Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 45 964
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
Бледолилава,

замислих се за тези хора - ако са ходели при един и същи доктор /или и повече, но въртейки едни и същи мантри/ и са им набивали в главите как могат да си ядат всичко, как нервите са виновни за диабета и само хапчетата ги спасяват, то е нормално да мислят така. В крайна сметка пък да не ги съдим много строго. Ние сега имаме информация, четем, интересуваме се, те горките къде да четат?! Вярват сляпо на доктора и това е. Пък докторът освен хапчетата друго не знае и това е. Тъжна работа.

И тази ендокриноложка, която ми откри ИР нищо не ми каза за движение и ограничаване на тесто и захар. Хем това беше преди няколко години. Когато отидох на вторичен преглед, вече попрочела това-онова и я попитах - "да огранича бързите въглехидрати, нали", тя ме погледна втрещено и ми каза "Ама как така без въглехидрати?! Ето, аз ям солети, не може без въглехидрати"......

Онзи ден една колежка пак успя да ме нервира Grinning Разказва за майка ѝ, как ходила при някакъв диетолог, много известен и много компетентен, и той ѝ направил хранителен режим на жената. Започнала тя режима, обаче  ѝ ставало лошо и много ѝ се ядяло сладко. Звъннала на диетолога и той ѝ позволил да яде сладко, но само до 11 сутринта Grinning Обаче можело най-много 1 парче торта на ден. И аз го слушам това, мигам, накрая не издържах и ѝ казах, че никога не бих отишла при този диетолог. И тя оттам пък като подкара - как съм била луда да се лишавам, как правя голяма беля, как ще си докарам болести..... млъкнах, няма смисъл да говоря с такива хора.

# 121
  • София
Скрит текст:
Елдата има точно толкова въглехидрати,колкото и пшеницата.
Въобще не си губете времето да търсите зърнени за замяна на нещо си-няма  такива като за нас.Гарантирам ви.Ако ядете нещо-съвсем малко ,колкото да не се чувствате лишени.
За въглехидратите знаем. Само че в елдата няма глутен - един вид бобово е. Затова една лъжица елда няма да навреди, има и протеини в нея. И все пак и малко въглехидрати са необходими. Не може човек да е непрекъснато в кетоза. Еле пък жени.
Трета година се храня ВМ НВ, за този период да съм яла 3-4 пъти ориз (главно в сърмите за Коледа).Други бобови/зърнени не съм яла.И ако съдя по симптомите на кетоза, никога не съм била в такава.Осигурявам си въглехидратите от зеленчуци, плодове, млечни и черен шоколад.

Всички разбрахме за теб. Обясни ни го много пъти. Само да вметна, че някои от нас са ВМ НВ още преди ти да се появиш в темата и да обясняваш за "естествената храна", която тогава беше вегетарианска.

Искам да вметна нещо. Прави ми впечатление чувството на превъзходство, което някои от вас демонстрират. Видиш ли, ние всичко знаем и можем, а пък тези които сега пишат, питат, не разбират и не повярват в "Словото", са достойни за презрение.
Хайде малко по-полека. Всички сме минали по този път и сме се лутали. Говорили сме безсмислици, вършили сме глупости и т.н. Ако бяхме много умни, нямаше да се докараме дотук, че да пишем в темата.
На мен лично не ми е достатъчно да ми кажат, че нещо е вредно и толкова. Искам да знам защо. И пак отделно, моя си работа дали ще ме убедят. Основата е една, но детайлите са различни за всеки. На мен не ми повлия добре храненето и съм го писала подробно. Единственият човек, който предположи разумна причина, беше Чоколата. Имам респект към нейното мнение, защото освен с факти и прочетена информация, е подкрепено с разумни разсъждения.

# 122
А тя майка ми дето е медицински работник, не е лекар, твърди че мозъка има нужда от захар. Така са ги учили едно време.

То и аз съм била 50 кила с хамбургери, солети и шоколади, ама сега вероятно бера плодовете на това си безхаберие.

Последна редакция: сб, 14 юли 2018, 13:23 от Анонимен

# 123
Именно, Ева, именно. Говорим за невежество, което макар и вече леко да започва да се разсейва, все още си е доста масово. И обяснява присъствието ни в тази тема. Тук често се появява някакъв коментар от сорта: "е как може да не вярвате на лекарите и да се лекувате в някакъв форум". Аз не съм негативно настроена към медицината в никакъв случай. Но се убедих, че на ИР не обръщат толкова внимание, колкото заслужава. Самият факт, който коментирахме наскоро - инсулинът не се поема от здравна каса. Значи отива си един човек на лекар, с очевидни проблеми с метаболизма и съответните придружаващи го проблеми със здравословното състояние. И какво правим? Пускаме му едно изследване за кръвна захар и готово. Ако е добре - нищо му няма. След някакъв период от време диагностицираме вече настъпилия диабет и тогава вече го лекуваме. По мои наблюдения това е практиката, с малки, засега, изключения.

# 124
За съжаление явно скоро няма да стане това разсейване. Щом самите доктори си спазват като коне с капаци протоколите от преди 50 години, трудно ще стане. То и аз не съм негативно настроена към медицината, но пък не може докторите да не виждат какво се случва. Според мен това е най-сериозното заболяване в момента и то в световен мащаб. Те са тези, които трябва да започнат да говорят, да проучват и да обърнат и мисленето на хората.

# 125
На мен и трите ендокриноложки, при които съм ходила, ми казаха, че имам нужда от повече движение и че трябва да избягвам някои храни, други да огранича. Напр. да забравя за захар и бяло брашно, но пълнозърнесто може. Да не ям бял ориз, кафяв може. Вместо захар – мед. Плодовете – по малко. И т.н.
Даже последния път, когато отидох с хубавите изследвания и стана въпрос, че съм ги постигнала с нисковъглехидратно хранене, ендокриноложката ми се поскара. Не можело да не ям хляб, ориз и картофи от време на време – полезни били, не трябвало да се лишавам. И това с изследванията ми в ръце – старите, когато ядях пълнозърнест хляб, картофи и ориз (макар и веднъж седмично) с КЗ над нормата, и последните, когато за 3 месеца бях забравила за съществуването на тези продукти и КЗ в норма.
Е, на кого да вярвам после – на нея или на резултатите от изследванията? Да не говорим, че и самата тя е доста заоблена, особено в коремната област...

# 126
Скрит текст:
Елдата има точно толкова въглехидрати,колкото и пшеницата.
Въобще не си губете времето да търсите зърнени за замяна на нещо си-няма  такива като за нас.Гарантирам ви.Ако ядете нещо-съвсем малко ,колкото да не се чувствате лишени.
За въглехидратите знаем. Само че в елдата няма глутен - един вид бобово е. Затова една лъжица елда няма да навреди, има и протеини в нея. И все пак и малко въглехидрати са необходими. Не може човек да е непрекъснато в кетоза. Еле пък жени.
Трета година се храня ВМ НВ, за този период да съм яла 3-4 пъти ориз (главно в сърмите за Коледа).Други бобови/зърнени не съм яла.И ако съдя по симптомите на кетоза, никога не съм била в такава.Осигурявам си въглехидратите от зеленчуци, плодове, млечни и черен шоколад.

Всички разбрахме за теб. Обясни ни го много пъти. Само да вметна, че някои от нас са ВМ НВ още преди ти да се появиш в темата и да обясняваш за "естествената храна", която тогава беше вегетарианска.

Искам да вметна нещо. Прави ми впечатление чувството на превъзходство, което някои от вас демонстрират. Видиш ли, ние всичко знаем и можем, а пък тези които сега пишат, питат, не разбират и не повярват в "Словото", са достойни за презрение.
Хайде малко по-полека. Всички сме минали по този път и сме се лутали. Говорили сме безсмислици, вършили сме глупости и т.н. Ако бяхме много умни, нямаше да се докараме дотук, че да пишем в темата.
На мен лично не ми е достатъчно да ми кажат, че нещо е вредно и толкова. Искам да знам защо. И пак отделно, моя си работа дали ще ме убедят. Основата е една, но детайлите са различни за всеки. На мен не ми повлия добре храненето и съм го писала подробно. Единственият човек, който предположи разумна причина, беше Чоколата. Имам респект към нейното мнение, защото освен с факти и прочетена информация, е подкрепено с разумни разсъждения.
Къде видя превъзходство? Казах само, че човек преспокойно може дори да надвишава гр В. за деня само от зеленчуци, плод и млечни. Не е нужно да търси заместители като зърнените... В крайна сметка, аз споделям Моя опит. Кой как ще чете, ще интерпретира, дали ще се възползва от чуждия опит или не, не е мой проблем.

# 127
А какво им е лошото на редовните изследвания? Wink
Години наред си живях с мисълта, че нищо ми няма, на лекари няма да ходя, няма да се изследвам, щото, нали, "то всички сме болни ако вземем да се изследваме". От тази категория хора бях. Щото толкова ми е бил акълът. Сега съм в другата, ама не крайност, а посока. Защото чак хипохондрия не ме е хванала още, но осъзнах колко безотговорно отношение съм имала към здравето си, докъде ме е довело това, и колко по-рано можех да овладея нещата.

Подписвам се и аз под казаното от теб. Крила съм си главата в пясъка, като същински щраус, не знам какво съм си мислила, може би че като не знам, все едно не ми се случва. 

Аз съм си нарекла да си пускам изследвания на всеки три месеца до края на тази година, после ще разредя, но никога вече няма да падам под едно изследване на година. Пускам си ги в Рамус, винаги един и същи пакет "Рамус", който е 29лв. плюс гликиран хемоглобин, заради диабета. И понеже гликиран хемоглобин се изследва на всеки 3 месеца, затова пускам и останалите изследвания на същия интервал. Мисля обаче да спра да измервам и него, защото така или иначе глюкомерът в къщи го ползвам ежедневно и стойностите на КЗ са в норма.

# 128
Samt, само да знаех как сега да повлияя и на дъщеря си...  Sad
Снощи ми беше на гости, продължава да се храни с каквото ѝ падне, кроасани, сокчета, всяка вечер бира, с всяко ядене хляб и т.н. Живее с приятеля си в друг град. Качила е много килограми, има хипофункция на ЩЗ /май върви към Хашимото работата според ендото, TSH 4,19 и не беше много сигурен дали няма изменения и в структурата на жлезата/, цикълът и е на 40-60 дни. НОМА я накарах поне да направи, че не искаше натоварване, няма проблем на гладно. Яйчниците са уж ок, според гинеколога.

Но не ми харесва, и това е. За мен има проблем, тя отрича, навира си главата в пясъка, както казваш. Приятелят ѝ я харесвал и така, той не можел без хляб, затова купували редовно и ядяла и тя, не му харесвало, като готви каквото аз я съветвам /по-ниско въглехидратни рецепти/ и не ме чува. И не знам какво да я правя... Не знам как да я мотивирам. Ти знаеш, писала съм, че и аз като теб заради децата се стегнах. А тя като ми каза, че той и така я харесвал, и направо увяхнах, не знам за какво да се хвана вече.

# 129
С това TSH май ще има проблеми със забременяването. Ако това може да я стимулира...

# 130
С това TSH май ще има проблеми със забременяването. Ако това може да я стимулира...
Точно в тази посока отклоних по едно време разговора снощи. Че в момента зачестяват проблемите с ЩЗ и от там и със забременяването. И видях, че той се стресна един такъв, защото е по-голям от нея и явно вътрешно усеща, че му е време. Ама тя се хили, на 23 е, за деца след 30 годишна възраст щяла да мисли. Тя си имаше малко тежко детство и определено сега си го доизживява. Вятър я вее...

# 131
Е, на 23 е обяснимо да я вее вятър, има време. Но все пак, ако иска някой ден деца, трябва отсега да се грижи за репродуктивното си здраве.

# 132
Само хематологията излезе

Някой разбира ли ги тия неща дето са високи и едното ниско?  Laughing
Иначе чакам останалите неща.
Бледолилава, лошо няма мъж да харесва жена си каквато е.
Страшно е ако държи да е еди каква си независимо, че цената е здравето.

# 133
Елора, на 159 см ръст гони вече 80 кила. Това не знам колко е за харесване, но определено си е здравословен, а не само естетически проблем. Иначе и аз си живеех с килата години наред точно със същата мисъл, че мъжа ми си ме харесва и не ми пука какво мислят останалите.

Не съм ѝ дала вероятно много добър личен пример. Ама сега, като давам обратния пример, защо не ѝ действа?  newsm78

# 134
Аз съм 168 и като бях 80 си бях дебела.
Пък тя е доста по-ниска. Сигурно още по-зле изглежда.
Ох, какво да ти кажа. Понякога колкото и да говориш, отсреща не слушат и си правят каквото поискат. Даже може и да се дразни и нарочно да не взима мерки.
Тя трябва да го реши. Аз затова на хората непоискани съвети не давам. Виж на майка ми обаче си мрънкам чат пат.

Общи условия

Активация на акаунт