С какво ви дразнят свекървите- 95

• 39 575
  • 765
  •   1
Отговори
# 600
  • София
А, аз пиша от отвъдното! Party

И в знак на безнадежност, ще ви поздравя

https://www.youtube.com/watch?v=tqm0Y5gRHKI

# 601
  • София
А на онази снаха дето се чуди и възмущава как  свекърва й не може да прави палачинки на 50, ще я успокоя, че има и по-зле от нейната. Аз съм на 60+ и не мога да ги направя като моята снаха,  както и бухтички. Та много пъти съм я хвалила за това нейно кулинарно  умение. Ауууу! Груба грешка от моя страна! Какво ли си мисли за мен снахата?!
С повечко яйчица, КАГ, стават по-мекички и тънки.

# 602
[video][/video]Аха,  

Значи първо моят мъж бил малодушен, въпреки,  че 10 пъти повторих,  че ме е защитил достойно и е говорил с нея,  при което последваха извинения....  След това пък бил малодушен,  щото се е стигнало изобщо до тровене.  :Д Надявам се да осъзнавате каква глупост е това.  

А за наказанията,  за които настръхнахте и ви се изправиха косите-че вие като игнорирате "стар" човек , вие го "наказвате", само че без преди това да сте му дали шанс да се поправи.

И между другото 53?55?това старо ли е изобщо? За мен не, но изхождам от моята майка,  която на 53 е все още млада и на външен вид и по душа, и по възгледи съвременна...вие ако имате по-консервативни и преждевременно остаряващи майки или СТЕ такива може и живота наистина да свърши на 55 :д. Само като се сетя за "тетките" от родителските срещи на по 40 как се държаха,  изглеждаха и всъщност си бяха душевно на по 60... И то на 60 от някое много много ръждясало време.  За мен и 60 е млада възраст,  ако душата иска да е млада,  иска да расте и да се променя.

Както и да е.  
Да обобщим: някои жени се опитват да решат недоразуменията-за всяка жена и връзка те са силно субективни и не могат да бъдат категоризирани,  но винаги са в областта на поведението една към друга- със свекървите си като им дадат шанс те да се променят и ако не се променят,  да ги игнорират от живота си емоционално и/или изцяло,  а други просто прескачат първата крачка и директно минават към игнорирането,  често съчетано с лицемерие и вечна "скрита" война за някакви супер битовизми-къде бабата пратила умишлено едно парче торта по-малко,  къде звъннала в 8 сутринта без предупреждение,  къде направила някоя друга беля,  системно,  а снахата на всяка беля се дразни и си търпи и си таи.  

Къде е възможно мъжа да се намеси не зависи само от това муньо ли е,  ами и колко отровна е бабата-ако тя иска на всяка цена да трови,  ще трови докато не й се покаже,  че такова отношение има последствия-говоря за вече най-тежките случаи и системното дразнене,  не само за "донесими един буркан от мазето". По-скоро за умишления,  дългосрочен терор.  

Та...  Дами, аз винаги и всякога бих избрала директния вариант,  за да не си тровя връзката-казвам на мъжа ми,  обсъждаме,  решаваме,  действаме,  ако се налага изискваме по-добро отношение.  Как ли пък не ще си мълча и ще оставя някого да ми се бърка в личния живот, само защото изпитва някакъв си майчин комплекс и полудява.  Ако не е възможна промяна-няма нужда да се подстрекава еднопосочното уважение. Една снаха е също толкова важна колкото майката на мъжа и заслужава уважение.  

Последна редакция: пн, 02 юли 2018, 19:23 от bananadana

# 603
Cuckoo ,не жаля ни яйца, ни мляко.
Скрит текст:
По- скоро прекалявам с брашното, тестото става гъсто и палачинките ми са дебели като катми. На снаха ми са много фини и меки. А бухтичките й са  малки  и много гиздави. Моите са като юмрук.
Като цяло съм добра готвачка, ама тези тънкости ми убягват.

Ама човек се учи, докато е жив. Все някога ще ги докарам.

Миленака, напълно споделям мнението ти за ролята на сина в укротяване на страсти.

