Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 380
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 250
  • 1st floor
Я, кажи как и какво и гледаш на гумата по-подробно! Simple Smile

# 2 251
  • София
Я, кажи как и какво и гледаш на гумата по-подробно! Simple Smile

Ха. Гледа се колко си приближил тротоара Yum И аз така правя успоредното, когато изравня, според зависи до колко ”дълъг” автомобил съм застанала. Моята например е купе и е с две врати и е доста дълга. Та като тръгвам да я мушкам, гледам в страничното огледало точно задната гума. Определящо ми е колко близо съм до тротоара. Като преценя, че съм достатъчно близо, започвам да изправям волана. Почти винаги я вкарвам от първия път по този начин. На курсовете ме учиха така и до ден днешен така паркирам. Но винаги гледам да е максимално близо до тротоара, защото минават всякакви коли, камиони, тези, дето мият улиците, събират боклука и тн и неведнъж са повличали паркирани коли с тях.

Това с габаритите е относително много. Днес се зачудих дали мога да се шмугна между две коли, като пред мен мина ауди и то S, което е къде къде по-раздуто от моя опел Grin Та минах и аз. Щом минава тази широкичка кола, моята ще мине със сигурност, действах по тази си логика. Някой път, ако не съм сигурна, предпочитам да не предприемам маневри. Всичките ми прозорци са затъмнени, нищо не се вижда,  и са ме учили да паркирам на огледала. Установих за себе си, че някой път изпитвам трудност да преценя колко разстояние ми остава отзад. Някой път колата ми стърчи от паркомястото и се налага да пусна още леко назад. Но така е, явно всичко с времето си. Не бъдете прекалено строги със себе си, това разбрах Yum

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 04:58 от Петенце

# 2 252
  • 1st floor
На курсовете ме учеха да почна да въртя волана, като видя в лявото огледало номера на колата отзад. За дясното просто гледам бордюра, ама не винаги се получава! Simple Smile Първо го цапардосва с гумите, сега пък явно се презастраховам и стърча понякога. Перпендикулярното паркиране ми е по-лесно, а преди ми изглеждаше обратното. Simple Smile Ще свикна с времето .... Simple Smile

# 2 253
На курсовете ме учеха да почна да въртя волана, като видя в лявото огледало номера
Такъв ориентир може да даде 50см. отклонение. Зависи как е наместено огледалото.
Моето е на вътрешен ръб - 5 до 10 см от края на ляв ръб на купето.

# 2 254
На междуселски път гадното е, освен че е разбит в доста случаи, че почти винаги се налага да изпреварваш някой бавняк или трактор, а мен много ме е страх да изпреварвам през насрещното.

# 2 255
  • Mediterraneo
Паркирам на огледала, така съм свикнала, че с камерата на новата кола изобщо не се разбираме. Не я гледам, само ме сепва, когато сензорите запищят, а аз виждам в огледалото колко място имам още.

# 2 256
Смятам, че на много шофери огледалата не са им настроени, както трябва, и са прекалено навътре, а трябва точно обратнотo Arrow по-външно, за да виждаш и съседната лента и да намалиш мъртвите точки, доколкото може. Така ще виждаш и задната гума. Моята Алфа е една от най-кофтите коли за видимост, черните стъкла, секси малките странични, като котешки очи огледалца, но й свикнах вече, въртя я, както си искам. Също много карат много легнали и със седалки назад, а трябва да си изправен. Аз съм някакво междинно положение, но определено съм се настроил идеално и трите огледала, и предницата пред мен.
Непокорна, няма какво друго да кажа, освен че всичко е до свикване и практика. Обяснили са по-горе, това което ме питаш. Не гледай номера, а бордюра, също задното огледало същевременно, за да не джаснес този зад теб.Hands Thumbsup
И просто шофирай, опознавай си колата, прекарвай време с нея, "глези" я, да ти върши работа, да те разхожда и само хубави емоции Wink.
Всеки ден карам, почти 6000 км. вече съм й навъртял за по-малко от 5 месеца само на нея и скоро ще сменям маслото, че предният собственик също я е карал едно около 5000 км. преди да я купя.
Днес ходих до Боровец. Прекрасно е по дефилето, природа, приятен път. Имаше 2-ма, 3-ма дебили, но като внимаваш, всичко е ок.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 20:23 от FragranceFanatic

# 2 257
  • София
В понеделник за втори път ще тръгна на дълъг път. Миналото година на отиване бях втора кола, връщах се сама с навигация. Сега малко ме е страх.
По магистралата е ясно и лесно, но след нея са малки градчета и селца, с двулентови пътища между тях. Имам списък с имената, но ме плаши въртенето из тях. Ще съм с навигация, но ...

Днес долях масло и антифриз, и в колата имам. Ще сипя 10 лв бензин и газ догоре на тръгване, на връщане пак - газ догоре.

Дават времето след вторник да е дъждовно. Значи петък на връщане ще карам на мокра магистрала. За сефте ще ми е ...

Надявам се, че малкото грозно Сузуки ще помни пътя защото го е минавало много пъти.

