Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 543
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, връщам се от контролен преглед доста притеснена. Бебето ми е на 28 дни, и от раждането е качила... едва 500 грама Sad Много ми е мъчно, било долната граница...
 Кърмя я на поискване. Пълни памперсите по учебник, поради което изобщо не подозирах проблем; през нощта е спокойна и прави  паузи по около 4 часа, нооо... През деня плаче повече, почервенява и свива крайници към коремчето, което аз взимах за колики. Сега се чудя да не би да съм я държала гладна Sad Тези дни съответно я храня веднага, щом проплаче, дори да е през час - правилно/неправилно, искам да расте!
Храненията ѝ често са продължителни, защото се успива, а като помисля, че в готова и я сложа в креватчето - се събужда и плаче/може би иска още? Суче добре (т.е. чува се преглъщане) първите десет-петнайсетина минутки, после обикновено се унася. Все още имала жълтеница и висок билирубин, възможно ли е това да е проблема?
Иначе аз пия вода, чай на Хип, ям ядки, тахани, овес, моркови, но и да си призная - все за нещо се притеснявам и стресирам, сигурно и това се отразява... Напоследък и малко „връща” след хранене и съвсем не знам какво остава в стомаха ѝ.
С помпата цедя минимални количества, не знам защо не ми се получава, но и не съм редовна с нея. Сега педиатърката ме посъветва да цедя след всяко  хранене, за са стимулирам лактацията, но от болницата директно казаха да додаваме формула...
Съжалявам за дългия пост, опитах се всичко да опиша, ще се радвам на съвети какво още да ям, пия, правя, за да се кърмим и да наддава по-успешно!

# 121
Все едно описваш поведението на моето бебе. Синът ми обаче е наддал малко повече - кърмя го когато и по колкото иска, случвало се е да кърмя нон-стоп 3 часа, с малка 10-минутна пауза. Disappointed Relieved Не спазвам часове.

# 122
Първо успокойте се малко и пийте една бира!
Качване на долна граница си е в нормата, но на долна граница, все пак не всички са слончета. Добре процедирате с кърменето. Предлагайте като се размрънка и ако иска ще яде.
Жълтеницата прави бебетата доста заспали и нямат сила, съответно сучат вяло.
Добре ви е казала педиатърката да цедите след кърмене. Ако дадете адатирано мляко няма да стимулирате лактация и по-скоро ще минете само на него.
Повръщането е нормално в някаква степен. Стомахчето се разширява и ако изяде повечко е нормално да върне. Също така се нагълтва с много въздух и той доста помага да излезе млякото. Проблем е повръщането на фонан, но мисля че не описвате такъв случай.
Това, което можете да направите според мен е като сложите детето да суче да правите компресия, докато гълта активно (много се изтърках вече с тази компресия...) и така ще поеме повече мляко. Като усетите, че вече не гълта така активно и мисли да се успива местите на другата гърда. Ако е много заспало сменяте памперс, за да се разбуди и тогава донахранвате. Моето също много заспиваше и като не мога да разбудя достатъчно, че да яде я оставях на дивана до мен или в легълцето и след 10-15 мин се събуждаше и я донахранвах. Може би е добра идея да следите наддаването известно време, около седмица-две.

# 123
Мерси много, дано не стигаме до АМ единствено.. а кое повръщане е на фонтан? Преди малко пак го направи, може би шурна като струя, една идея повече - но само два пъти примерно се е случвало така, иначе е малка лъжичка като количество. И  какво да правя, като върне, да я дохранвам ли 🤔

# 124
Ако повърне много може да предложите пак. Иначе количество колкото лъжичка е нормално, не се притеснявайте. Фонтана не  можете да го сбъркате, повръща много и под налягане. Понякога при повръщане излиза и през носа, не се притеснявайте, случва се, просто ако започне да повръща веднага обръщайте бебето по корем, за да не аспирира течност.
Голямото ми дете повръщаше на всяко хранене доволно количество като се оригваше, нямаше момент, в който раменете ми да не миришат на повръщано, а пода не искам и да го коментирам...

# 125
  • над кукувичето гнездо
ЧЕестито да ви е бебчето!
Щях да напиша същите неща като Ваня А.
Ако искате, може нощем да предлагате на бебчето по-често, на 2-3 часа, ако имате сили. Не е нужно дори да го будите. Просто го взимате и му двате да папка. Така хем ще се стимулира лактацията, хем бебчето ще яде по-често.

