НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 122

  • 67 350
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 6 923
Здравейте отново, вярно ли е, че при надбъбречните или бъбречни проблеми кетозата е добре да се избягва?
Мисля, че да. Моята лекарка така ми е казвала и искаше да види специално функцията на бъбреците при предварителните ми изследвания.

# 256
  • Мнения: 201
Ясно, благодаря! Явно ще си ям ориз и картофи поне, но в малки количества. Само на протеини и мазнини получавах нещо като кризи след ядене, сякаш ми пада кръвната захар и устата ми миришеше на ацетон. А в същото време при натоварване с глюкоза много ми скача инсулина на 1-вия час. Луда работа съм.  :/

# 257
  • Мнения: X
Ясно, благодаря! Явно ще си ям ориз и картофи поне, но в малки количества. Само на протеини и мазнини получавах нещо като кризи след ядене, сякаш ми пада кръвната захар и устата ми миришеше на ацетон. А в същото време при натоварване с глюкоза много ми скача инсулина на 1-вия час. Луда работа съм.  :/
Въглехидратите могат да се държат високи и без ориз и картофи, а само с млечни, зеленчуци и плодове.

# 258
  • Бургас
  • Мнения: 4 669
Ако имаш проблем с кръвната захар, по-добре изключи картофите и ориза. Търси храни с нисък ГИ. В случая вариант са сладък картоф и пълнозърнест ориз. По принцип високи В. можеш да държиш и без тях.

# 259
  • Мнения: 6 923
Присъединявам се към горните две мнения. Кетоза означава наистина много ниски въглехидрати, не просто НВД. Докато се поддържах в кетоза, мерех доматите до 100 гр, останалото само маруля. Simple Smile)))
В момента вече ям салата само от домати, понякога ям пармезан, ябълка на закуска... Внимавам с въглехидратите и изобщо не става дума за ориз и картофи и не съм в кетоза.

# 260
  • Мнения: 876
Деня не е приключил, но все пак реших да попитам, за да се ориентирам. За вчера горе-долу( не вярвам точността да е повече от 85%, защото не тегля нищо, а гледам на око) според аппа съм изяла 48г. В, а микросите са ми 21% В, 57% Мазнини и 21% проетен. Вчера като цяло ядох много малко.
До момента положението за днес е 64г. В, а микросите са 14% В, 61% мазнини и 25% протеин.
Правилно ли гледам грамажа на В и съответно съотношението при микросите? Днес В са по-високи, защото хапнах шепа боровинки с кисело мляко.
Извинявам се, ако въпроса е ми е глупав, но искам да се ориентирам по-добре и да не допускам някакви тъпи грешки.

# 261
  • Мнения: 15 388
Аз не ти разбирам въпроса съвсем.
Да гледаш си грамовете ако искаш да не си над 50 или 70 или там колкото целиш. Иначе съотношението да ти е поне 60% мазнини и да речем 15 В, 25 П.

# 262
  • Мнения: 876
Хахаха, JACKLIN*, все пак правилно си ме разбрала Simple Smile
Благодаря ти много за отговора!

# 263
  • Мнения: 5 756
И моята уста мирише на ацетон. Това в резултат на изчистването на организма ли е и спира ли ?

# 264
  • Мнения: 4 058
И моята уста мирише на ацетон. Това в резултат на изчистването на организма ли е и спира ли ?
Това е най-вероятно кетоза. Самите кетони са съединения, в които има и ацетон. Не е "изчистване", ето например една статия, от която ще разбереш какво представляват: https://www.bb-team.org/articles/3624_bibliya-na-ketozata
Аз научих за кетозата точно след като установих, че имам ацетонов дъх. В последствие в изследванията, които правих на няколко пъти, винаги имах кетотела в урината. При стандартните лабораторни изследвания за съжаление не отчита количеството, дава резултата само като положителен или отрицателен. Не е хубаво да са прекалено много. Има по принцип тест-ленти за урина, които се оцветяват в различен цвят или нюанс според количеството и във ФБ често ги срещам в публикации, но в аптеките около нас ги няма, дори по поръчка. Хубаво е да се следи това, ако си на много ниски въглехидрати, както аз бях, но така или иначе вече ги увеличавам.

По принцип казват, че в началото се отделят в урината повече кетони, с времето намаляват, защото започват да се усвояват по-ефективно. А за дъха не мога да кажа дали спира, при мен - не. Просто на моменти е по-силен, на моменти по-слаб. Аз не го усещам, мм ме проверява като се сетя от време на време. Та си знам, че го има и гледам да пазя дистанция от хора. Sad

# 265
  • Мнения: 5 756
Бледолилава, благодаря ти за отговора. Моя дъх беше така като пих колаген и за това го спрях. Сега обаче имам за цел 7-8 кг да сваля и няма да се откажа лесно.

# 266
  • Мнения: 235
При стандартните лабораторни изследвания за съжаление не отчита количеството, дава резултата само като положителен или отрицателен. Не е хубаво да са прекалено много. Има по принцип тест-ленти за урина, които се оцветяват в различен цвят или нюанс според количеството и във ФБ често ги срещам в публикации, но в аптеките около нас ги няма, дори по поръчка. Хубаво е да се следи това, ако си на много ниски въглехидрати, както аз бях, но така или иначе вече ги увеличавам.

