С какво ви дразнят свекървите- 95

• 40 145
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
Не ми се връща назад да чета по-задълбочено коментарите. Впечатлението, което се създаде в мен е, че Станислава сравнително трезво вижда ситуацията отстрани, но относно неработенето на снахата, е на страната на майка си.

А детето в крайна сметка отиде ли на почивка с баба си?

# 391
  • София

Виж сега, на теб ти е майка и можеш да я толерираш колкото искаш. Но някак не ти ли се струва, че не може да го изисквате от снахата? Веднъж ще направи компромис, втори път и ако тя си мълчи, ще стане даденост. И майка ти все ще си мисли, че е права, а повече от явно не е. Ти, ако беше на снахата на мястото до кога би търпяла? То към някои хора, като проявиш милост и им става навик.
Оставам с убеждението, че майка ти само на снахата прави подмятания, а мъжа ти не е удостоен с тази чест. Ти самата как би се чувствала, ако майка ти не коментира нещо с теб, а директно на мъжа ти си налага вижданията?
Не ми отговори и ако твоята свекърва те разнася по роднини, както майка ти снаха ви, как ще се чувстваш

Не да изисквам нещо, но това е човекът, такъв е. Има си и хубави и лоши страни. Все пак е майка на мъжа ти.
Във форумите доста се изкривява истината, защото естествено хем се представяма необективно, а само от едната страна, хем няма как да се предаде в няколко поста цялата картина. Истината е че не е изобщо толкова драматично положението. живеят си хората, не им се бърка никой, аз споделям виждането тук, че никой на никого не трябва да се бърка, още по-малко пък да тръгне някоя майка да оправя големи хора на по 40. Описах случая защото ми е тъжно отчасти за майка ми, а и защото осъзнавам колко сложно нещо е това комуникацията. Реално имаме две добронамерени страни и пак не могат да си паснат и да се разбират, защото хората по много различен начин приемат нещата. Както тука някой правилно беше усетил, да със снахата можеш да се разбереш, обаче тя е този тип човек - ще наругае бурно свекървата за нещо и на другия ден сякаш го е забравила. Тя е много прям човек. А при свекървата не работи така, тя не го забравя и дълбоко се засяга, че й се карат като на малко дете, защото никога никой друг в живота й не се е държал така с нея. В нашето семейство сме възпитани да сме по - тактични, по - въздържани, направо казано лицемерно любезни. Това с директното казване на истината в очите не е толерирано. Разбирам, че за някои това е неприемливо. но различни виждания. И така за един 65 годишен човек със самочувствие, уважаван през целия му живот е неприемливо някой да му се кара като на глупаче. Не знам дали мога да предам добре къде е тънкото разминаване, но да, правилно, сгрешила е, но някак истината трябва да се поднася от насрещния, като нещо, което трябва да доведе до нещо продуктивно, до положителен резултат в крайна сметка. Целта в този конкретен случай нали е да научиш насрещния занапред да те пита предварително за нещо, като те включва в някакви планове, останалото е чудесно. Целта не е да му покажеш, че е лош глупав, несъобразителен човек, който ти се бърка в живота и не искаш повече да си помисли да планира нещо с теб. Начина на комуникация между тях е като да отстреляш с топ муха. Да, ама после има много косвени щети. И този дето стрелял и този дето са го попиляли не разбират защо после не им се получава. Единия си е бил прав да си изсипе гнева как така планират без да го питат, другия си вика - аз искам да ги зарадвам, а получавам унижение. И да, ясно е, че на никой не би му било приятно да го разнасят, но с кой друг да сподели една възрастна жена освен с децата си. Ами не е тръгнала да коментира на седянка със съседките. С мен споделя. И да, пристрастна съм, че ми е майка, и не е приятно да не те питат за нещо, но честно казано, аз не бих си позволила да нагрубя по никакъв начин собствената си свекърва, независимо каква глупост е направила, още повече с такъв рязък тон и пиперлив език. А някои потребители биха го приели съвсем естествено - ми казва си истината снахата, не си крие чувствата, всичко да е ясно, ако трябва да прекъсне и контакт.  Ами не е толкова просто. От това няма печеливши - само губещи.

# 392
Оставам с впечатлението, че майка ти твърде много обича да дава акъл на околните.

Абсолютно. И никой на нея да не й дава. А ако сгафи нещо  - нервна криза от сблъсък на представата за себе си и реалността. Но си мисля, че трябва да имаме милост даже и към такива хора. Simple Smile
Вярно е това за милостта. Но е и нож с две остриета. Може да се получи "ти му подаваш пръст, то ти отхапало ръката до лакътя".

# 393
Веселке, говоря хипотетично за моите синове.  В реална ситуация не знам дали и как бих реагирала. Вероятно бих защитила сина си или обратното, ако той е неработещ, а жена му се нагърбва.
Тази ситуация няма  връзка с възпитание и готовност за самостоятелен живот. Това е въпрос на мироглед, на разбиране на същността на семейния живот, на разбиране за съпричастност в неговото изграждане.  Имам една приятелка, която казва леко иронично:  "Прекалено добре съм си възпитала сина. Толкова е възпитан, че нищо не смее да каже на жена си от страх да не я обиди".  Та и този съпруг може да е "прекалено добре възпитан". Но пък какво възпитание има съпруга, която злоупотребява с търпението и възпитанието на мъжа си? Това пък аз го наричам използвачество. Нали възпитанието трябва да се прилага и на човека до теб?

