Това беше нещо невиждано и нечувано. Нещо, което ти бърка в душата. Чувствам се емоционално разбита. Само тези, които са гледали могат да ме разберат.
Дали харесах сюжетно случилото се, разбира се, че не! Но, трябва да кажа браво. Браво на сценариста, браво на режисьора, браво на снимачния екип, на операторите, браво на Бурчин Терзиоолу и Илкер Калели.
Аз наистина не намирам подходящите думи...Нямам толкова силен суперлатив, който да подхожда на играта им. Не това не беше игра, те преживяха всяка секунда, всяка емоция, всяка сълза и стон! Преживяха ги от дъното на сърцето и душата си. Разтърсиха ме, покрусиха ме, зашеметиха ме, задавиха ме в собствените ми емоции и сълзи, докато съпреживявах тяхната болка и ужас.
Тази серия беше еманация на думата талант във всичките му проявления. Така погълната, напрегната и емоционално изтощена, в същото време едновременно ядосана, гневна и впечатлена не помня да съм се чувствала. Да знам, че е само филм, знам че е само кино, но повярвайте -Не беше!
Целият епизод беше някаква емоционална бомба, която се взриви и на финала ме накара да се чувствам разбита.
Нали ви казвах колко любим образ ми е Айшегюл, но сега вече направо я боготворя. Наистина любовта й към Пойраз е безгранична и необятна и това, което направи беше най-яркото, силно и безапелационно доказателство. Плати цената за живота на Пойраз, жертвайки живота на неродено си дете... Пиша и плача! Колко силна трябва да е една жена, колко силна трябва да е любовта й за да се осмели на подобно нещо!?! При това, всичко беше така поднесено на зрителите, че да изживееш всяка емоция, всеки трепет и да преосмислиш и света и живота, и злобата, и нещастието, и любовта, и жертвоготовността, майчинството..Монологът й ме разтърси из основи...
Живеех с надежда. Да си кажа честно, в мечтите ми на първо място не беше да създам семейство и да родя дете.. Покойната ми майка като се ядосваше казваше “Като станеш майка ще разбереш.” Оказва се, че за да си майка, е достатъчно в корема ти да има малко семенце. Може и да не съм родила, но пак се чувствам майка.
Този човек, когото пребиват, е любимият ми. Не гледайте нещастният му вид. Той е силен човек. На първо място - умее да обича силно. Може да има 10 000 преблема на главата си...но никога не съм го обвинявала. Може би веднъж, два пъти. Според мен, дори в това състояние е красив. Като всички момиченца и аз много обичам баща си. Имаше време, когато му бях много ядосана. Няма проблем...Жалко...Внаги съм искала да е до мен, когато родя детето си...Сигурна съм, че би го взел на ръце и би се разплакал. Би ме целунал по челото. Би гледал с гордост Пойраз. Може би нямаше да ме игнорира напълно, но би обичал внука си по друг начин. А аз бих ревнувала...Понякога всички изживяваме разочарования. Това е животът...Целта му е да разруши мечтите ни. А нашата- да се съпротивляваме и да продължим да живеем. Понякога се предаваме, точно както направих сега аз. Жертвам бебето в утробата си..Заради любимия си. Какво можем да пожертваме заради любовта? Не знам... Не знам направих ли правилният избор в момента. Може целият ми живот да премине в съжалиние. Нека сега се случи чудо. Нека Пойраз изскочи пред таксито или да е лош сън, от който да се събудя. Но не... Това се случва само във филмите. Ето отивам. След малко всичките ми мечти и всички надежди... ще си заминат като капката кръв, която ще изтече...Много ще плача. И Пойраз ще плаче много...Започнах да треперя. Студено ми е…Кръвта ми се дръпва...След малко ще видя Пойраз. Сърцето ми бие учестено... През целия си живот ще се обвинява....Трудно ще се въздържа...Каквото и да станеше, дори когато го мразех, пак продължавах да го обичам. Какво да направя? Любовта е това...Човек е като кукла, лесно може да се откаже от всичко..
Като се замисля най-ме впечатли това, че всичкия този емоционален ужас беше поднесен толкова впечатляващо и с вкус, играта на всички актьори, осветлението...А финала и двамата с Пойраз ни живи, ни умрели, опустошени и празни, загубили всичко светло и красиво, но въпреки това заедно и още-по силно обичащи се.

Да ви кажа ли, изобщо не се съмнявам, че нещо освен смъртта може да ги раздели, защото този сериал е нещо много различно. Тук наистина ни показват много повече от безмислено кино. Показват ни колко несправедлив и гаден може да е живота, но както каза Айшегюл, нашата задача е да се борим и да устояваме, така както прави всеки един от героите. В този епизод го паказаха при всеки един- при Садо, при Зюлфо, Мелтем, Бегюм, Бахри, Айшегюл, Пойраз...всеки от тях изживя една малка смърт, един личен срив, катарзис, ако щете.
Пак ще го кажа, но този сценарист и този екип са някакви безгранични таланти. Който и да ги е събрал е направил много повече от сериал. Направил е легенда!!!
Извинявам се от сърце на Ели за спойлера. Но Ели, ще ти кажа само едно и да прочетеш коментара ми, няма да усетиш и да си представиш и една десета от това, което епизода поднася! Просто гледай, чувствай и се наслади на един наистина разтърсващ епизод! Аз лично това, което видях ще го помня цял живот!
Офф, и тая музика...

и каза така "Да знаеш, този не може да е имам. Един имам никога и при никакви обстоятелства не би позволил да се открие тялото. Тука има нещо"
защото и на 44-ти ще ти се иска да докопаш бутилката