НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 122

• 68 300
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
Зависи по колко и колко често ще се хапва въглехидратно. Ако е веднъж в седмицата - става дума за тесто, ориз, картофи или пък минимално количество / примерно 2 лъжици ориз 2-3 пъти в седмицата / на мен лично не ми се отразява - не качвам. Плод ям почти всеки ден, но не големи количества - примерно една нектарина, резен пъпеш.

Ако минеш на откровено въглехидратно хранене постепенно ще си върнеш килограмите.

Аз ям, както казах по-горе, на 90% режимно, а понякога си позволявам леки отклонения и не говоря за плод или ред черен шоколад, а за изцяло нережимни храни.

# 481
Въпросът ми е,дали ако отслабна и след време започна да ям въглехидрати,няма да се получи рязко напълняване,защото организма бидейки лишавам много дълго време от тях ще реши,че трябва да ги складира сега?

Много е индивидуално. Зависи от количеството въглехидрати и личната поносимост. Не бих препоръчвала завръщане към предишния начин на хранене, но веднъж седмично да се хапва малко ориз, картофи, парче торта и т.н. след като си отслабнал - не би трябвало да обърне каруцата. Но не и всеки ден, не и за всеки човек. Някои хора въглените ги разяждат и не могат да спрат, след единично въглехидратно хранене влизат в състояние на преяждане, което може да трае и седмици. Ако си такъв типаж, трябва много, много внимателно да се подхожда.

На режима съм над 5 години с кратки паузи и истината за мен е, че след известно време вече и организма някак отвиква и ако злоупотребиш, на другия ден се чувстваш зле. Аз веднага задържам вода, много е неприятно чувството, ако имаш болежки по кокали и стави - се обаждат и въобще става много гадно положението. При други може да е различно.

Въглехидрати не се складират - ако прекалиш, ще станат мазнини.

# 482
Скрит текст:
Въпросът ми е,дали ако отслабна и след време започна да ям въглехидрати,няма да се получи рязко напълняване,защото организма бидейки лишавам много дълго време от тях ще реши,че трябва да ги складира сега?

Много е индивидуално. Зависи от количеството въглехидрати и личната поносимост. Не бих препоръчвала завръщане към предишния начин на хранене, но веднъж седмично да се хапва малко ориз, картофи, парче торта и т.н. след като си отслабнал - не би трябвало да обърне каруцата. Но не и всеки ден, не и за всеки човек. Някои хора въглените ги разяждат и не могат да спрат, след единично въглехидратно хранене влизат в състояние на преяждане, което може да трае и седмици. Ако си такъв типаж, трябва много, много внимателно да се подхожда.
На режима съм над 5 години с кратки паузи и истината за мен е, че след известно време вече и организма някак отвиква и ако злоупотребиш, на другия ден се чувстваш зле.
Скрит текст:
Аз веднага задържам вода, много е неприятно чувството, ако имаш болежки по кокали и стави - се обаждат и въобще става много гадно положението. При други може да е различно.

Въглехидрати не се складират - ако прекалиш, ще станат мазнини.
Миналата седмица мъжа ми помогна на една баба-съседка с помпата й за вода, а тя, понеже той пари не й взима, му купила и дала 2 кутии пасти-тип тортени.Преди можех да живея само на подобни храни.....сега, гледайки ги в хладилника, не издържах и хапнах 3-4 хапки от едното парче.Само след 15-20 минути ми стана лошо, почна да ми се гади, почти до повръщане, взех един деган.И не е от пастите, бяха си наред, и мъжа ми, и сина ми ядоха без проблеми.Това, след трета година на ВМ хранене.
А хляб, паста, пица, изобщо не ми се прияждат.Точно до нас има пицария, денонощно се носят миризми на пици и тестени, грам не ме съблазняват вече.Дори не помня дали изобщо съм яла пица от 2016-та насам...

# 483
Това прилошаване е възможно да се дължи на микрофлората в храносмилателната система. Чела съм, че ако някой дълго време се храни вегетариански или вегански, а после преосмисли позицията си и пробва месо, първите пъти му ставало лошо на стомаха. Всъщност била намалели микроорганизмите, които разграждат месната храна и организмът имал нужда от време да се нагоди и да започне да произвежда повече от намалелите видове. Та се чудя дали и тук не се получава нещо такова. Мъжът ми е много стриктен, отслабна, и преди 2 дена беше решил да хапне малко повече сладолед от не-знам-си-какъв рядък вид. Та после ми се оплака, че едва изкачил стълбите на другия ден. Така че някакви промени определено настъпват, ако човек се храни дълго време по определен начин...