П.П. И, гледайте бирата да е вносна Wink

# 126
Много полезно, искрено благодаря Simple Smile доста се успокоих! Дохапна си с настървение чак, как да не ѝ предложа, какво като е върнала малко, наистина. Като нищо и аз да съм я притиснала, с опитите да се уригне.
А, за компресията, педиатърката ни беше показала начин, не знам дали е същия - като натискане на млечните канали е - и да, помага!
И последно, че не можах да го напиша преди малко. Колкото до адаптираното мляко, от болницата препоръчаха да го даваме само няколко дни, за да се спомогне понижаването на билирубина и да можем да сложим ваксина. Иначе и на мен не ми се иска да минаваме към смесено за дълго време, че току-виж кърмата съвсем секне...
А бира наистина ли може, нали има алкохол все пак, макар и малко. Не я обичам, но за кърмата ако е истина, отварям бара 😎

# 127
Мъжа ми всеки път като вдигнеше бебето на рамо то повръщаше, някак много некадърно я слагаше на коремчето да се подпре...да не повярва човек, че му е второ.
За билирубина не мисля, че ако детето се наяжда от гърда има смисъл, важното е да се яде. Ако искате да дохранвате цедете колкото можете и додавайте, но не мисля, че има смисъл. Моите и двете караха по месец жълтеница, но мина и това.
Бирата помага, ако я обичате...важно е да си доставяте някакво удоволствие и да се чувствате добре. По малко поне се поглезете с нещо, ако обичате вино, то половин чаша няма да убие никой или горещ шоколад, кафе, сладичко, каквото и да е, не е нужно да е ядене или пиене дори, важното е да ви е приятно.
Компресията се прави като се стиска гърдата докато бебето суче, но не отпред, където е захапало, защото ще пречите да суче. Вижте някое клипче в нета как се прави. Аз продължавам да прилагам понякога на 4 месечното нощем, защото заспива, а като ме е събудила да яде поне да се наяде, а не да ме вдигне после пак.

# 128
 Моят син караше дълга жълтеница поради кръвногрупова несъвместимост. Вашата жълтеница такава ли е или кърмаческа? Над 2 месеца беше с високи нива на блирубин. Първият месец не предприехме нищо, но на вторият вече правих два курса с АМ - първият път 3 дни изцяло АМ / аз обаче си запазих нощните кърмения/. След тези дни билирубинът ни намаля с 80-90 единици. След 2 седмици направих нов 3дневен курс с АМ, този път през хранене, и отново нощните оставих на кърма. Единствено бих посъветвала да се ползва сонда за дохранване /ако решите да послушате педиатрите/ вместо шише - така бебето ще стимулира и лактацията.
Да отбележа, че ние първият път бяхме изцяло на шише, вторият на сонда. Детето ми е вече на 5м и 17 дни и е много пристрастено кърмаче. Все още го храня на 2 часа, независимо, че вече хапва и пюре.

# 129
Не са ни казали каква е, но погледнах стойността - 119, май е височко... сигурно е кърмаческа, а и съвпада като период. Не мисля, че е поради несъвместимост.
Благодаря за идеята иначе, ще погледна тези сонди!

# 130
Кръвногрупова несъвместимост означава вие да сте резус фактор отрицателна, а бебето положителна.
Нашата педиатърка много държеше да преварявам кърмата, така щяло да мине по-бързо...не го направих.
Нямаше ли някакво облъчване на някаква лампа за жълтеницата?

# 131
Кръвногрупова несъвместимост означава да сме различни кръвни групи - в моя слуучай аз съм 0+, а детето е В+.

# 132
Мхм - положителни сме и двете. За жълтеницата, мисля, че в болницата е била на лампа, но нищо друго не са ни казали досега, освен че видимо била по-жълта. И че трябва да спадне до 80-90 стойността...
 Извинявайте за спама 😇

# 133
Не знаех, че това има значение, ще прочета.
Аз съм отрицателна, а децата ми са положителни. По време на бременност мога да образувам антитела срещу тях и да им унищожавам еритроцитите, но при мен не се е случвало и двата пъти, но въпреки това бяха с дълга жълтеница и двете.

# 134
Ваня, isa, много благодаря за бързите отговори и за съветите!
За коликите давам Колийф (лактаза), спрях Лефакса (симетикон), защото се напъваше по цяла нощ от него.
Днес проблемът беше от 17 часа нататък, иначе през останалото време се хранеше, така че вече съм почти сигурна, че е от коликите. Успях да я накарам да хапне преди малко с кърмене права, докато ходя, но се излъга съвсем за кратко. Сякаш е направила връзката между кърменето и болката и в мига, в който я сложа на ръката си настрани, започва да пищи - още преди да е започнала да се храни.
Имам нов въпрос - какво точно означава да аспирира течност и как мога да разбера дали го е направила? Днес се задави доста сериозно, докато я кърмех, лакома е много.

Общи условия

Активация на акаунт