Отговори
# 600
  • SF
За около месец отслабнах с 3 кг и ми се появи течение. Време ми е и за контролен преглед и много ме тресат притеснения.
Аз съм онази от началото на темата, на която в клиниката на Мазнейкова намериха полип, а при второ мнение, потърсено при друг гинеколог, казаха, че няма такова нещо, въпреки снимката, която показах.
Понякога второто мнение има знамението на първо и се налага трето. Simple Smile но не миже и само да се обикалят кабинетите, докато не излезе резултат, който да ни радва.
Знам, че ми е отслабнал имунитетът, а това отключва разни неприятности в тези области. В момента съм настинала с кашлица и не ям. Течението ми е странно, появило се внезапно и безпричинно. Кара ме да мисля лоши работи.

# 601
Не се притеснявай, най- вероятно не са лоши работи, най- много гъбички. Не че те са хубави, но нали : ) Понякога има течение и просто заради грип и настинка. Специално от полип течението обикновено е зацапващо и с цвят.

Аз се сетих един много странен въпрос. Нали в Геника могат да се дават и кондиломи ппц за изследване. (Така ми казаха за онези мъничките, кръцва ти ги лекарката и ги даваш) А дали изследват хистологичен резултат от конизация да се види от кой щам е точно или не се занимават с това.

# 602
Здравейте, надявам се моят опит да бъде полезен за всички - не правете като мен, че рискът не е премерен. Не бях ходила отдавна на цитонамазка и за малко да изпусна нещата... Взеха ми течно базирана цитонамазка, при самия преглед визуално нещата не изглеждаха добре. След течнобазираната цитология и много лош резултат, ми направиха конизация. Сега след нея - при вторите изследвания всичко е наред, но вече през 3 месеца задължително трябва да се проследявам. Моля, не отлагайте, бъдете редовни!

# 603
...
 Нали в Геника могат да се дават и кондиломи ппц за изследване. (Така ми казаха за онези мъничките, кръцва ти ги лекарката и ги даваш) А дали изследват хистологичен резултат от конизация да се види от кой щам е точно или не се занимават с това.
Точно в Геника си занесох течната цитонамазка за изследване преди и след конизацията.

# 604
Момичета, имах малко време и реших да прегледам отново първия пост на темата. Струва ми се , че може да бъде обогатен с още информация. Исках да споделя с вас моите предложения и ако преценим, че са важни неща,  да бъдат добавени в следващата нова тема.
Това , което аз мисля, че може да бъде полезно е :
 -Класификацията по Сен Гален
 - Класификацията по Бетезда
 - Основните неща в резултата като адекватност, еритроцити, левкоцити, койлоцити, бактерии, възпаление.
 - Други 'състояния' , които обсъждаме : полип, ерозио, ектропион, левкоплакия, еритроплакия, папилом .

По няколко думи за тях в първия пост ще бъдат полезни. Споделете вашето мнение и нека вземем решение Hug

Може да добавим и координатите на лекари, които не фигурират в първия пост, а в последно време се коментират в темата с положителни мнения.
.                                                                     И аз съм съгласна с предложението. Ако с нещо мога да помогна - казвай.

# 605
  • SF
Специално от полип течението обикновено е зацапващо и с цвят.

Точно такова е.

# 606
 Имам нужда от официална информация за класификацията по Сен Гален. Намирам само при рак на гърдата. Някой ако има , нека ми я изпрати.
Благодаря!

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 09:56 от Marsia_K

# 607
  • София
Здравейте отново. Преди няколко дни публикувах текста по-долу. Самоцитирам се. Сега имам ново неизвестно. Излезе ми отрицателен резултат от изследването за висорискови щамове на ЧПВ. Накратко-цитонамазка 2-ра степен, CIN 2-ра към 3-та степен. Единия лекар препоръчва горене, а другия конизция +кюретаж. И двамата съдят по резултата от една и съща биопсия. Дали може биопсията да даде грешен резултат, имайки предвид резултата от цитонамазката и липсата на ЧПВ? Rolling Eyes Лекарят, който ще ме конизира не ми е взел втора биопсия. И дали при липса на ЧПВ горенето не е по-добър вариант пред конизацията, въпреки умерено-тежката дисплазия, която показва биопсията? Да не се окаже само, че в моя случай може да се мине и с горене, а да ме конизират.  А дали е възможно да съм имала ЧПВ и за два месеца без полов контакт да съм се самоизчистила без да приемам имуностимуланти? Или пък дисплазията да се е появила не заради ЧПВ, а по-друга НЕЯСНА за мен причина. В главата ми е пълна каша...Flushed