На мен за съжаление всичко ми се яде. И картоф, и банан, и шоколад, пица - ама хубава, италианска... Пуста лакомия.Simple Smile

# 484
  • Бургас
Аз си мисля, че ти е грешна настройката. Която и да е ,,диета,, възприемана като ,,да мине и да се наям,, води до йо-йо ефект. Никога не съм се чувствала ограничена на този режим. Винаги съм си мислела, че ако нещо чак толкова ми се прияде, ще го ям. Имаше два-три такива момента, с изненада установих, че така желаната храна изобщо няма вкуса от спомените ми. Да не кажа, че беше и гадно.
Ако толкова ти се яде пица - ми отиди и яж. Не чакай да отслабнеш и да и се нахвърлиш. Щом нямаш здравословен проблем, едно ядене едва ли ще е проблем. После караш две седмици стриктно и готово. Банани, картофи, ориз и т.н. спокойно могат да бъдат част от режима, като стигнеш фазата на поддържане на теглото, ако ти понасят добре. Само гледай да ги съобразиш с останалото хранене за деня.
Жаки, поздравления! Знам колко е трудно при теб и винаги се възхищавам на упоритостта и търпението ти!

# 485
На 40 съм.
Ето от преди 3 години: тогава бях при Галя Генчева, супер хвалена ендокриноложка - изпрати ме по живо по здраво и каза да пия минерали за косопада:
Хормонален анализ - Забележка: Няма.
FT 3 ( свободен Т3 ) 4.15 pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 14.71 pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.020 mIU/l   0.27 - 4.20
anti Tg ( TAT ) 16.49 IU/ml   < 115
anti TPO ( MAT ) 8.65 IU/ml   < 34

Липиден профил си правя всяка година - перфектен. Б12 ми е добре, хемоглобин 148.
Тези резултати са ти хубави. Аз имах предвид половите хормони дали са ти наред. Наскооро в тази статия: https://life.dir.bg/zdrave-i-krasota/predmenstrualen-sindrom-pms … ne-sas-simptomite ми направи впечатление това: 9.  Какви са симптомите на менопаузата при жените?

Всяка жена е уникална и както месечния й цикъл и бременността й протичат по различен начин, така и менопаузата е индивидуално преживяване. Типично за всички симптоми, както физически, така и психически, е, че заради специфичните промени в производството на различните хормони, всеки един от тях се проявява с различна сила, в различно време.  Най-често срещаните оплаквания на жената в менопаузата са: топли вълни, спонтанни изпотявания, нарушения в съня, нервност. Разбира се наблюдават се и други симптоми, като покачване на теглото, изтъняване на косъма, косопад, болки по време на цикъл, обилно кървене, спонтанни изпотявания, замайване, болки и/или напрежение в гърдите, сухота на влагалището, вагинална атрофия, неспособност за контролиране позивите на уриниране, цистити, отпускане на кожата.

# 486
Амур, много добре си схванала и преразказала какво имам в предвид при въпросите от Хетера. За мен е странно сега да отслабваме, да прегрешаваме и да нямаме търпение пак да почнем да си хапваме и въглехидрати.......щом сме отслабнали.

# 487
  • Пловдив
не мога да намеря къде някой беше споделил за качествена лидълска шунка
Моля някой ако знае коя е да даде линк

# 488
  • София
Аз изрично подчертах,че няма да се храня както преди - безразборно,но няма да лишавам организма си от плодове например,които за мен са си полезни.Просто аз в момента създавам стрес на тялото си,за да го накарам да отслабне,отчасти от суета,защото килограмите ми не са много.Но защо трябва да поддържам този стрес.Да ако има проблем и не трябва да се приема захар,доли тази натуралната от плодовето,то е разбираемо,че трябва да се ограничава човек,но при положение,че това не е нужно защо да го правя?
Пица и паста - това е една изключително вкусна храна,дори ако е пълнозърнесто брашно бих казала,че не е изобщо вредна,просто носи повечко калории и при режим е редно да се ограничи,но цял живот няма дав вкуся пица????

