Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на дискова херния?
Какви са препоръките за избор на лекар за консултация относно дискова херния?
Каква е разликата между инжекциите и таблетките за лечение на дискова херния?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на дискова херния?
Симптомите на дискова херния включват болка, изтръпване и слабост в краката, които могат да се усещат от гърба до пръстите. Освен това болката може да се влоши по време на вирусни инфекции, грип, менструални цикли, преуморa, недоспиване и други фактори. Дисковката херния може да причини болка, слабост и изтръпване в засегнатата област, често усещана в кръста, краката или раменете. Тези симптоми могат да се влошат при движение, кихане или кашляне.
-
Какви са препоръките за избор на лекар за консултация относно дискова херния?
За да се консултирате относно дискова херния, важно е да изберете опитен лекар, като неврохирург или ортопед. Препоръчително е да потърсите мнение от няколко специалисти, които могат да извършат цялостни изследвания и да предложат персонализиран план за лечение. Важно е да намерите лекар, който може точно да диагностицира проблема и съответно да предложи подходящо лечение.
-
Каква е разликата между инжекциите и таблетките за лечение на дискова херния?
Инжекциите и таблетките за лечение на дискова херния имат различни начини на приложение и скорости на действие. Инжекциите осигуряват по-бързо облекчение, тъй като активните съставки се въвеждат директно в тъканите, заобикаляйки храносмилателната система. Таблетките, от друга страна, изискват преминаване през храносмилателната система, което може да удължи времето за постигане на ефект. Въпреки това изборът зависи от индивидуалните нужди и предпочитания; винаги се консултирайте с лекар за съвет.
-
Какви са препоръките за лечение на дискова херния?
-
Какви са причините за дискова херния?

/ кое и как да се оперира. Накрая единодушно се реши,че проблема с изтръпването е от голямата херния в торакален отдел и тя е основния виновник за състоянието му, въпреки останалите други почти навсякъде. И че ще се маха само тя, като 50% виновник за нещата. Габровски ми се обади по телефона и ме информира, че специалистът по гръбнаците е сина му и той ще извърши операцията. Не ми стана много приятно, но какво да направя, вече сме платили, насрочена дата, кръводарители, скенери...казах добре и така. Изкоментирахме го със съпруга въпреки всичко, но той вече не искаше да чува за ново ходене някъде и нови прегледи, каза, че е питал, чел - добри са отзивите и за сина Габровски, и това е, решено е. И вчера го оперираха. Не е бил в реанимация, направо в стаята са си го докарали, лежи, няма и да става май до понеделник. Изредили са се при него почти всички - рехабилитатори, Поптодоров /който също е бил на операцията/, вкл. и стария Габровски, и всички са казали, че много бавно ще станат нещата. Аз вчера обаче намерих телефон на син Габровски и се обадих...казаното не ми хареса. Каза, че не дава голяма прогноза за прохождане, хернията е била много голяма и увреждането на гръбначния мозък много сериозно, имало е и кръвоизлив - каквото и да значи това. Изчистил е, разширил канала, каквото е трябвало да се направи е направено, сега остава да се чака. Предполагам - аз така си мисля, че ще трябва и рехабилитация на по-следващ етап. Но не спирам да си мисля дали ако бяхме отишли в Иван Рилски, щеше да е друго положението? Прекрасно разбирам, че пораженията са били сериозни и хирурга не е всемогъщ, но все пак.....
Не ми е ясно как , тук някой сподели, точно преди два месеца е опериран от проф. Габровски - баща точно от гръбначно заболяване или от ДХ, и сега ново двайсет - това не ми е специалността, дрън, дрън ярина, се казва на това. Също така, преди няколко години лично той оперира моята зълва, сестра на ММ, която, милата, счупи два ли бяха, три ли бяха прешлени точно в лумбална област, не, те даже не бяха счупени, а направо премазани, защото беше паднала зловещо в/у заледени стъпала, кой я оперира тогава - сина, НЕ!, а бащата - проф. Габровски я пое. Иска ми се да го разбера, защото и аз съм родител, че на него му се иска да толерира сина си, но не мога да го разбера, след като му е представен толкова тежък случай, както при вас и че той след необходимата консултация и предполагам всякакви уговорки, че той ще го поеме и накрая....непочтено отношение отново се сблъскваме, ние всички. Това не може да се случи никъде, ама наистина никъде, освен в българската медицина. Даже е възмутително!