Отговори
# 420
 Напълно съм съгласна с постовете на Meredith_Grey и Didi smile.

Darina26 пита за друг вариант освен конизация. Да, има такъв и аз го посочих. Логиката е  да се избира метод за лечение според степента на състоянието. Конизацията е сериозна манипулация/ операция и е добре да се прави в случаи, когато е наложителна.
 Цин 1 е лека дисплазия и обхваща клетките  само в долната 1/3 на покривния епител на шийката.  Моето мнение е че трябва да се прави информиран избор, когато се касае за такива манипулации и макар и ние да сме стресирани и притеснени с въпросите Ако еди си какво, то лекарите трябва да са абстрахирани от това и да не злоупотребяват с нашите страхове, а да избират точния начин за третиране или лечение.
 Резултата е от биопсия и няма къде да се е разпрострял процеса освен на определените граници при ЦИН 1. Ако деструкцията се направи от специалист и при необходимите условия , то всичко би било наред и достатъчно като решение за случая.

Скрит текст:

# 421
  • София
Дарина, аз не бих се подложила на скалпелна, ако имам само Цин1 (което ми предстои да разбера). Всички навсякъде казват, че не е голям проблем износването на дете, но аз смятам, че пишат повече от щастливите случаи. Тези, които са останали бездетни и не са могли да исносят дете, не им е до форуми. Не обвързвам никого с мнението си, но и аз те съветвам да потърсиш второ и трето мнение. Това е рязане на шийката, за мен като нераждала не е безобидна операция.

При лийп и други подобни май не може да се каже изрязано до здраво, обаче, защото ръбовете са изпържени и клетките не се знае какви са. И понеже не съм съвсем наясно, все пак да попитам след лийп, където се реже по- малко, има ли след това възстановяване на тъканта в смисъла на регенериране или поне частично? Както когато ти извадят зъб и след време, на мястото на дупката да се възстановява венецът до плоско.

Аз вече се чудя, като чета. Що добри лекари ме моткат и още биопсия не са ми взели и не са ме мазали с разтвори за колпоскоп, нямам идея. Уж беше ектопия, последния път била ерозия коллото 20ст.  Мислех си, че след като имаш оплаквания и очевидно проблем, като си плащаш, казваш, че искаш и колпоскоп. Йодът не е като да е супер скъп.

Скалпелната конизация е за по-тежки случаи.
Има си граници при LEEP - най-горните под обгарянето, те ако са ок няма как и изгорените да са зле. И се възстановява напълно, при много жени не си личи че е правено нещо и ако не е дълбоко (а то обичайно не е) няма и скъсяване на шийката.
Ако не ти взимат биопсия няколко добри лекари значи просто няма нужда. При мен няколко лекари едно и също си казваха - задължително биопсия. Приятелка от години си има никога не са искали да й вземат, а с ме посещавали едни и същи специалисти. Има разлика във вида на "раничките", довери се на лекарите.

# 422
  • Бургас
Март месец имах конизация, сега съм бременна след ин витро. Зависи колко се реже.С лийп бях аз.

# 423
 Ако не е много влошено положението се премахва тъкан от външната част на шийката, ако мога така да се изразя, а канала се запазва.

Скрит текст:

6 седмици след процедурата би трябвало да е като нова Wink
Скрит текст:

# 424
Здравейте.
Смятате ли, че има нещо притеснително:

Описание на находката: 1009
Ендоцервикален и плосък епител
Левкоцити (+)
Л.Б. (+)
Еритроцити (-)
Слуз (+)
PAP II

Естествено ще се консултирам и с лекар.

# 425
Искрено благодаря на всички,които споделиха своето мнение. Сега ми е малко по спокойно,но ще потърся и друго мнение. Другото,което искам да попитам, е когато отида на друго място и там искат да повторят цитонамазката,колпоскоп и биопсия няма ли да е много травмиращо за шийката или е по добре и там да повторят изследванията?
Другото,което искам да попитам е за мнения за др Еленчев от Надежда,имам позната,която преди е работила в Надежда и ми препоръча да отида и при него.

# 426
Mattie123, според мен всичко е наред.

Дарина, чувала съм добри мнения за доктора. Иначе ти препоръчвам да си вземеш всички изследвания , отиваш с тях при лекаря и  казваш , че си за второ мнение. Лекаря ще прецени, какво е необходимо да направи. За цитонамазка е добре да има минали 3 месеца от предходната, защото може да даде фалшиво добър резултат. Колпоскоп може да се прави по-често. Втора биопсия е излишно да се направи повторно, според мен.

# 427
Меридит Грей, благодаря, както и на Марсиа за картинката с обяснението. Проблемът е, че не знам на кого да се доверя. Единият искаше да взима биопсия, другата казва ЦИН на колпоскопа, а третата ме кара да се тествам за HPV. Вероятно ще се наложи така или иначе биопсия, но така се забавят нещата. Мисля, че при раничка и полипи се прави поне колпоскопия. Може да се опитват да ме разиграват по изследвания, щото съм притеснена покрай тия неща и изглеждам сдухана.
Мишелин, пусни си и микробиология. Не е толкова травмиращо, а не е излишно никога. Simple Smile

# 428
  • Бургас
Искрено благодаря на всички,които споделиха своето мнение. Сега ми е малко по спокойно,но ще потърся и друго мнение. Другото,което искам да попитам, е когато отида на друго място и там искат да повторят цитонамазката,колпоскоп и биопсия няма ли да е много травмиращо за шийката или е по добре и там да повторят изследванията?

От второ цито или биопсия на този етап не само няма нужда, ами и е не е ОК. Симат черно на бяло цито и резултат от хистология. защо да повтарят, ти не си опитен заек. Единствено можеш да повториш колпоскопа. Нито ще навреди, нито ще замаже нещата. Още повече там е субективна история, защото е важен уреда зад колпоскопа Simple Smile  Та второ мнение си е добра идея.
Конизация при ЦИН 1 си е касапска история. Бих го оправдала само ако лезията навлиза в канала. Иначе при млад човек се оставя първо на имунитета.

В тоз дух днес съм на колпоскоп. Да ми стискате всички палци, да няма нищо.  Реших, че няма да мина само с цито и ще отида да ме видят пак.
История:
Февруари: ТБцитонамазка 3А - LSIL + чист колпоскоп /едно малко петно, но не взеха биопсия - не сметнаха за необходимо. Коментар: добре изглеждаща шийка/.
Март: МБ с всякакви буби: БВ + е.коли+липса на лактобацили
До Апирл АБ лечение, след него терапия със Силаут /самоназначен Дим Плюс/
Юни: Пап 2 - б.о.

# 429
Трябва да си запиша час за профилактичен преглед, а след д-р Ганчева не зная при кого Sad Преглеждах първия пост в темата и си набелязах д-р Дянкова. Видях, че има добри отзиви и за за Кюркчиева от Гвендолин, но се чудя дали да не ида при д-р Костова, която всъщност заместваше д-р Ганчева. Май най-вече клоня към нея, пък защо и аз не зная. Някой има ли й координатите?

# 430
  • София

Конизация при ЦИН 1 си е касапска история. Бих го оправдала само ако лезията навлиза в канала. Иначе при млад човек се оставя първо на имунитета.

Не е задължително да е касапска история, при мен беше ЦИН1, но бяха няколко петънца на голямо разстояние и нямаше особена разлика дали ще горят цялата шийка или ще се изреже пак с ток.... Отделно че и друго усложнение наложи все пак конизация с ток и не съжалявам. Имунитета за 3-4 месеца  нищо не промени.

# 431
  • София
Трябва да си запиша час за профилактичен преглед, а след д-р Ганчева не зная при кого Sad Преглеждах първия пост в темата и си набелязах д-р Дянкова. Видях, че има добри отзиви и за за Кюркчиева от Гвендолин, но се чудя дали да не ида при д-р Костова, която всъщност заместваше д-р Ганчева. Май най-вече клоня към нея, пък защо и аз не зная. Някой има ли й координатите?
Доктор Ганчева препоръчва доктор Станков от Шейново. Лично на мен така ми каза.

# 432
dyndla, благодаря ти... Може да е тъпо, и макар и да съм ходила при мъже гинеколози, напоследък предпочитам да съм при жена сякаш. Ще го обмисля все пак, благодаря ти отново. Ще се опитам да намеря и координатите на д-р Костова. Ако някой знае малкото ѝ име, моля да го сподели Simple Smile

# 433
  • София
dyndla, благодаря ти... Може да е тъпо, и макар и да съм ходила при мъже гинеколози, напоследък предпочитам да съм при жена сякаш. Ще го обмисля все пак, благодаря ти отново. Ще се опитам да намеря и координатите на д-р Костова. Ако някой знае малкото ѝ име, моля да го сподели Simple Smile
Звъниш на стационарни тел. на Ганчева. Сега отговаря тази докторка Костова. От Станков, няма какво да се притесняваш, много е готин. Обяснява всичко подробно.

# 434
  • София
Меридит Грей, благодаря, както и на Марсиа за картинката с обяснението. Проблемът е, че не знам на кого да се доверя. Единият искаше да взима биопсия, другата казва ЦИН на колпоскопа, а третата ме кара да се тествам за HPV. Вероятно ще се наложи така или иначе биопсия, но така се забавят нещата. Мисля, че при раничка и полипи се прави поне колпоскопия. Може да се опитват да ме разиграват по изследвания, щото съм притеснена покрай тия неща и изглеждам сдухана.
Мишелин, пусни си и микробиология. Не е толкова травмиращо, а не е излишно никога. Simple Smile

Здравей! От известно време чета темата, но не съм се включвала досега. Преди 7 години минах през нещо подобно..моят случай беше по-различен, но объркването, което изпитвах беше почти същото Simple Smile
Минах през мноого лекари тогава и един предлагаше едно, друг - друго..различни изследвания и т.н.
Намерих спокойствие и сигурност след като попаднах при д-р Славчев (сега доцент). Впоследствие той ми прави LLETZ и продължих да се следя при него. На всеки преглед прави колпоскоп, ехограф, цитонамазка, а това което ми харесва е, че не е привърженик на прекалената и прибързана намеса.
Не е евтино при него, също е малко особен, трудно му се разбира, но му свикнах и питам докато разбера..той пък не се сърди и повтаря Simple Smile
Успех! Пожелавам ти скоро да намериш човека, на когото да се довериш!

Общи условия

Активация на акаунт