НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 122

• 67 494
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
ами  плодовете и млякото отдавна съм ги ограничила, но в примера с рапаните се отчаях, защото специално потърсих да видя какво съдържа и има мазнини 1,1 г в 100грама, видях че мазнината трябва да 60 % от какво цялото меню ли , виждам,че диетата противоречи на разделно хранене и съвсем съм каша, притеснява ме това,че не ми е ясно , а искам всичко да е както трябва иначе няма смисъл, изобщо съм така за всяка дейност, тези дни ми идва напрежението в повече ,чета и резултат никакъв, извинявайте ,че пак ви притеснявам Sad, например снощи , за да сменя месото , готвих тиквички на фурна с яйца и сирене , катоогретен, в издънка ли съм, иначе спор няма , не се стои гладен яде се , стига да знаеш какво и как

# 61
  • София
Sunrise, на мен в началото ми беше по-лесно да планирам менюто си за ден напред. Така предварително пресмятах и си нагаждах грамажите, докато свикна от кое по колко мога да ям. Ако имаш възможността вечер да отделяш 15-20 минути да си измисляш менюто за следващия ден, ще ти е удобно.
Както е казала Жаклин, изтегли си My fitness pal и си въвеждай храната там. Какво точно да ядеш и по колко не знам дали може някой да ти каже. Следвай основните принципи на този тип хранене и впоследствие ще видиш кое как ти се отразява и ще си изградиш свой режим около този. Успех!

# 62
  • София
...но в примера с рапаните се отчаях, защото специално потърсих да видя какво съдържа и има мазнини 1,1 г в 100грама, видях че мазнината трябва да 60 % от какво цялото меню ли...
На храненето с рапаните - добави им мазнина или при приготвяне, или в гарнитурата. 60% мазнини (и другите съотношения) се гледат като цяло за деня, но е по-добре да са равномерно разпределени на всички хранения. Ако едно хранене е било по-протеиново (рапани, миди, калмари и т.н.), другото нека е с повече мазнини.
Дори да не успяваш отначало да спазваш правилата на 100%, след време ще свикнеш и ще се нагласиш, така че да ти е удобно. И 70-80% правилно хранене е доста по-добре от 10-20%, нали.

# 63

Ако караш само на базовите храни- яйца, месо, полезни мазнини и риба може и без това.
Но ако включваш ядки, млечни, плод можеш лесно да омажаеш нещата. Ако и мазнини и въхлехидрати да високи ще качваш и по- трудно ще се адаптира организма ти да гори мазнини за енергия.

Знам че ви се иска да има точно меню и указания, като на Червенкова например, но тук не става. Първо защото това не е ДИЕТА, не трае месец или два, защито на всеки организма реагира по различен начин на ниски или по- високи В. Защото всеки има различна стартова позиция- заболявания, години, цели, спорт

Подкрепям с две ръце. Ако сте млади, здрави и прави, може и без мерене от самото начало. Но ако имате придружаващи заболявания, ако сте навъртели и годинки, тогава трябва да се подхожда по-внимателно. Аз едва като изтеглих Диетичния калкулатор си дадох сметка колко скрити въглехидрати съм поемала без да знам. За 3 месеца ги научих наизуст, а и на око вече тегля като добре настроен кантар Simple Smile Сега вписвам нещата в калкулатора по-скоро по навик и заради статистиката. Но в началото докато се напаснат нещата, докато си харесате какво и по колко да ядете, мерете и записвайте.

В моя калкулатор има зададена крайна цел килограми и графика на прогреса. Еми, голям кеф е да гледаш как месец след месец кривата на кг върви надолу и надолу и приближава крайната цел. Засега е на доста път дотам, но посоката е важна Simple Smile

# 64
От общия прием на храна, трябва да имаш над 60% мазнини. С рапаните няма проблем, сотирай ги с масло. Виж какво друго ще ядеш за деня, въведи всички във май фитнес пала ( теглиш с кухненска везна) така ще видиш съотношението на М/В/П . В самото приложение си задай да речем 60 на 25 на 15 и си следи ( 15 са въглехидрати, 25 протеин, другото мазнини)
Не знам как иначе ще знаеш каков ядеш.
Аз преди смятах всичко. Сега рядко се налага, само ако има нещо което не чисто месо или яйца или риба или ако има повече В и не знам дали мазнините са ми повече.
Първа страница според мен е много добре обяснено, прочети я пак. Не би следвало да ти е чак каша. Ако обаче четеш и още 3 групи във фейса ще срещнеш най- различни вариации от фанатични, до такива които изобщо нямат общо с този режим. Затова в началото се придържай към прости, режимни храни, там няма какво да се обърка.

# 65
  • На брега на реката
Момичета,
На първа страница има линк към четири седмичното предизвикателство. То е много подходящо за начинаещи, защото е направено така, че съотношението между М-Б-В да е по режима и няма да ви се наложи да смятате грамажи. Много е удобно и е лесно изпълнимо.

# 66
ами  плодовете и млякото отдавна съм ги ограничила, но в примера с рапаните се отчаях, защото специално потърсих да видя какво съдържа и има мазнини 1,1 г в 100грама, видях че мазнината трябва да 60 % от какво цялото меню ли , виждам,че диетата противоречи на разделно хранене и съвсем съм каша, притеснява ме това,че не ми е ясно , а искам всичко да е както трябва иначе няма смисъл, изобщо съм така за всяка дейност, тези дни ми идва напрежението в повече ,чета и резултат никакъв, извинявайте ,че пак ви притеснявам Sad, например снощи , за да сменя месото , готвих тиквички на фурна с яйца и сирене , катоогретен, в издънка ли съм, иначе спор няма , не се стои гладен яде се , стига да знаеш какво и как
Просто сготвяш рапаните в масло и Воала, наваксваш с мазнините.   Smiley  Ако ги съчетаеш със салата с добро количество зехтин, дори няма нужда нищо да смяташ и пресмяташ.
Мазното месо/риба се готви в собствена мазнина, само в намаслен съд, по-сухото месо-като пиле/пуешко/постна риба, в повечко мазнина.Зехтин на салатите, зеленчуците сготвени също в мазнина.
Идеята на това хранене не е да мери човек от кое колко грама да изяде, че да сваля, а да се храни с нормални и естествени храни, като не изхвърля естествената мазнина от храната.
Тогава тялото самО се контролира какви количества да изяжда и подсказва дали днес "има нужда" от повече мазнини, или протеин, или въглехидрат.
Не е лесно да се научи човек да слуша тялото си, но не е невъзможно, ако това е целта му.

# 67
за сега правя това както казва Amour, по -прости неща със салата и зехтин, сега си инсталирам фитнес-а, ще видя какви ще ги сътворя, а за Фейсбук , гледах една група уж тази ,която има връзка с бгмама, но ми се видя сложно, значи ако процедирам с просто меню, няма да влоша ситуацията, благодаря ,ще чета пак четири седмичното меню, благодаря отново за търпението ви 

# 68
Да с простите храни няма страшно- месо по мазно, яйца, зелени зеленчуци, масло, риба по мазна или морски дарове с масло, някой не сладък плод, малка зелена ябълка или шепа дребни плодове боровинки, капини. Маслини, авокадо, кокосово масло. На това карах доста месеци и не е имало грешка.

# 69
Идеята на това хранене не е да мери човек от кое колко грама да изяде, че да сваля, а да се храни с нормални и естествени храни, като не изхвърля естествената мазнина от храната.
Тогава тялото самО се контролира какви количества да изяжда и подсказва дали днес "има нужда" от повече мазнини, или протеин, или въглехидрат.
Не е лесно да се научи човек да слуша тялото си, но не е невъзможно, ако това е целта му.

Напълно си права. Ще направя само едно уточнение - когато с години си насилвал тялото си да се храни неправилно, то е изгубило всякаква представа кое му е полезно и правилно. Ето, аз "слушах" близо 30г. и тялото ми все викаше - искам хляб, сладолед, шоколад, пици, спагети, пържени картофи и пр. от този род. Един ден се наложи да престана да слушам него, а здравия разум на хора, преодолели тази тежка въглехидратна зависимост.

Да попитам - имал ли е някой такива тежки пристъпи на абстиненция като мене? В какво се изразяват - поне 3-4 пти през тези няколко месеца от началото на режима, ми се е случвало да сънувам сънища, в които ям като невидяла конфитюр (изобщо не обичам и не ям), а последния път преди няколко дни - една голяма кутия бисквити Орео (които също изобщо не обичам). Сънувам, че ги ям и в същото време ЗНАМ, че не трябва и се мразя и се опитвам да се спра, но не мога... Всеки път се събуждах обляна в пот и разтреперана, докато постепенно дойда на себе си и осъзная, че е било само сън.

Сега, след 5 месеца чак, почнах що-годе да усещам какво е нужно на тялото ми. Но това е само слабо и бегло все още. Вярвам на Amour и търпеливо чакам тялото ми да ми "проговори".

# 70
Сънрайз, кое ти противоречи на разделното хранене, като тук не ядеш хляб, картофи и ориз?
плодове за закуска също нямаш

основната ти храна е месо, риба и яйца със зеленчуци
и не смесвай млечни с месо
и в началото се храни чисто, без т.нар режимни хлябове и десерти

Samt, вкарай се в режим на мислене "Ядем за да живеем, а не живеем, за да ядем"

# 71
Програмата на БГ като My fitness pal няма  ли?

# 72
Програмата на БГ като My fitness pal няма  ли?

Има, диетичен калкулатор. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marian.caloriecounter&hl=bg

# 73
  • София
Има един сайт, sportumo.com, който е български, има възможност и за следене на мерките. MFP сякаш има по-богата база данни, много хора въвеждат храни, има търсене и по баркод. Аз лично съм ползвала и двата. Ако се придържа човек към по-простите храни и българския сайт ще свърши работа. Имам спомен, че няма опцията сам да си въведеш съотшношението на макросите в sportumo, което отчитам като минус.

# 74
Samt, вкарай се в режим на мислене "Ядем за да живеем, а не живеем, за да ядем"

Това и се опитвам да правя. Но подсъзнанието ми играе номера понякога. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт