91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов"- тема 3

• 83 961
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
Belinda, предполагам си права. Аз си въобразявах, че след като гимназията държи добро ниво, желана е, има добър имидж и е с подбрани деца, има желаещи преподаватели за нея.,,
Има, естествено, особено за това училище никой не може да ме убеди, че няма да се намери поне един по-кадърен (това го знам, защото покрай нашите премеждия се запознах с няколко учителки по немски от други училища). Не мога да си обясня причината, но наистина не намирам оправдание за ръководството на НЕГ.

# 226
  • София
Въобще не оправдавам ставащото..Но не вярвам, че има желаещи на ниво  да преподават немски и ръководството ги е върнало..Ако беше така, нямаше нагоре да предава 70+ годишна учителка.Така е и в 35-то, и в 73-то. Нещо като ротация в годините се получава между тези училища. Сред учителите в тях има такива, минали и през трите..Нищо ново и свежо, едва ли ръководствата са толкова заспали, просто никой не се избива на входа..Хората, които знаят и могат, запознати са с изискванията за ДСД, се пренасочват към частните вероятно не толкова заради спряганото в пространството по-високо заплащане ( от сигурен източник знам, че не е толкова осезаема разликата), а заради по-малкия брой деца в клас, или се занимават предимно с частни уроци. Поводи за такива- много.Почва се с доусвояване на материал, после с подготовка за лайстунг, после за ДСД, за матури, за връзване на гащите с ДаФ.Кой ще иска да иде в НЕГ или 73-то да предава за единия престиж..

# 227
Вярвам, че има учители, които биха се радвали да преподават в НЕГ, не само заради единия престиж, но и заради удовлетворението и удоволствието да се работи с интелигентни деца.
Може резултатът от проверката в крайна сметка да бъде положителен, възможно е учителката да положи повече усилия. Доколкото ми е известно, по всеки предмет има методическото обединение, което би следвало да и съдейства.
Хич не ми се мисли за обратния мрачен сценарий.

# 228
  • София
Не знам, дано да сте прави, а аз да греша, но усещането ми е като споделеното от Белинда. За 8-те години на родителството ми в НЕГ съм станала свидетел на точно две нови попълнения по немски за големите.Едната дама и до днес е там, а господинът явно с много повече дразни родители и ръководства от въпросната ВГ, понеже прескача от цвят на цвят всяка година.Година в НЕГ, след изгонването му оттам година в СМГ, след освобождаването му и оттам чувам, че се е паркирал в 35-то. Ето я пак същата ротация заради липса на кадри по немски..Някои даже работят едновременно в две от сочените за добри училища, в едното явно по договор, в другото на хонорар.И в 8 клас не е  по-различно.Почина (лека й пръст) КЗ и на нейно място дойде ВГ.Години наред в училището се въртеше, ту при големите, ту при малките, една възрастна дама АК, от която родители също много недоволстваха.Не я махнаха до излизането й в пенсия, за цвят само я сменяха, предаваше ту на 8- ми, ту на 9 клас.Май на нейно място е попадението ТБ.В пенсия най- накрая излезе и учител от мое време, мястото му зае добър преподавател, минал през НЕГ,свил  за няколко години в друга посока и върнал  се...Пак затворен кръг без нови, свежи, ентисиазирани и знаещи попълнения.

# 229
Вярвам, че има учители, които биха се радвали да преподават в НЕГ, не само заради единия престиж, но и заради удовлетворението и удоволствието да се работи с интелигентни деца.
Може резултатът от проверката в крайна сметка да бъде положителен, възможно е учителката да положи повече усилия. Доколкото ми е известно, по всеки предмет има методическото обединение, което би следвало да и съдейства.
Хич не ми се мисли за обратния мрачен сценарий.

На какво се базира тази вяра? То е хубаво човек да вярва, но действителността е друга. Все едно да кажете - "Вярвам, че има медицински сестри, които биха се радвали да работят в България, само защото обичат да помагат на хората и ще получат голямо удовлетворение от работата си. Заплатата няма значение, те живеят от любовта на хората и удовлетворението, което получават." Ами и учителите и медицинските сестри са хора. Учителите, които десетки години бяха мачкани от системата, подхвърляха им се някакви жълти стотинки та докараха учителските специалности до най-нежеланите в университета и ако ви кажа, че във Великотърновския университет преди няколко години имаше точно двама кандидати за специалността Немска филология, дали ще ми повярвате? Как покриха приема, не знам и не съм питала, инфото е от вътрешни източници, но най-вероятно са взели някой с матура без приемен изпит само и само да не закрият специалността. Същото е и в СУ, приемат кандидати само с матура, а матурата е на ниво В2 максимум. Как учат след това сложни предмети на немски, не искам и да си помисля. Каква им е основата по немски и как ще го преподават, ако случайно се излъжат да станат учители, а не нещо друго, това също не ми се мисли. Защото пропуските от 8. клас по езика си остават пропуски за цял живот и не се наваксват в университета. И после се предават по веригата на учениците. Няма как недоучил учител да създаде знаещ и можещ ученик.
Учителската специалност е особена, ако имаш призвание и обичаш децата оставаш цял живот/ намираш начини да оцеляваш - ще даваш уроци, ще работиш почасово на още три места, ще си лишаваш семейството от внимание, защото  трябва да оцеляваш физически, защото и сиренето е с пари, нали така?/ Но знаеш, че те гледат едни благодарни очи и не само обучаваш, а създаваш личности.
В НЕГ няма попълнения и трудно ще намерят, и не само в НЕГ. Колкото и да ви е чудно, няма наплив от желаещи да преподават и на други места, няма конкурси, няма дори минимални усилия да се намерят качествени преподаватели/ че и къде да ги търсят?/. Който се хванал на хорото, ще го играе до пенсия заради пенсионирането с 25годишен учителски стаж. Нови няма. Директорите, ако са свестни, се опитват ако не друго поне да откраднат някой добър, доказал се преподавател от друго училище. Ако не са свестни, като госпожа К., карат по течението, покриват се, не идват на родителски срещи, за да не се срещат с гнева на родителите. И така - повече от 20 години. Ето и тя ще се пенсионира и мина между капките - оцеля при всички правителства, ще предаде щафетата да се оправя наследникът и. Така е в здравеопазването и във всички специалности, които през годините се считаха на непрестижни. Все още има някакви хора в системата, но след 10 години, както казва Белинда, ще е катастрофа.

