С какво ви дразнят свекървите- 95

• 39 529
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Все пак обикновенно обсъждаме свекърви, при които с разговор не става. То, ако ставаше какъвто и да е проблем би бил решен с този разговор. А като не е?
Пък аз съм с други впечатления. Обсъждаме:
1. Свекърви, с които разговор не става;
2. Свекърви, които считат, че семейството на сина им им принадлежи и снахата е родена, за да ги обслужва/гледа;
3. Снахи, които имат сливи в устата и чакат друг да говори вместо тях;
4. Снахи, които считат, че всички са им длъжни и свекървата трябва да им осигури дом и да им гледа децата.
Мога да продължа списъка, но и този стига, мисля.

И още нещо – въобще не считам, че мъжът винаги трябва да подкрепи жена си срещу майка си. Мисля, че мъжът трябва да подкрепи тази, която счита за права в съответната ситуация.

# 661
Cuckoo, плюй си в пазвата да не чуваш тези обидни слова от сина си.

Кое всъщност би могло да се приеме, че е нейна работа? Децата се гледат според указанията от майка им. На бурканите с храна и кутиите с торти се гледа с пренебрежение. Без покана не се пристъпва прагът на новосформираното семейство. Подаръците ѝ - все неподходящи. Синът ѝ се блещи, за да не му фучи после жена му.
Извинявай, ама луд трябва да си, за да се натискаш на място, където не те искат.
Точно, че не е никак лошо да има някакво подразделение на сериозните причини да се фръцкаш към свекърва си (както и обратното). Аз не мога да хвана логиката да се обиждаш на буркани, кутии с торти и подаръци. Нито за разни дребни криввания за гледането на детето. Даже с пример: ако у нас не се яде тестено, а баба му му направи тутманик, нека си яде, какво, веднъж е там (в случай, че детето няма проблем с напълняване де), обаче, ако е алергично към ягоди, да му ги навре е сериозен проблем. И така нататък.
Както има дръпнати и префърцунени снахи, които подскачат за всяка дреболия и нямат угаждане, така има и много изперкали баби, които се завират за всяко решение и го раздават шефове в чужди къщи. Та някъде между 2те крайности трябва да се намери баланс, който е търпим и приемлив за двете страни.
В противен случай отношенията се раздвалят, няма как.

А това е най-кофти за мъжа, защото както и да го погледнем е гадно майка ти и жена ти да се гледат на кръв.
Затова и не е лошо той да контролира отгоре отгоре положението, доколкото е възможно без да се меси за дреболии и без да ги води за ръчичка чак.

Ако моята майка се държи зле с МП и видимо му лази по нервите, като бял човек ще я помоля да не го прави (т.е ще й кажа какво да не прави), и е много вероятно от мен да го приеме спокойно. Ако той й се изрепчи, най-вероятно би имало конфликт.

# 662
  • при късмета
Там, където много хора си мешат шапките, няма разбирателство. Затова всеки да си знае къщата. А свека да се научи да хвърля боб, за да знае кога да помага и кога да не се бърка. От темите, в които сте писали, става ясно, че ако свека си предлага услугите - греши, защото рано или късно ще започне да проявява претенции и да се бърка; ако стои настрана - пак е грешна, защото не ѝ пука за собственото ѝ дете и за внуците. Няма угодия и това е.
Това не е вярно. Каквото и да предложи свека, дали да стои на страна или да помага, не е грешно. Грешно е когато ѝ се отговори точно и ясно, а тя е на друго мнение и не спира да натиска да стане на нейното, като единственото правилно.
Все пак обикновенно обсъждаме свекърви, при които с разговор не става. То, ако ставаше какъвто и да е проблем би бил решен с този разговор. А като не е?
Пък аз съм с други впечатления. Обсъждаме:
1. Свекърви, с които разговор не става;
2. Свекърви, които считат, че семейството на сина им им принадлежи и снахата е родена, за да ги обслужва/гледа;
3. Снахи, които имат сливи в устата и чакат друг да говори вместо тях;
4. Снахи, които считат, че всички са им длъжни и свекървата трябва да им осигури дом и да им гледа децата.
Мога да продължа списъка, но и този стига, мисля.

И още нещо – въобще не считам, че мъжът винаги трябва да подкрепи жена си срещу майка си. Мисля, че мъжът трябва да подкрепи тази, която счита за права в съответната ситуация.
Последните са много малко.
Иначе такива, които мрънкат само в темата и копче не смеят да кажат и на свекървата и на мъжа си, ги има, права си.
Но първите и вторите нямат голяма разлика. Ако се счита за генерала в семейството на сина си, то е повече от ясно, че никакъв разговор със снахата няма да помогне. А и аз това казвам през цялото време

# 663
Там, където много хора си мешат шапките, няма разбирателство. Затова всеки да си знае къщата. А свека да се научи да хвърля боб, за да знае кога да помага и кога да не се бърка. От темите, в които сте писали, става ясно, че ако свека си предлага услугите - греши, защото рано или късно ще започне да проявява претенции и да се бърка; ако стои настрана - пак е грешна, защото не ѝ пука за собственото ѝ дете и за внуците. Няма угодия и това е.
Преувеличено е това според мен. Доброто отношение, поне аз винаги съм го ценяла, смятам, че и другите са способни да го различават. Грешките не ме впечатляват, но умишленото налагане и противопоставяне - да. Повечето, оплакали се в темата, за такова отношение и поведение споделят.

