Твоята тема е моя тема, или чуваме ли наистина отсрещния?

• 9 906
  • 183
  •   1
Отговори
# 90
и майка ми така ми се дразни -че все съм била Аз, Аз, Аз. Преди не я разбирах, пък сега виждам че и другите хора се дразнят от това. Ами за мен съм си най-важна. Когато давам съвет, то е пречупен през моята призма. Не мога да излиза от себе си и да вляза в кожата на някой друг и да действам както той би действал. Нито съм психолог, нито актриса., ни шизофреник. В този смисъл за мен отговаря че твоята тема, не е моя тема. Казвам без злоба какво мисля., но чак не се вживявам. Но пък не бих искала нарочно да накарам някой друг да се почувства зле, защото от това на мен няма да ми стане добре. 

Не е нужно да си психолог или актриса, за да имаш емпатия. Дори и маймуните се утешават взаимно и когато маймуна 1 пострада, маймуна 2 идва до нея да я попощи и успокои.

Да, за теб наистина важи "твоята тема не е моя тема", развито до крайност. Защото обикновено някой ако пита за помощ за проблем Х, ти му казваш - "как може да те притеснява Х, за мен най-важно е аз и децата ми да сме добре". Само че другият не пита за теб какво е най-важно или дали ти и децата ти сте добре. Това е като да попиташ как да стигнеш до Пловдив, а да ти отговорят, че любимият им цвят е червеният. Нормално е хората да се дразнят, по-плодотворно е да водиш разговор с някой робот.

# 91
Qrye, като цяло си права, но не всички маймуни имат емпатия Wink. Както и далеч не всички хора.

# 92
Qrye, утешението​ е необходимо само като палиативна грижа...

# 93
Qrye, като цяло си права, но не всички маймуни имат емпатия Wink. Както и далеч не всички хора.

Знам. Беземпатичните се виждат отдалеч в темите и не са малко.

# 94
Това е просто отражение на реалния живот и на поставянето на индивидуалността на пиедестал, за сметка на междуличностните отношения.

Емпатията е вече толкова ценна и рядко срещана, както и трудна за култивиране, че наскоро медицинският университет на Харвард промени формулата си за прием на бъдещи медици. За сметка на химия и биология, сега най-много тежест се дава на резултатите от психо-емоционална оценка на емпатията. Защото с органична химия никой лекар не е успял да вникне достатъчно в случая на пациента си, че да го излекува.

# 95
  • най-шареното място
Според мен не е въпрос на зрялост. Или поне на такава, която идва с  възраст и/или опит. Ако не се родиш или средата ти помогне да го можеш, вероятно така и няма да ти се случи.

Емоционалната интелигентност е рядко срещана. Собствената нереална и висока самооценка обаче - не.
Закономерно двете водят до описаното. Всеки е мерило и крайна инстанция - каквото не разбере в мнението на другия веднага определя като глупаво, наивно, незряло, идиотско и подобни, или поради леснината - игнорира.

ПП Емпатията и ясното съзнаване, че всяко наше мнение е пречупено от собствената реалност и възпроятия са различни неща. Даже няма нужда да се споменава "според мен".

# 96
Въпросът е - можеш ли да имаш емпатия, ако видиш проблема в писмен вид. Самият вид комуникация изключва нормалните копчета за емпатия. Не виждаш човека всъщност как изглежда, колко го засяга проблемът.

Емпатия нямам в оня случай, в който проблемът явно е самоналожен, самопричинен и най-вече се дължи на дебелоглавие. В такъв случай ценните и златни емоции на човека общо взето са голямо себеугаждане и е огромна мечешка услуга да ги обявиш за валидни, вместо да дадеш прагматичен съвет.

Всеки има право на емоциите си, нека си ги изживее, да пише в мило дневниче, но вече като тръгне да решава проблеми - има момент, в който трябва да приключиш с его и емоции. Не може хем да си къткаш ексцентричностите и дори да се кефиш мазохистично и да си палиш душата, хем да искаш решение на проблема.