Последна редакция: нд, 16 сеп 2018, 13:09 от *Emia*

# 230
  • София
Жива да не бях! Наборът ме пусна да дойда! Все му било тая, ако искам да дойда - да идвам. Мисля да идвам Satisfied Този път със сигурност ще ми е за последно с този, чак не очаквах!
Миле, ще се видим Hug

# 231
  • столицата
Наред с липсата на кадри има и още един момент- никак не е лесно да освободиш служител на постоянен договор ако той не желае и не е извършил сериозно дисциплинарно нарушение.
Успешна нова учебна година на всички малки и големи гимназисти, а на 12-класниците - и успешно кандидатстване по избраните университети!

# 232
  • София
Моите до последно на морето...Ще са единствените сигурно, които сутринта рано ще си стигнат в София и малко по-късно ще отидат на училище.Дотук мързел и размазване, следва здраво учене..Успех на всички, малки и по-големи, през новата учебна година!:sunglasses:

# 233
  • столицата
Това се казва пълноценно използване на ваканцията Simple Smile И аз така си използвам отпуските.

# 234
И мен ме пуснаха да ходя утре Stuck Out Tongue Winking Eye. Ура!Чувствам се все едно съм на 16 и нашите са ме пуснали сама на море Joy Но ще гледкам отстрани, без никакви индикации чия мама съм .... това лято изведнъж се почувства аааадски голям

# 235
  • София
Значи, ако видите група жени със слънчеви очила и шапки, които се правят, че не са от там и са за малко, да знаете, че сме ние Joy

# 236
  • столицата
Мацки, срещу двора на Немската има кафе със стратегическо изложение. Но местата навън, на тротоара са ограничени Simple Smile

# 237
Значи, ако видите група жени със слънчеви очила и шапки, които се правят, че не са от там и са за малко, да знаете, че сме ние Joy
И аз и аз ...там съм! Казвате шапки и очила да носим...да се разпознаем..Wink))))

# 238
  • София
Поздрав за зайците Simple Smile

Скрит текст:
Heute kam schon diese Zeit,
für dich ist endlich es soweit:
Die Ferien sind schon vorbei,
deswegen bist du nicht so frei,
du sollst ab  jetzt zur Schule gehen,
deine neuen Freunde sehen,
mit ihnen tolle Sachen machen,
zusammen klatschen, herzlich lachen.
Dein großer Tag ist nämlich heute,
er bereitet Spaß und Freude,
weil mein Häschen, liebes Kind,
ein neuer Abschnitt  nun beginnt.
Ab heute geht das Lernen  los,
vernünftig bist du schon und groß
Mit Fleiß, Bemühungen und Mut
verlaufen deine Tage gut.
Mit Lesen, Hören und mit Schreiben,
auf Deutsch wirst du die Zeit vertreiben.
Dieses Kenntnis brauchst du eben
es hilft dir dann gewiss im Leben -
der Sprachen kann, wird mal gescheiter,
mit großen Schritten geht er weiter.
Wenn die  Belastung er ehält,
ist das die tollste Zeit der Welt.
Natürlich gibt es manchmal Tage
du fühlst dich nicht in der Lage,
so fleißig und mit Lust zu lernen
du willst dich dann einfach entfernen.
Find' bloß dein Stückchen Heiterkeit,
genieße gern die freie Zeit,
überstrenge dich  auch nicht,
verbleib mit fröhlichem Gesicht .

Последна редакция: пн, 17 сеп 2018, 14:57 от пенсионирана русалка

# 239
Пожелавам ползотворна учебна година на децата ни в НЕГ! Bowtie

Младежът ще е 9 клас ДСД. Вчера напазарувахме една част от учебниците. Поразгледах физиката, химията... Много материал ги очаква, много нещо... Open Mouth

От учебниците за 8 клас предлагаме Информационни технологии, Музика и Изобразително изкуство, на половин цена. Пишете, ако представляват интерес за Вас. Wink

Последна редакция: пн, 17 сеп 2018, 15:52 от blue_g

Общи условия

Активация на акаунт