Сега се ограничавам с цел да отслабна,не виждам лошо ако успея после да си позволявам от време на време,не е казано всеки ден.Сега не искам да си позволявам,дори от време на време,защото килограмите ми за сваляне са малко и трябва да се насоча с пълна сила към целта,защо да не удържа няколко месеца без пица?

Наистина не ви разбирам,както явно и вие мен.

# 489
Права си, аз не те разбирам...

# 490
Аз не усещам това хранене като стрес за тялото. Напротив, забелязвам много хубави неща (изключвам отслабването) - повече енергия, кожата ми е по-чиста, мисълта ми е по-ясна, не съм ленива и издута, по-леко ПМС и т.н.

Нали това пишем - не е задължително никога да не вкусиш пица. За себе си съм забелязала, че брашната не ми влияят добре, затова и ги ограничавам. Не знам дали глутенът е проблем или нещо друго. Ако на теб не ти става зле - хапвай.

# 491
Защо да е стрес, нима гладуваш? Тялото си получава всичко необходимо за да си функционира нормално. Единствено трябва да превключи от въглехидрати на мазнини като източник на енергия. С нищо не са по-лоши в това отношение мазнините. Имам чувството, че се чувстваш ограничена по-скоро откъм вкусови възприятия - пица, паста и т.н. не са някакви есенциални храни за тялото. За плодовете - ок, донякъде съм съгласна.

Никой не може да ти каже как ще се получат при теб нещата. Важно е и не само как се храниш, а и колко енергия изразходваш, какъв метаболизъм имаш. За себе си знам, защото съм с ИР, че със сигурност няма да се получи и увелича ли над определен лимит въглехидратите отново ще се освиня. Като му дойде времето да спра да отслабвам точно този лимит ще търся постепенно. При който задържам. Отсега да го мисля е напълно излишно.

# 492
  • София
Аз пък се чувствам отпаднала и унила и го отдавам на диетата.
Да чувствам се по-слаба,смисъл не преяла и освинена,но в никакъв случай последната седмица нямам повече енергия,точно обратното.Вчера се прибрах с главоболие и неистово желание да си легна,затвоа си и взех един ред черен шоколад и малко живнах.Вечерта заспах в 22ч.,което за мен е много рано.
Може да е само начално напасване на режима не знам.
И да,за мен храната е удоволствие.Обичам и да готвя и всъщност затова напълнях и аз и мъжа ми.Изпробвам доста неща в кухнята,правя разни вкусотии.С него обичаме вечер да си седнем на чаша вино или ракия с нещо вкусно хоум мейд,и понеже работя и на компютър....ясна ви е картинката.
Въпросът е,че след време тези вечери трябва да са по-редки или да сведа кулинарията до месо и зеленчуци.
Вчера например направих невероятно вкусно телешко с гъби,сметана и синьо сирене,казвам ви по-вкусно телешко не съм готвила:)

# 493
Аз не разбрах Хетера има ли заболявания или просто иска са свали няколко килограма? Ако е второто и постигне желаното тегло, може веднъж седмично да си хапне пица. Стига да може да се спре на веднъж седмично обаче...
Ако има ИР или друго заболяване не мисля, че трябва да е редовно въглехидратното хранене.
Всеки има празник или нещо друго, което предполага към парче торта или козунак да речем. Нищо няма да стане от 1-2-3 пъти месечно на едно хранене, а не по цял ден.
И от следващото си продължаваш.
Аз не го мога това и се увличам, затова гледам да не започвам. Точно защото е начин на живот, с не диета и се храним така с години, няма как да се зарека, че няма да вкуся сладолед.
За зла беда ми се дояжда. Дано е по рядко само:)

# 494
  • София
Нямам.Дано е все така.Просто искам да сваля някой и друг килограм и за вбъдеще да не прекалявам,както предната година,защото то здравето трябва и да се поддържа,че остаряваме не ставаме по-млади.Затова и врънкам моя мъж да положи повече усилия,а той к ато чичко на 50,с шекмбе и на ракия всяка вечер,ми не е здравословно и не се отслабва така,само се пълнее и рано или късно с годините тялото ще си отмъсти за тези многобройни прегрешения.

Общи условия

Активация на акаунт