На море в Гърция 2018 - III

• 79 748
  • 756
  •   2
Отговори
# 150
Готова съм! Има и карта, и снимки.

Загори са 46 каменни села разположени северно от Янина.  Лесно достъпни по хубави пътища, макар и със серпентини и голяма денивелация. Две нощувки, чисти ден и половина са минимума, за да добиеш някакъв минимален поглед в/у тях, иначе за ходещи хора сигурно и седмица могат да си ходят от хълм на хълм. В нашия хотел засякохме хора от Украйна, Франция, Холандия, Чехия, та дори и Сингапур! Как бяха научили за това място, изумих се! Ние малко автотуристи се изявявахме, но почти всички други бяха супер екипирани за преходите.
Вица и Монодендри, това са двете централни села,идеални за изходен пункт за района. Ако искате социален живот изберете Монодендри, ако искате тотално потапяне в атмосферата, то Вица. Силно препоръчвам хотела - Еn Chora Vezitsa.
Нямах идея, какво точно ще правим там, бях прочела за наблюдателни площадки, за мостове от 16-18 век, но хората от хотела на един лист ми направиха маршрут.
1-ви лъч Вица-Монодендри/паркинга/-пеша до църквичката Аг.Параскеви, невероятно място, минава се през дворчето му и има тераса за наблюдение на каньона, на площадката пробвайте ехото. Обратно на паркинга, излизате от Монодендри по другия му път, там има място за купуване на сувенири, хващате пътя за Оxia, наблюдателната площадка, по пътя се минава през каменната гора, най-добре се вижда структурата на скалите там, един слоест камък, от който са направени всички покриви на къщите. Пътят свършва при Оксиа, връщате се обратно към Вица.
2-ри лъч Вица-Папиго /голямото и малкото/ - на разклона за Аристи първо се отклонявате към Викос, там е и втората наблюдателна площадка, таверната е много добра, една българка я държи, страхотно луканико ни предложи, свинско, агнешко, всичко беше на ниво. От там може да се превземе каньона, около 6 часа бил прехода, но трябва да си организираш транспорта за връщането. Ако не целия преход, от там може с малко ходене, вижда се долу в ниското, да се стигне до извора на реката, която минава през каньона. Връщане обратно до разклона и се поема по пътя, Аристи-Папиго-Микро Папиго. Тук вече ни заваля много силно и само от колата ги видяхме. Между Голямото и малкото Папиго се намират естествените скални басейни, но ние не успяхме да ги видим, ходи се малко от пътя, поради дъжда. Всички тези неща са отбелязани с табелки и няма начин да се пропуснат. След Аристи се прекосява реката и може и по нейното корито да се направи разходка, бях гледала клипчета в Ютюб. Там предлагат и рафтинг, осведомих се, че в Аристи има две фирми, които го предлагат. Аристи е доста оживено селище, евентуално и то става за отсядане, но е малко далече от другите неща.
3-ти лъч Вица-Кипи, по пътя или с малко ходене от 3-4 минути се виждат 4 от мостовете на Загори.
Тази разходка я направихме за един ден и то изцяло с дъжд в следобедните часове. Естествено може да се разшири, примерно след Кипи имахме желание до Цепелово да отидем, но не успяхме.
Невероятно красиво е, снимките и жалкият ми обектив по никакъв начин не могат да обхванат внушителната панорама и невероятните гледки.
От селата в планината отидохме и за един ден до Янина и Янинския остров. Хубав е островът,  хубав е и музеят на Али Паша. Заслужава си да спиш в планината и да слезеш до езерото.

https://www.flickr.com/photos/74844301@N07/albums/72157698200648 … with/43189295461/

https://drive.google.com/open?id=1W8L0354uhkVW5LkoDBRBWqy9xqOwXE … n&usp=sharing

# 151
  • някъде ... тук ...
Ехааа, evhen! Много благодаря!
Чела съм за Загори мисля в пътеводителя на NG. Ще го планирам за по-натам Simple Smile

Мостът Рио-Антирио е уникален! И с ферибота е интересен за гледане. С кемпер беше 11Е та бяхме в едната посока с ферибот, а в другата - по моста (пак е 13.20). Не знаех за картата. Благодаря, kativita!

# 152
  • Пловдив
evhen, уау! Даваш ми много материал  за размисъл, учудвам се, че не съм ги знаела до момента тези села???
Благодаря и за споделените маршрути!

# 153
  • София
Значи, ужасни сте 😂 и ние ще направим завой към Рио-Антарио😆 Само да кажете как е пътя към Йоанина, че и Метеора е в плановете на връщане.

# 154
Екстра си е пътят, почти изцяло е магистрала вече (ако за Антирио-Янина питаш).

# 155
  • София
Екстра си е пътят, почти изцяло е магистрала вече (ако за Антирио-Янина питаш).

Супер, точно за този.

# 156
Обиколих Загора и националния парк Пиндос преди години Уникално е

Тези карти за моста са от доста отдавна И аз често се качвам на ферибота По бавно и красиво е

# 157
  • София
И аз да се включа с възхищението си от моста. Уникално съоръжение.  Много ме беше впечатлил и филма на National Geographic за построяването му - има го в youtube, ако някой се интересува. За тези които пътуват от Патра и искат да минат по моста, трябва да внимават, защото повечето предпочитат ферито и ние като овце тръгнахме след колоната и бая се  объркахме после. Добре че един отзивчив грък ни упъти, че иначе нямаше да успеем да минем по моста и щях да съм много разочарована после.

# 158
Много точна забележка, всъщност точно в такива случаи сме хващали  ферибота - когато се заплеснем по пътя и слезем отдолу, та да не се връщаме.

# 159
  • София
Момичета (и момчета), много се радвам, че темата ни придоби отново този облик - пълна с полезна информация и лични впечатления. И най-вече с вдъхновение за пътуване. Благодаря ви, че ви има! И че ме запалихте по Гърция. И сега отърване няма Simple Smile

# 160
Има един разклон, в дясно се слиза долу за ферибота, направо е за моста. И най-хубавото е, че подхождайки откъм Патра го виждаш първо странично, преди да се качиш на него. От другата страна май не е така. Даже съм успяла и да го заснема разклона, но е с много лошо качество снимката, извинявам се за което, че с едната ръка правех клипче с телефона, с другата снимах напосоки с фотото   В дясно е за Рио-фери, направо за Рио бридж.
Ето ги филмите, два са, но на руски
https://www.youtube.com/watch?v=zglUn_lUFwA
https://www.youtube.com/watch?v=zTfHZct1Jxw

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 15:27 от evhen

# 161
  • София
Идвайки от Патра, спряхме преди моста до една крепост. Препоръчвам! Гледката към моста е прекрасна! Няма да е нужно да се правят сложнотии като снимането на Евхен.  Grinning

Ето снимка от там:

И една през предното стъкло на колата:

# 162
Мисля, че тази снимка направих от ферибота

Тук е заедно с няколко от Делфи, Галаксиди, Нафпактос, Коринтския залив и Парнас, снимани набързо на крак. Май ще трябва да ходя пак на по-старателна фотосесия - https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157649118353598

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 16:07 от Параход

# 163
Толкоз далече от моста ли пътува ферито? Надявах се да се доближава повече!

# 164
Бе не ми се струва да пътува много далече. Сигурно ъгълът е такъв. Все пак мостът е много дълъг, има повече от три стълба.

Общи условия

Активация на акаунт