Отговори
# 405
Благодаря ви момичета!!! Ще задействам нещата. След резултата ще пиша отново, дано не е нещо сериозно, че тия дни място не си намирам от притеснение...

# 406
Здравейте момичета! Нова съм тук и от няколко дни следя темата. Исках да споделя моят проблем. Отидох на гинеколог за профилактичен преглед, взеха ми проба за цитонамазка и още веднага лекарката ми каза, че имам много възпалена шийка, защото още при прегледа прокървих от там.. Изписаха ми Макмирор - вагинални свещички и след лечението да ида на вторичен преглед. Резултата от цитонамазката се оказа 2-ра група. Качвам снимка.
При втория преглед гинеколога ми каза, че шийката продължава да е възпалена и не се е поддала на лечението от свещичките. Сега пуснахме втора цитонамазка, като пак по същия начин, при взимането на пробата - отново кървене. Нейното мнение е, че трябва да ида на биопсия, защото там се виждало най - добре всичко. Много ми е объркано, понеже чета, че преди биопсията се ходи на колпоскопия и чак тогава ако е нужно се прави биопсия.. Мили дами, някоя от вас имала ли е такова възпаление? Явно само с резултат от цитонамазка не може да се определи от къде идва тази възпалителна реакция.
Аз знам, че цитонамазка не бива да се взема при ясно видимо възпаление. Цитонамазката е изследване за наличие на предракови и ракови изменения, а не за търсене на причинител на възпаление. Дори възпалението затруднява разчитането на цитонамазката и пречи на правилната оценка.При видимо възпаление се взема секрет за микробиология, лекува се състоянието и чак тогава( ако има нужда или е време за профилактика) се прави цитонамазка.

# 407
mimche93, запази си час при д-р Ямаков. Кабинетът му е в сградата, където преди беше Агенцията по вписванията. В първия пост на темата има координати. В края на месеца най-лесно могат да се запазят часове. Покажи му всички резултати, които имаш до момента.

# 408
Здравейте,имам нужда от съветите ви как да продължа по натам...правих цитонамазка с колпоскоп,където си видя атипичен участък...взехме биопсия,която е с резултат CIN 1. Чета в интернет и се притеснявам много,лекарката ми каза конизация възможно най-скоро. Това ли е единственото решение?

# 409
Здравей, Darina26! Щом вече си  направила биопсия и тя е показала ЦИН 1 няма какво да чакаш процеса да се развива,  послушай докторката си, конизацията е сравнително лека операция.

# 410
  • София
Здравей, Darina26! Щом вече си  направила биопсия и тя е показала Карцином Ин Сито 1 няма какво да чакаш процеса да се развива,  послушай докторката си, конизацията е сравнително лека операция.

ЦИН 1 не е карцином ин ситу.
ЦИН (цервикална итнраепителна неоплазия) 1 е най-леката степен.
При млад организъм е напълно възможно да има излекуване без никаква лекарска намеса. Но това зависи от много фактори и трябва да бъде решено от добър лекар.

# 411
Змия поправих се преди твоята публикация.
Дарина 26, единствено лекаря ти  може да ти каже дали си за операция или не си, тук  може единствено и само да си  говорим и да разтягаме локуми. Доктора вижда реално какво е  положението. Факт е, че всички искат бързо да оперират...
Дарина 26 тук може да прочетеш кое какво означава...
https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D0%B0%D1%82%D0%B0

# 412
CIN 1 - след микроколпоцервикоскопия (колпоскопски преглед ) - по преценка на лекаря се извършва деструкция /електрокоагулация, термокоагулация или криодеструкция/

В случая би било достатъчно, но масово се прибягва до конизация... Thinking

# 413
Нали това говорихме по - назад, че след деструкция /електрокоагулация, термокоагулация или криодеструкция можело да се замаскира един вид процес, който е в по- долните слоеве  на епитела. Цитонамазките да излизат добри, а по- надолу да върви процес, затова предпочитат да изрежат вместо да горят или замразяват.

Колко  време след конизация се върнахте към спорта? Аз ходя редовно на фитнес и ми се иска вече да се върна към залата, най- малкото да си възвърна душевното равновесие..