# 664
  • София
Google76 , аз така бях 4 години - между ММ и майка ми. Но все пак тя на него не дуднеше, изпускаше парата пред мен заради свекърите си.

# 665
  • при късмета
Cuckoo, интересно ми е ти защо си допуснала различно отношение на майка ти към теб и брат ти? Оставам с впечатление, че брат ти ако ѝ каже нещо, тя се впечатлява и го взима предвид, а ако ти кажеш абсолютно същото нещо, изобщо няма да мине.

# 666
  • София
Защото те са си по-гъсти открай време. Майка ми и баща ми не мелят особено, а той има слабост към мен, и тя проявява ответна реакция. Освен това преди години баща ми и брат ми се скараха жестоко на политически теми, ако щете - вярвайте, но почти не си говориха от 90 някъде до 2000 г.
За мен и двамата си имаха вина, но майка ми изцяло зае страната на брат ми.
Сега вече на 82 години си има и възрастовите изменения, но има едно нещо - оплача ли се че ММ угажда прекалено на сина ни, тя все ще извади някой пример как баща ми бил същият с мен.
Засега все още имам нужда от логистична подкрепа с детето и не върви хем да искам услуга, хем да се разправяме, пък и не зная още колко ще са живи, понякога ми е жал, докато не ме вбесят.
Брат ми няма деца, помага им много повече от мен, защото не е на твърд работен ден и така...

# 667
  • при късмета
Ти си знаеш. На мен просто ми направи впечатление и ми интересна причината поради която може да се търпи подобно поведение. Аз лично, като ми даде пример с мен и баща ми, веднага ще ѝ го върна с брат ми и нея, ама това съм аз.

# 668
Cuckoo, интересно ми е ти защо си допуснала различно отношение на майка ти към теб и брат ти? Оставам с впечатление, че брат ти ако ѝ каже нещо, тя се впечатлява и го взима предвид, а ако ти кажеш абсолютно същото нещо, изобщо няма да мине.
Питаш детето защо е допуснало родителите му да имат различно отношение към него и брат му? Та това различно отношение започва още от самото раждане. Децата нямат никакъв шанс да превъзпита родителите си. Децата могат евентуално да се еманципират от тях, не и да ги превъзпитат.

# 669
  • София
Там, където много хора си мешат шапките, няма разбирателство. Затова всеки да си знае къщата. А свека да се научи да хвърля боб, за да знае кога да помага и кога да не се бърка.

От темите, в които сте писали, става ясно, че ако свека си предлага услугите - греши, защото рано или късно ще започне да проявява претенции или да се бърка; ако стои настрана - пак е грешна, защото не ѝ пука за собственото ѝ дете и за внуците. Няма угодия и това е.
Oooo, aйде без свекървенски драматизъм. Последно обсъжданата свекърва, която се е появила без покана и предупреждение в 8:00 сутринта в неделя - много ли ѝ е било трудно да предположи, че това не е най-подходящото време за изнендващи визити - почивен ден в ранни зори? А за нахалните упреци към снахата, за това как може да си позволи в неделя да спи до 8 часА - ??? За останалото да не говоря... да бута ягоди на дете, като знае, че е алергично. Crazy Като почнете ей така по свекървенски да го раздавате тънкообидно и да се правите на ощипани Sick Sick Sick.

# 670
  • волно калдъръмче
Въобще нямам предвид конкретния случай, който си посочила. Говоря общо по впечатления от различни ситуации. Не подскачай толкова.

# 671
  • София
Ами в общите случаи, когато свека не се обадила предварително и е цъфнала изненадващо на вратата, повечето снахи и мъжете им не са очаровани, т.к. са заети с други неща или спят и нямат време за маминото гости. Ама явно е много сложно за такива свекърви да уведомят за посещението си. А други свекърви, не стига, че са ги поканли да влязат, въпреки необаждането и неудобното за домакините време, влизат и започват да обиждат, критикуват и да се държат ужасно. После се чудят защо снахата не иска да ги вижда, ми защо ли?

# 672
  • волно калдъръмче
Може ли да измислиш още истории с неочакван край Grinning

# 673
  • София
На кое викаш истории с неочакван край? Да не би да е чудо невиждано свека да цъфне непоканена, без предупреждение в ап./къща на младото семейство?

# 674
  • Варна
А, имам приятелка, на която редовно й се случваше. Добре, че не ги хванаха на калъп. Ама и те са си виновни като свекърите имат ключ...

Общи условия

Активация на акаунт