Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 921
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
E, да, едва ли от голяма загриженост за безимотните хора и изоставените къщи го правят. Впрочем, до нас има празен апартамент - не плащат вече никакви такси, не могат да се свържат с тях, не плащат за ремонта на общите части. Но сигурно се води основно жилище на някого. Това ми е по-проблемно, отколкото имот, който се поддръжа в прилично състояние, собственикът си плаща за ремонтите, пък макар и да е в чужбина.

# 61
  • На топло в неговото сърце.
Здравейте, дано въпросът ми е за тази тема.Притеснено ми е защото разбрах някаква нова "добавка " при изповядване на сделка за продажба на апартамент . Та питането ми е следното
Продадох си гарсониерата на човек ,който ще тегли ипотечен кредит за него.Сделката е утре , но разбрах , че няма да ми преведат парите при изповядването ,а след 1 седмица когато излезе новия нотариален акт. Аз как ще получа сигурност , ще ще ми пуснат парите по-късно? Какъв документ трябва да изискам ? Може нотариуса да знае , но ми се иска аз да се застраховам и да знам какво точно ще стане.
Сърдечно благодаря на тези които ми отговорят и ме посъветват какво да направя .
Това е така докато от агенцията по вписванията не върнат договора с името на купувача ,вие отивате да си вземете документите от нотариуса ,а той ги носи в банката и едва тогава банката превежда сумата .

# 62
Каква е тая тлъста чиновничка с комунистически мисли.
Пак ли ще има национализация и ограничение - 1 семейство = 1 имот?
Просто си мечтая да пробват законово да ми населят имотите с бели боклуци...
Циганите ще ви живеят в кочините а вие ще плащате цял живот на банките Laughing
И не си мислете,че няма да плащате данъци

Цитат
Възможно е собственикът да плаща по-малки данъци

# 63
  • София, Bulgaria
Провокирана съм от една случка в работата си от преди 2 дни. Ще я разкажа на кратко, защото мисля, че примерът ще е полезен за купувачите.
Продавам апартамент, брокер съм на продавача, което означава, че съм наета от него, естествено с договор за посредничество. На един от огледите идва частно лице, без брокер, сам си търси имот. Още на първият оглед му обяснявам, че аз съм брокер на продавача и че той, ако реши да купи апартамента ще се представлява сам или от когото той прецени и разбира се не дължи комисиона на агенцията. До тук страхотно, на човека му светнаха очите, разбираемо. Поиска 2-ри оглед след два дена, няма проблем...поиска да дойде оценител на банката за оценка, няма проблем... Многократно му беше обяснена технологията на сделката, стъпка по стъпка..., както и че без финансов ангажимент от негова страна имотът  е на пазара, а ние можем да си говорим, колкото си искаме. Продавачът му направи и отстъпка в цената в размер на 1000 Е/ само да кажа, че офертната цена си беше повече от пазарна/.  Купувачът въпреки, че беше с голямо самочувствие не се справи с преговорите, напротив 10 дни успя да издразни максимално продавача, направи всичко, за което го посъветвахме да не прави. В същото време огледите си продължават и за радост на продавача се появи нов купувач, които депозира апартамента при много по-добри параметри. Веднага се обадихме на да уведомим първия купувач и тогава се почна...Няма да влизам в подробности само ще кажа, че в 4-5 телефони разговора не успя да разбере, как така няма да купи апартамента и че не може да очаква от нас да го защитаваме/ както и да си го представя/ , защото той не ни е клиент. През цялото време се възмущаваше от нас, че "сме гледали само едната страна"  и че не можело така.
Та, знам че на хората им е много трудно да се ориентират в "джунглата" на този пазар, за това мога да кажа: дали ще имате брокер или няма е ваше решение и право да изберете, но ако решите все пак да работите с брокер, трябва да знаете, че имате брокер, когато имате договор с него. 

# 64
Гледам цените са страшни сега, с по 200Е нагоре от това което гледах по нова година. Мислите ли че това е временно. Имах намерение да купувам малко апартаменче за инвестиция, но сега гледам е нещо страшно. Струва ли си да поизчакам или няма да стане по-добре?
И къде мога да намеря обяви на имоти без брокер? Видях няколко сайта, но не ми изглеждат актуални? в ноумс и имот.бг всичко е от брокери

# 65
Гледам цените са страшни сега, с по 200Е нагоре от това което гледах по нова година. Мислите ли че това е временно. Имах намерение да купувам малко апартаменче за инвестиция, но сега гледам е нещо страшно. Струва ли си да поизчакам или няма да стане по-добре?
И къде мога да намеря обяви на имоти без брокер? Видях няколко сайта, но не ми изглеждат актуални? в ноумс и имот.бг всичко е от брокери

Никакъв смисъл няма да се купува на такива балонизирани цени. Има много по-добри места за инвестиция.Ако държите точно да е имот,ами купете в чужбина.В БГ средносрочно и дългосрочно ,няма абсол'тно никаква изгода в инвестиране в НИ поради демографската криза.Днес се бутат в сф ,утре ще тръгнат по ЕУ .Кой ще купува тогава /след 1-5-10г/ нискокачествените кочини ,без никаква инфраструктура,паркове,места за паркиране,най-мръсната столица за последните 5г и т.н. да не ги изброявам.
Има 30% празни имоти в сф и 49% в сф област и в страната и сме в най-голямата демографска катастрофа в целия свят,като има страни който са във война с по-добри показатели.
Сметнете 2+2 =            /мислете дългосрочно,в переспектива 5,10,20 и нагоре години.Имот не се купува/продава за 2 седмица/

# 66
Този съвет за закупуване за инвестиция в чужбина не го разбирам. Там цените са още по-високи, но да речем, че има повече перспектива. Обаче как точно се управлява имот в чужбина от България? Ако се занимаваш ти, това означава доста често пътуване. Ако си наемеш фирма за управление на имоти, предплагам е доста солено, като прибавиш и данъци и други разходи дали излиза на сметка? А пък ако не извадиш парите кеш даже не знам как се купува в чужбина.

