Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 288
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 730
От написаното те разбирам че говориш за подобна ситуация:
https://auto.blitz.bg/media/thumbs/201812/780/1544025631_1.jpg?_=1544039590
Ако си червения автомобил и не пуснеш мигач, си дотам.

# 2 731
  • Другата България
Искаш да кажеш че ако главния път завива на ляво, не си длъжен да подадеш мигач когато и ти завиваш понеже продължаваш по главния?
Принципно да. Ако караш извънградско и на ляв завой има излаз на черен път нали не даваш мигач, че продължаваш по асфалта. Технически са главен и второстепен път.
Не съм съгласна. В моя случай жената караше по главен, и зави надясно, продължавайки по него /главния път/, като подаде десен мигач. И го подаде правилно. Това, което ти даваш като пример не е релевантно за случая, за който поне аз говоря. А и не говоря за черен път, а за главен, от град Х до град У, основният път, свързващ двата града. Този с предимството, продължаващ надясно е също до друг град, знакът го поставиха скоро, след ремонт на мост, с три платна, от който се тръгва за други два града.

# 2 732
  • София
Аз смятам, че не се дава, тъй като продължаваш по пътя с предимство. Всеки ден минавам през няколко такива кръстовища. Нито другите, нито аз даваме мигачи, когато продължаваш по пътя с предимство.

# 2 733
  • Mediterraneo
Ситуацията беше показана по- назад, не е тази.

# 2 734
  • Другата България

Ако това е ситуацията, няма логика, а мисля и задължение, да сигнализираш.
Ето я ситуацията. Аз съм направо.
На тази
От написаното те разбирам че говориш за подобна ситуация:
https://auto.blitz.bg/media/thumbs/201812/780/1544025631_1.jpg?_=1544039590
Ако си червения автомобил и не пуснеш мигач, си дотам.
доколкото аз виждам има и светофар, светещ зелено. И кръстовището не е Т образно.

# 2 735
Поста ми беше към коменара на Дидоян. За Т образното кръстовище не споря.
Според Дидоян ако продължаваш по пътя с предимство не си длъжен да подаваш мигач.

# 2 736
  • София
Не мисля, че е само според него. И на курсовете са ми го казвали и то двама различни инструктора.

# 2 737
  • Другата България
Поста ми беше към коменара на Дидоян. За Т образното кръстовище не споря.
Според Дидоян ако продължаваш по пътя с предимство не си длъжен да подаваш мигач.
Според мен не е така. Особено за градско шофиране, а пък за показаното кръстовище от теб съвсем. Добре, че повечето кръстовища са със светофари.

Последна редакция: сб, 21 дек 2019, 23:02 от Merri_An

# 2 738
Не мисля, че е само според него. И на курсовете са ми го казвали и то двама различни инструктора.
Защо на линка по-горе червения автомобил е с пуснат мигач?

# 2 739
Е това ако ми го докажеш, ще изям правилника. Пълни глупости. Пък вие може да не си давате мигачи.

# 2 740
Чета с интерес дискусията за главния път и мигачите.

Мой е проблема, че не знам точните имена на улиците. Имам предвид след Орион в посока Люлин, пътя на тролей 6 и 7. След светофара на Орион те завиват надясно. Пътя е двулентов, без светофари, с отклонение за спирките. Има една пешеходна пътека със знаци и една с бабуни. Следва ляв завой, но има уличка вдясно с два високи легнали полицай, излаз за булевард Сливница. Там пък как се чака за ляв завой ...

След голямото кръстовище на Орион, левия светофар за тролеите, малката дясна уличка идва интересното. Тролеите  се разделят, 6 завива надясно, 7 продължава направо. Има знаци, че пътя на тролей 6 е с предимство, но той завива надясно в двулентов път. 7 продължава направо по - широк булевард.

Главния  път е пътя на тролей 6. Завоя за направо е гаден, а пешеходци хвърчат като пешки.
Няма правила, няма мигачи, има само усет...

Последна редакция: сб, 21 дек 2019, 23:56 от Зуки Су

# 2 741
  • София
От правилнка за прилагане на ЗДП
"Чл. 91. (1) Заобикалянето е минаване покрай препятствие, повреди на платното за движение или неподвижен участник в движението.
(2) Заобикалянето се извършва от лявата страна по посока на движението, а при невъзможност или при наличие на съответния пътен знак - и от дясната.
(3) Водачът на заобикалящото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, движещи се по пътната лента, която ще използва за заобикалянето."

Ако двама водачи едновременно се престрояват, като си кръстосват траекториите, с предимство е десния. В гореописания случай, обаче, мисля че трябва да се следва чл.91.

# 2 742
  • гр. София
На мен пък инструктор ми е казвал, че щом съм на кръстовище (каквото и да е), се дава мигач. Не се дава на път със завои например, защото няма накъде да завиваш, а продължаваш напред - пътя е един и няма неяснота.

# 2 743
  • 1st floor
От правилнка за прилагане на ЗДП
"Чл. 91. (1) Заобикалянето е минаване покрай препятствие, повреди на платното за движение или неподвижен участник в движението.
(2) Заобикалянето се извършва от лявата страна по посока на движението, а при невъзможност или при наличие на съответния пътен знак - и от дясната.
(3) Водачът на заобикалящото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, движещи се по пътната лента, която ще използва за заобикалянето."

Ако двама водачи едновременно се престрояват, като си кръстосват траекториите, с предимство е десния. В гореописания случай, обаче, мисля че трябва да се следва чл.91.

Да, точно така се оказа. Вчера питах възможно най-опитния шофьор, който познавам и на който мога да се доверя напълно. Обясни ми,че разликата е в спрелия автомобил. Че ММ ще прави маневра след него, тоест преди него си се движи в права линия и десния трябва да го изчака. Явно трябва стаж да навъртя за подобни ситуации, за да ги осмисля и да реагирам адекватно. Laughing Остава да му меля на главата на ММ що дава мигач, като е направо още малко... Joy

# 2 744
В ситуацията на @Merry_An - няма задължение да се подава ляв мигач. Справка Чл. 78 (1) от правилника. И същото място - напускане на път с предимство не вменява задължение за подаване на сигнал.
В ситуацията на @НеПоКоРнА - след като ММ ви сигнализира, че ще преминава в дясна лента, той попада ситуацията при която и двамата водачи имат намерение да сменят лентата. Тогава дясностоящият е с пресимство. Независимо от спрялата кола. Подобно нещо използвам доста често за да пусна пс което е в дясно от мен с ляв мигач за да ми я освободи и аз да заема неговото място в освободената лента.
@mlv. Принципно сте права за Чл.91 - но както е описано има едновременно престояване. Да се чуди човек за какво му е на водача в лява лента да се престроява точно зад спряло превозно но това е друга тема. ( Подаване на мигач за маневра която ще правя след 200 м например е абсолютно ненужно, но...? )

Общи условия

Активация на акаунт