Последна редакция: вт, 14 авг 2018, 15:27 от Bria

# 414
Това са и моите опасения,да не остане процес,който да се развива отдолу.
Не знам какво да правя,ако ми предложат и двата варианта кой да избера...Просто исках да споделя и да получа съвети от хора минали по този път. Ако се наложи конизация това пречка ли е за забременяване и износване? Колко време след това могат да се започнат опитите?

# 415
  • София
Най-добре си вземи всички изследвания, потърси 2-ро и 3-то мнение от специалисти и тогава вземи решение. Ние тук не сме фактор, всеки случай е доста различен - зависи на колко години си, раждала ли си, колко петънца изменения има, къде са и т.н.
Отделно зависи ти как ще се чувстваш по-добре - има хора, които много държат на по-щадящите процедури и ще предпочетат това, за да няма рязане, други пък предпочитат кардиналното решение, за да им е по-спокойно. Прецени за себе си според препоръките на лекарите. Simple Smile 

# 416
Darina26 Това са  опасенията на всички ни. Всички искаме да сме живи и здрави. Много момичета са родили след конизация прочетох за месец и половина всички  теми назад ( но не ти го препоръчвам да го правиш) .
Няма по- сигурен метод от LEEP- LLETZ
https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D1%83%D1%80%D0%B0

Също  помислих да потърсиш второ мнение, лошото е че за всички   по - добри доктори  се чака по- много.

Животът е  най- ценен!

# 417
  • София
Няма по- сигурен метод от LEEP- LLETZ

С това не съм съгласна. Скалпелната конизация е далеч по-добър вариант при напреднал процес.
Но при ЦИН 1 LEEP е подходяща процедура, ако изобщо се налага.

# 418
Дарина, аз не бих се подложила на скалпелна, ако имам само Цин1 (което ми предстои да разбера). Всички навсякъде казват, че не е голям проблем износването на дете, но аз смятам, че пишат повече от щастливите случаи. Тези, които са останали бездетни и не са могли да исносят дете, не им е до форуми. Не обвързвам никого с мнението си, но и аз те съветвам да потърсиш второ и трето мнение. Това е рязане на шийката, за мен като нераждала не е безобидна операция.

При лийп и други подобни май не може да се каже изрязано до здраво, обаче, защото ръбовете са изпържени и клетките не се знае какви са. И понеже не съм съвсем наясно, все пак да попитам след лийп, където се реже по- малко, има ли след това възстановяване на тъканта в смисъла на регенериране или поне частично? Както когато ти извадят зъб и след време, на мястото на дупката да се възстановява венецът до плоско.

Аз вече се чудя, като чета. Що добри лекари ме моткат и още биопсия не са ми взели и не са ме мазали с разтвори за колпоскоп, нямам идея. Уж беше ектопия, последния път била ерозия коллото 20ст.  Мислех си, че след като имаш оплаквания и очевидно проблем, като си плащаш, казваш, че искаш и колпоскоп. Йодът не е като да е супер скъп.

# 419
Нали това говорихме по - назад, че след деструкция /електрокоагулация, термокоагулация или криодеструкция можело да се замаскира един вид процес, който е в по- долните слоеве  на епитела. Цитонамазките да излизат добри, а по- надолу да върви процес, затова предпочитат да изрежат вместо да горят или замразяват.

Колко  време след конизация се върнахте към спорта? Аз ходя редовно на фитнес и ми се иска вече да се върна към залата, най- малкото да си възвърна душевното равновесие..
Вижте момичета, коментирахме го, но това, какъв метод ще се избере зависи от процеса. Електрокоагулация, термокоагулация или криодеструкция  не са подходящи при доказани с биопсия Цин 2, Цин 3, Ка ин ситу - тук може да се замаскира проблем. При тях не се отделя материал за хистология и не може да се провери дали е изчистено. За това е препоръчително Лийп /при Цин 2/ или скалпелна конизация при Цин 3 и Ка ин ситу/.
При Цин 1 категорично смятам, че конизацията е излишна. Ако е млад организъм - според мен само наблюдение и имуностимулатори. Ако е за жена над 36/37 години, тогава може би горепосочените методи - Електрокоагулация, термокоагулация или криодеструкция, в краен случай Лийп.

Общи условия

Активация на акаунт