На море в Гърция 2018 - III

• 80 446
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Как е откъм комари ? Поносимо ли е Simple Smile
Е, има,  но с Аутан се справихме.Blush

# 241
  • Sofia
Здравейте, момичета! Simple Smile

За трета поредна година се записвам в тази чудесна тема и тъй като за последните си 2 почивки получих куп полезни съвети и мнения от вас, мисля, че е крайно време самата аз да допринеса към богатството на темичката. bouquet

Миналото лято, с любимия мъж изживяхме една незабравима почивка на Елафонисос (Elafonisos).
Както вероятно знаете, това е много малко райско островче, намиращо се в непосредствена близост до една от най-южните точки на континентална Гърция.
Островчето се отличава с лазурните си води, прекрасни гледки и с един от най-емблематичните гръцки плажове – Симос (Simos).

Търсихме нещо подобно на Крит, но в по-малки мащаби, и определено мога да кажа, че го открихме. thumbsup

Трябваше още миналата есен да се включа с ревю на преживяването ни, но все го оставях за по-нататък... Blush
Ще се опитам да систематизирам информацията, доколкото ми е възможно, за по-голяма прегледност на разказа.

1. Пътуването дотам и обратно:

Тръгнахме от София към 6 сутринта и пристигнахме на кея срещу острова в 19.30 ч., като не сме спирали дори да хапнем набързо.
Колега на моя мъж неволно го беше подвел, че е удачно да минем по магистралата за Патра и през самата Патра – наистина пътят дотам е нов, но този маршрут, като че ли, е по-дълъг и toll таксите определено са повече. Отделно, трябва да се заплатят €12-15 за минаване по моста на Патра.
На връщане минахме през Коринт и Атина и се оказа относително по-бързо и с по-ниски toll такси.
Така че категорично препоръчвам втория вариант.

2. Градчето:

Селището е наистина маломерно, което за мен по никакъв начин не е недостатък. Всъщност, разполага с всичко необходимо за всеки средностатистически турист.

В края на септември, когато се състоя нашата почивка, за наш късмет, тълпите от посетители вече бяха значително разредени и островчето беше обзето от блажена тишина и спокойствие.
По-голямата част (от иначе малкото на брой) туристи бяха гърци, италианци и англичани – почти не срещахме посетители от балканските народи.
Разбираемо, предвид отдавна започнала учебна година, нямаше почти никакви деца или младежи. Туристическият поток се състоеше предимно от двойки на средна възраст.

Искам още в началото да направя уточнението, че островът определено не е сред бюджетните гръцки дестинации за почивка. Всичко беше с поне 1/3, ако не и с 1/2, по-скъпо от Сарти, например, където почивахме през лятото на 2016-та.
Така че, ако отидете на Елафонисос на някакъв етап, моят съвет е да си заделите малко по-голяма сума за харчене. Money

Самото градче, както вече споменах, е много мъничко. Почти всички ресторанти, магазини и барчета са разположени на централната алея, която върви по продължение на морската ивица.

Ето няколко спорадични снимки от личния ми архив, за да придобиете представа за градчето:

Скрит текст:
Първите 3 снимки са правени от ферибота:

2.1. Хотелът:

Отседнахме в "eStella Hotel".
Не сме правили резервация през Booking, свързахме се директно със собственичката на хотела, която така и не ни поиска капаро. Simple Smile
Нямам абсолютно никакви забележки, по отношение на хотелчето – чисто, кокетно и изрядно.
Собственичката се оказа много мила и точна дама, с гостоприемно отношение.
Изобщо, на хотела поставям Отличен 6+.

2.2. Места за хапване:

Първо, искам да уточня, че останах наистина много доволна от гастрономическите наслади, които островчето предлага. Simple Smile Не става въпрос за нищо претенциозно, просто храната много ми хареса, въпреки че, признавам си, не съм чак такъв голям фен на традиционните гръцки ястия.

