Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 45 974
  • 758
  •   1
Отговори
# 150

По повод сладкото
Аз сладко никога ама никога не съм обичала - не мисля че това е основната причина за инсулиновата  резистентност (без съмнение е вредно обаче , но не е само това рисков фактор)
Но мисля че проблемите ми са от гладуване ,нередовно хранене и то неправилно с преобладаващи въглехидрати и ....Нерви не на последно място.

ИР всеки може да го получи от различни причини. Може да е от стрес, от много В, от глад.
При мен беше и от много В, но и от стрес, гладуване, нередовно и некачествено хранене както теб с преобладаващи В. Не може дни наред да се ограничаваш и после да се натъпчеш с ориз, хляб или картофи.
Ти може сладко да не обичаш, но сама пишеш, че си прекалявала с въглехидратите. Ми то дали ще прекалиш с тортичка или с хляб, ориз и картофи е все едно. Все въглехидрат.
Алина тук е същата. Ту вика, че почти не яла, после пише, че преяждала и ядяла много сладко. То и тя не знае какво прави, но е факт, че си е докарала проблемите от неправилно хранене.
И аз съм била така. Ставам и си викам днес ще ям много малко и само зеленчуци. Ама вечерта вече озверяла от глад и влизам буквално във хладилника  Mr. Green

Моята ЛЛ, а аз много си я уважавам, досега никога не ме е подвела, когато ѝ казах още в началото, че хапчета няма да бързам да пия, а ще пробвам първо с режим, каза ок, щом е максимум за месец пробата. Но ако не се получи да взимам мерки. То се получи, обаче нали периодично ми излизаха някакви отклонения - повишена ПК, холестерол и т.н. навестявам я от време на време за консултация. На едно от посещенията ми изписа еутирокс 25 мкг. ТСХ ми беше около 3, това си е що-годе нормално за моята възраст. Но тя каза, нищо, пий го. Щяла съм да имам нужда заради режима. Аз не го пих, защото не мога сутрин като си отворя очите да не пия първо кафе, а хапче и да чакам 30 минути след него кафето.

Но все още се чудя дали не сбърках. Тя случайно няма да ми изпише нищо, имала е нещо предвид. Сигурно това, което пишат, че много ниски въглехидрати не е добре за ЩЖ. Абе в ендокринната система така е навързано всичко, че ум да ти зайде...

Ох, и на мен ми беше трудно в началото да го пия хапчето веднага сутрин. Имала съм дни съм забравяла.
Лекарката ми каза, че това не е аспирин и е абсолютно необходимо да се пие всеки ден.
По правило трябва да се мине поне час преди да се яде. Но аз не мога да го спазвам това.
Понякога ако се събудя примерно в 4 за да отида до тоалетната го пия. Но не мога винаги.
Иначе си го слагам на масата и първото нещо е да изпия хапчето като стана. После пия топла вода, чакам 10-15 минути и си правя кафето.

# 151
Не, че въобще не съм яла. Казвам , че не ям през деня. От сладко се въздържам.....примерно с хиляди усилия стискам 1-2 седмици и после се нахвърлям на вафлите и за един ден си отяждам...Сега съм решила вече сериозно, защото си кротувах и четох и осъзнах, че ако не се взема в ръце-ще си докарам проблеми. Днес съм на зелен боб с домашна майонеза. Предполагам, че е разрешена. Но нямам намерение да се вманиачавам с калкулатори и с грамове и да издивявам. Имам и по-интересни неща за вършене, от това да се вторачвам в храната си. Някой постове са направо потресаващи. Не искам да стигна до това дередже.....Синът ми тренира и си мери храната и се вторачва в тялото си......но той е на 17 години. Двама орторексици вкъщи ми стигат.

# 152
Не, че въобще не съм яла. Казвам , че не ям през деня. От сладко се въздържам.....примерно с хиляди усилия стискам 1-2 седмици и после се нахвърлям на вафлите и за един ден си отяждам...Сега съм решила вече сериозно, защото си кротувах и четох и осъзнах, че ако не се взема в ръце-ще си докарам проблеми. Днес съм на зелен боб с домашна майонеза. Предполагам, че е разрешена. Но нямам намерение да се вманиачавам с калкулатори и с грамове и да издивявам. Имам и по-интересни неща за вършене, от това да се вторачвам в храната си. Някой постове са направо потресаващи. Не искам да стигна до това дередже.....Синът ми тренира и си мери храната и се вторачва в тялото си......но той е на 17 години. Двама орторексици вкъщи ми стигат.

Мда, писах  вече. Не ядеш през деня и после се нахвърляш. Лишаваш си тялото известно време и после омиташ един тон вафли и други боклуци. И мислиш, че това е здравословно.
Така правих и аз. И стигнах до 110 кила.
Сега ям три пъти на ден, качествено. Сама виждаш резултатите, скрийншот давам винаги.
Ами яж боб, яж майонеза, каквото искаш яж. Все питаш това разрешено ли е. Ти не четеш, чакаш някой да ти каже. Не искаш да се информираш и сама да стигнеш до някои изводи за това кое е вредно и кое не. Кое може да си позволиш понякога и кога не бива.

Не ти виждам суровата салата от зеленчуци. Това трябва да присъства на всяко ядене.
Ако не се вторачвах в храната си, още щях да съм 100 кила. Трябва човек и малко да се вторачва.
Но и в крайности да не изпада. Но с нашия режим в крайности няма как да стигнем. Крайностите ги правят тези, които гладуват и после ядат на корем.
Аз обичам да ям, обичам храната, да си угаждам. Затова до крайности никога не мога да стигна.

# 153
Аз не обичам да ям, единствено удоволствие изпитвам от сладкишите, затова виждам, че ще е доста трудно. Като казах вторачване имах предвид калкулатори и мерене на грамажи. Това си е жива орторексия.  До такова положение не желая да изпадам.

# 154
alinnna, никога не съм мерила грамове и калории Simple Smile Просто човек трябва да мисли какво яде и това е. В един момент не го и мислиш вече Simple Smile

# 155
То и аз преди изпитвах огромно удоволствие от сладкишите.
Ама като се наплюсках идваше и вината, че така ям.
Сега  пак обичам сладките. Винаги ще ги обичам. Просто не ми се яде чак толкова.
Всъщност това дето го изпитваш не е баш удоволствие. Просто си мислиш, че уж те успокоява. Ама не е така.
Аз затова и само при цикъл хапвам. Дори ми се се случвало сладкото да ми успокои болките, когато дори спазмалгона не ще да свърши таз работа.

# 156
Ами те поне ме засищаха......Сега съм постоянно гладна........ вечер де. Особено  по това време ми иде да изгълтам целия свят. Най-трудно ми е да свикна да се храня до 19 часа....

# 157
Аз не обичам да ям, единствено удоволствие изпитвам от сладкишите, затова виждам, че ще е доста трудно. Като казах вторачване имах предвид калкулатори и мерене на грамажи. Това си е жива орторексия.  До такова положение не желая да изпадам.

Не, не е. Виждаш черно на бяло какви ги вършиш. И няма как да се самозалъгваш че правиш нещо за себе си, като видиш гаф, след гаф, след още по-голям гаф.
Или просто не желаеш да приемеш отговорност и се криеш от истината.
Но е по-лесно да изкараш другите не във ред, защото си решила, че ти си нормата. Вафли до откат.

Пържола с броколи ще те засити, и няма и да се сетиш за боклуци. Peace

# 158
Е вчера изядох 2 пържоли в 19 часа и в 21 вече виех от глад....
Днес поне зеленият фасул с майонезата ме засити малко повече, но пак съм гладна...

# 159
Е вчера изядох 2 пържоли в 19 часа и в 21 вече виех от глад....
Днес поне зеленият фасул с майонезата ме засити малко повече, но пак съм гладна...

Какви пържоли? Към тях имаше ли нещо? Това абсурд ми звучи, 2 салати да не се нахраните  newsm78
На мен много ми помогна магнезия, направо ми уби чувството за глад. Може да опитате.

# 160
  • София
Здравейте, момичета.
Изчетох тази и предната тема с цел да не задавам глупави въпроси, но ме интересува следното.
Имам подозрения, че съм отключила ИР, почти всичко си отговаря /освен нагъването на торти и шоколади/ и възнамерявам да си направя изследвания.
От хората съм, които не обичат да се изследват (имам фобия от игли и кофти спомени от детството) и само при назряла ситуация го правя. Осъзнавам, че не е правилно. Моята лична лекарка много обича да неглижира проблемите и не е дащна на направления, все си ходех на платени изследвания и лекари с изключение на УНГ.
Та искам да попитам ИР освен с нивата на инсулин и КЗ и обременяването с глюкоза с какво се диагностицира? Има ли още нещо, което ми е нужно? Кръвната е по каса от кръвната картина, инсулинът видях, че не е, а обременяването?
Защото ако и то не е, направо ще си самоназнача изследванията, изобщо няма да се занимавам с джипито, пък после ще видя.
Миналата година изследвах TSH, FT4 и FT3, и уж беше в нормата тсх-то спрямо референтните стойности, но в горния интервал- 4.1 от 5 горен. Лекарката ме убеждаваше, че си е в нормата и няма проблем, но четейки тук, виждам, че явно има. Тогава се успокоих, защото бях се фокусирала на щитовидната, но след като вече близо 50 дни си чакам цикъла, се изплаших, че може би имам по- скоро ИР.
Благодаря! Simple Smile

# 161
Не съм казала 2 салати, а две пържолки-пилешки със салатка към тях. Еее, чак пък абсурдно да ви звучи. Не са били от бронтозавър пържолите.

# 162
Не съм казала 2 салати, а две пържолки-пилешки със салатка към тях. Еее, чак пък абсурдно да ви звучи. Не са били от бронтозавър пържолите.

Ако са били миниатюрни, възможно е затова да си била гладна. Затова е добре да се следи грамажа. 150-200гр. пържоли и половин чиния броколи, да речем. Или салата.
Аз ям много, де. Понякога виждам жени с микроскопични кутийки, но може и да ядат по 6-7 пъти на ден.

Също съм забелязала за себе си, че ако не съм се хранила добре през деня, вечер нямам спирачка. Ламята изпада в режим на самосъхранение.
Като си го напиша в дневника обаче, виждам какво се случва- и мога да направя корекция.
И е добре да видиш цялостна седмица, не 1 ден изолирано. Много помага и има резон.

Горещо ти препоръчвам да пробваш- работи безотказно. Няма да предизвика орторексия. Онова е друго.

# 163
Не, не е орторексия воденето на дневник на храненето. Отнема не повече от 5 минути на ден (вярно, една вафла се изяжда за по-малко време), но за технически грамотен човек. Ползвам чудесна програма, която сама си смята всичко, нищо не броя и не изчислявам, имам отличен окомер за грамажите на храните /работила съм в област, в която съм го придобила/, така че и вече почти нищо не тегля. Но програмата е на английски, а доста хора, освен откъм компютърна грамотност, са зле и откъм езиците. Та за мен са 5 минути, за някой може да изглежда сизифов труд. Въобще не ми се влизаше в обяснителен режим, но понеже се изтъкна не един, а два пъти, няма да премълча.

Много грозно и обидно е да поставяш диагнози на хората според нещо, което си прочел ей така отгоре и си го тълкуваш както ти е удобно или по-скоро според собствения си ограничен мироглед. Все едно сега аз да напиша, че всеки, който пие АД, е психично болен.

Диагнозата в тази тема е една за всички и тя се нарича Инсулинова резистентност. Всеки има право да се бори с нея както намери за добре. Всеки споделя това, с което счита че може да помогне. Всеки има право да не е съгласен с останалите. Но чак пък да си поставяме диагнози???

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 10:14 от Бледолилава

# 164
  • Варна
Мисля, че сте го обсъждали, но не помня изводите, та пак да попитам. Как и дали си обяснявате смъкване на тегло след инцидентен прием на повечко въглехидрати?
Цяла седмица си спазвах много стриктно нввм режим, но без помръдване на кантара. Даже единия ден беше +200гр. Вчера имах някои съгрешения (например едно парче пърленка към салата Цезар, а вечерта малко картофки към телешкия стек ) и тази сутрин направо не ми се качваше на кантара, обаче ха -400гр.

Днес, разбира се, си продължавам с НВ хранене, но ми стана интересно как така стана това сваляне.

Общи условия

Активация на акаунт