Фалшива обява за работа?

• 3 425
  • 13
  •   1
Отговори
Видях тази интересна обява за работа, но след като изпратих няколко въпроса на посочения имейл, не получих никакъв отговор. Чудя се дали е някаква измама? Някой друг виждал ли е подобни обяви? Гледала съм репортажи по телевизията за фалшиви обяви за надомна работа - да не би това да е нещо такова?
Скрит текст:
Аз не си търся основна работа, но писането на статии ми е интересно и забавно - пише почасова работа по трудов договор и заплата от 500 до 700 лв - като се има предвид, че това занимание за мен е хоби и го правя безплатно, офертата ми изглежда примамлива.

Обявата и фирмата работодател - в случай, че "изчезне" Wink :
Скрит текст:

Заглавието на темата е въпрос - подчертавам това, да не би някой да се разсърди. Не твърдя, че обявата е фалшива, а питам за мнения Simple Smile

# 1
Обявата си изглежда наред,друг е въпроса сайта колко е редовен,лично на мен не ми е познат.Заплатата е плаваща,защото реално е на хонорар и за свършена работа,а не с фиксирано време и с подадени новини/репортажи.Аз работя в рекламна агенции и при нас стажа също е заплатен,но както казах е след отсяване на кандидатите и се заплаща на час свършена работа,намиране на определени модели които търси клиента,така че и там са същите изисквания.Имам приятелка,шефка в БНТ и нейните стажанти също са на хонорари от този порядък,но там е държавна собственост и изискванията са доста по различни.Отговор не очаквай веднага.

# 2
Обявата и на мен ми изглежда интересно, затова им писах, без да изпращам документи. Зададох няколко общи въпроса, но не съм получила отговор - не е като да имат голям наплив (отстрани пише, че е видяна от ок.50 човека), значи едва ли имат много запитвания. Можеше да драснат един отговор поне от любезност.

# 3
Като човек, набирал персонал и провеждал интервюта, мога да кажа, че е много досадно хора, които не са изпратили документи или кандидатствали по обявата да пишат и звънят "само да питат нещо". Всяка информация за дадена фирма - заплащане, работно време, местонахождение, изисквания и т.н. се води конфиденциална информация и всеки си преценя с кого да я сподели. Не съм запозната с въпросната фирма, само исках да кажа, че щом не са Ви отговорил на запитването, това не означава, че е фалшива обява или че са некоректни.

# 4
Аз пък никога не бих си изпратила документите на работодател, който не ми е познат (т.е. не знам абсолютно нищо за него и не мога да намеря достатъчна информация в нета). Освен това, обявата е неясна - пише за стаж и евентуално подписване на договор. Едно от нещата, които попитах, е в какво конкретно се изразява стажът. Мислех, но се отказах да питам и кой води това обучение, защото в Плевен няма твърде много репортери...
А ако не са искали да им се изпращат въпроси, да не бяха споменавали възможността за запитвания.

# 5
Като човек, набирал персонал и провеждал интервюта, мога да кажа, че е много досадно хора, които не са изпратили документи или кандидатствали по обявата да пишат и звънят "само да питат нещо". Всяка информация за дадена фирма - заплащане, работно време, местонахождение, изисквания и т.н. се води конфиденциална информация и всеки си преценя с кого да я сподели. Не съм запозната с въпросната фирма, само исках да кажа, че щом не са Ви отговорил на запитването, това не означава, че е фалшива обява или че са некоректни.
С болднатото не съм съгласен ! Адреса на фирмата, предмета на дейност не са конфиденциални. За целта има и публичен търговски регистър, където това може да се провери. Та се дава и адрес на регистрация и трите имена на управителя и тази информация е общодостъпна ! Също така е обявен и предмета на дейност, таван на заплатите и т.н.  Има много обяви които са фалшиви - пускат се с цел анкетно проучване. За това е съвсем нормално да се пита по телефона. Ако някой търси хора за работа - трябва да е готов да отговаря по телефона в рамките на работното време до изтичане на срока на обявата. Това е елементарна етика.

# 6
   Трябва много да се внимава на кой даваме лична информация, защото може да станем жертви на измама и да ни откраднат личните данни.

Нямам вяра на обявите за надомна работа. По-голяма част от фирмите са фалшиви. Възползват се от наивността на хората за изкарване на лесни и бързи пари.

# 7
  • На топло в неговото сърце.
   Трябва много да се внимава на кой даваме лична информация, защото може да станем жертви на измама и да ни откраднат личните данни.

Нямам вяра на обявите за надомна работа. По-голяма част от фирмите са фалшиви. Възползват се от наивността на хората за изкарване на лесни и бързи пари.
И аз съм на същото мнение!

# 8
Аз в тази обява никъде не видях да пише, че работата е надомна. То и няма как да си репортер от вкъщи.
Търсят си стажанти хората – някой да търчи да гони (или създава) новините за малко пари. Точно работа за студенти или току-що завършили, които се борят за стаж.

# 9
Форумът много смали скрийншота, затова не се вижда. Иначе - в полето отстрани пише надомна/почасова.

П.п. на снимката пише "непълен работен ден/почасова", но първо видях обявата в един друг сайт, в който пишеше "надомна/почасова" - една моя близка ми я показа, защото й се сторила интересна. Когато се опитах да я намеря на моя компютър, открих същата обява, но в горния сайт и не търсих повече. Предполагам, че тези неща се избират от заложените опции на сайта, а не са написани от пускащия обявата.

# 10
Изглежда си съвсем истинска обявата. Това не е надомна работа, най-вероятно джобсът е я сложил в грешен раздел, тъй като е с ненормирано/гъвкаво работно време.

# 11
Възможно е. Така и не отговориха на въпроса в какво конкретно ще се изразява обучението (стажът), както и на останалите неща, които попитах.

# 12
Обикновено измамите с предлагане на работа се градят на това, да те накарат да дадеш "едни пари", за да те включат.
Тук това не е възможно, но за всеки случай, ако впоследствие или другаде ти искат - не давай.
Единствената друга възможност за измама аз не си я представям,а именно - нещо да направят с личните ти данни.
Честно казано, не се сещам какво може да направят.
Доколкото сега следя какво се прави различно от по-рано - снимки на хората вече не даваме, като подаваме определен вид документи, а и не ни ги искат. Не знам номера на личната карта и ЕГНто дали и те не са в това число.
Затова, ако решиш да кандидатстваш, виж дали не може без снимка и без л.к. и ЕГН - само имената ти и с дата на раждане. Имам предвид, да видиш в стандартната форма на CV по европейски стандарт.
Ако е задължителна снимката - ти си реши. Аз бих си я дала, малко ли мои снимки има във фейсбук, заедно с имената ми.
Ако те приемат, най-много може да не ти платят, ако нямате договор.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 15:52 от Uncommon

# 13
Не знам - аз не изпратих документи, а на въпросите не ми отговориха. Нямам намерение да им пиша повече, така че няма и да разбера има ли уловка.
Обикновено при кандидатстване за работа, освен мотивационното писмо и автобиографията, се искат копие от лична карта и диплома, но в случая не са написани - може би не искат да са включени в имейла. Възможно е, например, да се вземат личните данни на кандидатствалите и никой да не се свърже с тях, а същевременно да се водят на работа в някой фалшив сайт...Естествено, това са спекулации.

Общи условия

Активация на акаунт