Закуските, предлагани от 2-те "баничарници" в градчето, ми се видяха невероятно вкусни, препоръчвам на 100%!

Първата закусвалня се намираше точно срещу хотела ни. Не знам как се казва, но ето за тази иде реч.
От нея си вземахме една божествена баничка с шунка и разтичащ се кашкавал. Heart Eyes

Втората баничарница се намира горе-долу по средата на централната улица, няма как да я пропуснете. Собственичката се оказа голяма симпатяга. Оттам си купувахме банички със спанак, ванилова пита и още поне 1-2 неща – абсолютно всичко беше уникално.

2-3 пъти предпочетохме да си вземем храна за вкъщи и да си хапнем на тераската, понеже бяхме твърде уморени да ходим по заведения, и аз винаги си купувах пица или палачинка от едно малко по-лъскаво заведение, което отново се намираше на Главната. Не мога да се сетя как точно се казваше, но ако тръгнете да го търсите, няма как да не го намерите.
По-вкусни и "натруфени" палачинки наистина не съм яла в живота си – имаше всякакви видове – солени, сладки; кой, каквото предпочита.
Пиците също бяха доста добри.
Единственият недостатък на това заведение е, че цените ми се видяха височки... Палачинките и пиците бяха по около €15.

Иначе, по централната алея има доста кокетни ресторантчета, които предлагат традиционни гръцки ястия. Обстановката е много романтична, защото всички маси са в непосредствена близост до морето.

Това заведение ни направи най-приятно впечатление.
Намира се в началото на Главната, в близост до пристанището.
Предлаганата от тях храна е много вкусна, а като седнеш на някоя от по-крайните маси, можеш да подхвърляш по нещо на подаващите се от водата риби, рачета и дори малки морени! Мястото е осветено със специални лампи, като атракция за туристите, и виждаш всичко, което се случва във водата.
Единствено фактът, че последната вечер май ни излъгаха със сметката, оставя леко горчив вкус в устата, ама както и да е... Wink

3. Плажовете:

3.1. Елафонисос е известен с един от най-знаковите гръцки плажове – Симос (Simos), който е с огромни размери и оставя усещането за тропически рай.
Състои се от два залива, с кристално чисти води, разделени по между си от малко скалисто полуостровче. От високо изглежда така.

Всъщност, сигурно не е от особено значение, но ще спомена, че по-дребният залив е известен като "Малкият Симос", а по-мащабният – като "Големият Симос" или "Саракинико" ("Sarakiniko"), но тези названия са условни.

И двете заливчета са оборудвани с обслужващи ги заведения и прилежащи към тях чадъри + шезлонги.
Искам да уточня, че май във всички зони шезлонгите се заплащаха, отделно от консумацията към заведението. Както си е в България.

Ние по-често бяхме на "Малкият Симос", т.е. лявото заливче, защото усилено практикуваме шнорхелинг, а там имаше доста скали и морски създания за разглеждане. Simple Smile

На "Големият Симос" / "Саракинико", доколкото видях, май има и интимен нудистки кът, та, ако някой си пада любител, да си знае... Mr. Green

Ако сте физически активни, може да се изкачите до върха на полуостровчето, разделящо двата залива.
Гледките, които се разкриват от възвишението, са разкошни. Пейзажът е средиземноморска класика.
На върха на хълма има някакъв импровизиран паметник / "тотем", с чието значение не съм запозната. Показала съм го на снимките по-надолу.
Може би идеята е всеки турист, успял да стигне до най-високата точка, да постави свое собствено камъче в градежа на това самобитно творение.

Ето малко снимки и от района на Симос (правени са в един от най-ветровитите дни, по време на престоя ни там, затова има такива големи вълни):

Скрит текст:

Това е своеобразният каменен "монумент", за който споменах по-нагоре:

3.2. Има и още едно прекрасно усамотено плажче, което се намира в голяма близост до Симос. Казва се Лефки (Lefki). Пада се от лявата страна по пътя за Симос, няма как да не го видите.
За там трябва да си носите чадър, защото то не се обслужва от заведенията. Водата е изключително спокойна, все едно сте на езеро.
Ние така и не го посетихме нито веднъж, защото контингентът на плажуващите там се състоеше предимно от 60-годишни италианци. Laughing

3.3. Друг вариант за плажуване е, вместо да тръгвате надолу, посока Симос, да отидете в северозападната част на острова, към другия по-главен плаж – Като Ниси (Kato Nisi).
На мен лично Като Ниси не ми направи кой знае какво впечатление. Със сигурност не е лош, но в сравнение с пищността на Симос, бледнее.

3.4. Интересното е друго, обаче – малко след като излезете от градчето и тръгнете към Като Ниси, по крайморския асфалтиран път, от дясната ви страна периодично ще се откриват живописни каменисти плажчета / заливчета, които биха били изключително подходящи за шнорхелинг, риболов или просто, за да си направите незабравими снимки на фона на приказен пейзаж.

Ето част от въпросните каменисти заливчета:

Скрит текст:

3.5. Другият любопитен момент е, че след Като Ниси попаднахме на още по-готино място за плажуване. Напълно изолирана пясъчна ивица, без жива душа̀ наоколо. Мястото отново беше много подходящо за шнорхелинг.

Прилагам фотоси:

Скрит текст:
Първите 2 снимки са правени от едно възвишение в далечината (вдясно се вижда плажът Като Ниси):

Тук отново в далечината се забелязва Като Ниси:

Красиви цветни храсти, украсяващи пътя към заливчетата:

Не знам, обаче, дали дотам може да се стигне, ако колата ви не е SUV. Предполагам, че ако сте с обикновен автомобил, трябва да го оставите някъде из улиците на вилната зона и да ходите пеша до плажната ивица.

3.6. Последният плаж на Елафонисос, който може да посетите, е тайнственият плаж Аглифтис (Aglyftis / Agliftis).
За по-запалените авантюристи би бил много интересно място, защото е изключително непопулярен сред туристическата маса и е много труднодостъпен.
Дори местните, или не бяха чували за съществуването на въпросния плаж, или нямаха идея как се стига дотам. Някои дори твърдяха, че плажът е достъпен само чрез лодка. Simple Smile
Всъщност, има път дотам, но на места е доста опасен и мъчен за извървяване – категорично не е подходящ за малки деца, трудноподвижни или по-страхливи хора.
Някои местни ще ви насочат към едно заведение, на върха на вилната зона, откъдето смятат, че започва пътеката за Аглифтис, но това не е така. Това, всъщност, е старият път, който, доколкото разбрах, вече е преграден и не съществува.

Истинската пътека към настоящия момент започва там, където свършват малките плажчета, разположени след Като Ниси, за които писах по-нагоре.
Пътеката върви изцяло по продължение на морската ивица, така че не мисля, че има как да се объркате. На места е ужасно стръмна и се налага да си помагаш с ръце, за да преминеш успешно натам.
Отнема към час - час и нещо в едната посока, за да стигнеш до Аглифтис.

Когато най-после се добереш до тайнствения плаж, пред теб се извисява малък мистичен православен параклис. Не си спомням дали вратата е перманентно отключена или някъде около нея се намираше ключ, с който човек може да си отключи, но църквичката приема посетители по всяко време.
Отвътре е богато украсена с прекрасни икони, свещници, бокали.
Може да си донесете свещички (+ запалка / кибрит), които да запалите и да си намислите желание... Вярвам, че ще се сбъдне.

Отидохме на Аглифтис с ясната идея да практикуваме така любимия си шнорхелинг, но с разочарование установихме, че времето не е подходящо. Sad Вятърът беше умерен, имаше вълнение и подводни течения.
Скокнахме за петнадесетина минутки във водата, но предвид, че нямаше жива душа̀ наоколо и с оглед на споменатото вече течение, леко ни достраша да влизаме много навътре, а предварителният план беше да стигнем чак до близко разположеното островче и да го разучим.
Не се осмелихме, все пак. Задръжките на разума надделяха над слепия авантюризъм. Rolling Eyes Може би – за добро...

