Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 055
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,
направих си пак обременяването, но нещо никак не съм доволна.
Аз си бях пускала контролно през годината само инсулин на гладно и КЗ, общо взето инсулинът беше 7, КЗ под 5 и HOMA в норма. Даже от преди два месеца е последното изследване.
За първи път и инсулинът на гладно ми е по-висок и HOMA вече е в рисковата граница.
Не знам дали изобщо мога да си позволя да карам без хапчета.
Ще ходя и на ендо, то се е видяло. Но все пак ще се радвам на мнение.

а това е отпреди повече от една година - но тогава нямах резултат на 60 мин., макар че на 120 ми е бил по-висок инсулинът отсега

# 166

Ако са били миниатюрни, възможно е затова да си била гладна. Затова е добре да се следи грамажа. 150-200гр. пържоли и половин чиния броколи, да речем. Или салата.
Аз ям много, де. Понякога виждам жени с микроскопични кутийки, но може и да ядат по 6-7 пъти на ден.

Също съм забелязала за себе си, че ако не съм се хранила добре през деня, вечер нямам спирачка. Ламята изпада в режим на самосъхранение.
Като си го напиша в дневника обаче, виждам какво се случва- и мога да направя корекция.
И е добре да видиш цялостна седмица, не 1 ден изолирано. Много помага и има резон.

Горещо ти препоръчвам да пробваш- работи безотказно. Няма да предизвика орторексия. Онова е друго.

При мен яденето по 6-7 пъти по-малко свърши работа, но само за месец. Нямам време. Не знам как хора, които работят го практикуват това.
Аз пък откакто започнах да закусвам, вече имам спирачки.
Преди като ядях само плодове, после на обед вече бях озверяла от глад и не се контролирах. Откакто почнах да закусвам /то има и значение какво/ се контролирам отлично.

Скрит текст:
Здравейте, момичета.
Изчетох тази и предната тема с цел да не задавам глупави въпроси, но ме интересува следното.
Имам подозрения, че съм отключила ИР, почти всичко си отговаря /освен нагъването на торти и шоколади/ и възнамерявам да си направя изследвания.
От хората съм, които не обичат да се изследват (имам фобия от игли и кофти спомени от детството) и само при назряла ситуация го правя. Осъзнавам, че не е правилно. Моята лична лекарка много обича да неглижира проблемите и не е дащна на направления, все си ходех на платени изследвания и лекари с изключение на УНГ.
Та искам да попитам ИР освен с нивата на инсулин и КЗ и обременяването с глюкоза с какво се диагностицира? Има ли още нещо, което ми е нужно? Кръвната е по каса от кръвната картина, инсулинът видях, че не е, а обременяването?
Защото ако и то не е, направо ще си самоназнача изследванията, изобщо няма да се занимавам с джипито, пък после ще видя.
Миналата година изследвах TSH, FT4 и FT3, и уж беше в нормата тсх-то спрямо референтните стойности, но в горния интервал- 4.1 от 5 горен. Лекарката ме убеждаваше, че си е в нормата и няма проблем, но четейки тук, виждам, че явно има. Тогава се успокоих, защото бях се фокусирала на щитовидната, но след като вече близо 50 дни си чакам цикъла, се изплаших, че може би имам по- скоро ИР.
Благодаря! Simple Smile

Вземи смени лекарката. Аз също ще го правя декември.
А ИР се диагностицира точно с обременяване. Пише в първия пост. Не е по здравна каса. Само кз може да ти е по-здравна и да ти се даде направление, но инсулина си го плащаш.
Трябва да си купиш глюкоза за обременяване. Първо те боцкат на гладно за да видят кз и инсулина. После се разтваря глюкозата във вода и я изпиваш. След час пак те боцкат. След час отново.
И задължително като ги правиш казваш, че искаш и инсулин. Че се правят на ударени в някои лаборатории.
Другия вариант е да направиш боцкане само на гладно за кз и инсулин. Но това не винаги е показател.

