С какво ви дразнят свекървите - тема 96

• 57 106
  • 800
  •   1
Отговори
# 120
  • волно калдъръмче
Преди да питаш дали има внук, трябва да зададеш въпроса "Внука има ли родители?". Не мислиш ли?
Мне, преди всичко тя е родител на един от родителите. Пак бие по родителски признак.

Кой е по-важен? Внука или кой на кого е родител?

Усещам, че искаш да го няма внука и да остане само сина на мама, но няма как. Ще те разочаровам - има ли баба, има и внуци.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 00:12 от Сърнела

# 121
  • София
А може просто да е попитала дали може да дойде. И в крайна сметка да не е дошла. След като са й обяснили ситуацията.
Възможно е. И аз не разбрах дали е питала или е и настоявала. Първото според мен е приемливо и няма нищо фатално. На втория вариант бих се подразнила и реагирала.

# 122
  • при късмета
Мне, преди всичко тя е родител на един от родителите. Пак бие по родителски признак.

Кой е по-важен? Внука или кой на кого е родител?

Усещам, че искаш да го няма внука и да остане само сина на мама, но няма как. Ще те разочаровам - има ли баба, има и внуци.
А аз усещам, как нищо не усещаш правилно. По-несвързан пост няма в цялата тема

# 123
  • волно калдъръмче
А аз усещам, как нищо не усещаш правилно.
Усещай, каквото си искаш. Тук четат и други хора, които ще направят изводите от казаното.

Естествено е, че само ти знаеш кое е правилното.

# 124
Кой имал внук, кой нямал - хората са на работа и не им е до посрещане на гости. А свекърва, пръкваща се от чужд град си е "гости" и ангажимент.
И е дразнещо самопоканването, без значение дали ще откажеш или приемеш, самото поставяне пред този избор е крайно изнервящ, защото нито така, нито иначе.
Много дълбоко и философско, ама като се прибираш в 6 и сутринта си пак на работа, не ти е до дундуркане на навлеци и предпочиташ да отпразнуваш събитията в почивните дни. И няма значение, кой кого "биел" по родителство /супер смешно изказване/и кой имал внук. Хората са изморени.

# 125
  • волно калдъръмче
Жената въобще не е отишла, а претенциите ѝ за дондуркане са разкрити в изказването на снахата. Приемате нещата много буквално. Самопоканила се е, ще означава че вече им сяда на канапето може да не и пита какво ще ядем, къде ще спя, щото то се подразбира. Но да се обади да каже "аз мисля да дойда да празнуваме" и да бъде отклонена с ответната реплика "ще празнуваме през почивните дни", не е самопоканване. Кофти ще е ако през почивните дни пак прояви самоинициатива и отиде, без да е чула изрично "добре ще си дошла, ще празнуваме в събота", щото пак може да се тълкува като натрапване.

# 126
  • при късмета
Обаждаш се за да поканиш, ако се празнува. До сега не знам да е станало практика да се обаждаш, ако няма да празнуваш

# 127
  • София
Обаждаш се за да поканиш, ако се празнува. До сега не знам да е станало практика да се обаждаш, ако няма да празнуваш

То е много сложно да схванеш, че дори и да не празнуваш, когато иде реч за малко дете, е нормално бабата да поиска да дойде да го види, да го поздрави и да му даде подаръче.
Ама, когато има насреща си недооце, всичко става прекалено сложно.

# 128
  • Blondeville
А не е ли най-лесно бабата просто да попита “Кога е най-удобно да мина да видя детето и да му донеса подаръка?”. Нищо лошо няма в желанието ѝ да си види внучето, но едно е “Аз съм решила да дойда да празнуваме утре”, друго е “Може ли утре да намина да видя детето и да му донеса подаръка?”.

# 129
Ох,дами,пак съм аз,със свекървата с писмото и внуците й изроди(в предната тема си споделих това).
ММ отиде миналата седмица при родителите си,да поговори с майка си,да й обясни,че такова поведение е неприемливо и да прекрати.Аз се колебаех дали има смисъл,разговори са провеждани преди години два пъти,без никакъв ефект,а и не исках да се нервира.Дойде си сравнително спокоен,каза ми,че подобни изцепки повече няма да има,даже майка му заявила,че ще си преосмисли поведението,за да може да идва да вижда внуците си.Предвид досегашното й поведение се учудих,но не реагирах,все пак и тя е майка,а и баба,може пък да вземе да промени нещо наистина и да се нормализират отношенията ни,които сега никакви ги няма.Това действие се развива в четвъртък.Днес, понеделник, свекървата отишла до работното място на майка ми,да й вдигне скандал как може да не ме е възпитала,колко съм лоша и как съм родила на сина й изродчета.Майка ми отначало се стъписана,не е очаквала такова нещо и свеки се развихрила.По едно време майка ми се окопитила,любезно,но твърдо я отвела до изхода и й казала повече да не идва и да не я търси.
След което свеки отива на работното място на баща му,очевидно готова за следващ рунд.Междувременно майка ми се е чула с него,казала му е какво е станало и той,като вижда свеки,за лакътя и навън.Но това не е краят...
След като е изведена навън и след няколко мили думи,свеки е готова за следващи действия.Прибира се у дома и разказва на свекъра как баща ми я пребил.Съответно свекъра звъни на мъжа ми да му държи сметка.
Ей това е то преосмислено поведение.А мъжа ми и родителите ми се тресат от нерви,да ги мисля и тримата.Аз също отначало започнах да се ядосвам,но си ударих спирачки,имам две деца,ако и аз се разтресе от нерви,за тях кой ще се грижи?
За другата седмица ще се консултирам с адвокат,каква е процедурата да извадим ограничителна заповед срещу нея,а утре родителите ми ще подадат жалба в полицията.
Да ви кажа,ако някога съм подозирала,как ще се държи тази жена,нямаше да се омъжа за сина й,ако ще и златен да беше.А как се държеше,като бяхме гаджета,нищо общо.Приятелки не сме били,но и двете се държахме възпитано и любезно и не съм подозирала какво ще ми се стовари на главата.
Много дълго стана,но исках пред вас поне да си споделя огорчението,защото пред ММ,и родителите ми не искам да казвам в момента нищо,да не избухват отново.

# 130
  • при късмета
Не е сложно и да схванеш, че щом не си получил покана до вечерта преди рождения ден, то или няма да се празнува на деня или празнуването не включва теб.
Ако си толкова на зор да честитиш, ще се обадиш само за да честитиш на деня, а не да се самопоканваш. И това не е сложно да схванеш. Ако няма да се празнува ще приемат поздрава и толкова. Ако ще се празнува по-нататък и не е уточнено кога, ще те уведомят. И това ли е сложно за схващане? А подаръка винаги можеш да го дадеш

Леле, nev78sk, ужас

# 131
  • волно калдъръмче
Не е сложно и да схванеш, че щом не си получил покана до вечерта преди рождения ден, то или няма да се празнува на деня или празнуването не включва теб.
Ако си толкова на зор да честитиш, ще се обадиш само за да честитиш на деня, а не да се самопоканваш. И това не е сложно да схванеш. Ако няма да се празнува ще приемат поздрава и толкова. Ако ще се празнува по-нататък и не е уточнено кога, ще те уведомят. И това ли е сложно за схващане? А подаръка винаги можеш да го дадеш
Ти си неуморна. Моделът на поведение, който налагаш като нормален, ще се обърне бъде приложен и теб един ден пак с презумпции за нормалност. Представяш ли си утре детето ти да те отпише от сватбеното си тържество на същия принцип, по който ти сега изключваш баба му. Ти решаваш дали ще има тържество, кой ще идва. Утре то може да реши да празнува само с приятели. Знам, сега ще кажеш - нищо лошо, щом това е неговото желание, ще се съобразя, важно е то да е щастливо, аз после ще гледам записите и снимките, но едва ли ще ти се иска да преживяваш подобни случки, в които собственото ти дете ще демонстрира явно незачитане и неуважение към майка си.

# 132
Какво неуважение, какво незачитане? Че и обиди летят наедро. Абсурт, вземи се запри малко, а? Най-малкото "простакесата" и "путьото" имат празник. Рожденият ден е е в работен такъв. Хората са решили да го отпразнуват скромно, а тържеството да е в по-удобно време. Бабата ще бъде поканена и зачетена на това тържество. Е, няма да може да се хвали пред комшийките как е ходила на самия ден, а сватята на различен, когато е голямото тържество, ама ще го преживее някак.

Последната свекърва е с някакво заболяване според мен. Не ми го побира акъла човек с всичкия си да изригне така. Да не я почва деменция?

# 133
  • при късмета
Вече си смучеш от пръстите. Рожден ден имаш всяка година, а така ли е със сватбата? Не могат да се сравняват двете. До сега едно адекватно сравнение не даде, то не бяха тръби, сватби, сравняване кой бие по родителство (не смешен, а несъществуващ термин), изобщо сама можеш ли да си следиш мисълта?
И колкото и да не искаш да го признаеш, единствено родителите определят кой ще включват и изключват от живота на детето. Де юре и дефакто. А те предприемат съответните действия, спрямо действията не тези, които смятат да допуснат или изключат, нали си наясно?
Самопоканването дразни доста хора и е повече от нормално да те дразни. Сега е това, утре друго, като не разбираш от дума и собственото ти дете ще те изключи от живота си, не само от този на неговото дете

# 134
  • София
А не е ли най-лесно бабата просто да попита “Кога е най-удобно да мина да видя детето и да му донеса подаръка?”. Нищо лошо няма в желанието ѝ да си види внучето, но едно е “Аз съм решила да дойда да празнуваме утре”, друго е “Може ли утре да намина да видя детето и да му донеса подаръка?”.

Не усещаш ли колко дребнаво и комлексарско е такова мислене?
Детето има един ден, който му е рожден.
Какво по- нормално да мине да го поздрави и да му даде подаръка?
За каква аудиенция с писмено едномесечно предизвестие да се пазари?

Къде видяхме изискване за празнуване?От какъв зор ще я черпи снахата след нам си колко дни и месеци?
Та, жената просто е искала да си даде подаръка и да си целуне внучето на рождения му ден.
Нищо повече.
Не се е натискала да дойде, че да я черпят.

Общи условия

Активация на акаунт