Снимки:

Скрит текст:
Това е началната точка на пътя към Аглифтис:

От следващата снимка, сами може да видите колко непроходима и "невидима" е пътеката на места:

На следващите 2 фотоса, църквата на Аглифтис вече се забелязва в далечината:

4. Монемвазия (Monemvasia):

Това е една от забележителностите около Елафонисос, които си струва да се посетят. Представлява средновековен византийски крепостен град.
Може да се качите с кола до самия вход на крепостта, за да не се налага да се изкачвате пеша, ако нямате желание.
Освен да разгледате древните руини, имате възможността да хапнете / пийнете в някое от немалкото кокетни ресторантчета / барчета и да се насладите да панорамните гледки.
Има и много на брой магазинчета за handmade сувенири, бижута, аксесоари и други интересни стоки, така че може да си заделите малко по-голям бюджет за там.
Изкачването до най-високата точка на крепостта отнема около половин час, стръмно е, но не е непосилно.
Има много кътчета с потенциал за страхотни панорамни снимки.

Прилагам и част от моите лични фотоси:

Скрит текст:

Дотук може да стигнете с автомобил:

5. Метеорологичното време:

Както споменах в началото на разказа си, отидохме на Елафонисос през втората половина на месец септември.

Първите 2-3 дни времето беше прекрасно – изцяло слънчево, без почти никакъв вятър, морето беше гладко като огледало.
Може би единствено не ми допадна, че водата беше малко по-хладка, отколкото предполагах, че ще бъде. Да, съзнавам, че есента почти беше настъпила, но предвид южното местоположение на острова, имах очаквания, че водата ще е по-топла.
Прекарвам поне по 3-4 ча̀са на ден във водата и ми е много важно да не се усещам така, все едно тялото ми е сложено в хладилна камера. Mr. Green Laughing

Към средата на почивката ни, времето взе остър завой. В късния следобед на един от дните, се изви брутално силен вятър, на моменти – направо зловещ. Имах чувството, че всеки момент столовете и масите на заведенията ще хвръкнат във въздуха. Слава Богу, не захладня особено.
На следващия ден, съвсем очаквано, големи вълни раздираха плажа. За щастие, вятърът сякаш беше поутихнал, макар да не беше изчезнал съвсем.
В останалите дни, до края на почивката ни, времето почти се нормализира, макар да не успя да стане чак толкова спокойно, колкото беше в първите 2-3 дни.

В заключение – мисля, че целият септември е подходящ за ваканция, ако имате намерение да посетите по-южните части на Гърция. Макар че пак има известен риск, особено към края на месеца. Може би, до известна степен, е въпрос на късмет. Peace

6. Други особености:

Според мен, е задължително да отидете с кола на острова – ваша лична или под наем. Просто не мисля, че е възможно да се оправяте пеша. Не съм сигурна, че има градски транспорт дори.

Вляво от асфалтирания път за Симос, на един завой, всеки ден виждахме стадо козички, овчици, всякакви видове домашни птици... Simple Smile Питомни са и ако сте зоолюбители или пък семейство с деца, може да спрете, да ги нахраните и да им се порадвате. Особено за хора, като мен, които не са имали село, си е истинска атракция.
Ето много малка част от животинките.
Имаше и доста бебенца (козлета и агънца), които така и не успях да щракна с фотоапарата. Peace

На острова има и много котки, така че ако сте коткомани, отново като мен, може да им донесете храна от България и да осигурите част от прехраната им временно. Laughing

Не бих казала, че имаше прекомерно много насекоми. Да, срещаха се комари и оси (вторите – особено на плажа), но нищо застрашително. Възможно е, обаче, да е поради края на сезона, който вече беше настъпил.

Благодаря на тези, които успяха да изчетат разказа ми! bouquet Надявам се, че ви е бил интересен.

Искрено ще се радвам, ако споделеното от мен се окаже от информативна стойност за някой друг пътешественик. Nature Sunny

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 15:26 от Blаck Cat

# 242
Здравейте момичета, вече наближава нашата първа почивка в чужбина и ми предстои да правя здравна застраховка. Извинявам се ако вече е обсъждано, но много моля да ми дадете някои препоръки - на какво да наблегна и кои компании са коректни.  Поглегнах на Алианц - но тъй като не съм ориентирана за седем дни ми се струва малко скъпо.
Защита при пътуване ПРЕМИУМ (Семейства) - 106 лв.
Защита при пътуване КЛАСИК (Семейства) - 54 лв.
Пътували сме на екскурзия и за седмица застаховката беше около 10 лв. + -.

# 243
  • софия
При застраховката има значение каква е застрахователната сума, за която се прави застраховката. Важно е да се гледа обслужващата компания. Аз държа да е Корис.

# 244
  • София
Аз лично си правя медицинска застраховка в Армеец. Асистиращата им компания е Корис. Последната ми струваше около  15 лв за 9 дни. За децата е по-евтино.

# 245
  • някъде ... тук ...
Последните две години правя застраховките към Армеец, обикновено за покритие до 10000е. Сумите, които плащам, не са големи.

# 246
Леле Blаck Cat иде ми да те разцелувам! Kiss За другото лято бленувам да ходим с децата на Елафонисос и разказът ти ще ми е от голяма помощ.
Ние искаме да имаме по 1 нощувка на отиване и връщане някъде по-пътя. В едната посока сме решили да е около Делфи, за да разгледаме сутринта рано още по хладно. Място не сме си харесали все още, може би Галаксиди. Второто място не сме го избрали още. Малчо ще бъде на 2 г. и искам да е малко по-лежерна и не натоварена програмата, иначе с удоволствие бих обиколила повечко.
Ние се чудим дали да отидем края на Юни или края на Август. Кое е по-подходящото време за море на островът според теб? Ние бихме избрали средата на Септември, но вече ще имаме първокластничка и няма как Sad

Какво е разстоянието с кола от селото до плажът, за колко минути се взема? Малко оф топик, но до сега не сме практикували шнорхелинг, а ми се иска. Бях си купила маска и шнорхел от Лидъл и определено не съм доволна, очилата се запотяват много бързо, не прилепват добре, в шнорхела ми често влиза вода и е тежък. Моля за съвет от къде и какви маска и шнорхел да си взема, може и на лични.

Би ли споделила и за Крит?

# 247
И най-скъпата маска се запотява ако...не се наплюе хубаво от вътрешната страна  преди да се намокри. Grinning За да не пропуска маската трябва да бъде съвсем точно. За целта, когато се пробва, се налага на лицето и се вдишва, така че да стане хубав вакуум, който да не изпуска при дърпане и разклащане. Ползвала съм маска и шнорхел на Декатлон, за 1-2 сезона стават. В момента всичко ни е от магазина AquaLung, но там и най-евтините са по-висок клас. Важно е след всеки плаж да се измиват хубаво от солената вода, иначе се развалят уплътненията.

За да не е съвсем спам, нареждам се на опашката за Крит.

# 248
Black cat, ашколсун, момиче! Прекрасен разказ и явно добре сте си изкарали! Била съм на Елафонисос за доста по-кратко и някои от местата, описани от теб, не съм ги видяла още (а на екстремно достъпния Аглифтис надали и ще ида Simple Smile ), та ми беше много полезно и приятно четивото. Ние нямахме вятър, но от прочетеното и от коментари на други посетили оставам с впечатление, че се случва често, т.е. не ви е духало само вас.

За Anbibian и останалите, които тепърва ще се насочат натам, мога да допълня, че Елафонисос е остров с размерите на Амулиани Simple Smile в рамките на 2-3 километра са най-големите разстояния, и също като него има само едно населено място.
Симос бийч е на срещуположния край на острова спрямо селото, т.е. на толкова.

# 249
Мда, средата на този юни и нас щеше да ни издуха на Елафонисос. На Симос беше почти ураганен.

# 250
Здравейте, може ли някой да ми препоръча някоя вила под наем за почивка в Гърция. По-конкретно в Миродато, Керамоти или Авдира?Simple Smile

# 251
Оххх, тези разкази, придружени и със снимки, като този на Black cat и другите момичета, ме карат да нямам търпение вече и да отброявам дните до нашето пътуване до Гърция.
Често чета тук, макар и да не съм се включвала досега.

И аз ви благодаря!

# 252
Blаck Cat, Благодаря ти, уникален разказ и точно навреме! Елафонисос ми е в плановете за другата седмица. Засега се радваме на морето и на хубавото време в ивицата Луца-Врахос.

# 253
Благодаря ви много за информацията!!!

# 254
Малко оф топик, но до сега не сме практикували шнорхелинг, а ми се иска. Бях си купила маска и шнорхел от Лидъл и определено не съм доволна, очилата се запотяват много бързо, не прилепват добре, в шнорхела ми често влиза вода и е тежък. Моля за съвет от къде и какви маска и шнорхел да си взема, може и на лични.

От Лидл е очаквано да не си доволна. Ако сте пробвали шнорхелинг и знаете, че ще го практикувате често, аз бих препоръчала на Tusa:
https://www.amazon.de/TUSA-Sport-Imprex-Schnorchelset-schnorchel … s=tusa+snorkelset
Предимствата му са, че силиконът на носа е мек и спокойно можеш да си регулираш налягането в ушите, ако се гмурнеш на по-голяма дълбочина, както и че шнорхелът е "сух", т.е. може да се гмуркаш и после лесно да изчистиш водата от него.

По-бюджетен вариант е комплектът на Креси, който също е много добър, аз се гмуркам с него:
https://www.amazon.de/Cressi-Schnorcheln-Freitauchen-Rahmenlose- … ressi+snorkel+set

Зрителното поле при маската на Tusa обаче е несравнимо, за мен е най-добрата маска, която съм пробвала - един път не се замъгли, един път не пропусна, виждаш прекрасно, включително и с периферно зрение. Лещата е леко вдлъбната, което оптически приближава предметите и ги виждаш много ясно, все едно изобщо не си във водата.

Има спрейове против замъгляване, 5-6 евро струват, иначе и аз съм чувала от опитни гмурци, че слюнката е най-доброто решение, обаче не мога да се пречупя и да се изплюя в маската.  Laughing Иначе е важно първоначалната подготовка на маската - миене с паста за зъби или шампоан няколко пъти преди първото ползване.

И последно - виждам много деца с тези маски, които се слагат на цялото лице и се диша през носа. Те са много лесни за употреба и от деца, и от възрастни, ние имаме една и я ползваме за почивка от стандартен шнорхелинг (на мен ме заболява устата и започва да ме дразни гърлото, защото се пресушава), но с тях не може да се гмуркаш или да плуваш интензивно. Понеже при тях се диша през носа, никога не се запотяват. В Декатлон ги продават по 49 лв, като имат и кукичка за GoPro, ако искате да снимате подводно.

Black cat, какво видяхте в Елафонисос? Аз много искам да видя синя змиорка, но все не намирам.

ПС - преди няколко дни питах за Крит и исках със закъснение да благодаря за отговорите за градския транспорт и очакваната температура на водата. В крайна сметка се отказахме и се ориентирахме към Корфу с вариант отказ, ако времето е лошо, в който случай ще си потърсим някаква last minute оферта според това къде ще е достатъчно топло.

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 17:08 от Макарон

Общи условия

Активация на акаунт