# 604
Добре де,аз да попитам...защо изобщо мъжа трябва да се бърка в отношенията снаха-свекърва?
Когато има някакъв проблем между двете,смятам,че е редно двете жени да се разберат по въпроса.Друг фактор е ако едната страна не се съгласява и не приема отговор различен от нейното мислене(визирам повечето свекърви).На мен ми е някак обидно ММ да се меси между нас и да въдворява ред с чука едва ли не.Вече в краен случай на постоянен тормоз и съсипване на семейният уют може да се намеси.Не да я хваля щото ми е майка,но тя също е свекърва.Такава чудесия при нея и снахата не съм видяла.Майка ми стоеше на страна,не се бърка,не се интересува,ако снахата и брат ми и се обадят да я чуят,да се видят,или да им отиде/те да отидат на гости и това е.Когато племенниците се родиха,пак по същият начин.Как ги захранва снахата,как сменя памперси и прочие,майка ми не се е интересувала.На няколко пъти съм я питала защо няма тази заинтересованост.Отговора винаги е бил един и същ - Не е моя работа,те са си семейство,да се справят както могат.Ако ми поискат помощ или съвет няма да им откажа.
Чудно ми е наистина защо това постоянно напрежение между повечето свекърви и снахи...бах мама му...нито една свекърва ли не се замисля,че синът и е пораснал и може да се грижи сам за себе си и семейството което създава ?
Живо и здраве и на мен след години ако е рекъл Господ ще ми се случи да бъда свекърва,но не смятам че е редно така да се налагам върху нечии чужд живот.
С караници и скандали също не мисля че се разрешават проблеми...спокоен и откровен разговор трябва да свърши работа.В краен случай е игнора...помислете си че един ден ако вашите деца така ви игнорират как бихте се чувствали ?
И тук да допълня...свекървата ако е умна,ще получи дъщеря,но ако е глупава,ще загуби синът си...Не виждам смисъл от войни...щом мъжът си е взел жена и се е оженил и създава семейство,свекървата няма право на глас освен ако не е попитана или потърсена.
Това бях казала и на моята свекърва в началото...очевидно че тя е на друго мнение,за това не се занимавам и си правя каквото знам.Свикнах и вече на мелодрамите които развива...

# 605
  • София
Немалко от младите семейства сами "вкарват" намесата в живота си. И после се чудят защо така стана.

# 606
Какъв отговор очакваш?
Няма да се чувствам добре да ме игнорират, не си говорим често, но ако потърся ми се отговаря веднага, та  и не злоупотребявам.Ако звънкам за глупости няма да ме отразяват така.Сега знаят, че е нещо съществено.
Но си сам  когато си като мен.Въпреки възможностите да се обадиш, основно си сам и трябва да се справяш,нямаш избор.
За това мъжът да е арбитър ,важно ми беше, така изразява участие и отношение.Свека се изказа, че всичко съм казвала на мъжа си и един мъж трябва да знае  жена си от кръста надолу,цитат.
Докато сами се справяхме тя  бе силната ,в нейни я дом, по нейните правила.С рев.
След като почнах да си казвам всичко, той  имаше възможност и поглед от двете страни,можеше да и  каже в очите по повод къде греши и че греши изобщо.Защото ме подхвърляше като  перце и  маловажна.И съм сигурна, че се е намесвал в моя  защита   на 4  очи с нея, и въпреки това пак не можех да и докажа, че съм отделен човек, а не придатък в семейството,който игра е по нейните правила.
По  подкана за помощ,нейният отговор бе:Като ти е дошло на ум за мъж ,ще ти дойде и работата как да свършиш.На чуждата къща ти се променяш, а не другите ,ти си придошлата.
Та не ги жалете тези мъже, не е за винаги, в първите години е важно да са наясно с нещата и да реагират,после почва никак да не ти пука.
И няма един миг да съм смятала снаха си за чужда, ако има такъв е да я  предпазя,натискайки върху сина си и това е за периода студентстване,например един разговор на 4  очи с него за пари.Иначе  е неотделно от него.Впрочем когато му пиша, той  и дава да чете и отговаря,че питам какво да готвя и  такива.
Явно за някои свекърви тезата на моята е още валидна-ти си чуждото и по нашите правила.
Ама те си имат техни, които лъкатушат между мое и твое   и някъде са по средата.И всъщност правилата на дома са повече женски по обясними причини.Ама на една жена, че като станат на две  е страшно.

