Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 549
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
Да аспирира течност означава да я вдиша, т.е. да иде в белия дроб.
Задавянето е често като сучат, особено в началото, когато гърдите текат по много. В тези моменти може да кърмите по-легнала назад, за да противодействате на струята към бебето.
След обяд и привечер коликите се засилват, а и без колики бебетата са по-плачливи тогава. Ако се заглежда в някакви шарении може да сложите голям шарен гердан да привличате вниманието ѝ. Когато моето бебе е нервно и реве много, държа една играчка да си я пипа. Може да пробвате биологична поза, така бебето е по корем, а по-корем боли по-малко и също така струята няма да е толкова силна. Бабешки метод е загрята кърпа на коремчето, аз не забелязах да действа, но майка ми твърди, че много помагало.

# 136
  • над кукувичето гнездо
С големия ползвах колийф, но не бях впечатлена. Абоколикен имат и екстракт от копър освен лактаза, на малкото действаха добре.
Но не мога да ги сравня пряко, защото е до бебе.
На големия и борина съм давала, от което коликите спираха безотказно.

За да избегнете асоциациите, направете нови - приятна бебешка музика, друга стая, галене преди кърменето, друга поза, нещо за гушкане, ако има интерес...

# 137
Здравейте,
Исках да попитам на какво според вас може да се дължи рязък спад в кърмата. Моето бебе е недоносено и отначало само цедях в помпа, докато е в болницата. Количествата никога не са били огромни, но не са били и крайно малки. Бебето веднага засука и почти изцяло се кърмехме в началото. Напоследък, след като тя имаше нужда от повече мляко забелязах, че по обяд кърмата ми недостига. Но през нощта произвеждах в повече и успявах да позамразя някакви количества след като тя е сукала. Събуждах се вечер с много напрегнати гърди, препълнени с мляко. Но от два дена гърдите ми се все меки, въобще не се втвърдяват както преди. Вчера се мъчихме да се нахрани в продължение на 5 часа - мъчих и АМ да дам, защото тя трябва бързо да наваксва с килограмите, но тя го отказва. Накрая заспа уморена и гладна. Млякото  ми така и не се увеличи - не чувствам напрежение, гърдите не се втвърдяват. Тествах си вчера ТСХ, защото имам проблем с щитовидната жлеза, но хормоните са в норма. Нямам промяна в храненето - ям по много, пия лактогонни чайове. Отчайвам се, че кърмата ще спре напълно, а съм я кърмила само два месеца Sad

# 138
Здравей,
На колко месеца е бебето? Не съди по това дали гърдите се втвърдяеат и има напрежение, защото те не стоят вечно така, в един момент нещата се урегулират. Аз не съм имала напрежение сигурно от втората седмица.
По какво съдиш, че бебчето е гладно - след като го нахрани плаче ли, неспокойно ли е, пълни ли мамперсите по принцип? Ако е отказало АМ може вече да се е махранило. Как вървите с наддаването?

# 139
Здравей,
Бебето е на 2.5 месеца, но като килограми е колкото новородено. Че е гладно съдя по това, че е неспокойна след като е сукала, не спира да реве. Търси гърда, обаче като я засмуче и тя не пусне и се ядосва, започва да я дърпа нервно. Освен това аз я тегля нон-стоп с кантара и знам горе-долу какво количество е изяла. А АМ според мен не й харесва - вчера след като се мъчи на гърда няколко часа, й дадох АМ и не го пи. След това пробвах с размразена кърма и тя много жадно си я изцока. Проблемът е че имам малко замразена кърма и когато тя свърши не знам с какво да я дохранвам. А и се опитвам уж да не я свиквам с биберона. Предните дни единствено по обяд ми правеше впечатление, че не й достига. Но вечер вадеше по 100 мл от едната гърда. А последните две денонощия и от двете суче и кантарът не показва да е изсмукала и 100 мл. За наддаване до сега вървеше добре, но последните 2-3 дена не е качвала.
Мен нещо ме стяга шията и затова мислех, че е от жлезата. Но вчера уж ТСХ и ФТ4 излязоха в норма. Нещо ме наболява корема и се чувствам отпаднала. Чудя се дали не се разболявам или пък евентуално да ми идва цикъл?

# 140
  • над кукувичето гнездо
Може от цикъл евентуално да е, да.
Ако дохранвате, пробвайте със сонд, за д се стимулира кърмата. Моето бебе също е недоносено, не всеки ден качваше по 30 гр, както и не всеки ден изяждаше норматива, хем че от шише се храни. С везната рядко успявах да я измеря добре преди и след хранене, много шаваше.
Според мен, за вас решението е сонда + компресия и изцеждане след кърмене за стимулация. Меките гърди не винаги са показател за наличие/липса на кърма, но пълненето на пелените  е. Следте там как е положението.

# 141
Благодаря много за отговорите. И аз обмислях варианта за дохранване със сонда. До сега не ми се налагаше да дохранвам много с АМ, количествата от гърдата й стигаха. Това, които изцеждах през нощта, давах като добавка на следващия ден на обяд. Но сега дори и през нощта тя не се нахранва, а допълнително почти нищо не вадя. Тя сега почна и по два пъти на вечер да се буди, а иначе пропускаше едното нощно хапване. Просто ми е странно защо така спадна количеството. 

# 142
  • над кукувичето гнездо
Всяко дохранване е по-малко сукане от гърда, следователно по-малко стимулиране. Млякото се образува на принципа „търсенето определя предлагането”. Колкото по-често и повече се изпразват гърдите, толкова повече кърма ще се образува. В този ред на мисли, освен гореспоменатите мерки, може да поемете и инициативата за кърмене вие. Предлагайте по-често гърда, ако се налага и нощем включете още едно кърмене, защото в малките часове най-добре се стимулира и образува кърма. Не спазвайте часове, винаги когато бебето промрънка, предложете кърма, бебто ако иска, ще папа.

# 143
Благодаря за съвета! Сега ще опитвам да й давам по-често, а после да доизцеждам с помпата. Сега осъзнавам, че за съжаление допуснах няколко грешки в началото като я взехме от болницата. Тя тогава имаше голямо желание за сучене и то често, а аз се опитвах да я ограничавам в конкретни часове и количества, както ни казаха в болницата. И после след нея рядко цедях. Другото е че вечер я будех, но понякога тя беше сънена и изпиваше много малко количество, а аз не винаги изцеждах след това. Дано сега успея да коригирам количествата.

# 144
  • над кукувичето гнездо
Ще се получи. Другото, което си мислех, но съм пропуснала да напиша е, че е възможно бебето да е във фаза на скок в растежа. Период, в който бебето се старае сучейки на често да увеличи количествата кърма, така че да задоволи нарастващите му потребности.
Разгледайте блога на хедра, ще неритв полезна и интересна информация за кърменето. Има линк в първия пост на темата.

И пак ще се допълня...цеденето е необходимо като помощно средство за увеличаване на кърмата. В противен случай е излишна хамалогия.
А за препоръките от болницата нямам думи. На много места са останали в ерата на д-р Спок.
Щом плаче бебето, значи има нужда от нещо. Когато са толкова малки плачкат защото искат да папкат, да се гушкат, да спят, да са сухи или когато нещо ги боли. Във всеки случай, мама трябва да е на линия и да удовлетвори потребността, а не да вършее с парцала и черпака и да го играе перфектната съпруга, както пропагандират по-старите поколения.

Последна редакция: нд, 22 юли 2018, 18:18 от isa_pisa

# 145
  • град-държава
Нормално ли е 1.2год след преустановяване на кърменето(14м), при стискане на зърното да излизат капки кърма? Цветът е характерен за кърма.
Не съм пила хапчета за спиране на кърма. Направих го естестествено с малко изцеждане при чувство за напрежение и не съм имала проблеми с гърдите - запушване и т.н.
Последно преглед + ехо на млечни жлези ми е правен миналата есен(или 6-7м след като спрях да кърмя) и тогава всичко беше наред.
Не напипвам и нищо, което да не не усещам и в двете гърди. Малко се притесних, тъй като наистина мина много време.

# 146
Нещо полезно във връзка с храненето със сонда, закачена на пръста:
https://www.facebook.com/Xedrablog/photos/a.193306624140708.4727 … ype=3&theater

Коментарите също си заслужават четенето!

# 147
  • гр. София
Момичета, помагайте.
Спрях по естествен път лактацията и преди седмица и половина беше последното ми цедене. От тогава до днес след махане на сутиене има леко изтичане. Не чувствам напрежение, но днес усещам на едната гърда запушено каналче. Какво трябва да направя?

# 148
Изцеди малко до облекчение.

# 149
Имам малко безумен въпрос...бебето ми е на 4 месеца и половина и обичайно денем яде на 2-3 часа, вечер хапва към 19 часа, после през нощта към 2 и сутринта в 5 сме на крак. Ака по 5 пъти на ден  и още поне 2 памперса са много напишкани. Днес обаче спи постоянно. До сега е била будна 3 часа от снощи в 19... Нощес яде в 2, после в 9 и в 13 и това е...и сега пак спи. Това нормално ли ви се вижда и на какво може да се дължи?
Първото ми дете не спеше много и сега четно казано съм леко притеснена.

Общи условия

Активация на акаунт