Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 780
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • София, Bulgaria
Румка, наемодателят трябва да се грижи сам за имота си. С получаването на наема не свършва всичко. По- трудно е за тези, които не живеят в същия град, но не е невъзможно. Истината е, че повечето хора ги мързи и проявяват нехайство.
Иначе, тази случка не е масова, но ето, че се случи на наши приятели. Ние, за това не се занимаваме с наеми, ако не са наши лични клиенти и приятели. И е по-скоро услуга, от колкото част от бизнеса ни. Не се занимаваме и с управление на имоти, освен на приятелска основа.

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 10:49 от tomeva

# 511
здравейте,
1. за промяна на статута - от спа център на апартамент: намираме се в ЕПК блок, и нямаме съответно собствено паркомясто. Архитектът ни взе 5000 лв и още съвсем някакви дребни суми, които платихме в общината. За около 3 месеца някъде сменихме статута.

2. Разбирам те отлично, че собственикът трябва да се грижи. Ето сега за същия този апартамент, на който му сменихме статута, се освобождава. Не ме е яд, защото наемателят нередовно плаща наема, сметките и те изостават. Абе, по-добре да си ходи. Щети мисля, че няма, ама пак като си отиде, ще видим със сигурност.

НО - аз си го намерих този наемател от ОЛХ. Комисионна не съм давала до сега никога за намиране на наематели. Но пък съм им чела договорите  - в тях пише, че ако наемателя, който те ми намерят - се изнесе преди по-малко от година: ще ми намерят нов човек, без комисионна.

И поради тази причина се колебая  -дали да не ползвам услугите на фирма този път. За да получа гаранция, че някой ще се грижи на намери човек. Ама ако пак се изнесе след да кажем 5 месеца - кво правим? Пак комисионна ли?

Ако имате конкретен опит с този казус, казвайте направо, ако ще и да е кофти

За Томева - знам, че вие основно се занимавате с покупко-продажби. Wink

# 512
  • Бургас
Никога до момента (14 години) не съм отдавала имот без брокер.
Проблеми с наематели не съм имала. Едните са вече пета година. Вторите - скоро ще стане 1 г. (в друг апартамент).
Не ми се свиди половин наем комисионна. Най-малкото, защото не искам да звънят и ме занимават. Халал да са им.
Наемателите, които наемат с брокер, са по-сериозни и дисциплинирани от тези, които висят във ФБ групите и ОЛХ. Мое мнение, но работи безгрешно.
Важно е да знаете какво искате и да си поставите условията на брокера.

# 513
# 514

Екстра ще е. Да се модернизира квартала и най-накрая да имаме наблизо други магазини, освен вмирисаните Т маркет и Била.
Дано го приемат и изградят бързо.

# 515
В Плевен има чуждестранни студенти, които си плащат редовно (но като цяло наемат само на центъра/близо до университета - ако има другаде, е по изключение). Познавам 3-4 души, които отдават под наем и съм чувала странни истории - заради тях най-вероятно никога не бих се съгласила да дам под наем (освен ако апартаментът не е със стари мебели и без техника, но тогава пък няма да го искат). Преди около година над нас имаше едни непалци - идваха майстори, защото имали проблем с кухненската мивка. Единият от тях беше ужасен - каза, че целият умивалник (не само сифонът) е задръстен с остатъци от храна и че не е виждал такова нещо. Или са много диви и не знаят как да си почистват чиниите, или са много цивилизовани и са мислели, че под мивката има мелачка за отпадъци (виждала съм такива по сериалите, но не знам някой тук да има..).
От други хора съм чувала и по-странни неща (пак за студенти в този университет) - един бил махнал всички полилеи и оставил само по една крушка да виси, друг пък махнал вратите на всички мебели (шкафове, гардероби) и т.н.

# 516
# 517
  • Бургас, София

По-точно до VM Ware в посока 4ти км. Ако сте минавали в последната година от там, разрушаваха някаква стара сграда и се отвори доста голямо място. Легендите за бъдещ Кауфланд се носят от доста време, за бизнес сграда чувам за пръв път. Определено ще натоварят много трафика, но не очаквам това да е спирачка.

# 518
Точно след СофияМед(поликлиниката). На първата снимка в статията се виждат вече съборените сгради.

# 519
  • дядовата ръкавичка
Момичета, моля за препоръка за добър адвокат, София. Агенцията, която е посредник по сделката не ми вдъхва особено доверие. Продавач съм, имотът е ипотекиран.

# 520
Момичета, моля за препоръка за добър адвокат, София. Агенцията, която е посредник по сделката не ми вдъхва особено доверие. Продавач съм, имотът е ипотекиран.
Пратих ти на лични. Специализиран е точно в тази част на правото.

# 521
За статута трябва да се внимава и при наеми и при продажби. Могат да ви изгонят ако живеете в помещение със статут на офис или да ви глобят ако обърнете офис на магазин. Лично съм плащал 11 хил.лв  само за промяна на статут на мой имот, без никакви усилия от страна на архитекта, изключая връзките му с общината.
А за наемодателите винаги е добре да искат предварително плащане на кауцион в размер поне на един месечен наем, който подлежи на връщане при напускане на наемателя след покриване на евентуални щети. Внимавайте и за договора - следва да има клауза, че при забава на плащане от ХХ дни може да си влезнете във владение и да изнесете багажа на наемателя. Ако няма подобна клауза ще може да висите с години без наем и да водите скъпи дела - влизането във вашия собствен имот без подобна защитна клауза ще се яви самоуправство и ще има материални последствия за вас. От собствен опит го научих с некоректен мой наемател - адвокат, който ме игра няколко месеца без да плаща.
При покупка на имот евентуален вариант да избегнете комисионната на брокера е ваш приятел с фирма да играе като нова имотна агенция и да ви придружава при огледите, ако другата агенция приема (повечето приемат, защото очакват други брокери да контактуват с тях).

# 522
# 523
Това къде се случва?

# 524
Това къде се случва?
Мисля , че говорят на турски

Общи условия

Активация на акаунт