# 607
  • София
Аз имах лично много неразбирателства не със свекървата, но с бабата на моя мъж. Честно казано гледайки от днешна перспектива съм се разстройвала жестоко от разни дреболии, обаче тогава бях новодошлата в къщата, заедно живеехме, в нейната къща и нямаше как да не се съобразявам с нея. След няколко случки обаче моя мъж отиде при нея и в разговор на 4 очи и е обяснил, че няма по - глупаво и непечелившо за никого нещо от това да го поставят в ситуация да избира между жена си или баба си и тя се промени доста. Признавам, че неговата твърда позиция, че такава "война" не трябва да продължава спаси положението.

# 608
Няма нужда мъжът да се меси на всяка женска препирня. Достатъчно е да внимава да няма груби вмешателства и да наложи граници на личното пространство. Важи и за двете страни между другото. Ако снахата се държи презрително или обидно с майка му, също може (би следвало) да тропне с крак. Фигуративно, разбира се.

В така описаната ситуация, ако съм я разбрала правилно... ако бях на мястото на мъжа и в 7-8 сутринта в събота някой упорито се раззвъни на вратата без предупреждение и уговорка от снощи, вдига ни от сън буквално... и видя, че е майка ми, която нахлува с гръм и трясък с обвинения защо жена ми не е станала по-рано да ошета, че било мръсно, придружено със заповеди да й се сложи кафе, докато цъка с език... еми бих се засрамиЛ ужасно и набързо бих я изпратиЛ с ясното обяснение, че жена ми не е помощен персонал и боксова круша, а е жена МИ и всеки, който иска да влиза в графата "близък" ще се отнася нормално с нея. И толкоз. Аз не знам как се търпи да гледаш твой любим човек да бъде тормозен и обиждан от майка ти системно и то по този лазещ по нервите начин, ами седиш и си траеш, и чакаш тя да избухне в един момент. Обяснявам си го с това, че явно си много търпелива и разбрана, и той разчита на това ти качество. Добре, че след като си изляла, каквото си имала да кажеш, е постъпил като мъж и е реагирал адекватно. Ако не те беше подкрепил дори в такава ситуация, щях да пиша, че имаш доста сериозен проблем - с мъжа.

Та да, в такава ситуация е логично мъжа да се намеси и да изясни границите на приемливите отношения.

За цвета на пердетата, жив ли е фикуса, ама Марчето прави по-хубави бухтички от тебе и прочие не е нужно да се намесва.

# 609
  • София

За цвета на пердетата, жив ли е фикуса, ама Марчето прави по-хубави бухтички от тебе и прочие не е нужно да се намесва.

Права си, но преди години ежедневни леки подмятания като "аз ставах в 6 ч. и всяка сутрин правех за семейството си пресен сок", "само човек, който не уважава себе си дояжда от чинията на детето, ти така го учиш, че хубавото е за детето, а за теб каквото остане в мръсната чиния", "каква е тази здравна култура да оставите да дишате миризма на прах за пране, това трябва да се затваря в кутия с капак", "тези 2 чаши от кафе защо са в мивката, това да не е хотел", "само глупавите хора пазаруват на дребно, защо не сте купили 10 кг. захар" и всеки ден ей такива чудни правила ме докарваха до полудяване.Разбира се, че всеки път ми обясняваха, че не аз съм мързелива, лош родител, глупава или несъобразителна, а само искат да споделят с мен опит, защо да не се ползвам наготово от този хубав събиран 80 години опит.
Като почнахме да си казваме само добро утро нещата станаха много добре. Simple Smile

# 610
Замислих се над част от казаното от баба ти. Това с дояждането от чинията на детето има доста възпитателен смисъл: "така ти го учиш, че за него е  само хубавото, а за теб , каквото остане". Децата наистина  приемат за редно, че най-напред на тях се полага най-хубавото и ще го прилагат и когато пораснат.

