СЕДМИ клас – 11 – Късмет на Първо класиране! (02.07.2018–08.07.2018)

• 160 507
  • 2 767
  •   1
Отговори
# 2 385
  • София
Санака, и все пак, шансът в България след 7-8 години да е по-зле от всяка гледна точка (особено образователна, в посока висше), е доста по-голям, отколкото обратното...
Мое мнение, не ангажирам никой с него. Просто след разговор с един ректор, по съвсем други въпроси, се отчаях на тема висше в БГ.
П.п. Един ексчейндж за 6 месеца в Испания или Южна Америка ще докара чудесен испански, ако той остане втори език.

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 11:43 от eleksir

# 2 386
За грешката, при репортажите от Ломоносов, една лелка нагледно показваше, как математиката също е взета с коефициент 1. Разликите никой не може да предвиди какви са. Най-добре да спрем да я дъвчем тази тема, защото аз имам свое виждане какво са направили, за да потушат недоволството и много се надявам, да са оставили свободен механизъм, по който да изправят несправедливостта на второ класиране. Дано!

Добре де, засегнати деца има, колко са реално едва ли ще се разбере, би трябвало да са доста повече от посочените 20, които са с високи балове и разместват и тези надолу по веригата. Ама не мисля, че във "второто първо" класиране има несправедливости. Има ги минималните балове по паралелки и всеки може да провери дали неговото дете е прието според реда на желанията и докъдето му стига бала. Предполагам голям вой щеше да се вдигне ако някое дете има достатъчен бал за паралелка с по-предно желание, но не е класирано там. Възможна е манипулация ако изнесените минимални балове по паралелки са неверни, ама това не ми се вярва.

# 2 387
  • София
Елексир, за съжаление, вероятно си права. Но този избор, който дъщеря ми прави в момента, не предопределя какво и къде ще учи като висше образование. Това имам предвид.

# 2 388
Санака, и все пак, шансът в България след 7-8 години да е по-зле от всяка гледна точка (особено образователна, в посока висше), е доста по-голям, отколкото обратното...
Мое мнение, не ангажирам никой с него. Просто след разговор с един ректор, по съвсем други въпроси, се отчаях на тема висше в БГ.
П.п. Един ексчейндж за 6 месеца в Испания или Южна Америка ще докара чудесен испански, ако той остане втори език.
Колкото и да зазлява всичко в БГ / за съжаление/ мисля, че точно медицина в БГ не се завършва лесно, защото все пак от лекарите зависи живота на човек и не биха пуснали дори с тройка някой, който би "уморил" с незнанието си студент.  Но знае ли се след 5-6 години.

# 2 389
  • София
Санака, разбира се. Тук просто си чешем езиците. Аз като цяло не смятам, че гимназията, стига да е що-годе нормална, чак толкова предопределя каквото и да било Simple Smile

# 2 390
  • София
За грешката, при репортажите от Ломоносов, една лелка нагледно показваше, как математиката също е взета с коефициент 1. Разликите никой не може да предвиди какви са. Най-добре да спрем да я дъвчем тази тема, защото аз имам свое виждане какво са направили, за да потушат недоволството и много се надявам, да са оставили свободен механизъм, по който да изправят несправедливостта на второ класиране. Дано!

Добре де, засегнати деца има, колко са реално едва ли ще се разбере, би трябвало да са доста повече от посочените 20, които са с високи балове и разместват и тези надолу по веригата. Ама не мисля, че във "второто първо" класиране има несправедливости. Има ги минималните балове по паралелки и всеки може да провери дали неговото дете е прието според реда на желанията и докъдето му стига бала. Предполагам голям вой щеше да се вдигне ако някое дете има достатъчен бал за паралелка с по-предно желание, но не е класирано там. Възможна е манипулация ако изнесените минимални балове по паралелки са неверни, ама това не ми се вярва.
Никой не твърди подобно нещо! Наивно е дори да се помисля! Вашето изявление, също!

# 2 391
Това е толкова индивидуален избор, че аз не бих казала "бих избрала", защото има голяма разлика с кой основен език си, ако искаш после да учиш в чужбина.
... Според мен, трябва да се тръгне в обратния ред - първо решаваш какво искаш да учиш и работиш и след това избираш университет, предлагащ най-доброто по специалността, което определя държавата, в която ще учиш...
Санака, абсолютно съм съгласна с този подход! Затова бях добавила и
... избора на университети (за някои специалности) е по-ограничен. Та зависи за какво е идеята да се ползва езика Hands V