# 97
...
Емпатията е вече толкова ценна и рядко срещана, както и трудна за култивиране, че наскоро медицинският университет на Харвард промени формулата си за прием на бъдещи медици. За сметка на химия и биология, сега най-много тежест се дава на резултатите от психо-емоционална оценка на емпатията. Защото с органична химия никой лекар не е успял да вникне достатъчно в случая на пациента си, че да го излекува.

и после лекарите ги пускат на високоскоростния конвеир  на пациенти според таксите на здравните каси ... т.е. за да имат някаква полза от висенето в кабинета или трябва да искат пари на частно или да приемат по 1 пациент на всеки 3 минути за минималистичното и символично заплащане от касите.

И за тез 3 мин. ако пациента не е включил дни преди това самоемпатията си , за да си анализира случая сам и да изтропа за секунди какво има ... то доктора няма шанс да ползва емпатията си.
Т.е. трябва май емпатията и психологията и комуникативните умения да са в учебния план на всички .

# 98
Въпросът е - можеш ли да имаш емпатия, ако видиш проблема в писмен вид. Самият вид комуникация изключва нормалните копчета за емпатия. Не виждаш човека всъщност как изглежда, колко го засяга проблемът.

...

можеш и по-добре даже. защото иначе преди нея се вкл. т.нар. този какво ми се прави на важен или мирише ми на некъпан от 3 дена или ... ама да си беше измил зъбите ... и дърпаш ръчната спирачка преди всякаква емпатия . Т.е ако искаш да решиш проблем то не е зле да ти е във вакуум .

# 99

...

можеш и по-добре даже. защото иначе преди нея се вкл. т.нар. този какво ми се прави на важен или мирише ми на некъпан от 3 дена или ... ама да си беше измил зъбите ... и дърпаш ръчната спирачка преди всякаква емпатия . Т.е ако искаш да решиш проблем то не е зле да ти е във вакуум .
В такав случай, можеш ли да претендираш, че си разбрал проблема и съответно, можеш да даде адекватно решение?! (не е въпрос Simple Smile )

# 100

имаш ... докато не разбереш колко често проблемите са фалшиви и за запълване на времето
а когато това се случва и на лс, е още по-зле - за едната страна нещата стават лични, човекът приема, вживява се, търси начин да помогне, а после се оказва, че е другият се будалка, събира лична информация, разпространява клюки, директно започва да се подиграва и ... резултатът е ясен ... Simple Smile

# 101

...

В такав случай, можеш ли да претендираш, че си разбрал проблема и съответно, можеш да даде адекватно решение?! (не е въпрос Simple Smile )

Като всяка друга задача имаш зададени параметри и според тях предоставяш решение. Т.е. задаващия задачата задава параметрите. Ти да не би даискаш насила да му решиш задачата така, че според теб да е правилна? Къде е емпатията тук?

# 102
Значи, ако човекът е здрав и прав, млад и има време да се въргаля в самосъжаление, имам изключително малко емпатия. Понякога наистина не може и да се помага, трябва човекът сам да си прегази през проблемите.

В интерес на истината, доста от проблемите са си направо бели кахъри, самоналожени са и са точно синдром "горкичкият аз", което в мен предизвиква по-скоро насмешка.

В други случаи проблемът е гаден, но просто няма какво да се направи.

# 103
...
В интерес на истината, доста от проблемите са си направо бели кахъри, самоналожени са и са точно синдром "горкичкият аз", което в мен предизвиква по-скоро насмешка.
...
Сега въпроса е коя си ти и в какво се вживяваш и дали @горкичкият аз@ е по-голям проблем от твоя. Защото и твоята реакция е доста ... @проблемна@

# 104
Не разбрах какво точно каза...

Общи условия

Активация на акаунт