На море в Гърция 2018 - III

• 79 770
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Хубава раздумка се получи - кой със спомени, кой с планове Simple Smile

# 166
  • някъде ... тук ...
ето от тръгването от към континента и към края:
1, 2

# 167
  • София
Здравейте, отказах се от Волос и се насочих към континенталното Йонийско крайбрежие. Намислих няколко нощувки в Амудия и Сивота, като освен за плаж се ползват за разглеждане и на островите в близост. Всичко прекрасно, но една приятелка ми сподели, че е мислела подобен план, с отсядане само в Амудия, но Гърци техни познати са я разубедили. Според тях от началото на август морето в тази част ставало доста неприятно и излизали големи вълни. Моля ви, споделете вашите впечатления. Струва ми се, че в Сивота не би трябвало да е толкова зле. Пред нея е реално Корфу, докато пред Амудия наистина няма нищо .

# 168
Вълни могат да излязат навсякъде в морето, била съм в Амудия в началото на септември и си беше идеално.

Иначе плажчетата на Сивота наистина са затворени - Корфу е далеч, но има цяла броеница малки островчета, които могат да се обиколят с лодка.

Разбира се, година с година не си приличат, няколко поредни години през септември имаше големи порои на Йонийско, но то това лято имаше дъждове и на Егейските острови, дори на Пелопонес, в края на юни, което пък хич не е било.

# 169
Здравейте, планираме меден месец в Гърция (медена седмица по-скоро). В момента основната дилема ни е Циклади или Йонийски острови? Аз май по клоня към Циклади, но предпочитам да чуя и вашите мнение. И също така бихте ли препоръчали агенция към която да се насоча за организирана екскурзия?

# 170
Готова съм! Има и карта, и снимки.

Загори са 46 каменни села разположени северно от Янина.  Лесно достъпни по хубави пътища, макар и със серпентини и голяма денивелация. Две нощувки, чисти ден и половина са минимума, за да добиеш някакъв минимален поглед в/у тях, иначе за ходещи хора сигурно и седмица могат да си ходят от хълм на хълм. В нашия хотел засякохме хора от Украйна, Франция, Холандия, Чехия, та дори и Сингапур! Как бяха научили за това място, изумих се! Ние малко автотуристи се изявявахме, но почти всички други бяха супер екипирани за преходите.
Вица и Монодендри, това са двете централни села,идеални за изходен пункт за района. Ако искате социален живот изберете Монодендри, ако искате тотално потапяне в атмосферата, то Вица. Силно препоръчвам хотела - Еn Chora Vezitsa.
Нямах идея, какво точно ще правим там, бях прочела за наблюдателни площадки, за мостове от 16-18 век, но хората от хотела на един лист ми направиха маршрут.
1-ви лъч Вица-Монодендри/паркинга/-пеша до църквичката Аг.Параскеви, невероятно място, минава се през дворчето му и има тераса за наблюдение на каньона, на площадката пробвайте ехото. Обратно на паркинга, излизате от Монодендри по другия му път, там има място за купуване на сувенири, хващате пътя за Оxia, наблюдателната площадка, по пътя се минава през каменната гора, най-добре се вижда структурата на скалите там, един слоест камък, от който са направени всички покриви на къщите. Пътят свършва при Оксиа, връщате се обратно към Вица.
2-ри лъч Вица-Папиго /голямото и малкото/ - на разклона за Аристи първо се отклонявате към Викос, там е и втората наблюдателна площадка, таверната е много добра, една българка я държи, страхотно луканико ни предложи, свинско, агнешко, всичко беше на ниво. От там може да се превземе каньона, около 6 часа бил прехода, но трябва да си организираш транспорта за връщането. Ако не целия преход, от там може с малко ходене, вижда се долу в ниското, да се стигне до извора на реката, която минава през каньона. Връщане обратно до разклона и се поема по пътя, Аристи-Папиго-Микро Папиго. Тук вече ни заваля много силно и само от колата ги видяхме. Между Голямото и малкото Папиго се намират естествените скални басейни, но ние не успяхме да ги видим, ходи се малко от пътя, поради дъжда. Всички тези неща са отбелязани с табелки и няма начин да се пропуснат. След Аристи се прекосява реката и може и по нейното корито да се направи разходка, бях гледала клипчета в Ютюб. Там предлагат и рафтинг, осведомих се, че в Аристи има две фирми, които го предлагат. Аристи е доста оживено селище, евентуално и то става за отсядане, но е малко далече от другите неща.
3-ти лъч Вица-Кипи, по пътя или с малко ходене от 3-4 минути се виждат 4 от мостовете на Загори.
Тази разходка я направихме за един ден и то изцяло с дъжд в следобедните часове. Естествено може да се разшири, примерно след Кипи имахме желание до Цепелово да отидем, но не успяхме.
Невероятно красиво е, снимките и жалкият ми обектив по никакъв начин не могат да обхванат внушителната панорама и невероятните гледки.
От селата в планината отидохме и за един ден до Янина и Янинския остров. Хубав е островът,  хубав е и музеят на Али Паша. Заслужава си да спиш в планината и да слезеш до езерото.