Мисля, че сте го обсъждали, но не помня изводите, та пак да попитам. Как и дали си обяснявате смъкване на тегло след инцидентен прием на повечко въглехидрати?
Цяла седмица си спазвах много стриктно нввм режим, но без помръдване на кантара. Даже единия ден беше +200гр. Вчера имах някои съгрешения (например едно парче пърленка към салата Цезар, а вечерта малко картофки към телешкия стек ) и тази сутрин направо не ми се качваше на кантара, обаче ха -400гр.

Днес, разбира се, си продължавам с НВ хранене, но ми стана интересно как така стана това сваляне.

Не мога да си го обясня. Но ми се е случвало.
Но пък това не значи, че ако почнеш да приемаш повече В, ще почнеш да слабееш бързо.
Организмите ни си правят каквото си искат. На мен ми се се случвало за месец да сваля само 500 грама, а после за една нощ 3 кила.

Здравейте,
направих си пак обременяването, но нещо никак не съм доволна.
Аз си бях пускала контролно през годината само инсулин на гладно и КЗ, общо взето инсулинът беше 7, КЗ под 5 и HOMA в норма. Даже от преди два месеца е последното изследване.
За първи път и инсулинът на гладно ми е по-висок и HOMA вече е в рисковата граница.
Не знам дали изобщо мога да си позволя да карам без хапчета.
Ще ходя и на ендо, то се е видяло. Но все пак ще се радвам на мнение.

а това е отпреди повече от една година - но тогава нямах резултат на 60 мин., макар че на 120 ми е бил по-висок инсулинът отсега

Спортуваш ли нещо?
А на какъв режим си?

# 167
Спортуваш ли нещо?
А на какъв режим си?

Опитвам се да спазвам нисковъглехидратен режим. Не ям сладко, ограничавам максимално плодове, картофи, ориз. Позволявам си единствено понякога филийка пълнозърнест хляб. Понякога губя контрол и ям всякакви глупости, но по малко и рядко.
За спортуване също се опитвам всеки ден поне по 20 минути - нали бях пускала едни видеа за начинаещи у дома и за йога за отслабване - от тях правя. Ако нямам време за спорт, поне вървя пеша поне 10 хиляди крачки.
И ти ме подсети отново да правя тибетците.
Готова съм да започна и по сериозен спорт - 1 час на кростренажор издържам, така че мога да си направя програма поне три пъти седмично да ходя.
Всичко, стига да не се налага да пия лекарства.
Това ми е колебанието всъщност - как да разбера докога мога да си позволя без лекарства? До какви стойности на инсулина и до какви килограми.
Нямам много за сваляне - аз съм си определила цел 60 кг, сега съм 68.
Ще отида все пак на ендокринолог, да питам, стискам палци да ми каже, че може и без лекарства.

# 168
Наистина нямаш много.
Та аз имам повече от теб.
Но  пък аз и съм на лекарства.
Пробвах 2-3 години без тях, но не стана. Но и не бях на правилния режим. Чак като почнах лекарствата и след година разбрах за този режим.
Иначе те разбирам за лекарствата и че искаш да ти е краен вариант.
Другия вариант е да пробваш с някакви билкови препарати.
Аз наскоро се интересувах. Хипонид  ми допадна.
Но при тези лекарства, подводния камък е, че може да предизвикат секретиране на инсулин. А на нас това хич не ни трябва.
Но за хипонида пишеше, че уж е и за ИР.
Канелата също много помага. Взимаш ли я? Но не от купешката, а цейлонска трябва.
Пектин също е много добро. Но при него съм чела, че трябват почивки.
https://georgigaydurkov.wordpress.com/2013/12/08/%D0%BF%D0%B5%D0 … 0%BD%D1%8A%D1%82/
А пиеш ли достатъчно вода?
Впрочем метоболизма се засилва при пиена на топла вода на гладно сутрин.
Има и храни, които също помагат за ИР. Преди време съм чела и съм запомнила, че лука и чесъна също подобрявали ИР.
Може и чия да пробваш.
Пък ако и тия неща не помогнат, тогава лекарства. Както си прецениш.

