Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 570
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Аз това от кога го нареждам, че не е нормално банката да ти дава 90-100% от оценката на имота, особено когато тя е завишена. 70 до максимум 80% е логично, над това вече е пълен хазарт (освен ако имотът не е супер подценен).

# 571
Никоя банка не дава 100% от оценката. Дават до 90%, някои до 80% от това, което е дал оценителя. Иначе да, не е нормално да е честа практика писането на завишени оценки.

# 572
Точно честа практика е да се пишат завишени оценки, подлежи на договорка с оценителите.

# 573
Пишат се завишена или обявената цена, защото банката дава до 80% от оценката, а цена от моделите - не базирана на околните обекти - идва поне 20% надолу от обявената. Ако не минеш през схемата, ще си платиш липсата с парите за ремонта.

# 574
Дисконтирането на пазарната оценка отразява риска. Същото касае и необходимото самоучастие. Банките мисля си взеха поука от прдишната криза, когато бяха финансирали куцо, кьораво и сакато на 100% и отписаха доста портфейл. Която банка в момента не взима това предвид ще си сърба попарата при следващата корекция, която не е далеч.

# 575
Всъщност, при този купувач, при когото ми направи впечатление оценката, намалиха с 10%.
Той ще го компенсира с потребителски кредит.

Аз си мисля- то не е ли все тая, а дори и по-зле, защото потребителските кредити са с по-висока лихва дори?!

# 576
Да, но пък те са по-гъвкави и с по-кратък срок. Докато станат проблемни, е вероятно голяма част да е изплатена. Освен това има голяма разлика в отчитането на банките пред надзора - дали е обезпечен с имот, дали е необезпечен.

Аз също съм с малък потребителски за ремонт, който по-лесно може да се предоговаря при нужда. За потребителския таксите са по-малко, не съм смятала с точност, но ако не е голям, не е проблем. Даже ми предлагаха още по-голям потребителски, ама отказах. Учудиха се, което ме навежда на мисълта, че хората вземат всичко, което им се предлага Simple Smile

# 577
Аз се страхувам от вземане на заеми, щото после нз как ще ги връщам.
Но за съжаление, и аз имам задължение по кредитната си карта, макар и минимално, ама пак си е дълг.

# 578
Понякога няма начин - дали ще плащам наем или заем. Обаче кредитната ми карта я ползвам много рядко, погасявам винаги в срок и не вземам стоки на изплащане.

Хипотетично - банката ти плаща 100% от имота, обаче това с ипотечния кредит. Нали преди това трябва да дадеш 10% на предварителен, а отделно има такси по сделката. Или вземаш за всичко това потребителски, а после погасяваш с ипотечния и оставаш само с него? Някой правил ли го е?

# 579
  • София, Bulgaria
Понякога няма начин - дали ще плащам наем или заем. Обаче кредитната ми карта я ползвам много рядко, погасявам винаги в срок и не вземам стоки на изплащане.

Хипотетично - банката ти плаща 100% от имота, обаче това с ипотечния кредит. Нали преди това трябва да дадеш 10% на предварителен, а отделно има такси по сделката. Или вземаш за всичко това потребителски, а после погасяваш с ипотечния и оставаш само с него? Някой правил ли го е?

Доста често на имотите в по-ниския ценови диапазон до 70000Е. Вземат потребителски за такси и предварителен договор и ипотечен. Като за ипотечния кредит се гони максимална оценка, сред което се разделя на 2 лимита за покупка на имот и други плащания/ ремонт и довършване/. Първият лимит е равен на остатъка от продажната цена след платеното капаро, а вторият лимит си остава за купувача. Дали с него погасява потребителския??..по скоро не или поне не в началото. Обикновенно имат някакви ремонти или необходимост от обзавеждане.
Да не забравяме, че това е при условие, доходът позволява да се поемат и двата кредита.
А ако имат спестявания, но не достатъчно пак се гони максимална оценка и пак се разделя на два лимита, това е по-добре от варианта да се допълва с потребителски.
Относно оценките не всеки имот е подходящ и може да поеме по-висока оценка  от договорената цена. Така че трябва много да се мисли, да се преценява..особено, когато няма лични средства. Рискът е голям и защото повечето купувачи нямат опит с банките и въобще не знаят за конкретния имот, каква комбинация и с коя банка може да мине или не може. Не бива да се разчита и само на кредитния инспектор, защото той не знае какъв е имотът, може и да не знае последно, какви оценки са минавали за подобни имоти, а и това не е в неговия ресор.

Последна редакция: чт, 09 авг 2018, 12:47 от tomeva

# 580
  • София
При нас се получи варианта на Томева 😀 с изключението, че веднага погасихме потребителския, с малка загуба от застраховката му (удържаха си част от нея).

# 581
Yovanka, а може ли да споделите кое ви накара да не участвате със собствени средства - не бяхте планирали покупката на имот или ви трябват оборотни средства за бизнес или нещо друго?

# 582
  • София
Yovanka, а може ли да споделите кое ви накара да не участвате със собствени средства - не бяхте планирали покупката на имот или ви трябват оборотни средства за бизнес или нещо друго?
Елементарна липса на пари - служители на средни длъжности, без никаква помощ(наследства, частен бизнес ) трудно събират пари накуп.

# 583
Някой има ли впечатления от Яворов в частта между Ситняково и Външно?
Моите са все положителни, но ще се радвам да чуя и други. За купуване и даване под наем, евентуално, някога.

# 584
  • София
Хубаво ни е тук, но то се води Гео Милев точно тук. Почти няма НС.

Общи условия

Активация на акаунт