Твоята тема е моя тема, или чуваме ли наистина отсрещния?

• 9 864
  • 183
  •   1
Отговори
# 45
Т.е. питащият пита, но ние не трябва да казваме какво мислим, а да му кажем, че е прав?
Не мисля, че би имал каквато и да е полза от това.

Ето, сега приемам твоето мнение и намирам за нормално да отговаряш на пишещите, каквото прецениш, че ще им е полезно. Но в тема, в която човек пита за мнение, няма да излъжа, пишейки нещо, което не мисля, защото усещането ми е, че му вредя.

# 46
Има огромна разлика между това да си кажеш мнението и това да не приемаш чуждото мнение/решение.

Помня една тема, където една съфорумка се пъна да доказва как жените трябва и са длъжни да раждат млади, пък ако ще после да се развеждат, щото след 35 г. вече са негодни, с развалени яйцеклетки, морално остарели и отдалечени от децата си. Имаше и още бисери, ама не ми се продължава по темата....

Ето това е незачитане на чуждия избор.

# 47
Мисля, че отговарям трезво, изхождайки от моя опит и от този на близки  и познати. Не помня да съм давала крайни мнения и съвети, особено що се касае за семейства с деца, по-скоро съветвам за повече мисъл. Пиша при по-леки случаи, например ако виждам младо и неопитно момиче да си губи времето в безперспективна връзка, самотна майка да си рискува бъдещето и това на децата си в неясни взаимоотношения с нов мъж, или да речем, когато жена, очевадно несправяща се сама с живота, бива съветвана веднага да се раздели с охладнелия си мъж. Така че, "любими" са ми мнения от типа "моят мъж никога не би направил така", "аз това никога не бих допуснала да ми случи", "не знам как го търпиш това, аз веднага да съм се развела..."

# 48
Човече, реално и очи в очи и по-трудно да кажеш истината си гола.Ползваш такт ,но то  и тук  е така.
Например реално позната  говори за внуче,палаво  доста и пита повече себе си разни неща.И вметва, че е много умно-гледа Кьосем ли беше да не бъркам сериала ,че не гледам, и всичко забелязва ,как някакъв прави физиономии  като ги лъже.Представа нямам за какво иде реч ,но схващам, че този сериал не е мерило за умност и  повече на 6 годишно дете.Но бабата също гледа сериала и въздиша  по погледите там. Ако си кажа директното мнение ,което  е такава боза няма начин да гледам, и нататък ,явно няма да ме чуе никак.Някои неща  са различни от корена ,че и преди него, изискват нагласи  и култура от друг характер. Та или замълчи, или засегни повърхността си казвам в такива случаи .Но поне не аплодирах умностите на детето.

# 49
Тук говорим за хора, които имат даден проблем и директно се обръщат за съвет и помощ.
Че някой си хвали детето е нещо съвсем различно и не виждам връзка с поискан съвет в тежък момент.

# 50
Тук говорим за хора, които имат даден проблем и директно се обръщат за съвет и помощ.
Че някой си хвали детето е нещо съвсем различно и не виждам връзка с поискан съвет в тежък момент.
И аз така разбирам темата на Луна. Авторът на редица теми се превръща в зрител , защото съветващите обсебват темата му и израждат питанката му , като го преработват по собствен калъп, за да напишат пошъл сценарий над иначе сериозен проблем.
Обикновено не се отговаря конкретно на зададен въпрос , а се търси сензация, провокация и ненужно се остроумничи.

# 51
Разговорът бе точно  в тежък момент ,това че давам пример за различие без да излагам  разговора и проблемите  е  само пример в подхода.Но  явно говорим на различен език и спирам.
Пример от тема тук- за комарджия,който  трови живота на детето си.Мнението ми реално е  силно  и  обидно, ако го изкажа  като голата истина.Но може  и да се случи в семейството ми ,като не е до сега,в бъдещето, та ...
Спирам да коментирам.

# 52
Мисля, че отговарям трезво, изхождайки от моя опит и от този на близки  и познати. Не помня да съм давала крайни мнения и съвети, особено що се касае за семейства с деца, по-скоро съветвам за повече мисъл. Пиша при по-леки случаи, например ако виждам младо и неопитно момиче да си губи времето в безперспективна връзка, самотна майка да си рискува бъдещето и това на децата си в неясни взаимоотношения с нов мъж, или да речем, когато жена, очевадно несправяща се сама с живота, бива съветвана веднага да се раздели с охладнелия си мъж. Така че, "любими" са ми мнения от типа "моят мъж никога не би направил така", "аз това никога не бих допуснала да ми случи", "не знам как го търпиш това, аз веднага да съм се развела..."
Нина, почти си напипала онова, което аз явно не успях да обясня. Един проблем пита и друг, очеизваден проблем, придружен с изкривяване, забележимо, започва да наставлява, да дава себе си за пример за щяло и нещяло.. Понякога имам усещането, че на човека просто му харесва да се вижда сам в някаква роля, която много го влече и нищо повече. И се чете сам. По няколко пъти. Без грам да вложи в мнението и въпроса на питащия с проблема...
После, съвсем логично за мен, се питам, дали и на живо хората не чуват другия, убедени единствено в своята правота и се лишават от възможността да се разберат с другия.

# 53
Не, Сърнела, не от тази конкретно тема, от някои постинги в тази тема, да, както и от постинги в други теми.   Отчитам, разбира се, че може и да не правят чак такова впечатление, както на мен в случая. Чета тъпи клишета, в които цитиращите ги вярват и очеизвадно прилагат и в "мисленето" си и в действията си или поне им се иска да е така... Много прост пример е "Те, жените, са еди какви си" или "Те, мъжете, всички до един, са еди що си"... или пк глупости от сорта на Аз, великата, съм хванала Господ за шлифера, щото еди кво ми се е случило и на, това е единствения път за вървене..." - това, последното е интерпретация на поведение, надявам се е ясно.

# 54
  • волно калдъръмче
От ограничен човек с клиширан изказ какво друго да очакваш? Та той си е върхът (Дънинг- Крюгер)

# 55
Разговорът бе точно  в тежък момент ,това че давам пример за различие без да излагам  разговора и проблемите  е  само пример в подхода.Но  явно говорим на различен език и спирам.
Пример от тема тук- за комарджия,който  трови живота на детето си.Мнението ми реално е  силно  и  обидно, ако го изкажа  като голата истина.Но може  и да се случи в семейството ми ,като не е до сега,в бъдещето, та ...
Спирам да коментирам.
Но не те е питала - къде да запиша детето, за да го тестват за способности, къде има курсове за напреднали деца и т.н. Т.е. само е споделяла, но не е търсила помощ. Ако беше, и ти имаш информацията, защо да не ѝ кажеш? Примерно в еди коя си школа. Пък там вече ще преценят детето гений ли е или не.
Но ако само е искала да сподели, ок, браво, много хубаво и готово.

За комарджията - разбира се, че на всеки може да се случи. И дано, когато/ако ми се случи, намеря хора, които да ми дадат съвет, защото не винаги човек може да погледне трезво в такава ситуация, полезно е и да види развитието при хора, минали през същото.
А че истината е болезнена понякога, да. Но затъването в проблема е по-болезнено, понякога и фатално.

# 56
Тя крушката си има опашка Simple Smile
Цитат
Много прост пример е "Те, жените, са еди какви си"
Това например е изказ на много мъже, които от личен опит са достигнали до дадени реакци в точно определени ситуации от жени. До тук добре - има повтаряемост. Но въпросните индивиди не са си задавали въпроса защо така се случва. Те прилагат нещо на практика без да го осмислят и да направят опит да се поставят от другата страна и да направят анализ на ситуацията преди да действат.Всичко е първосигнално, все едно не е в цивилизация, а в джунгла. За това ползва и клишет ( в джунглата - ако е червено е отровно или опасно). Използването на клиширан модел на поведение не изисква натоварване на мозъка, а при хора с очевидна липса на мислене това пасва идеално.За това се стига и до липса на обратана връзка , т.е. не че обратната връзка липсва но индивида не си прави труда да я чуе.Та така - пътя на най-малкото съпротивление.   

# 57
Има го и друго - в началото на темата се появи някоя по-зла в устата и дава наклон всички дружно да плюят автора, който сащисан и объркан отвсякъде, изпада в завъртени обяснения, които провокират още злоба, обиди и подигравки и темата се изражда в дамгосване на автора и молба за ключ.
Или другия вариант - на автора не му харесват много - много коментарите и се покрива, без да отговаря, и пишещите правят свободни съчинения, които след няколко страници вече звучат като изречени от самия автор, носейки още и още измислени интерпретации.
Но да - усеща се често пренебрежително и снизходително отношение от страна на пишещи по дадена тема. Сякаш с всеки свой пост правят магия да не ги стига това, през което минава авторът, и се ласкаят от мисълта, че са избегнали огромната глупост, за която авторът търси помощ и съвет.
Истината и различното мнение могат да бъдат изказани с разум и съчувствие, не е задължително да е чрез набиване на канчето.

# 58
Мнението се обосновава. Най-често обосновката е на база личен опит - така е в темите за боледуване на деца, готварските,...  За личните неща, отношение и чувства там такъв подход е спорен - няма двама еднакви по характер и чувства. Но определено забелязвам, че в много теми не се четат мнения, т.е. чете се по диагонал и се влиза в безсмислени спорове.

# 59
Има го и друго - в началото на темата се появи някоя по-зла в устата и дава наклон всички дружно да плюят автора, който сащисан и объркан отвсякъде, изпада в завъртени обяснения, които провокират още злоба, обиди и подигравки и темата се изражда в дамгосване на автора и молба за ключ.

Поименно, моля, поименно Simple Smile

À propos, къде се изгуби Salsisha? Wink

Май беше от тези, на които им наближава термина. Желая ѝ безпроблемно раждане и приятно майчинство.

Аз пък искам да повдигна въпроса на luna за аргументите. Има го момента, че едни аргументи за някого са приемливи, за друг - не. Пример - и-нет линкове за мен са тотално без значение. Не им обръщам внимание. В и-нет може при добро желание и време да извадиш статистики и доказателства за вся и всë. (luna, "болшинство" Wink )
Приемлив аргумент е правилен логически конструкт, направен от ерудиран човек. Аргумента винаги е субективен, но е важно кой е субекта Simple Smile Ето затова е важно не само какъв е аргумента, а и кой го привежда, как, защо и кога. Аргументирана дискусия м/у хора на различно интелектуално ниво е нон-сенс. За да има разбиране трябва да има сходство, подобност.
Дискусия м/у мъже с различно интелектуално ниво се нарича бой Simple Smile. А подобна между мъж и жена се нарича военна дискусия. Жената - като  говориш с мен, ще мълчиш. Женения мъж - ще си мълча, кво да прая, неженения мъж - я да си плюя на петите, че... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт