НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 122

• 68 300
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Баронесо, на колко години си? Наскоро четох, че един възможен симптом на предменопаузата е силен косопад.

# 451
Аз пък ходих при двама лекаря, едната много хвалена (преди 3 години) и другата "обикновена", млада. И според двете съм си екстра, но страдам от косопад, пия редовно добавки, спортувам много, но не отслабвам... Това са ми от миналия месец резултатите:
FT4 13,49 (реф. FT4-12,00-22,00)
TSH 0,913 (0,27-4,2.)
TAT 15,35(<115)
MAT 13,80 (<34)
КЗ и инсулин на гладно:
КЗ 5,19 и Инс. 4,66 (реф. 2,60 - 25.00)
И TSH И FT4 са на долна граница , бих добавила FT3 , липиден профил , желязо .и ендокринолог който умее да чете хормони .

# 452
  • София
На 40 съм.
Ето от преди 3 години: тогава бях при Галя Генчева, супер хвалена ендокриноложка - изпрати ме по живо по здраво и каза да пия минерали за косопада:
Хормонален анализ - Забележка: Няма.
FT 3 ( свободен Т3 ) 4.15 pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 14.71 pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.020 mIU/l   0.27 - 4.20
anti Tg ( TAT ) 16.49 IU/ml   < 115
anti TPO ( MAT ) 8.65 IU/ml   < 34

Липиден профил си правя всяка година - перфектен. Б12 ми е добре, хемоглобин 148.

# 453
На 40 съм.
Ето от преди 3 години: тогава бях при Галя Генчева, супер хвалена ендокриноложка - изпрати ме по живо по здраво и каза да пия минерали за косопада:
Хормонален анализ - Забележка: Няма.
FT 3 ( свободен Т3 ) 4.15 pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 14.71 pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.020 mIU/l   0.27 - 4.20
anti Tg ( TAT ) 16.49 IU/ml   < 115
anti TPO ( MAT ) 8.65 IU/ml   < 34

Липиден профил си правя всяка година - перфектен. Б12 ми е добре, хемоглобин 148.
Добри резултати , аз бих наблюдавала веднйж в годината FT4 и TSH .Нищо повече .Но за косопада бих търсила или токсоплазмоза или бих огледала пак Hb , ПКК , желязо , феритин.Или боята и стилизантите и шампоани за коса

# 454
Да ви попитам нещо. Забелязвам, че много се потя напоследък. По принцип преди не бях така, много малко се потях, дори и в жега.

Това потене може ли да е от храненето, или да търся причината другаде? А може ли да е от високия холестерол? Една мазна такава ми се струва потта.

# 455
Мая ми, ленено семе смляно, по една чаена лъжичка в топла вода, сутрин на гладно и вечер преди лягане. Трици овсени по 1 супена лъжица или хуск в кисело мляко. Сини сливи сушени 2-3 броя без захар да са, сутрин на гладно.
На мен ми помага и гореща вода с 1 супена л. кокосово масло.

Аз когато съм в кетоза усещам промяна в потта, по принцип нямам остра пот, но при под 20г В, става различна, не мога да обясня точно.

# 456
Привет  Simple Smile
Не съм писала отдавна, тъй като все се опитвам да се завърна към режима, но неуспешно.
Пробвах с три хранения дневно, но сваля около 1 кг и до там. Като няма напредък 2-3-4 седмици и от нерви в работата допълнително, и разваля режима.
Сега пробвах с мазно кафе до обяд и да мина на две хранения, но 10-на дни минаха и все съм си много гладна и накрая пак прекаля с храната, макар и режимна. Имам много да свалям. Въртя се около 94-95кг. Преди 2-3 години инсулина на гладно ми беше около 10, а сега пролетта го изследвах и беше 6,5. Баща ми е с диабет тип 2 и затова покрай други изследвания реших пак да се проверя. Изненада ме този по-добър резултат за инсулина. Захарта на гладно беше малко висока около 5,7, но гликирания хемоглобин 5,5.
Стандартна палачинка с течен шоколад не ми предизвиква глад, но наскоро след печена и варена царевица направо се уплаших, страшен вълчи глад ми предизвика.
Във възрастта на пери- и мено-паузата съм и по принцип съм установила за себе си, че по-нисковъглехидратното хранене ми действа по-добре на вълни и подобни екстри. Но сега опитвайки се да направя по-ресктриктивен режим, се оказа че липсата или прекалено ниските въглехидрати също ми пречат т.е. струва ми се че повече се потя и имам вълни.

Бледолилава, не знам на колко си години, но е възможно потенето да е и хормонално предизвикано. Сега на жегите като пия много вода, дори почвам да я задържам, а по-принцип нямам такъв проблем.