# 169
Благодаря ти, Елора, че винаги даваш съвети и подкрепяш всички!

# 170
 Hug

Аааа, ти си Уинчестър, няма как да не ти помогна. Не смея да откажа  Rolling Eyes

# 171
Ех, Елорка, зарадва ме. Веднъж и аз да съм в правилна посока, но благодарение на любимия. Канелата я мели всеки ден от пръчки, защото трябвало да е прясна. Чията ми я кисне от вечерта, че да си пуснела желето, лук и чесън ям в промишлени количества, но по мое желание.....с пектина-не успя да ме прилъже. Оффф, никак не е лесно.

# 172
Е, то и промишлените количества не са здравословни. За каквото  и да е било.
Чията я кисна 20 минути. Но рядко я ям. Като ми хрумне.

# 173
Аз сама също не бих си слугувала да си кисна чия.....

# 174
Не те разбрах. Не можеш сама да си сипеш в чаша една лъжица чия и да я залееш с вода   newsm78

Момичета имате ли идеи ГХИ от кои магазини мога да си купя.
В Кауфланд намерих косовото масло. Дали има там и гхи?

# 175
Нямам време за подробно писане, но Елора, ТСХ ти е високо, и МАТ също. Хашимото не е добре контролирано.
Иначе си шампион за холестерол и триглицериди, браво! bouquet
Обаче помисли за намаляне на метформин, много са ти ниски КЗ и инсулин.
Аз затова бързо го спрях, защото бях в болница за ДХ и между другото ми изследваха и КЗ профил. Точно такива ниски стойности, около 3 бяха и лекарката, невроложка,  каза да го спирам, защото има риск от хипогликемия. Само диета/режим.

ОГТТ се поема от касата, но е евтино, към 10 лв. Само КЗ, инсулин се плаща.

# 176
Не те разбрах. Не можеш сама да си сипеш в чаша една лъжица чия и да я залееш с вода   newsm78

Момичета имате ли идеи ГХИ от кои магазини мога да си купя.
В Кауфланд намерих косовото масло. Дали има там и гхи?
Аз си купувам ГХИ от Била.  По повод резултатите, мисля че КЗ и инсулина са толкова ниски защото вечер си пила хапче. Метформина нали пречи да се създаде глюкоза в кръвта. От там и инсулин не се отделя много. Още повече , че сутрин на гладно вече са минали и поне 10 часа. Не е трябвало вечер да пиеш глюкофаж, за да си видиш реално положението и докъде си стигнала .

# 177
  • София
ОГТТ нали е точно инсулин и КЗ съответно в t; t+60 и t+120min?
А от там се виждат и стойностите на инсулин и кз в началото (t) преди изпиване на глюкозата и на гладно, т.е. изчислява се и НОМА коеф.

Високо TSH означава, че жлезата не работи достатъчно, т.е. хипофункция и затова се увеличава дозата, а не се намалява. Simple Smile
Понеже прескочих и в другата тема, да се пообразовам, а Елора е споменавала, че е с Хашимото и хипофункция, според мен основните показатели като гледам си възвърнала част от чувствителността на клетките с режима и Метформина и ако отслабването ти е доста бавно, то вече не е заради ИР, а заради Хашимотото, на което трябва да обърнеш внимание с този TSH и антитела Simple Smile

# 178
Не, ОГТТ е само проследяване на КЗ, това, което поема касата. Инсулинът все още се неглижира и повечето ендота изобщо не го пускат, но и не се плаща от НЗОК.

# 179
  • София
А, ясно, от там идва разликата в 10-те лв и това, което аз намерих. Мислех, че "пълния пакет" така се нарича. Мерси Blush
Ще пусна и инсулин, важно е според мен, а и според постовете тук. Все пак се гледа секрецията на инсулин при приемане на въглехидрати.
Въобще няма да чакам на джипито или лекарите да ми назначават. После направо с готови резултати ще търся лекар.

Общи условия

Активация на акаунт