# 611
Така като го описа, веднага се съгласих. Grinning

# 612
Google76,явно не ме разбра.Като казах че не виждам смисъл мъжът да се меси в отношенията снаха-свекърва,имах предвид че когато една от двете страни почне да се налага и да се опитва да контролира другият живот с малки дребни забележки или коментари.Естествено,че нито жена нито мъж няма да остани безмълвен когато тормозят сериозно половинката му.ММ винаги ме е защитавал и подкрепял,не за пръв път се кара с майка си,защото много често става свидетел как тя се опитва да ме очерни или приказките които приказва пред съседи и познати стигнат и до неговите уши.Аз например не обръщам внимание на това и не виждам защо някоя снаха пък се дразни на такива мини забележки.Ето случката от неделя,да сутринта тръгна на зле с това блъскане по вратата в 8 сутринта,но това пък че ми казала че се излежавам,голяма работа.Тя като е свикнала да става в 6 сутринта да си става,аз мога да си спя и до 12 на обяд,не живея в нейната къща.След това минаваме на кафето...като иска кафе или ще стои и ще чака докато се оправим или да стане и да си го направи тя.Това,че не повишавам тон и не влизам пряко в конфликт и не реагирам на провокации,не означава че не и оставам длъжна.С майтап си и казвам,че дадено нещо няма да стане по нейният начин.Смятам лично за себе си,че без ММ да я гони от живота ни щях да се справя със свеки.В крайна сметка ако погледнем и от страната на мъжа,колкото и да не ни се иска,той се чувства най зле.Майка му и жена му да се разбират,да са във вечна вражда и война и да се чуди как да ги усмирява.
Ние с ММ още след сватбата си определихме границата и какво от това ? Като гледам свеки не се е трогнала и тя си прави каквото знае..аз не се впечатлявам вече.На практика колкото и грозно да звучи,нищо не ми зависи от нея.Битката е спечелена в моя полза още когато съм казала "Да".

# 613
В крайна сметка ако погледнем и от страната на мъжа,колкото и да не ни се иска,той се чувства най зле.Майка му и жена му да се разбират,да са във вечна вражда и война и да се чуди как да ги усмирява.

Много добре казано,но ако всички бяха на този акъл,нямаше да имаме тази така образователна тема .. Mr. Green

# 614
  • София
Големия проблем е,  че в България, ние доста дълго, до късна възраст , разчитаме на старите. Но като кажат нещо , пищим срещу тях , да си траят ! Това ми е извода от живота, че даже от тази тема.
Аз например, не разбирам, как ще живея у свекърва ми ( тя е такава че по - добре да се гръмна още днес) , ще й оставям децата  да ги гледа постоянно, ще ми е вдигнала сватба или ще ми оставят къща или апартамент в наследство ( за семейството ми, за децата ми ) и ще рева с/у тях. Честно ! Колкото съм по - зависима от тях , толкова повече ще мълча. Ама били стари и смахнати, ами като са такива, младите да живеят настрана и да не разчитат грам на тях и толкова. Да се напънат за собствен дом сами, да си гледат децата сами и толкова.

Значи старите ни осигуряват къща и живеем с тях цял живот ( най - общо казано) , гледат ни децата, после се залежават и ние е редно да гледаме старци , и то в един общ дом, което е ужас. И само драми цял живот. Кой какво казал и какво направил. Ама били куку и нямали право на мнение. Така е, има всякакви хори и характери, че тя и снахата си е с характер и идва с други навици. Снахата била взела сина за мъж, не била се взела с майка му   Stuck Out Tongue Winking Eye И тук идва голямото откритие за снахата, че той сина е сянка на майка си. И това е Българска особеност. Че някои снахи и те са така с майките си.   Е как да стане?

Та... извода ще е ........Отделно младите и минимум контакти ( основно по телефона) .... не случайно по филмите гледаме как семействата се събират веднъж годишно и само по Коледа !!!

Общи условия

Активация на акаунт