https://www.flickr.com/photos/74844301@N07/albums/72157698200648 … with/43189295461/

https://drive.google.com/open?id=1W8L0354uhkVW5LkoDBRBWqy9xqOwXE … n&usp=sharing

Благодаря за разказа! Върнахте ме близо 20 години назад във времето, когато и аз бях по тези места. Тогава в Монодендри имаше празник и на площада бяха наредени маси, имаше музика и беше страхотно. А Янина е прекрасна с това езеро, островът, крепоста. В близост имаше и една пещера с много интересни сталактити и сталактити - Перама. Прииска ми се отново да отида в тази посока.

# 171
  • София
Вълни могат да излязат навсякъде в морето, била съм в Амудия в началото на септември и си беше идеално.

Иначе плажчетата на Сивота наистина са затворени - Корфу е далеч, но има цяла броеница малки островчета, които могат да се обиколят с лодка.

Разбира се, година с година не си приличат, няколко поредни години през септември имаше големи порои на Йонийско, но то това лято имаше дъждове и на Егейските острови, дори на Пелопонес, в края на юни, което пък хич не е било.
Параход, благодаря за успокоението!
Няма да променям плановете. А и да е.лошо времето дестинацията е основно с идея отправна точка за дневни разходки.

# 172
  • Младост 4
О, и аз се върнах в спомени… Каньонът Викос мисля, че беше най-дълбокият каньон в Европа, с най-стръмни склонове. Много е красив и величествен, и скалните мостове са впечатляващи, и изумрудено-зелените реки, и китните селца. Наистина е странно, че дестинацията е толкова непопулярна сред нашенци.

Последна редакция: пт, 13 юли 2018, 12:42 от Сали

# 173
geryaleksandrova Миналата година в краят на юли началото на август бяхме след Амудия в Луца-Врахос - нямаше вълни, морето беше прекрасно. Другата седмица пак тръгваме натам. Ще направим малко плаж и и обиколки в района, а след това тръгваме на обиколка в Пелопонес. Благодаря на евхен и останалите за споделената информация - от огромна полза ми е. Допълних си списъка с желани места и май го препълних - дано ме издържат Blush
Все още съм в чудене обаче, къде да направим две нощувки на западния бряг и три на източния, а после през Коринт и Делфи ще се прибираме за Пловдив. Ще съм благодарна за всяко предложение:blush:

# 174
Промахон..по обед в колата чакане един час...издъхнахме от жега....не ми се мисли петък вечер какво ще е , а събота, а неделя...всяка 3 та кола румънска всяка 2 ра Софийска и Пловдивска.

# 175
Pinko, а всяка 1-ва каква беше? Simple Smile

Все още съм в чудене обаче, къде да направим две нощувки на западния бряг и три на източния, а после през Коринт и Делфи ще се прибираме за Пловдив. Ще съм благодарна за всяко предложение:blush:
Опасявам се, че не разбрам много добре въпроса - за самия Пелопонес ли се отнасят тези 2+3, или за пътя дотам и обратно?

# 176
  • Варна
Имате ли впечатления от плаж Велика и изобщо тази област?

# 177
Само на Пелопонес ще са 4-5 нощувки. Ние идваме от Закинтос. Преди това ще бъдем на ивицата Луца-Врахос.
Планът ми е да обиколим в този ред местата на Пелопонес - Олимпия,  Войдокилия, Неокастро, Пилос, Метони, Кардамили, Ступа, Ареополи, Дирос/пещерите/, Геролименас, Ватия, нос Тенаро, Гитио, Плитра, Елафонисос, Монемвасия, Нафплио, Тиринта, Епидавъра, Аргос, Микена, Немея, Коринт, Делфи.
Чудя се дали да 2-Пилос и 3-Нафплио /но тогава Мани ще е далече/ или 5-Ступа /но тогава имаме много път до Метони/ или да направя 2-Пилос, 2-Ступа, 1-Нафплио. Ето това се чудя, как да ги разпределя, защото не ми се иска да прекарваме в път повече от 3 часа на ден и къде на някое по-спокойно място.

# 178
Малко пресилена ми се струва тази програма за времето, което имате. Леко ще хвърчите по трасето.

За сведение подобна програма без Аргос, Метони и още едно две я направихме за 16 дни. А за влизане в обектите изобщо не мисля, че ще ви стигне времето.

# 179
  • Шумен
Здравейте! Плануваме пътуване септември месец до Лефкада, насочила съм се към Зора турс по тази програма http://www.zoratours.com/holidays_greece/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B … D0%B0%D0%B4%D0%B0 - моля за мнение - пътувал ли е някой с тях и септември добре ли е за там?

Общи условия

Активация на акаунт