За присецването на газ - да споделя и моя опит.
Взех я с монтирана газова уредба, стара, латвийска, скапана, около 600 лв била - Тамона.
За година и половина два пъти ми го е правила. Както карам, за секунда - две, тя в движение започва да трепери и се тресе много силно. Натискам газта и спира. На светофар, на свободна, оборотомера играеше много - от под 1 до 2 и тя пак се тресе.
Първия път смених филтрите, втория път ходих на газаджия. Бедна горивна смес била причината, той изравни данните, та даже чека ми изгасна. След време пак светна.
Газ ползвам една и съща - от Шела преди кръговото за Банкя и Божурище, на края на Сливница, след Нестле.
Сипвала съм веднъж от Еко на Константин Величков и никога повече. Тя присецваше и гаснеше постоянно.
Сега съм се наканила да пробвам газта на Ловато. Гледам късно вечер, пък и денем, бакшиши много сипват от там. Автомивката на която ходя, също е пълна с бакшиши. Като са цял ден зад волана и по улиците, може би знаят кое е най - добро съотношение цена/качество.
За газаджия препоръчвам Мишо Газ, до Централна гара. Взе ми 10 лв за настройка на компютъра, каза ми,.че всичко е наред с газовата уредба. Не е търгаш като повечето сервизи, които като видят жена и я лъжат за пари.
Не се притеснявай за малките градчета и села. Просто караш по най-широкия път. Винаги можеш и да попиташ някой накъде да караш.

# 2 258
Зуки Су това е любимия ми шел, който ми е удобен. "газта на ловато" ми звучи, че искаш да сменяваш уредбата. Ако е така, недей, не е рентабилно.
И аз съм имал такива притеснения как ли ще карам из градчетата, а то се оказва, че е много приятно и спокойно. Караш си по ограничения, не като в софия- пише 50 а ти с 12..мм.... 80.
FragranceFanatic, новите коли им дават пробег за смяна на маслото от 30 000км. Лично мнение, но някой инженер е бил малко оптимист. Маслата, както и двигателите са се развили значително, което реално позволява наистина пробег от 15-20 хил км, но според мен само толкова. Въпросните дълговечни масла са пълна синтетика, като е плюс да имат естерни добавки в тях, а стандарт API SN е най-високия за сега.  Реално не е проблем да се сипе масло извън "написаното в книжката". защото тая книжка е писана преди 20г и  готиното масло не е съществувало. Изглежда хората си харесват всякакви брандове масла, пък и дават по 35 лв за 5 литра туба. На мен стрелкитеза обороти и км/ч доста подскачат, и предпочитам да дам малко повече и да си карам до 10 000км с масло.

# 2 259
Bitmad, съгласен, съгласен. Hands Thumbsup
Сега съм със Selenia 20k (10W40), като точно на време смятам, че ще го сменя. Полусинтетика е.
На около 12-14к е, не повече. Kaзвам около, защото го наследявам от предния собственик, и той не знае точно колко е карал, а аз иначе съм часовник за всичко. Wink
Смятам сега да сложа Selenia Racing (10W60), което не е никак евтино на фона на това кой какво слага и с какво кара. 5 л. идват към 130 лв., и чета, че е най-доброто за Алфите ни.
За ангренажа поне имам стикер на предния капак отвътре и там вече всичко е ок. Contitech гледам, че е. Не знам хубав ли е, какъв е, но не смятам да го карам 60-70к, както казват, че може, а ще се доверя на английските форуми, и ще го ползвам до не повече от 45-50к за "всеки случай". Или 3г., правейки по около 15к на година, както май ще дойде. Купих я с пресен на 1000 км. Е вече е на над 7к. Simple Smile
Специално нашите колички си искат грижи и малко повече внимание от повечето марки. В сервиза, където ходя, идват някакви жени с 147-ци, и си говоря с пичовете, коментираме. Еми разказват им играта, не знам как и къде карат и ги бутат. Това не са коли за бутане по планини, кофти пътища, каране като задник през релси, паважи, качване на бордюри всеки ден и т.н.

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 01:15 от FragranceFanatic

# 2 260
  • близо под тепетата
Моята вибрираше заради някакви тампони на двигателя. Над 100 км като вдигнех, спираше вибрацията.

Това е било! Питах ММ и каза,че след смяната точно на тампоните, започнала да вибрира. Както и да е, няма да се оправи напълно, та искам-не искам ще търпя, докато не я сменим.
Вчера спуках гума... За последните седмици ми е трети път, карма някаква или нещо съм съгрешила Joy писна ми вече от това ежедневно шофиране, предпочитам пеш, но пусто време-няма да ми стига Sad

# 2 261
E как ще се оправи, като в сервиза сигурно са сложили някакви ментата.

# 2 262
Напълно е възможно да е от ментета части.

Маги, идеално ми е шофирането. Релаксирам, чисто ми е, кефя си се на колата. Ако в центъра имаше къде да спирам всеки ден, и някак си организацията беше по-друга, инфраструктурата, нямаше да помириша метро.
Не може пеш, то ти пак можеш да се движиш и да ходиш, както правя аз, но зависи къде и как ти е работата.
Къде се вреш толкова, че пукаш гуми толкова често?
Да не ги препомпваш гумите. На колко атмосфери ги държиш, или не знаеш, мъжо се занимава с това? Joy

# 2 263
Препоръчителното налягане в гумите е написано на стикер на вратите. Ако не на двете - на дясната

# 2 264
Препоръчителното налягане в гумите е написано на стикер на вратите. Ако не на двете - на дясната
По-точно на шофьорската.

Общи условия

Активация на акаунт