# 67
Този съвет за закупуване за инвестиция в чужбина не го разбирам. Там цените са още по-високи, но да речем, че има повече перспектива. Обаче как точно се управлява имот в чужбина от България? Ако се занимаваш ти, това означава доста често пътуване. Ако си наемеш фирма за управление на имоти, предплагам е доста солено, като прибавиш и данъци и други разходи дали излиза на сметка? А пък ако не извадиш парите кеш даже не знам как се купува в чужбина.

Вижте,за всичко има начин. Но българина трябва да се научи да си плаща за инвестиционни съвети.Другия вариант е да слуша Сулъо и Пулъо във форума на бг мама, или разни брокери,който го обливат "Елате,платете ни 3% и купувайте имоти,няма балон няма нищо.Ще станете милионери с 2-3 имота на кредит "Laughing

Ми естествено, че така ще ви говорят.Те имат икономическа изгода да ви зарибяват.Проблема ще дойде след 1-5-10г когато вноските по ипотечния кредит се повишат с 3-5-10% ,населението избяга и цената на "имотите"  паднат драстично.Ще сте бъхтали цял живот за няма нищо.
Впрочем няма да е хептен за няма нищо.Ще сте напълнили гушите  на брокерчетата,нотариуси,банки и строителни фирми

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 09:12 от davidorentol

# 68
А, инвестиционни съвети не искам аз, не съм тръгнала да инвестирам в каквото и да било. Само ми стана интересно как става това с имотите в чужбина, така че хем да имаш някаква печалба, хем да не тичаш като луд да се занимаваш и едва ли не това да ти е втора работа.

# 69
  • София
Всъщност, davidorentol, Томева има предвид нещо съвсем друго:, че ако купувачът не и е клиент, няма как да очаква тя да го защитава. Той се е мотал и през това време апартаментът си е бил на пазара, купил го е друг.

# 70

Сега е време за продаване, в пика на цените, когато балона се наду до спукване, и всички се юрнаха да купят, че да не свършат...... GrinningJoy,  не за купуване.
При такъв скок, няма как да не е временно, за да е стабилно и трайно, трябва по - плавен ръст ( не 100% ръст за последните две, три години), по-голям процент собствени средства, перспектива за ръст на доходи и икономика.
В момента е с почти 100 % финансиране от банка, чрез ипотека при близо 70% от всички сделки, с минимално самоучастие,  при ръст в цените изпреварил ръста на заплатите и имотите станали по-недостъпни за населението от преди година.

Има индикации за рестарт вече и то крещящи, ако се извади главата от пясъка се виждат ясно.
Зад океана започна търговска война, чиито краткотрайни негативи се оценяват за над трилион долара загуби за САЩ, над милион изгубени работни места и бум на непогасени ипотеки и задължения.
При нас положението е отчайващо и без криза да ни идва от там, както се случи през 2008 г., когато балона се спука последно.
Над 50% от населението е под линията на бедност, цените в магазините откачиха, краставиците са по 3 лв. кг насред сезона им, прясното мляко 2,20 на промоция......., четох вчера за инфлация от 27%...., с покачването на цените на газ, ток се очертава доста "интересна" зима.

# 71
Незнам колко ще се пукне тоз балон на цените, ама постоянно гледам по входа бележки купувам апартамент, частно лице и т.н. , както и това не ми се беше случвало, ама вече 2 пъти ме причакват пред гаража - купувам само кажете цена, преди поне се ограничаваха с лепене на бележки.
В момента и лесното отпускане на кредити надува също цените, хем БНБ предупреждава, хем банките не спират да дават кредити с 5-10% самоучастие.

Пазара е много разнообразен, има локации където почти не се продава и не се строи вече и там едва ли ще паднат цените, по т.нар. квартали спални се върти и се препродават често жилищата. А високото качество строителство и локация ще си държи цена, вижда се че на пазара има такова търсене, което не може да бъде задоволено и там разликата в цените в сравнение с масовката е много голяма

# 72
Аз пък не се учудвам на дългия пост на Томева, приемам го като реклама на професията. За мен единствения пропуск на купувача е липсата на дадено капаро,  естествено минимална сума, с което да заяви твърдото си намерение да закупи имота.

# 73
Ами като седи и се чуди, естествено е хубав имот след няколко дни да го вземе друг.

Иначе за инвестиция - според мен изобщо не е сега момента.

# 74
Аз пък смятам, че е постъпил ОК купувачът-имало е неизвестни по сделката, не е била сигурна, защо да дава пари, които после ще загуби? Единствено реакцията му на недоволство не разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт