Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 45 965
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
Бледолилава,

за съжаление с близките е много трудно.
Всеки ден виждам стотици "инсулинки", но не ми пука за тях. В крайна сметка няма как да тръгна по улиците и да обяснявам на непознати какво да правят. Големи хора са, с лични карти и глави на раменете. Да четат, да се образоват, да се оправят.

Трудното е с близките, хората, за които ни пука. Виждам ги ежедневно как се самоубиват, имам две много близки приятелки, баща ми, колежки. Говоря, говоря.... Някои ми се присмиват, досаждала съм била, подиграват ми се дори. Но това е положението. Не мога да ги оставя така, болно ми е да ги гледам и да знам колко лесно могат да си помогнат.

За съжаление дъщеря ти е тръгнала по нашия път. Тези килограми за този ръст и нераждала жена на тази възраст са ужасно много. Ми какво ще прави като роди едно дете и минат 5-10 години?! Че тя ще е 120 килограма, ако продължава така, да не говорим за болестите..... Ти си ги знаеш тези неща, нищо ново не ти казвам. Трябва да продължаваш...говори, говори, дано някой ден светне нещо. Няма как да я оставиш и да я гледаш отстрани.

# 136
Вижте,едва в последните 20 год с профилактичните прегледи здравеопазването се промени,вкл и на запад, с профилактичните
прегледи.Разбирам ви много добре ,като говорите за близки ,колеги и деца.Тези хора все още карат на чул от тук от там и най-важното,не знаят кое е норма и как да се хранят.Много от тях/нас сме били на някаква диета,даже на 100 диети и нищо не се е получавало.Защото трудно се отслабва,трудно се запазват килограми,трудно се бори глада ,не се знае и разбира кое как и защо става. На повечето им е коствало много опитване,четене,прегледи,изследвания ,докато се стигне до такива теми,например.
Пропуснах докторите.Бе тия хора май изобщо нямат връзка с главния мозък.Не са адекватни.А и нямат  време за 20 мин да наливат мозък и да мотивират пациентите си.

# 137
Момичета, излязоха

Моля за коментар.
Инсулина не е ли нисък бре  newsm78
Егаси, аз съм човек на крайностите във всичко. Преди ми беше до небето, сега е до земята.
Притеснява ме МАТ и ТСХ-то. Май ще ходя на ендо. Какво значи? Ще ми вдига дозата ли.
Уф, имам работа сега, после ще чета за това тсх, че забравих.
Пикочната киселина поне този път не е висока.

# 138
Елорка, снощи какво вечеря? Пи ли хапче? Ако си яла нещо с много нисък ГИ и си пила хапче сигурно е нормално да е такъв инсулина. Супер си, според мен екстра вървиш.

За хормоните - това май отива към хипофункция или пък заради Хашимотото. Нямам идея, доктор ти трябва.

Другото нямам идея какво означава.

liola, явно на докторите не им пука, друго обяснение няма.

# 139
Ами, яла съм си нормално.
Закуската ми я знаете. Плодове и микса от овесени ядки и сурови семена. Обяда беше домат, краставица и 2 наденици. Ама споко, надениците си бяха чисто месо  Laughing
Като се прибрах изядох една праскова. После вечерях тиквички с кисело мляко и бая чесън. Даже и лимецов хляб хапнах една филийка, че то много си върви  Joy Направо се опитах да зонирам  Rolling Eyes
И майка ми по едно време ми вика, че била съгрешила и купила две парчета разлини тортички. Омела по половината и ми оставила. И аз викам, бе я да си хапна. И от двете торти по мъничко. Това след час след вечеря.
Вие викате да намалям плодовете, че аз тогава ни кз ще има ни инсулин  Laughing
Обаче си мисля, защо са ми такива резултатите. Може би защото пия хапче, глюкофаж.
Ева, аз съм диагностицирана с хипо и хашимото. Явно лекарствата ли са ми малко или са ми много.
ТСХ то е хормон, та е висок, тоест би трябвало да ми се намали дозата. Но ще си взема направление за ендо.
Иначе таз седмица изядох и три бонбона шоколадови на работа, защото черпиха. В четвъртък. Викам си я да вдигна въглехидратите. Иначе плодове  явно мога да млатя колкото си искам. Гледам кз и инсулина хич не се влияят  Laughing

# 140
Притеснява ме МАТ и ТСХ-то. Май ще ходя на ендо. Какво значи? Ще ми вдига дозата ли.

Височки са. Без корекция няма да ти се размине. Бягай на ендокринолог.
КЗ и инсулинът ти са перфектни. Браво, отличничка!  Grinning

# 141
Елора, за щитовидната жлеза, защо не пробваш безглутеново хранене? Някои имат подобрение от това.

# 142
Елора, според мен при теб се е повишила значително чувствителността към инсулина. Годините режим, спорта, намаленото тегло - това е проработило определено. Особено се надявам последното наистина да има голямо значение, както твърдят и лекарите. Т.е. намалянето на теглото да повишава чувствителността към инсулина. Иначе за какво се утрепвах да свалям с толкова бързи темпове Grinning

При висок ТСХ увеличават дозата, не я намаляват. За еутирокс ако говорим. Не отлагай посещението при специалист.

# 143
Аз като съм от скоро в темата и проблемите не знам дали е редно да коментирам резултатите на Елора...
Но това, което веднага се набива в очите е, че не само инсулинът е на долната граница,но и КЗ (което при този инсулин май е по-тревожно - на ръба на хипогликемията е).
Опитвайки се да мисля логично - или вчерашният ден е бил почти без въглехидрати, или (много обнадеждаващо за хората в темата) трябва да намалиш сериозно хаповете, защото организмът вече реагира адекватно на инсулина.
Едит - сега видях менюто за предишния ден и то определено е доста въглехидратно.
При което резултатът КЗ и инсулин е плашещ - май е голям рискът от хипогликемия поради възобновената реакция спрямо инсулина, комбинирана с лекарството.

Последна редакция: сб, 14 юли 2018, 17:53 от Недоволна

# 144
Аз като отскоро в темата и проблемите не знам дали е редно да коментирам резултатите на Елора...
Но това, което веднага се набива в очите е, че не само инсулинът е на долната граница,но и КЗ (което при този инсулин май е по-тревожно - на ръба на хипогликемията е).
Опитвайки се да мисля логично - или вчерашният ден е бил почти без въглехидрати, или (много обнадеждаващо за хората в темата) трябва да намалиш сериозно хаповете, защото организмът вече реагира адекватно на инсулина.

Точно това си мисля и аз, след като прочетох вчерашното ѝ меню. Не е от храненето.

# 145
Елора, според мен при теб се е повишила значително чувствителността към инсулина. Годините режим, спорта, намаленото тегло - това е проработило определено. Особено се надявам последното наистина да има голямо значение, както твърдят и лекарите. Т.е. намалянето на теглото да повишава чувствителността към инсулина. Иначе за какво се утрепвах да свалям с толкова бързи темпове Grinning

При висок ТСХ увеличават дозата, не я намаляват. За еутирокс ако говорим. Не отлагай посещението при специалист.

Ми аз затова казвам, че всичко е комплексно. Не може само правилна храна. Като няма движение, как ще горите мазнини, то пак ще се трупа. То и един от ендкринолозите си ми го каза това. И правилно да се храниш, нямаш ли спорт, ще ти е трудно. ИР се влияе много от движението. А натрупаните мазнини пречат да реагира клетката на инсулина.
А за това червеното. Моля те обясни ми. Защо като ТСХ е високо се увеличава дозата. Къде е логиката? Не разбирам. ТСХ-то е хормона, хапчето също е хормон. Не стоплям. Имам спомен, че веднъж пак така ми беше високо май точно тсх и ми намалиха дозата.
Честно да кажа съм чела повече за ИР, отколкото за ЩЖ и проблемите ми с нея.

Аз като отскоро в темата и проблемите не знам дали е редно да коментирам резултатите на Елора...

Абе коментирай си. Какво като си отскоро тук.
Иначе и аз това си мислех. Но се чувствам добре. Затова и беше експеримента преди 2 седмици. Да видя нивата. Но това е така защото хем ям както трябва, хем и хапче пия. Сега съм намалила на 850 на обед. Имам 24 хапчета от хиляда и се чудя дали да ги хвърля или да си ги използвам и тогава да намалям и второто на 850.
Ама аз все пак имам още 12 кила да свалям. Особено на корема. 70 кг. съм, 168 висока.
Иначе не държа чак всички кила. Държа да се махнат от корема останалите тлъстинки. Ама той организма ми си сваля къде му хрумне, а не където аз искам.
Всъщност истината ще лъсна като спра окончателно хаповете.
Но честно да си кажа, много ме е страх да си спра от раз.
Елора, за щитовидната жлеза, защо не пробваш безглутеново хранене? Някои имат подобрение от това.

Ами че аз така си ям. Хляб - максимум 2 пъти в месеца и то малко. Или друга храна, която има брашно. Нали съм на нввмх.

Височки са. Без корекция няма да ти се размине. Бягай на ендокринолог.
КЗ и инсулинът ти са перфектни. Браво, отличничка!  Grinning

Ама сигурна ли си, че съм отличничка.
Не са ли ниски?
Абе ясно е, че ще ходя на ендо.

# 146
ТСХ е тиреоидо-стимулиращ хормон, произвежда се от хипофизата и стимулира щитовидната жлеза. Повишените му стойности означават, че, как да го кажа, хипофизата стимулира ЩЖ, но тя не работи както трябва. Докато еутироксът е тиреоиден хормон, като тези, които ЩЖ произвежда, но синтетичен. Не съм много навътре в нещата, образовах се доколкото дъщеря ми има проблем, че да знам за какво става въпрос.

Следя от време на време и тази тема: http://old.bg-mamma.com/?topic=1042014;topicrefid=4
защото там пише Чоколата - споменават я често в темите за НВ ВМХ, а и тук, но не знам защо се е отказала да пише в тях. Много компетентно пише и мисля че ще ти е полезно да разгледаш тяхната тема /Автоимунен тиреоидит на Хашимото/. Пише доста и за храненето.

Последна редакция: сб, 14 юли 2018, 19:00 от Бледолилава

# 147
Пфу, много сложно.
Мерси за темата. Ще я прегледам.
Тази седмица дано личния ми даде направление, че ще го трепя ако откаже.
Ендото най-добре да каже какво да правя с дозата.
Иначе хапчето за ЩЖ ми е 100 . Еутирокс. Преди взимах Л тироксин. Ама то е все едно.
Иначе видях симптомите. Отговарям на доста, че и повече. Плюс, че ми е често студено. Примерно на 30 градуса, на мен ще ми е студено. Ендо ми е казвал, че това си е от щж.

# 148
Моята ЛЛ, а аз много си я уважавам, досега никога не ме е подвела, когато ѝ казах още в началото, че хапчета няма да бързам да пия, а ще пробвам първо с режим, каза ок, щом е максимум за месец пробата. Но ако не се получи да взимам мерки. То се получи, обаче нали периодично ми излизаха някакви отклонения - повишена ПК, холестерол и т.н. навестявам я от време на време за консултация. На едно от посещенията ми изписа еутирокс 25 мкг. ТСХ ми беше около 3, това си е що-годе нормално за моята възраст. Но тя каза, нищо, пий го. Щяла съм да имам нужда заради режима. Аз не го пих, защото не мога сутрин като си отворя очите да не пия първо кафе, а хапче и да чакам 30 минути след него кафето.

Но все още се чудя дали не сбърках. Тя случайно няма да ми изпише нищо, имала е нещо предвид. Сигурно това, което пишат, че много ниски въглехидрати не е добре за ЩЖ. Абе в ендокринната система така е навързано всичко, че ум да ти зайде...

# 149
  • Пловдив
Samt, само да знаех как сега да повлияя и на дъщеря си...  Sad
Снощи ми беше на гости, продължава да се храни с каквото ѝ падне, кроасани, сокчета, всяка вечер бира, с всяко ядене хляб и т.н. Живее с приятеля си в друг град. Качила е много килограми, има хипофункция на ЩЗ /май върви към Хашимото работата според ендото, TSH 4,19 и не беше много сигурен дали няма изменения и в структурата на жлезата/, цикълът и е на 40-60 дни. НОМА я накарах поне да направи, че не искаше натоварване, няма проблем на гладно. Яйчниците са уж ок, според гинеколога.

Но не ми харесва, и това е. За мен има проблем, тя отрича, навира си главата в пясъка, както казваш. Приятелят ѝ я харесвал и така, той не можел без хляб, затова купували редовно и ядяла и тя, не му харесвало, като готви каквото аз я съветвам /по-ниско въглехидратни рецепти/ и не ме чува. И не знам какво да я правя... Не знам как да я мотивирам. Ти знаеш, писала съм, че и аз като теб заради децата се стегнах. А тя като ми каза, че той и така я харесвал, и направо увяхнах, не знам за какво да се хвана вече.

Ти си говори когато можеш - не знаеш кога ще те чуе
Моите заминаха за Англия преди 3 години там качиха по около 15 кг и всеки път като ги видех ми се ревеше едни подути подпухнали .....
говорих ... минахме през това че съм луда... досадна , че не съм майка така да говоря не съм ги обичала... и т.н
Докато не знам какво чудо се случи, но преди около 6 месеца решиха да почнат диета изключиха сладко тестяно и сега като ги видях преди няколко дена пак се разревах , но от щастие
Не знаеш кога ще им дойде акъла
Не се отказвай

По повод сладкото
Аз сладко никога ама никога не съм обичала - не мисля че това е основната причина за инсулиновата  резистентност (без съмнение е вредно обаче , но не е само това рисков фактор)
Но мисля че проблемите ми са от гладуване ,нередовно хранене и то неправилно с преобладаващи въглехидрати и ....Нерви не на последно място.

Общи условия

Активация на акаунт