Снощи писах, писах... и мобилната версия ми го изтри (блокира, гадината!), та затова днес сутрин бях кратичка и само в отговор на "бих избрала".
Сега накратко снощното. При избора на училище (при големия аналогичен, при малкия при реденето още) подходих с въпроса "какво искаш да учиш и да правиш нататък след гимназията?"
Големия каза: Смятам да се занимавам с наука (тогава още се чудеше физика или химия), не инженерна работа, научна. Дори да уча тук за бакалавър, поне магистратура трябва да взема в чужбина. (сега директно заминава за магистратура теоретична физика, като сега пък избора на университет клонеше по същия ред на мисли, следващата стъпка...). Т. е. трябва ми всичко по тази и не само тази науча да съм учил на езика, немски не ми се учи и избирам английски. Втори език избра испански, според учителката му е готов за DELE сертификат (той максималиста обаче смята да изкара един ускорен курс за по-високо ниво, щом го влече, да се оправя!)
При малкия: Не знам какво искам да уча (още не знае), така че нещо по-универсално... без немски и френски. Искам да уча испански, но май по-правдоподобно за реализация после е да ми е втори език... Ама добре, избирам си първо испанската ИЕ-АЕ (искам си испанския пръв!)  или АЕ-ИЕ. По тоя случай желанията бяха - една паралелка в испанската 3 в 2АЕГ, 22ро. На първо класиране беше приет във 2 АЕГ, реакцията беше - явно това си е моето място, няма да мръдна напред (стигаше му бала за ИЕ-ФЕ в испанската още на първо класиране), прав беше, не мръдна Simple Smile Още не знае какво иска да учи, по-скоро е "някаква икономика", т.е. и ИЕ-АЕ би му вършило работа Hands V но като не знаеш какво да си поискаш, съдбата ти дава каквото ти се падне Wink

ПП: За медицина, избора на гимназия и евентуалното учене в чужбина или тук (което ще решавате като му дойде времето), категорично не е определящо!
Пожелавам ѝ винаги да е много щастлива и да има и още много такива избори! (винаги между две прекрасни възможности!)

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 12:03 от peneva_a

# 2 392
  • София
Колкото и да зазлява всичко в БГ / за съжаление/ мисля, че точно медицина в БГ не се завършва лесно, защото все пак от лекарите зависи живота на човек и не биха пуснали дори с тройка някой, който би "уморил" с незнанието си студент.  Но знае ли се след 5-6 години.
Точно за Медицинския се нагледахме на достатъчно репортажи, за съжаление...

# 2 393
alexova, аз писнах. Ние се борим за математическите паралелки и СХН.
Една майка беше писала, преди да свалят класирането, че пишело бал двеста и нещо, а те били с 416. Ние с 422 бяхме наредени във втора английска.

Да, спомням си, oblachna, но това беше при първото Първо класиране, нали така? След това какво стана, и сега след статистиката има ли грешка?

# 2 394

Това, дали една специалност се "завършва по лесно" у нас, няма връзка с това, какво е нейното значение. Всичко е бизнес. Най-вече - личен.
Висшето ни образование, за жалост, е на покъртително ниско ниво. В момента. Не след 5-6 години. Вижте в сайта на университета в Стара Загора как се влиза с бал 24.00 от 36.00 медицина - там поне има изложени баловете. Другите ВУЗ-ове са ги покрили, но там преди месец си правих такава справка.

Санака, разбира се. Тук просто си чешем езиците. Аз като цяло не смятам, че гимназията, стига да е що-годе нормална, чак толкова предопределя каквото и да било Simple Smile
Не, не го определя чак толкова сериозно. Освен ако не се попадне на много кофти клас с лоши отношения между съучениците. Това може да бележи сериозно психиката на човека. Иначе на който му се учи - учи.

# 2 395
  • София, "Младост 3"

Зависи. ТУЕС ти дава нужното да си чудесен програмист без да ти е нужно висшето.

Редактирам се - тук ясно пише гимназия, не техникум. Моля за извинение бавно стоплям в петък

# 2 396
  • София
alexova, няма как в списъка на приетите, да са деца, с различен бал от обявения. Close

# 2 397
  • София
Да, но аз познавам ужасно много чудесни програмисти, които и хабер си нямат от ТУЕС Simple Smile
Мисълта ми беше, че в 99% от случаите никой никога няма да те попита коя гимназия си завършил, ако притежаваш диплом за висше. В обратния случай не е така, разбира се, но не съм сигурна, че при двама кандидатстващи за една длъжност, единият с висше, другият - с ТУЕС, ще бъде избран този с ТУЕС.

# 2 398
  • София
В духа на теорията за конспирациите има начин да се замажат неправилно изчислени балове. С мъртви души, които ще отпаднат естествено като незаписали се и неподали заявление за второ класиране, например....Импровизирам, просто ми хрумна. Сигурно по-добри конспиратори от мен биха могли да измислят и по-интересни и работещи варианти...

# 2 399
Колкото и да зазлява всичко в БГ / за съжаление/ мисля, че точно медицина в БГ не се завършва лесно, защото все пак от лекарите зависи живота на човек и не биха пуснали дори с тройка някой, който би "уморил" с незнанието си студент.  Но знае ли се след 5-6 години.
Точно за Медицинския се нагледахме на достатъчно репортажи, за съжаление...

Eлексир, тези които не знаят и не могат, обикновено и никак не им се работи клинична медицина, за късмет на пациентите. Фармацевтичните компании предлагат доста добре платени алтернативи.

Общи условия

Активация на акаунт