По принцип казват, че в началото се отделят в урината повече кетони, с времето намаляват, защото започват да се усвояват по-ефективно.

Интересно защо излизат кетони в урината при хора, които не спазват особено много режима. Специално исках да узная миналата вечер и ден какво е било храненето, далеч от нисковъглехидратно - и все пак кетони. Това сочи ли за някакъв проблем?

# 267
  • Мнения: 235
SatisfiedSatisfied
Скрит текст:
Благодаря на змия за старията и на Lady Brinne, за разясненията!!!

Този цитат от статията ме поуспокои:

Цитат
когато хората консумират прекалено много захари и скорбяла,  особено рафинирани храни и храни с висок гликемичен индекс, нивата на инсулин в кръвта могат да се увеличат значително. Тогава инсулинът активира HMG-CoA редуктаза, който казва на клетките да произвеждат холестерол, дори и да не им е нужен. Това е основната причина някои хора да имат прекалено висок холестерол в кръвта. Захарите и скорбялата могат да повишат нивата на инсулина, което обърква тялото, че трябва да расте, а в действителност това не е нужно. Именно така действат диетите с нисък гликемичен индекс и диетите с ограничени въглехидрати – те намаляват нивата на LDL (лошия холестерол), като ограничават инсулина, а това води до намалена активност на HMG-CoA редуктазата.
...
Много вероятно е, ако имате „висок холестерол” да нямате проблем с холестерола, а да имате проблем с въглехидратите.
...
Съвременните кардиолози откриват нещо съвсем различно – че рафинираните въглехидрати (като захарта и брашното), които се консумират в значителни количества едва през последните около сто години, са най-важният хранителен рисков фактор за инфаркти.
...
Какво означава това?  

Съществуват няколко правдоподобни обяснения за механизма, по който рафинираните въглехидрати могат да повишат риска от сърдечни заболявания и да променят профила на холестерола:

    Богатите на рафинирани въглехидрати храни намаляват нивата на HDL и способстват повишаването на нивото на инсулина, оксидацията и развиването на възпалителни процеси в тялото, включително и в коронарните артерии.
    Високите нива на кръвната захар и на инсулина превръщат големите, безопасни LDL частици в малки, плътни, оксидирани LDL частици, които доказано повишават риска от сърдечни заболявания.
    Високите нива на инсулин задействат участващия в синтеза на холестерол ензим HMG-CoA редуктаза, което принуждава тялото да произвежда повече холестерол от необходимото.

Става все по-ясно, че холестеролът е безопасен, докато не бъде “повреден” от рафинираните въглехидрати.

т.е ... да разбирам ли, че като НЕ консумирам брашно, тестени и захари, т.е. храня се по начина НВ-ВМХ ... няма да повишавам инсулина, а от там ще се редуцира и синтеза на холестерол ензим и няма да се произвежда от тялото по-голямо количество от необходимия за него и дейността му холестерол?

Няма гаранция. Аз съм на режима заради инсулинова резистентност. Инсулинът вече доста спадна, от 47 на 16-17 на гладно, но имам увеличение на холестерола, в т.ч. и лошия. Никога преди не съм имала висок холестерол. Въпреки че сега съм по-слаба с 23 кг отколкото преди 5 месеца, ама на - тогава ми беше нормален, сега висок, над 7...

Може би при вас трябва да мине повече време. 5 месеца не са никакъв ориентир, въпреки че изглежда така. Рано е за окончателни изводи от изследвания, така смятам аз.


Ех, колко липсват Шоколата и Камелот. Без тях темата не е същата.

Факт, но какъв е смисълът това да се повтаря през няколко страници. Аз рядко влизам в темата и почти всеки път се натъквам на подобни въздишки и констатации... Явно за да не пишат имат основателни причини или просто им е писнало, а тези, които са се нагърбили със задачата да бъдат активни и да имат принос, трябва някак си по-мъжки да приемат мисията си.Laughing

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 15:00 от tralala i az

# 268
  • Мнения: 43 669
Факт, но какъв е смисълът това да се повтаря през няколко страници. Аз рядко влизам в темата и почти всеки път се натъквам на подобни въздишки и констатации... Явно за да не пишат имат основателни причини или просто им е писнало, а тези, които са се нагърбили със задачата да бъдат активни и да имат принос, трябва някак си по-мъжки да приемат мисията си.Laughing
И да искам да ги заместя- няма да мога. Факт.

# 269
  • София
  • Мнения: 12 345


Ех, колко липсват Шоколата и Камелот. Без тях темата не е същата.

Факт, но какъв е смисълът това да се повтаря през няколко страници. Аз рядко влизам в темата и почти всеки път се натъквам на подобни въздишки и констатации... Явно за да не пишат имат основателни причини или просто им е писнало, а тези, които са се нагърбили със задачата да бъдат активни и да имат принос, трябва някак си по-мъжки да приемат мисията си.Laughing

Писнало им е, защото темата се превърна в място, където е по-важно да си свалил 20 грама на час, отколкото да се обсъждат сериозни въпроси.
А те можеха да отговарят на всички сериозни въпроси, касаещи здравето. Тук няма други, които да знаят колкото тях.
Хубавото е, че Шоколата и Юлинга са активни поне във Фейсбук.

Общи условия

Активация на акаунт