Ама Каг, какво значи използвачество, те може така да се разбрали, на тях така да им харесва. Не знаеш как стоят нещата в детайли, те си лягат сами в леглото вечер нали и там си нямаш на идея какво се случва. Щом не протестира мъжа/сина/ си е негов проблем. Разбирам, че като майка се тревожиш и искаш най-доброто за детето си , но не трябва да се забравя, че децата не са вече деца, а възрастни хора способни сами да мислят и да се грижат за себе си. Трябва да го приемете това нещо и да спрете да правите опити да се бъркате, където не ви е работата. Мъжът и жената вървят заедно, не мъжа, майка му и жена му.

# 394
  • Blondeville
Аз лично не мога да си представя да не работя, да не се усъвършенствам, и да се лиша от социалния живот, който работата ми осигурява. Единствено в името на майчинството в момента не работя, гледам си момченцето и си очаквам госпожицата. Но това съм аз, моите разбирания, и моето семейство. Не бих се бъркала в това на децата ми един ден, или в нечие друго.

Бих заявила мнение еднократно по дадени въпроси, и то деликатно, и ако ми го искат. Ако не ми го искат, но мисля, че е нещо застрашаващо нечие здраве: на син, на снаха, на дъщеря, на зет, на внуче - бих си казала мнението еднократно. Но да дудна, натяквам, тръшкам и разнасям наляво надясно - не бих. Със свекърва ми имаме различни мнения по разни въпроси, но никога сме си натяквали/налагали мнението една на друга. Споделено мнение/съвет - “супер, благодаря” и дотам. Научила съм полезни неща от нея, не съм съгласна с някои нейни светоусещания, но нямаме никакви проблеми в общуването си. С нито една проекто-свекърва не съм имала проблеми, а са били различни една от друга на светлинни години.

# 395
Те може и да са се разбрали така, ама май по-скоро не. В противен случай мъжът не би пилял пари за разни курсове, не запомних какви точно

# 396
Ама ние не се бъркаме където и да е. Просто си казваме тук мнението. И за мен е неприемливо единият да се скъсва от работа, пък другият въобще да не работи.

# 397
  • София
stanislavchen Значи тази свекърва може да им се бърка в живота, да си навира носа където не й е работа и да планува седмични почивки с детето, без да попита може ли, удобно ли е и т.н., да прави излишни сценки с тръшкане и ревове,  а отсрещната страна /снахата/ няма право да си изкаже мнението, сакън да не наруши на свекървата хатъра, че била от голямото добутру'? Как го каза "65 годишен човек със самочувствие, уважаван през целия му живот е неприемливо някой да му се кара като на глупаче." Какво предлагаш - снахата да си трови тихичко нервите и да търпи на властната ти майка вмешателството ли?

# 398
Ама ние не се бъркаме където и да е. Просто си казваме тук мнението. И за мен е неприемливо единият да се скъсва от работа, пък другият въобще да не работи.
И за мен е неприемливо, но мнение не се дава непоискано.

# 399
  • София
Оставам с впечатлението, че майка ти твърде много обича да дава акъл на околните.

Абсолютно. И никой на нея да не й дава. А ако сгафи нещо  - нервна криза от сблъсък на представата за себе си и реалността. Но си мисля, че трябва да имаме милост даже и към такива хора. Simple Smile
Вярно е това за милостта. Но е и нож с две остриета. Може да се получи "ти му подаваш пръст, то ти отхапало ръката до лакътя".

Съгласна съм, че и това го има, но със собственото ми плавно преминаване към света на по - възрастните почнах да проявявам повече търпение към околните да се въздържам аз да ги подреждам все пак с надеждата, че има някакво небесно възмездие и че в крайна сметка всеки ще си бере плодовете, предназначени за него.

# 400
Поне тук мисля, че мога да го дам.

# 401
Разбира се. Останах впечатлението, че имаш предвид даване на мнение пред сина и снахата.

# 402
  • при късмета
Пак ти казвам, че ти като можеш да изтърпиш всичко от свекърва си, това не е основание да го очакваш от снаха ти.
Майка ти като споделя с теб, пак не стана ясно защо не е говорила с брат ти, за нещо което засяга неговото семейство.
И не, не може да очаквате открит човек да стане лицемерен, защото сте такива във вашето семейство. Все пак лицемерието, а не откритостта е прието за негатив

# 403
  • Blondeville
Както писах, и за мен не е ОК, но не одобрявам дудненето от страна на майката на мъжа. Да си каже мнението еднократно и дотам. Мъж на 40 години е наясно с живота и изборите си, без майка му да мрънка непрекъснато и дава акъл.

И за мен е неприемливо, но мнение не се дава непоискано.

# 404
  • София
Може би майката няма доверие в способностите на сина си и затова се бърка.

Общи условия

Активация на акаунт