и сега ще ги променям няма как Simple Smile

# 549
Жаки, обръщам се специално към теб, защото ти най-често споменаваш, че влизаш в кетоза. От 6 месеца съм на режима, първите 5 бях на 30 гр общи въглехидрати, 5-6 изследвания съм правила през това време, винаги с кетони в урината. Свалих 24,5 кг. Шестия месец реших да задържа, да дам на кожата шанс да се прибере (по скоро да видя, дали на моите години - 45, все още е способна на това, или ако продължа да отслабвам ще заприличам на шар-пей. Е за щастие прибира се.), а и да видя какво ще се случи с холестерола, който доста се беше повишил. Абе изплаших се малко, честно казано, както и от това, че почнаха хората трудно да ме познават на улицата Simple Smile Постепенно вдигнах В, първо на 40, в момента съм на 50. Продължавам леко да свалям, 1,5 кг за този месец, предишните по 4-5. Лошият холестерол и триглицеридите започнаха да спадат, както сте ми писали тук в темата. Въпросът ми е следният: останаха около 10 кг за сваляне още. Дали не избързвам със задържането, дали не трябваше да си продължа с темпото и като стигна целта тогава да мина в задържане? Тази "почивка", която правя сега, дали няма да затрудни след това нещата? В смисъл ще се наложи ли отново в някакъв период на тежка адаптация да влиза тялото, както бях през първите два месеца? Или след като съм си на НВ ВМХ няма да е толкова трудно вече?

Последна редакция: сб, 28 юли 2018, 08:42 от Бледолилава

# 550
  • Бургас
Щом продължаваш да сваляш, това не е почивка. Ако се чувстваш добре така, си продължавай. Забелязала съм, че и при стриктен и при по-либерален режим има моменти на задържане на теглото, после отслабването започва отново. Явно има период на свикване с новото тегло. Аз последните килограми свалям именно с повишени въглехидрати. Свикне ли веднъж организма на мазнинно хранене, после няма период на адаптация. На прав път си, продължавай смело.
Радост, във Фитнеспал захарите са част от въглехидратите, не е нужно да ги събираш.
Аз да ви кажа не обичам да готвя и направо се родих с този режим. Сега само пека месо на грил тиган или във фурната, една салата за десерт и готово. Беше ми трудно в началото да възприема как ще карам само на печено месо, набивали са ми, че не е хубаво, запича и т.н. глупости. Майка ми умира да готви и там се яде основно манджа със сос, в който се топи хляба. Да не ви казвам как се отказва това Simple Smile Че и соса от салатата си топях с хляб, толкова вкусно ми беше.
Бронираното кафе така и не ме спечели. Пих го де, че в началото гледах да ям и да пия всичко, за което четях. После установих, че без него ми е по-добре, предпочитам палачинка за закуска, повече ме засища.
Браво на тийнейджъра, пожелавам му успех! Моята дъщеря е на 12, на либерално НВ ВМХ е без дори да подозира Simple Smile Но пък вече трайно се убеди, че две кюфтета със салата ще я заситят много повече от 2 филийки хляб с пастет.

# 551
Таня, благодаря ти много за отговора.Гледах филма "Вълшебното хапче" и останах очарована.

# 552
Бледолилава, правилно ти е обяснила Таня. Щом на 50 гр сваляш, няма нужда да си под това. Не правиш крачка назад, напротив. Ако си се храниш в режима ще сваляш и така.
Кетозата, поне според мен се прави за ограничен период, или ако си в плато, или като мен си се отпушила към В. Справяш се чудесно!
Аз ям стабилно, В са ми около 10-15 гр, калориите много, но и днес имам минус! Много съм щастлива и много време си стоях на едно и също тегло, все играеше 1 кг.
Ти си карай така, ако спреш да сваляш за няколко месеца ще го мислим, сега се справяш прекрасно!
За отпусната кожа, стрии и изобщо за всичко силно препоръчвам пилинг с утайка от кафе, всеки ден, по време на душ. Смесвам малко от утайката с кокосово масло и малко бебешки душгел, хубаво обтриам, после няколко контрастни обливания с вода. След баня мажа с кокосово масло. Кожата ми е, като кадифе според малката ми дъщеря😂🤪

5 ден в кето и корема ми залепна у гърбО:)
Не съм е най- добра форма, но бива:)

Последна редакция: пн, 30 юли 2018, 15:29 от bubanka

# 553
  • На брега на реката
Жаки, след като се намажеш с кокосови масло, колко време изчакваш преди са се облечеш?
Извинявай за любопитството, но аз веднъж пробвах и попи много трудно.

# 554
Няма да се оливаш с количеството, слагаш втриваш хуууубаво, попива ми за 5 минути. Но аз съм със суха кожа на тялото.

Общи условия

Активация на акаунт