Малко объркано и набързо писах горе, но какво ще ме посъветвате за успешно влизане в режим и сваляне на кг. От доста години поддържам високи кг, но вече ми пречат, болят ме краката, по-точно петите. В работата се налага понякога да стоя доста права, може и от това да е.

Нямам възможност в момента да тегля храната си. Миналия път спазвах доста либерално режима, но някак си напаснах нещата и макар и бавно, свалих 20-на кг. Сега не мога да си уцеля формулата. Или ЕГН-то вече доста пречи и трябва повече време за положителна промяна.

# 457
Мая ми, ленено семе смляно, по една чаена лъжичка в топла вода, сутрин на гладно и вечер преди лягане. Трици овсени по 1 супена лъжица или хуск в кисело мляко. Сини сливи сушени 2-3 броя без захар да са, сутрин на гладно.
На мен ми помага и гореща вода с 1 супена л. кокосово масло.
Благодаря, Жаклин  Hug

# 458
Съветвам те да не се отказваш!

# 459
Зет, просто започвай чисто, без полуразрешени неща, с иди си- ела си нищо не става
царевица, палачинки... айде да не идвам с шамарите Hug

# 460
Привет  Simple Smile
Имам много да свалям. Въртя се около 94-95кг.

Нямам възможност в момента да тегля храната си. Миналия път спазвах доста либерално режима, но някак си напаснах нещата и макар и бавно, свалих 20-на кг. Сега не мога да си уцеля формулата. Или ЕГН-то вече доста пречи и трябва повече време за положителна промяна.

Herzen вече е извадила сопата, няма нужда и аз да се присъединявам. Simple Smile

Отзад напред: какво ЕГН, не разбрах?! Да не си на 100г.? Значи, не ми вземай водещата позиция - аз тука съм баба на всички пишещи, на гордите 56 1/2г.! Февруари т.г. почнах от 103кг, в момента съм 76кг. За някакви си кирливи няма и 6 месеца. Хайде пак опитай песента с ЕГН-то Simple Smile

Формулата също ти я казаха - няма либерализъм тук, има стриктност и точност...и...РЕЗУЛТАТИ! Справка - половината момичета, дето ги чета, дано не пропусна някои, но на първо четене Amour, Herzen, Елора, Бледолилава...

Веднъж вече си свалила 20кг, значи знаеш как се прави. И аз бях свалила веднъж, даже повече от 20кг, но при грешния човек и по грешния начин. След това не само ги върнах, но и "надградих". Сега, от мъдрата позиция на натрупаните години, си давам сметка, че ако бях малко по-ангажирана тогава към здравето си, нямаше да изгубя 10г. в самоожалване.

Надявам се си даваш сметка, че всичко казано по-горе от мен със "строг" тон всъщност е самоирония със самата мен, а не опит да ти начукам канчето. Щом си тук, значи търсиш помощ и изход от ситуацията си, а това е стъпка в правилната посока. Добре завърнала се в режима Simple Smile

# 461
Да ви попитам нещо. Забелязвам, че много се потя напоследък. По принцип преди не бях така, много малко се потях, дори и в жега.

Това потене може ли да е от храненето, или да търся причината другаде? А може ли да е от високия холестерол? Една мазна такава ми се струва потта.

Ти пък, моме! Ми не ходи по слънцето и няма да се потиш. Ама-ха! Simple Smile

Сега, извън шегата. Ядем едно и също с теб, кажи-речи. Че и изследванията на холестерола  са ни почти еднакви. Надали е от него. Аз преди много се потях, отдавах го на килограмите. Сега почти не. Интересно е това, което казваш. Ще следя коментарите.

Дописвам се, че забравих - много, много млада и хубава си на аватара си Simple Smile Радвам ти се Simple Smile

# 462
Здравейте, не съм писала скоро, но още като направих тази снимка и реших, че ще я публикувам тук. Сигурно много от вас ще кажат, че съм дебела и сега(и то си е така), знам че имам да свалям минимум още 10 кг-ма, обаче съм толкова щастлива, че обърнах процеса и съвсем плавно и постепенно съм разкарала доста мазнини около корема, което за здравето знаем е най-добре. Интересното и вълнуващото Simple Smile  е, че мъжът ми без да бъде на строга диета, а просто яде каквото му сложа... хихи... също се е стопил видимо.
С тази снимка идвам да покажа, че при някой хора трябва време - при мен 2 години. От 90кг сега съм 77.

Скрит текст:

# 463
Браво! Страхотна промяна и при двамата!

# 464

С тази снимка идвам да покажа, че при някой хора трябва време - при мен 2 години. От 90кг сега съм 77.

Скрит текст:

Ами, то няма какво да се каже повече - снимките говорят сами по себе си! Браво на вас Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт