Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 256
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, колко часа мога да държа АМ като добавка? Питането ми е следното, мога ли да дам добавка останала от преди 3 часа, която не е доизпита на предното кърмене? Бебчето ми е на 4 дни и тепърва се уча да кърмя, а и все още нямам чак толкова много кърма. Правя следното нещо - като видя приз аци на глад първо я слагам на гърда за по 10 мин. на всяка, после давам ако съм успяла да поизцедя малко кърма около 10-20 мл.и добавям добавка около 30 мл.
Как ви се струва така? Да не би да я прехранвам? Минават около 2,5-3 часа между кърменията.

# 526

Честито бебе!
Не е добра стратегията. Профилактична добавка води до спиране не кърменето.
Дръжте бебето на гърда, докато пусне само, не 10 мин....това е крайно недостатъчно. Също така 30 мл добавка са много. В болница ли те, как е теглото на бебето и защо давате добавката?
Вижте малко по-назад, давахме доста съвети на мами с новородени бебета и тези съвети са общовалидни!!!

# 527
  • над кукувичето гнездо
Това с тези десет минути ще ме довърши. То да не е кашкавал, да го отрежеш...ще се самоцитирам от други теми:
Скрит текст:
Цитат
Хранете си бебето когато и колкото поиска. Нощните кърмения са особено важни за стимулиране на млекопроизводсвото. Винаги предлагайте и двете гърди, като ги редувате на всяко кърмене. Може да прилагате компресия на гърдата, докато бебето се кърми, за да получава повече мляко. Не му ограничавайте времето на гърда до прословутите 10 минути. Държите, докато пусне или заспи непробудно. Ако заспи скоро и сметнете, че не се е нахранило, подбутвате, пощипвате, ако трябва - преобувате, за да се разбуди и давате другата гърда, после пак първата.
Потърсете в нета блога на хедра и четете, има полезна информация.
Цитат
На поискване значи да предлагате винаги когато поиска. На всяко мрънкане, предложете, то ако иска, ще яде.
Мляко ще има, стига да предлагате на поискване. Колкото повече и по-често бебето суче, толкова повече мляко ще се образува. Принципът е, че търсенето определя предлагането. Ако оставяте по-големи интервали, за да се апълнят гърдите и да има мляко,
Това всъщност за тялото ви е сигнал, че бебето се е нахранило и за всичкото това време не му трябва повече кърма. Ако продължавате така, кърмата ще се „застопори” в този обем на производство.  Изпразването на гърдите е сигнал за тялото ви за образуване на нови количества кърма. Дори да недостига за момента, ако предлагате често, след няколко дена, до сесмица, млякото ще се увеличи. Нощните кърмения са особено стимулиращи млекопроизводството, така че не бързайте да ги премахвате, а напротив. Докато бебето прави малки интервали през деня е хубаво нощем да го кърмите повече. Дори не е нужно да го будите, освен ако не се налага подмяна на пелена. Може просто да го гушнете докато спи и да му предложите. То знае какво да прави.
Уверете се, че бебето освен зърното засмуква и голяма част от ареолата. Това е ключ към успешна стимулация и получаване на достатъчно мляко.
Хубаво е да не предлагате вода, поне не в количества, съизмерими с третина кърмене, та и по-малко. ВСЯКАсяка глътка вода е глътка кърма по-малко, следователно по-малко калории и по-малко грамчета. Ако бебето изпитва жажда, ще замрънка и като предложите кърма ще си утоли и жаждата. В такива случаи може да стои съвсем кратко на гърда.
Има периоди на „скок в растежа”, в които бебето иска да суче по-често, за да задейства естествения механизъм за увеличаване на кърмата, така че да се достигнат нарастващите му потребности.
Следете мокрите и изцапани памперси. На денонощие трябва да има 5-6 обилно мокри и 3-4 изхождания по-големи от еднолевова монета. За напишкано се брои всичко, което изглежда повече от 3-4 супени лъжици вод, изляти върху суха пеленка.
Прегледайте блога на хедра колкото може по-скоро. https://xedra.wordpress.com/articles/bf/ Препоръчвам ви и Книга за кърменето на Хана Лотроп.
Тук имаме тема за бързи въпроси и отговори по темата кърмене. В нея обсъждаме всичко и обменяме опит.
Цитат
Като пусне първата, предложете втората. Бебето ако иска, ще хапне. На следващото хранене започвате от втората от предходното хранене и като пусне, предлагате другата. Бебето расте и в един момент ще има нужда от повече мляко. Това е естественият механизъм за увеличаване на кърмата. Ако не иска повече, няма да яде, но ако влезе във фаза на скок в растежа, ще приеме, а вие ще разберете веднага какво се случва.
Според мен добавка от 45-50 мл за новпрпдено е много. Опитайте само с добавката от кърма. А когато слезе същинската кърма (вече трябва да слезе), махнете и нея. Ако още не е слязла кърмата, преди сяко кърмене/цедене налагайте компреси с топло/горещо (вода или гладени с ютия).
Намерете клипчета и снимки за правилно поставяне на бебе на гърда. В началото е нормално бебето да виси често на гърда и по повече време - да яде, да си почива, да се гушка.
Честито бебе!

# 528
  • Варна
И само да добавя, не слушайте съветите от болниците! В моя случай едната педиатърка даваше най-много 20 минути на гърда, а една акушерка се караше за храненето в 3 часа през нощта, време било да го махаме (при бебе на 3 дни).

# 529
  • над кукувичето гнездо
И на мен ми разправяха, че като съм отделена от бебето няма нужда да се цедя, тя кърмата ще си тръгне след няколко дена и ще си е достатъчно за бебето (което беше в неонатология и не се знаеше за колко време)...

# 530
Това за 10те минути че са крайно недостатъчно не е вярно.., моето бебе се наяжда за толкова и си спи достатъчно , 3 4 часа и наддава много добре 

# 531
Все по-често си мисля, че акушерките трябва да минават някой друг курс за кърмене, пък а дано дадат и някой читав съвет.

# 532
Сега момиченцето ми се насуква и за по-малко от 10 минути понякога, но младежът си висеше по половин час до към 7-8-9 месец доколкото помня. 10 минути може и да са достатъчно, но бебето ще си покаже, а не да го “разлепям” аз. Isa Pisa е обяснила много подробно. Кърмене на поискване, колкото често и колкото дълго бебето желае беше успешната стратегия за мен и двата пъти.

# 533
  • над кукувичето гнездо
Това за 10те минути че са крайно недостатъчно не е вярно.., моето бебе се наяжда за толкова и си спи достатъчно , 3 4 часа и наддава много добре  
Но не всички новородени бебета са вашето. Моето, което се кърмеше, висеше почти по час. Трябва да се гледа бебето, а не часовника.

# 534
Чери, много си права - на твоето дете са достатъчни 10 мин. Моето през първия месец се кърмеше по час-час и половина. Сучеше, унасяше се, разбуждане, пак сукане и т.н.

# 535
В болницата и на мен ми казваха по 10 мин. на гърда. В началото се опитвах да ги слушам. Слава Богу, като неумела за първи път кърмеща не знаех как да "разваля" вакуума, и реално видях че детето прекарва по точно 20 минути на гърда и пуска. После оригвах, слагах на другата и отново му отнемаше точно 20 минути. Беше точн катоо швейцарски часовник доста дълго време, но в един момент започна да прекарва и по 40-70-90 минути на кърмене. Сега като по-голям се наяжда бързо, зависи колко е гладен.

# 536
Това за 10 мин и на мен ми изигра лоша шега. Моето бебе беше много малко и поседя доста в неонатологията. Като я изписаха ме наплашиха, че е малка и не може да суче дълго. Затова по 10 мин на гърда и ако не е изсукала 60 мл да давам адаптирано. Освен това да давам по 60 мл на 3 часа, да не ядяла на по-малки интервали. И аз от страх да не спадне ги послушах. А то бебето така хубаво си сучеше и все търсеше милото, а аз с часовника засичам. Естествено кърмата ми намаля и сега каквото и да правя не мога нещо да я увелича. И на мен в болницата ми обясняваха да не цедя през нощта, нямало нужда. Но аз тогава с помпата си бях много стриктна и си цедях на 3 часа.

# 537
  • София
Честито бебче и от мен. Simple Smile

Добре че в началото като започнах да кърмя нито четох за кърменето, нито слушах много, много лекари, акушерки и други. Щях да се стресна и да се натоваря излишно. Просто си гушках бебето и го оставях да си суче, колкото пожелае...без нерви, притеснения и много да го мисля. В болницата му давах и добавка, която като се прибрах вкъщи спрях. Нощно кърмене почти не сме имали. Не съм кърмила през половин-един час, не се е налагало. Не съм се цедила. Кърма засега имам. В някакъв момент майката вижда как върви лактацията, как наддава бебето и ако е необходимо се коригират нещата в движение (тук понякога в помощ идва добър консултант по кърмене). На мен наскоро ми се наложи да се свържа с консултант и много ми допадна, че жената натърти, че на теория би трябвало да стане еди-какво-си, но в реалност всяка жена е много различна.

# 538
Здравейте, искам да попитам Бестифлекс Остео съвместим ли е с кърменето? Видях по-напред в темите някой беше оставил линк на уебсайт, в който мога да проверя, но го няма там това, защото е хранителна добавка предполагам. Притесни ме това, че е източник на фенилаланин и четох доста негативни неща за синтетичния вид на тази аминокиселина. Изписа ми го ортопед, заради болки в ставите.

# 539
Кърмя на поискване, малкият е на 2+ месеца. Бебето е абсолютно непредвидимо, няма равномерни интервали на хранене, нито предсказуеми часове. Понякога яде на час-час и половина, друг път - на 5-6 часа, наскоро през нощта спа 10 часа. Трябва ли да се опитвам да въвеждам някакъв режим?

Общи условия

Активация на акаунт