Твоята тема е моя тема, или чуваме ли наистина отсрещния?

• 9 902
  • 183
  •   1
Отговори
# 105
Не разбрах какво точно каза...

очаквах го.

# 106
Скрит текст:
Въпросът е - можеш ли да имаш емпатия, ако видиш проблема в писмен вид. Самият вид комуникация изключва нормалните копчета за емпатия. Не виждаш човека всъщност как изглежда, колко го засяга проблемът.

...

можеш и по-добре даже. защото иначе преди нея се вкл. т.нар. този какво ми се прави на важен или мирише ми на некъпан от 3 дена или ... ама да си беше измил зъбите ... и дърпаш ръчната спирачка преди всякаква емпатия . Т.е ако искаш да решиш проблем то не е зле да ти е във вакуум .
В такав случай, можеш ли да претендираш, че си разбрал проблема и съответно, можеш да даде адекватно решение?! (не е въпрос Simple Smile )
Като всяка друга задача имаш зададени параметри и според тях предоставяш решение. Т.е. задаващия задачата задава параметрите. Ти да не би даискаш насила да му решиш задачата така, че според теб да е правилна? Къде е емпатията тук?

A какъв е, всъщност, стимулът да се дават съвети, особено при неясни параметри или дори непознати ситуации?

# 107
Добре, перифразирай все пак, за да е разбираемо какво искаш да кажеш.

# 108
Повечето теми си ги представям като стаи. И така уж в някои стаи се води конкретен разговор, но в крайна сметка, пак в един момент най-много се чуват онези, които се опитат да надвикат останалите. Още по-голяма "веселба" става, когато всеки си крещи сам по себе си, без много да му дреме какво му кряскат отсреща. А ако има пък някой да си събуе гащите и кой да му го забележи, все така при всеки сгоден случай, ще си показва д-то.
И нашия луд в блока е така. Веднъж случайно се съблече и го взеха за мезе. Явно му хареса и после цяла година ходи полу-гол в различни, привличащи погледа тоалети. Има си и конкретни "крилати фрази" на годината и от време на време сменя плочата, когато си омръзне сам. Последно, преди да го приберат, вървеше хита: "Да се изкъпя ли?"

# 109
Скрит текст:
Въпросът е - можеш ли да имаш емпатия, ако видиш проблема в писмен вид. Самият вид комуникация изключва нормалните копчета за емпатия. Не виждаш човека всъщност как изглежда, колко го засяга проблемът.

...

можеш и по-добре даже. защото иначе преди нея се вкл. т.нар. този какво ми се прави на важен или мирише ми на некъпан от 3 дена или ... ама да си беше измил зъбите ... и дърпаш ръчната спирачка преди всякаква емпатия . Т.е ако искаш да решиш проблем то не е зле да ти е във вакуум .
В такав случай, можеш ли да претендираш, че си разбрал проблема и съответно, можеш да даде адекватно решение?! (не е въпрос Simple Smile )
Като всяка друга задача имаш зададени параметри и според тях предоставяш решение. Т.е. задаващия задачата задава параметрите. Ти да не би даискаш насила да му решиш задачата така, че според теб да е правилна? Къде е емпатията тук?

A какъв е, всъщност, стимулът да се дават съвети, особено при неясни параметри или дори непознати ситуации?

Ами някой задава въпроса както иска да го зададе и според това му се отговаря. Следват решения ако не всичко е известно следват теории  и дискусии върху тях.

Аз не разбирам защо да не се отговаря на въпрос, който е зададен, само защото така зададен няма еднозначен отговор. Ами ако идеята на автора е именно дискусия ?

# 110
Добре, перифразирай все пак, за да е разбираемо какво искаш да кажеш.

не съм терапевт.

# 111
Всъщност, често на места като анонимни форуми, хората не търсят решение или отговор, дори и да формулират проблеми и въпроси. Просто, търсят отдушник или валидиране на чувствата, разсейване, и т.н. А отсреща се почва едно решаване на живот и смърт, конфликти, обиди защо решението не е прието или пък признато за универсално.

# 112
Tsugumi, въпросът е защо мислиш че е стимул или някакъв невероятен порив. И защо мислиш, че са съвети. Коментираме си, деконструираме, който иска, ще си намери своето.

Дискусията не е нещо враждебно, нито склонността да се дискутира е повод за диагноза - в такъв случай повечето хора, които работят с идеи, трябваше да са в лудницата. В писмена среда единственият инструмент е аргументирането. При безсилие в аргументацията вече следват триковете, личните нападки и се стига до "а ти защо не готвиш мусака".

Ситуацията има две страни - от първо лице и от трето лице. Аз няма как да знам какво е от първо лице, дори с емпатия. Но от трето лице мога да кажа категорично какво се вижда. Просто гледам отстрани и споделям. Сега, на някой може да не му хареса какво виждам, но пак си е още един поглед отстрани, под определен ъгъл.

Ние сме слепци, които описват слон - обаче ако достатъчен брой слепци си споделят данните, накрая ще имат доста акуратно описание на слона.

# 113
...  А отсреща се почва едно решаване на живот и смърт, конфликти, обиди защо решението не е прието или пък признато за универсално.

може би това е целта и на питащите и на отговарящите.  лошо няма

# 114
Грей за мен си абсолютно права. На мен четенето на форума много ми помогна да разбера жените около мен.Преди мислех, че проблема е в мен. Сега разбирам, че това което ме учудва си е нормално.

# 115
Кристина, кой е Грей?

# 116
Питам за "стимул", защото искам да знам, какво кара човек, който не познава ситуацията, чел е за нея от някакъв ъгъл, а е готов да дава мнение (о.к., не е съвет: само се пише в тема, в която се искат съвети и се отговаря Simple Smile )?

Сирен, всъщност, не съм сигурна, дали всички слепци биха успели да съставят един слон. Евентуално, би било възможно, само ако някой от тях някога е виждал, но пък другите трябва да го "слушат". Останало са налучкавания и отново няма външен коректив, на база на който да са сигурни, че са направили слон.

# 117
Кристина, кой е Грей?

Сигурно аз, не ми четат завъртения прякор и съм ту грей, ту гру и подобни...

# 118
Ето нещо за слона и слепците:
http://blogatstvo.com/ego/elephant/

# 119
Всички ситуации ги познаваме само от някакъв ъгъл и описваме своя ъгъл. Това е съвсем нормално, не знам защо човек трябва да има свян да сподели какво вижда. Та ситуацията не познавам, но познавам 1. себе си 2. други подобни ситуации, затова не мисля, че изказването е някакво нарушение, особено във форум - че то нали за това е форумът.

Tsugumi, адвокатите не бяхте ли умни и умозрителни? Ясно е, че ако голям брой хора наблюдават един и същ феномен, накрая ще се сглоби една доста пълна картинка. Не се знае дали ще я кръстят "слон", но пак ще стигнат до извода, че е голям и грапав, не малък и гладък, щото не е аспиринче.

Общи условия

Активация на акаунт