Здравейте. Много съм притеснена и ако някой се включи със съвет ще съм много благодарна. Миналия месец отидох на контролен преглед при гинеколога, който посещавам по принцип. Той ме прегледа, напомни ми , че имам раничка и ми взе цитонамазка. Сподели, че матката ми е леко увеличена и можело да е аденомиоза. Това ме накара да отида при втори лекар, който се води много добър.  Той отхвърли аденомиозата, размерът на матката е в норма -44 мм. Гледа с колпоскоп и взе биопсия от "раничката" на шийката. Резултатът излезе:CIN 2-ра към 3-та степен. Според него, това трябва да се гори с лазер. Междувременно ми излезе и цитонамазката при първия лекар, която пък се оказа 2ра група. Споделих му , че съм ходила при друг лекар, който е взел биопсия и че резултатите са 2-ра към 3-та степен дисплазия и че той иска да ме гори с лазер и дори не споменава конизация. На това реакцията беше следната: "Щом ходиш при друг лекар, нека той да решава какво да прави, но според мен ако има наличие на високорисков HPV не трябва да се гори, а да се прави конизация, за да не се задълбочи проблема. Така се оказах с две различни мнения, а не ми се рискуваше, та отидох при онко-гинеколог. Той каза, че според тези резултати от биопсията се налага не горене а задължително конизация + кюретаж (който не бил задължителен, но препоръчителен). Каза, че патологът, който е излследвал материала от биопсията е надежден, затова втора такава няма да ми прави. Моля споделете, според вас правилното ли е решението за конизация + кюретаж? С пълна упойка ли са ви оперирали или със спинална? Аз имам генетично по-висок риск от тромбообразуване, така, че всяка интервенция, макар и не голяма увеличава риска. А дали хистероскопията не е по-удачния вариант, при положение, че кюретажа ще го правят за всеки случай, да не да има нещо в матката, тъй като втория лекар, при който бях има съмнение за полипи в матката. Така правели по принцип, но онко-гинеколога не ме е гледал с ехограф, а предполагм ще го направят непосредствено в деня преди самата операция. Моля за съвет.  Поздрави на всички.

# 608
  • Бургас
Аз бих заложила на конизацията, за кюртажа не знам какво да мисля. Бих го заменила с хистероскопия и ако там има проблем, ще си вземат насочена биопсия.

# 609
Имам нужда от официална информация за класификацията по Сен Гален. Намирам само при рак на гърдата. Някой ако има , нека ми я изпрати.
Благодаря!

Марсия, имам това скриншотнато, но не помня адрес на сайт. Като имам време ще проверя по хисторито на търсачката, ако мога да го намеря.

# 610
  • Бургас
A що не ти направят лийп, супер лека процедура е

# 611
Странно е защо лекарят е решил да вземе биопсия преди резултата от цитото.
Нещо на колпоскопа ли е видял?
Аз бих отишла на още един онкогинеколог или бих говорила с този дали е възможно биопсията да не е вярна.
Едит: Сега прочетох отново,че според онколога патологът е ок.
Друг вариант е отдолу да работи процес или пък ако е видяно петно на колпоскопа да е взето от него точно, а цитонамазката от околна здрава тъкан, тъй като е вземана от друг.

И мен ми излязоха отрицателни високорисковите. Другата седмица ще ходя да говоря с Дянкова какво ще правим.

# 612
  • София
Цитонамазката беше при първия лекар, при втория биопсията, тъй като се видя "раничката" на колпоскоп. Третия, който е Онко-гинеколог каза конизация и кюретаж, но пък днес ми излезе отрицателен на ХПВ, та и аз не знам какво трябва. Относно LEEP доктора каза, че като ме види преди операцията ще реши дали съм за конизация с ел. примка или скалпел.  Според вас къде може да се направи хистероскопия и конизация  (наведнъж), тъй като там , където ходих май хистероскопии не правят.

# 613
В частните клиники като Надежда и Щерев правят многи хистероскопии, но не знам колко са добри с конизациите.

По- вероятно е цитонамазката да не е окей, отколкото биопсията. За съжаление.

# 614
Наистина по-скоро е това. Може би вторият лекар е видял нещо на колпоскопа и затова е решил да вземе биопсия. Иначе при раничка с чист колпоскоп и добра група цитонамазка не се взима рутинно биопсия.

В Доверие също правят хистероскопия. Цената не беше скъпа преди две години, като махах полипа. Беше по някаква пътека и се доплащаше, но след като Ганчева я няма вече, не знам колко са добри останалите, нито кои са.

Общи условия

Активация на акаунт